Kako odabrati četku za feniranje?

Izbor četki za feniranje na tržištu danas je ogroman - od onih koje koštaju evro ili dva pa do onih koje koštaju i više od sto evra. Dobro odabrana četka vam pomaže da lakše dostignete željeni oblik frizure a ako je uz to i odgovarajućeg kvaliteta - može da traje godinama. Po čemu se četke razlikuju i kako da odaberete onu pravu?

Dlačice mogu biti prirodne, sintetičke ili mešavina prirodnih i sintetičkih. Često korišćena prirodna dlaka za četke je veprova. Smatra se da je veprova dlaka idealna jer zaglađuje kutikulu i veoma je nežna prema kosi. Iz tog razloga se često kombinuje sa najlonom kako bi bila čvrša. Takođe, prirodna dlaka ima veći afinitet prema uljima tako da vrši bolju distribuciju sebuma niz dlaku što je naročito važno u slučaju suve i oštećene kose. Da podsetimo, sebum deluje kao prirodni "regenerator" za kosu. Veprova dlaka se takođe koristi u četkama koje su specijalno napravljene za dečiju kosu.

Druga kategorija su različite vrste najlonskih i plastičnih iglica/dlačica. Ovo je prilično široka kategorija i efekat će zavisiti od toga koliko su veštačke dlačice ćvrste ili savitljive i koliko gusto su postavljene. Što su gušće i čvršće daju vam mogućnost veće kontrole. Što su dlačice mekše kosa više zadržava prirodni oblik.

Postoje i četke sa metalnim iglicama. Frizeri preporučuju da ih izbegavate jer su previše nefleksibilne da bi se koristile na ljudskoj kosi i mogu da je pokidaju - eventualno se mogu koristiti za raščeščljavanje perika i slično.


Velika pljosnata četka




Dobra je za ispravljanje kose i feniranje na ravno, koristi se ako imate dugu i gustu kosu. Zahvata više kose odjednom pa je praktična ako nemate puno vremena za feniranje. Ako želite veći volumen - izbegnite ovu četku.


Velika okrugla četka



Četka koju frizeri najčešće koriste za feniranje na ravno. Iako je okrugla, i neko bi mogao da pomisli da se koristi za uvijanje kose, ona zapravo zbog veličine služi za ispravljanje. Razlikuju se po vrsti iglica ili dlaci od koje su napravljene kao i po tome da li su metalne, drvene ili keramičke. Važan faktor je i gustina iglica koje ove četke imaju - što su gušće to kosa manje prianja uz samu četku. Ako ne želite da vam krajevi budu uvijeni, odaberite četku gde ovakvog dodira nema - tj. onu sa gušćim dlačicama gde kosa ipak ostaje na površini četke bez kontakta sa podlogom (ako kosa dodiruje zagrejani metalni deo onda će 'poprimiti' taj oblik tj. ostati uvijena na krajevima).

Saveti za korišćenje velike okrugle četke:

  • Nabavite šnalice kojima ćete kosu razdeliti na sekcije, ovo feniranje čini mnogo lakšim
  • Mlaz toplog vazduha usmerite niz četku
  • Pitajte svog frizera da vam objasni osnovnu tehniku i da par saveta
Imajte na umu da velika četka ne bi smela da bude previše teška, u suprotnom će vam više stajati na polici nego što ćete je ralno upotrebljavati :>

Manje okrugle četke





Manje okrugle četke se koriste za uvijanje i stilizovanje kose. Samo da naglasimo da je ovo prilično gruba podela i da je ovo široka grupa. Mogu se koristiti i za dodavanje volumena kosi kao i za feniranje šiški. Idealne su za bob frizure i kosu srednje dužine. Za razliku od velikih četki koje ispravljaju kosu i daju joj glatkoću, ove četke omogućavaju postizanje odgovarajuće teksture na kosi (u zavisnosti od veštine vas ili vašeg frizera :).


Dupla pljosnata četka




Ako niste naročito vični feniranju i imate "ne-tako-komplikovanu" kosu onda bi ova četka mogla biti dobar izbor. Eliminiše suvišni volumen i ispravlja kosu. Mana je što se teško nalazi, ranije se mogla naručiti iz Avonovog kataloga.


Četke sa rupicama?



Četke sa rupicama omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha pa se vreme sušenja kose skraćuje. Često se prave od aluminijuma koji se zagreva i time utiče na brže sušenje i oblikovanje kose.

------------------------------------------------------------------------

Izbor četki je ogroman a ako niste sigurni šta vam je tačno potrebno - sasvim je u redu da nabavite i nekoliko različitih. Praksa je najbolji pokazatelj da li je nešto dobro ili nije i da li odgovara vašoj kosi.



Trajno ispravljanje šiški - kućna varijanta, pokušaj :)






Kako izgledaju šiške koje se godinama svakog dana feniraju i peglaju? Pa upravo kao na necenzurisanoj slici gore, bez photoshop-a i korekcija :D Moja je kosa prirodno kovrdžava i to je razlog zašto moram stalno da ih ispravljam. Međutim, nekada se desi da i pored svog truda pod uticajem vlage izgube oblik i to onda izgleda strašno (koliko približno strašno izgleda možete zaključiti na osnovu slike :)). Malo je reći da to negativno utiče na raspoloženje.

Velika sam kukavica kada su u pitanju procedure poput trajnog ispravljanja pa sam išla na najbezbedniju moguću varijantu - naručila sam komplet za ispravljanje za kosu koja je slaba i hemijski tretirana (mada moja nije!). Takođe sam držala preparat na kosi tek nekih 12-tak minuta (minimalno se drži deset minuta a maksimalno dvadeset do trideset minuta). Šta je posledica svega toga? Pa, šiške su mi ostale bukvalno iste. Nisu se oštetile ali nisu se ni ispravile. Osnovna greška je što je ipak trebalo da uzmem ispravljač za normalnu kosu i trebalo je da stoji na kosi duže.

Preparat je marke Fama i zove se "Attitute Perfect Liss", košta 900 dinara, to je jedini preparat tog tipa koji sam našla na domaćim sajtovima koji prodaju frizersku opremu pa i nisam imala puno izbora. Sastoji se od baze, aktivatora i stabilizatora. Baza i aktivator se mešaju i miris je prilično neprijatan. Takođe su vam potrebne rukavice koje ne dolaze u samom pakovanju. Uputstvo nije najsrećnije napisano ali sam tek nedavno našla uputstvo u pdf formatu koje je na srpskom i mnogo je bolja objašnjena procedura - da biste ga pogledali kliknite ovde.

Mislim da je ovakve tretmane ipak bolje prepustiti stručnom licu (pa i tad niste sigurni kakav rezultat da očekujete) ali sam ipak htela da pokušam jer su mi šiške u tom periodu izgledale baš loše i bilo mi je potrebno trajnije rešenje. Ipak, išla sam na najblažu moguću varijantu i rezultati su izostali, ako se ohrabrim možda nekad pokušam ponovo :)


Botox za kosu?





Kao što Botoks ispravlja bore na licu, tako proizvođači novog preperata promovišu "Botoks za kosu" kao nešto što ispravlja i popunjava neravnine i rupice na kosi. Reč je o tretmanu iz L' oreal-ove Proffesional Fiberceutic linije. Tretman navodno sadrži molekule (pod imenom Intra-Cylan) koji prianjaju na ona mesta gde je prirodni keratin oštećen što čini da vlas postaje jača i lepša. Pored toga, tu su i izvesni vitamini i silikoni.

Za sada ovaj tretman rade samo frizeri i on u inostranstvu košta oko 20 evra. Oni kažu da je naročito pogodan za klijente sa jako dugom kosom koji imaju ispucale krajeve i koji se često feniraju, farbaju ili koriste figaro. Frizeri tvrde da je za razliku od drugih kondicionirajućih tretmana za ovaj potrebno mnogo manje vremena i može da bude deo standardnog postupka šišanja i feniranja. Pošto molekuli penetriraju u vlas, proizvođači tvrde da štiti kosu od budućih oštećenja.

Kay Connelly, tehnička direktorka L'oreal-a, kaže: Baš kao i koža, i naša kosa stari i zahteva negu. Korteks podleže svakodnevnoj agresiji kao što su četkanje i feniranje, hemijski tretmani i preterano izlaganje suncu i kada dođe do pucanja kosa više ne izgleda sjajno i zdravo."

"Oni koji su isprobali tretman kažu da su primetili fizičku promenu na kosu, dlaka bukvalno izgleda punije", dodaje gospođa Koneli.

Da je reč o nečemu toliko revolucionarnom - paa nismo baš toliko sigurni :) Ali ako probate - javljajte! Fiberceutic maske se mogu naručiti na stranim sajtovima a verovatno će uskoro biti dostupan i tretman.



Džon Travolta nosi periku?

Gusta kosa je nekada bila zaštitni znak Džona Travolte, zvezda filme Briljantin. Danas se situacija značajno promenila. Mnogi su pretpostavljali da poznati glumac nosi tupe a skorašnje fotografije su to i pokazale. Travolta je viđan sa prilično gustom kosom za jednog 57-ogodišnjaka. Ipak, radilo se o sitnim trikovima kojima je glumac pribegavao - evo kako zapravo izleda njegova kosa danas:





Džon Travolta nekad:


Kako odabrati peglu za kosu?


Kada jednom dostignete savršeno glatku i lepu kosu, teško je odreći se tog osećaja i korišćenja pegle. Kupovina pegle često je izvor mnogih nedoumica - uzeti onu sa jonima ili bez? Keramičku ili neku drugu? Najpre moramo da napomenemo da sve pegle, ma kako tehnološki napredne bile, oštećuju kosu. SVE pegle, počevši od kineskih koje koštaju 400 dinara pa do onih koje koštaju par stotina evra, koriste isti osnovni princip za ispravljanje kose, a to je - toplota. Toplota oštećuje. I nema tih jona koji će vas spasiti :)) Ipak, kad rešite da kupite peglu, zaista je teško odlučiti se imajući u vidu raznovrsnu ponudu na tržištu. U tekstu koji sledi razmatramo najvažnije opcije.


Kontrola temperature - Mislim da je ovo možda najvažnija stvar na koju treba da obratite pažnju - veliki broj pegli koji se prodaje na tržištu nema opciju kontrolisanja temperature. Mnogo je bolje da imate peglu koja ima mogućnost podešavanja temperature. Bolje je da koristite peglu na nižoj temperaturi i da više puta pređete pramen kose peglom kako biste postigli željeni efekat. Ako pegla ima samo jedan nivo zagrevanja - prinuđeni ste da kosu uvek peglate na najvećoj temperaturi što nikako nije dobro tako da vam zaista preporučujemo da obratite pažnju na ovu karakteristiku - najbolje je da potražite peglu koja ima digitalni displej.

Materijal od koga su ploče napravljene - ploče mogu biti keramičke, aluminijumske, od turmalina itd. Postoje različite teorije o tome koje su od njih najbolje - međutim takve priče često plasiraju sami proizvođači. Važno je da se ploče ravnomerno zagrevaju kako se ne bi desilo da oštete ili iskidaju neki deo kose. Prema autorima sajta www.thebeautybrains.com razlike između ovih materijala nisu toliko dramatične i nemojte očekivati čuda - kvalitetniji materijali i dobra konstrukcija svakako garantuju da će vam pegla duže trajati u odnosu na kineske ali nemojte slepo verovati pričama koje plasiraju proizvođači (opet napominjemo da nažalost sve pegle, ma kako kvalitetne bile, oštećuju kosu).



Veličina ploče - Što su ploče uže, lakše ćete moći da priđete korenu kose i da je bolje ispravite. Ovo je naročito važno ukoliko imate šiške. Ako imate jako gustu i dugu kosu, ispravljanje će biti nešto lakše ako su ploče veće. Ako želite da peglu koristite i za uvijanje kose, odaberite onu sa uskim pločama. Uglavnom, kad saberemo pluseve i minuseve, generalno su poželjnije pegle sa užom površinom ploče :)

Joni? - Proizvođači pegli kažu da negativno elektrisani joni smanjuju statički elektricitet i čine da kutikula bude glatka i sjajna. Sa druge strane, autori sajta www.thebeautybrains.com (koje često citiramo na našem sajtu ;) kažu da je u pitanju marketinški trik i da ne postoje naučni dokazi za ove tvrdnje. Kako god bilo - ako vaša pegla ima ovu dodatnu opciju - to je ok ali ne morate po svaku cenu tražiti peglu koja emituje jone.

Wet to straight? - Preporučujemo vam da izbegavate ovu vrstu pegli zato što se direktno pegla kosa onda kada je mokra i ujedno najviše podložna oštećenjima. Možda ova ideja zvuči interesantno ali ovo je brži način da uništite kosu - preskočite ove pegle.

Garancija - Obavezno proverite kolika ja garancija i sačuvajte je u bezbednoj fioci uz fiskalni isečak ;). Garancija na prodavanije modele pegli u Srbiji je uglavnom dve godine.

Srećna potraga za savršenom peglom! U komentarima možete pisati svoje favorite ako ih imate :)