Održan drugi Sajam kozmetike u Nišu

Tokom 15. i 16. aprila u niškom Domu vojske održan je drugi sajam kozmetike pod nazivom "Lepše lice Niša". Sajam je bio otvoren od 10h do 19h a ulaz je za sve posetioce bio besplatan. Drugi niški sajam se ne može pohvaliti naročito dobrom organizacijom - broj štandova i ponuđača bio je vrlo oskudan i ne naročito atraktivan za posetioce. Kompletan sajam je mogao da se obiđe za desetak minuta i većina značajnih brendova nije bila prisutna. Nažalost, ovogodišnji niški sajam kozmetike se ne može uporediti sa onim u Beogradu iako, verujem, Niš kao grad itekako ima kapaciteta da organizuje jedan dobar (i značajno veći) regionalni sajam. Očito je bilo velikih propusta u organizaciji a gde su tačno 'zakazali', ne znamo, tek - moglo bi se reći da su utisci razočaravajući naročito ako niste bili tek u prolazu već ste na sajam krenuli iz nekog drugog grada. Od brendova koji se tiču nege kose, pored 2-3 mala lokalna proizvođača kućne hemije , bili su prisutni Alfaparf i proizvodi koje uvozi firma Dr Vais. Na štandu Dr Vais bio je ponuđen veliki broj proizvoda koji se tiču opadanja kose, kao i njihov Super Million Hair sistem. Gospođa doktorka Vesna Ignjatović-Stojiljković (koju verovatno znate sa TV-a) iz centra Dr Vais je takođe bila prisutna na sajmu i očito je bila dostupna i spremna da odgovara na pitanja posetilaca ali nije bilo preterane gužve i interesovanja za tako nešto. Generalno je izgledalo kao da se promoteri na većini štandova dosađuju i da jedva čekaju da se iole približite kako bi vam održali svoje unapred pripremljene govore :).

Moj ulov ;)



Što se mene tiče, verovali ili ne ali zalihe maski za kosu su mi pri kraju pa sam iskoristila priliku da malo obnovim kolekciju. Uzela sam ampule za rekonstrukciju sa ekstraktom bambusa (Alfaparf Midollo Di Bamboo Cauterization Serum). Šest ampula u pakovanju košta oko 700 dinara, na kutiji piše da se radi o profesionalnom tretmanu za ekstremno oštećenu kosu koji se aktivira pod dejstvom toplote. Uzela sam i ovu Semi di Lino Diamante Illuminating mask (u beloj kutiji). Druga maska koju sam kupija je Nutri-seduction hidrantna maska za veoma suvu kosu (Nutri-seduction Ultra Moisture Treatment). Maske Alfa-parf od 200ml su na sajmu koštale nešto manje od 500 dinara. Za svega 150 dinara kupila sam masku od 100ml iz salonske linije - Restructuring mask Real Cream pH 4, za hemijski tretiranu kosu. Promoter na štandu je bio veoma ljubazan i strpljiv ;) a dobila sam i dosta testera. Među njima bih kao interesantan izdvojila Alfaparf šampon bez sulfata za farbanu kosu (Semi di Lino Diamante Color Protection Shampoo) koji po opisu prilično zvuči kao novi Kerastase šampon bez sulfata, naravno, uz jedno 3 puta manju cenu :) Tu su i dve ampule koje uvozi firma Dr Vais, italijanske proizvodnje, sa lanenim uljem, kolagenom i beta karotenom. Kad isprobam sve ovo, pišem recenzije :) Tu je i još jedna stvarčica koju sam kupila a da nije za kosu - China glaze lak Lubu Heels ♥ :)


Pranje kose regeneratorom



















"Pranje" kose regeneratorom je postupak koji je prilično rasprostranjen na Zapadu, naročito među afroameričkom populacijom i osobama sa kovrdžavom kosom. U originalu se zove conditioner wash, co-wash ili no-poo (no shampoo) metod.


Zašto se koristi? Deterdženti koji se standardno koriste u šamponima mogu da deluju isušujuće. Ovo mnogima neće biti problem ali ako vam je kosa veoma suva, oštećena ili kovrdžava možda će biti potrebno blaže pranje.

Kako ovo funkcioniše? Šamponi obično sadrže 10-15% deterdženta. U svom sastavu imaju anjonske surfaktante (tenzide) kao što su Sodium Laureth Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate koji dobro pene i odlično uklanjaju sebum i prljavštinu.

Možda mnogima zvuči iznenađujuće ali regeneratori takođe u sebi sadrže deterdžente, doduše druge vrste. Oni imaju katjonske surfaktante koji imaju osobinu da se lepe za vlasi kose kako bi imali kondicionirajući efekat. Česti sastojci su Cetrimonium Chloride ili Distearyldimonium Chloride i ima ih u koncentraciji 1 do 5%. Iako imaju tendenciju da se lepe za dlaku oni istovremeno i čiste kosu i to je razlog zašto "no poo" metod funkcioniše.

Ko može da koristi ovaj metod? Generalno, osobe sa poroznom kosom. Ako imate masnu kosu, koristite puno proizvoda za stajling ili puno silikonskih kapi i leave-in regeneratora onda vam ovaj metod neće biti naročito dobar. Problematičan je i za ljude koji stalno treniraju i za one koji imaju problem sa volumenom. Pogodan je za kosu koja je jako suva ili oštećena. Ovaj način pranja je izuzetno rasprostranjen među osobama sa kovrdžavom kosom - takva kosa je sklonija isušivanju nego ravna i zbog poroznosti se često dešava da se šampon ne može lepo isprati što je dodatno isušuje. Uz co wash metod kovrdže imaju bolju definiciju.

Koji regenerator da odaberem? Odaberite onaj koji ima jednostavniju formulu - bez silikona (sastojci koji se završavaju na 'cone' ili 'xane') i previše negujućih dodataka. To su uglavnom jeftiniji, vodenasti regeneratori.

Koji je postupak?

1. Nakvasite kosu.
2. Istisnite regenerator na dlanove. Slobodno stavite veću količinu u odnosu na količinu šampona koji inače koristite.
3. Umasirajte regenerator na kožu glave. Ključno je da dobro istrljate kožu glave - regeneratori sadrže neke od sastojaka za čišćenje ali moraćete da se prilikom utrljavanja potrudite nešto više no obično kako bi vam koža glave zaista bila čista. Prljavština se delom mora mehanički odstraniti jer se ne čisti regeneratorom toliko dobro kao šamponom.
4. Detaljno isperite.

Pre nego što odlučite da isprobate conditioner wash potrebno je da pri prethodnom pranju dobro isperete kosu šamponom koji inače koristite (kako bi se uklonile eventualne naslage proizvoda za stajling, kondicionera i silikona).

Kada da očekujem rezultate?
Vrlo je moguće da će u početku doći do pogoršanja dok se ne naviknete i dok ne pronađete prave proizvode. Vremenom će kosa postati manje porozna i definisanija.

U početku možete kombinovati co wash sa regularnim pranjem ili možete prati kosu regeneratorom samo povremeno, radi "odmora".

Srećno! :)

Alkohol u proizvodima za kosu

Gotovo svi smo čuli savete o tome kako treba izbegavati alkohol u proizvodima za kosu zato što deluje isušujuće. Ovo je posebno važno ako imate kovrdžavu ili prirodno suvu kosu kojoj je potrebno što više hidratacije. Međutim, pored 'ozloglašenih' alkohola postoje i oni koji neguju kosu i treba uočiti razliku između te dve grupe. Ukoliko na nekom od proizvoda koje koristite u listi sastojaka vidite reč 'alcohol', imajte na umu da to može biti jedan od o onih koji imaju kondicionirajuči efekat. Kako da napravite razliku? Evo liste "loših" i "dobrih" alkohola:

Loši alkoholi:
  • Alcohol Denat
  • Menthanol
  • Ethanol
  • Propanol
  • SD alcohol 40
  • Specially Denaturated Alcohol
  • Isopropyl Alcohol
Ovaj tip alkohola brzo isparava zbog male molekulske težine i zato se koristi u nekim proizvodima da skrati vreme sušenja. Međutim, ista ova osobina (ubrzavanje sušenja) može izazvati da vlas bude isušena a kutikula neravna i gruba. Takođe, može se desiti da voda i ulje brže nestanu sa kose zajedno sa alkoholom (prilikom ispiranja, recimo). Ista ova osobina je razlog zašto se alkohol koristi u mnogim losionima za masnu kožu (zbog uklanjanja sebuma). Još jedna funkcija ovih alkohola, naročito etanola, je da omogući ravnomerno razmazivanje i raspoređivanje proizvoda na kosi.

Dobri alkoholi:
  • Cetyl Alcohol
  • Acetyl Alcohol
  • Sterol Alcohol
  • Stearyl Alcohol
  • Lauryl Alcohol
  • Lanolin Alcohol
  • Stearic Acid

Ovo su veći molekuli koji se često dobijaju derivacijom iz prirodnih izvora. Zovu se još i masni alkoholi. Imaju emolijentno dejstvo i daju mek i svilenkast osećaj prilikom korišćenja u proizvodima za negu kože i kose. Oni zaglađuju kutikulu. Ali, ako se preterano koriste, mogu da se izmešaju sa prirodnim sebumom i da stvore sloj koji čini da kosa izgleda prljavo.

Druga važna upotreba je da u šamponima i regeneratorima imaju funkciju zgušnjivača - štaviše, česta je pojava da čine 4-5% proizvoda, naročito kod proizvoda kod kojih treba sniziti cenu putem smanjenja upotrebljene količine skupljih polimera, a kako bi se rezultati održali istim ili sličnim.

Benzyl alcohol se često koristi kao konzervans i ne deluje agresivno na kosu - ne bi trebalo da izazove ikakve promene u teksturi i mekoći kose. Propylene glycol se koristi kao humektant i može pozitivno da deluje na nivo hidratacije kose.


Zaključak:

Ako imate suvu i osetljivu kosu postoje izvesni alkoholi čiju upotrebu treba da izbegavate. Međutim, neki drugi, poput cetyl alcohol-a mogu kosu učiniti mekšom i glatkom. Naravno, najbolje je da metodom "pokušaja i grešaka" otkrijete šta je to što vašoj kosi smeta a šta joj prija.

U kakvom je stanju moja kosa sada? (Ko sam ja i zašto pišem ovaj blog - II deo)
















U ovom tekstu sam navela neke od razloga zašto pišem ovaj blog i kako se razvijalo moje interesovanje za negu kose. Pripremajući različite tekstove moram da priznam da sam često u dilemi u kom pravcu da razvijam blog - da li da pišem iz prvog ili trećeg lica, da li da samo prenosim informacije stručnih izvora ili da pišem o ličnim iskustvima - trenutno sam došla do zaključka da je najbolji pristup neka kombinacija toga. Doduše, konkretni post koji sledi je potpuno lične prirode i možda neće biti interesantan ako su vam potrebne neke objektivnije informacije :>

Čitajući prvi tekst u kome sam pisala o svom interesovanju za negu kose čini mi se da na momente zvuči čak i dramatično ;)) Tu o svojoj kosi nisam napisala gotovo ništa lepo pa ću iskoristiti priliku da sada počnem sa malo drugačijim pristupom. Da ne ispadne da ja sad prezirem svoju kosu, moram da naglasim da je dobar deo problema proizašao iz neznanja a ne zato što sam genetski osakaćena ili tako nešto. :D I verujem da baš svaki tip kose ima izvesne dobre strane na kojima treba raditi i koje treba isticati. U to ime, sada ću nabrojati par stvari koje kod moje kose volim i to možda nisu stvari koje sam volela oduvek ali sam vremenom uvidela njihove prednosti. Moja kosa je prilično gusta - ranije me je to opterećivalo i mislila sam da bi optimalno bilo da imam duplo manje kose na glavi. Međutim, vremenom to više prihvatam kao blagoslov ;) jer mnoge frizure neuporedivo lepše izgledaju na bujnoj kosi. Moja majka kao i ženski deo familije sa majčine strane ima takve vrlo slične guste kose. Druga stvar koju kod moje kose jako volim je boja. Nisam se nikada farbala, samo sam jednom u životu stavila preliv i to još pre 5-6 godina. Preliv je bio zift crn i nije mi naročito stajao uz ten. Moja prirodna boja je tamnosmeđa, gotovo crna boja sa par pramenova koji su posvetleli od sunca. U poslednje vreme mi se više puta dešavalo (doduše, uvek kad mi je kosa bila isfenirana) da me ljudi pitaju koju farbu koristim. Treća stvar koju volim (a koju sam postigla negom) je što mi je kosa prilično sjajna. To takođe najviše dolazi do izražaja kada je kosa isfenirana a mislim da je velikim delom za to zaslužna činjenica da koristim i kokosovo ulje i regenerator držim na glavi značajno duže nego ranije.

Drugo pitanje o kome bih želela da pišem a koje verujem da interesuje mnoge od vas - u kakvom je stanju moja kosa sada? Poslednje dve-tri godine ja sam se posle dvogodišnje apstinencije od Везаfeniranja i peglanja ponovo vratila ispravljanju (ne neprekidno, ali par puta mesečno). Ranije sam imala izvesnu odbojnost prema frizerima (pa i ljudima kozmetičke struke generalno), nekako mi je bilo dosadno da slušam priče po salonima i nije mi bio naročito interesantan profil ljudi koji provodi značajan deo svog vremena tamo. Međutim, stvari su se u izvesnom smislu promenile. Sprijateljila sam se sa svojom frizerkom i sada umesto (minimum) dvočasovnog procesa ispravljanja kod kuće, sve češće padam u iskušenje da za pola sata i nešto malo para dobijem perfektno ravnu kosu :> Ovo je prilično veliki problem u poslednjih godinu dana ali pokušavam da balansiram uz pojačanu negu i ređe pranje. Takođe, često odem da mi frizerka (za 200 dinara) isplete riblju kost a pre toga ostavim kosu da se prirodno osuši kod kuće. Imajući sve ovo u vidu, mogu da kažem da je moja kosa po prirodi suva, gornji delovi kose su značajno više oštećeni nego donji. Ima mnogo manje iskidanih gornjih delova nego ranije ali, ako nastavim da se feniram ovim tempom ili češće, tu očekujem glavne probleme. Potpuno puštenu je nosim samo pod uslovom da je isfenirana u protivnom moram da imam makar jednu zakačenu šnalicu :>

U suštini, uz sve uspone i padove ;) kada se radi o kosi verujem da je situacija uglavnom slična onoj u bajci o Čarobnjaku iz Oza - sve vreme smo imali ono što nam je bilo potrebno ili za čim smo čeznuli ali nismo bili svesni da je ustvari tu :) Put od početnog nezadovoljstva do prihvatanja je prilično dug i trnovit, uz put ćete naići na razne prepreke ali je ujedno i jedini mogući. Ja sam još uvek na tom putu i ne mogu da kažem da sam potpuno prihvatila ono što mi je priroda dala ali verujem je da je krajnja destinacija tačka u kojoj osećate da sve to i nije bilo tako važno kao što je nekada izgledalo. U međuvremenu, dok ne stignemo do te tačke, pa... pretpostavljam da ćemo se viđati na ovom blogu :))



Da li šampon može ispraviti kosu?

Odgovor je kratak i jasan - NE :) U pitanju je jednostavno marketinška strategija. Šamponi koji nose oznaku "za ispravljanje" sadrže sastojke koji hidriraju kosu i pomažu raspetljavanje - time kosa postaje otpornija na uticaj vlage iz vazduha i lakše se oblikuje i ispravlja pomoću fena i pegle. Dakle, ovi proizvodi ne eliminišu potrebu za peglom i feniranjem već samo donekle potpomažu proces.

Šamponi za ispravljanje imaju sastojke koji daju sjaj kao i masne alkohole koji raspetljavaju kosu dok ispirete šampon. Međutim, oni ne ispravljaju kosu sami od sebe - za to je potrebno oblikovanje kose uz prisustvo toplote koja može biti štetna ako se često koristi. I kada isperete ovakve šampone na vlasima ostaju izvesni silikoni, polimeri i drugi kondicionirajući dodaci koji otežavaju kosu i tako smanjuju kovrdžanje. Naravno, nekakav efekat je bolji od nikakvog ali ne očekujte čuda.

Ako želite šampon koji će vam pomoći pri ispravljanju potražite one koji sadrže cetyl i stearyl alcohol - ovi sastojci sprečavaju da kosa postane 'frizzy'. Takođe, za sjajniju kosu i bolje ispravljanje potražite šampon koji sadrži silikone kao što su dimethicone i/ili Quaternium 80 .



Šta je Minoxidil?

Borba protiv opadanja kose (vrlo slično borbi protiv starenja i bora) je ogroman biznis za kozmetičku industriju. Veliki je broj različitih preparata sa vrlo različitim cenama koji se prodaju svuda, od lokalnih radnjica, preko parfimerija pa sve do apoteka - ali šta je od svega toga zaista delotvorno? Jedan od najboljih načina da proverite da li se isplati ulaganje vašeg novca i vremena u neki od ovih tretmana je postojanje kliničkih studija i tekstovi u stručnim časopisima. Recimo, mi na ovom blogu možemo da napišemo 10 hvalospevnih tekstova o tome kako kombinacija Kosili + ricinusovo ulje + kapi od koprive podstiče rast kose ali da li treba da nam verujete? ;) Na tu temu u stručnim časopisima nećete naći ama baš ništa :>

Minoksidil je lek koji se u početku koristio oralno, za tretiranje visokog krvnog pritiska. Međutim, otkriven je interesantan propratni efekat - Minoxidil može da izazove povećan rast ili potamnjivanje fnih dlačica, ili u nekim slučajevima, značajan gubitak kose. Kada se prestane sa korišćenjem, kosa će se vratiti u normalno stanje u periodu od 30 do 60 dana. [1]

Tačan mehanizam dejstva ovog leka nije poznat. Koristi se jednom ili dva puta dnevno (utrljava se na kožu glave) tokom perioda od najmanje 4 meseca a efekat nestaje kada prestanete sa korišćenjem jer ćelije matriksa nemaju stimulaciju da se brže dele.

Minoksidil je manje efikasan kada postoji veća površina na kojoj nema kose. Međutim, njegova efikasnost je prilično dobra kada su u pitanju mlađi muškarci (starosti od 18 do 41 godinu).

Može se kupiti u apoteci bez recepta, prodaje se pod različitim imenima (u Americi "Rogaine", kod nas "Pilovit", "Pilfud") i po različitim cenama mada je koncentracija aktivnih sastojaka ista - uglavnom se proizvodi u koncentraciji od 2% ili 5%.

Prilikom aplikacije treba biti pažljiv jer ukoliko vam nešto kaplje sa strane može doći do pojačane maljavosti na neželjenim mestima.

Kod izvesnog broja ljudi efekat potpuno izostane ali, ako imate problema sa opadanjem kose, svakako se dodatno informišite o minoksidilu - kao što vidite iz teksta gore koji nije naročito bajkovit ;) minoksidil nije 'čudotvorno' rešenje i kao većina stvari u životu ima i dobre i loše strane. Ali zato barem postoji mogućnost realnog efekta u odnosu na šarene reklame i proizvode iz supermarketa koji obećavaju čuda. Tako da, ukoliko vas muči problem opadanja kose, svakako vredi da mu date šansu.



Tajne slavnih - Sarah Jessica Parker

Sara Džesika Parker je kraljica transformacije kada je kosa u pitanju. Različite frizure su izuzetno važan deo njenog imidža a najpoznatija je po bujnoj kovrdžavoj kosi. Frizerka koja se brinula o njenoj kosi u filmu SATC 2 otkriva proceduru za dobijanje talasaste kose slične onoj koju ima Sara: "Uvek sam pokušavala da napravim veći broj različitih tekstura na njenoj kosi. Nikada ne koristim samo jedan figaro - koristim otprilike njih pet! SJ ima tanku, polutalasastu kosu ali je ima puno. Počnem tako što nanesem Kerastase Mousse Nutri-Sculpt i Bumble and Bumble Styling Lotion na koren kose dok je još vlažna. Na krajeve njene kose ne stavljam apsolutno nikakve proizvode kako bi bili što lepršaviji. Potom je isfeniram na ravno. Posle toga prelazim na korišenje figara i tako dobijam tu sjajnu, bujnu kosu sa talasima raznih veličina."

Poznata glumica na ovu temu kaže: "Pokušavam da zaista brinem o svojoj kosi i da sa njom ne radim ništa kada nisam na snimanjima. Pokušavam da je ne farbam ako baš ne moram. Takođe, obožavam da na snimanjima nosim perike zato što štite kosu i mogu da ceo dan ispod njih držim regenerator."

Omiljeni proizvodi Sare Džesike Parker su:

Tancho Stick - Sara kaže da ne može da živi bez ovog proizvoda za kosu. Koristi ga kada skupi kosu za zaglađivanje vlasi koje su kovrdžave i 'frizzy'. "Jedina stvar koju mogu da uradim sa svojom kosom je da je skupim u rep ili punđu a da prednji deo 'zaližem voskom." Tancho Stick košta 14 dolara.


Kerstase Masque Oleo-Relax - "Ovo nije jeftin proizvod ali čini čuda za moju kosu."
Bumble and Bumble Sunday Shampoo - "Daje mojoj kosi osećaj škripavo čiste kose što je osećaj koji obožavam još otkad sam bila dete."



Galeriju različitih frizura SJP pogledajte na našoj Facebook stranici klikom
ovde.