"Frizzy" kosa


Obećala sam vam ovaj tekst, pa evo ga napokon. Naslov teksta nije baš u duhu srpskog jezika, ali reč "frizzy" ukratko i dobro opisuje neposlušnu, nemirnu kosu, koja leti na sve strane i sklona je kovrdžanju. Maltene svačija kosa u nekoj situaciji može biti frizzy - dešava mi se da me devojke sa gotovo perfektno ravnim kosama pitaju šta rade sa svojom "neposlušnom" kosom zbog neke dve stršeće dlačice na glavi koje ja i ne vidim čak i ako se baš potrudim i udubim. Ali, svakom je njegova muka najveća tako da samo klimnem glavom i uredno odgovaram i na takva pitanja.

Sa druge strane - ja sam imala ozbiljan i vidljiv problem sa "frizzy" kosom. Na prvoj godini fakulteta (pre nekih 7 godina dakle :D sam u torbi nosila SunSilk Aloe Vera leave-in regenerator za kovrdžavu kosu i u pauzama između predavanja trčala u kupatilo i obavezno stavljala pomalo kako bi mi kosa delovala iole uredno (dakle ne lepo, nego samo uredno). Gornji slojevi kose su mi bili vrlo slabi i skloni oštećenjima tako da se kosa kidala i stršala na sve strane. To su bile bukvalno iskidane kratke dlačice i nije lepo izgledalo. Tad sam o nezi kose znala malo ili nimalo :) ali taj SunSilk-ov regenerator mi je pružio uvid u jedno pravilo koje smatram jednim od najvažnijih i kog se držim i dan danas - ako vam je kosa jako suva, šampon i dobra maska jednostavno nisu dovoljni - potrebno vam je nešto što će stalno hidrirati i štititi kosu. Proizvodi koji se ne ispiru formiraju film oko dlake i čine je otpornom na - češljanje, četkanje, promenu nivoa vlage u vazduhu, feniranje, sunce, vetar, kačenje o jakne, kape, sedišta u GSP-u itd.

Kosa je "frizzy" zato što je površina dlake neravna tj. kutikule ne naležu dovoljno dobro. To automatski povlači da će kosa slabije reflektovati svetlost i biti sklonija oštećenjima. A to opet znači da treba da uradite ono što je u vašoj moći da se te kutikule spuste i da kosa izgleda urednije. Meni zapravo nikada u životu nije bilo toliko stalo do toga da mi kosa izgleda prelepo i "wow" koliko do toga da deluje uredno.

Ova slika je možda pomalo i gadna ali dobro ilustruje gornju priču o podignutim kutikulama i oštećenoj kosi kako biste bolje shvatili o čemu se radi. Ovakva kosa se mnogo lakše kida i lomi, kako u različitim svakodnevnim situacijama tako i prilikom feniranja i peglanja na primer. Zato je njena zaštita važna.

Pošto sam ispricala priču od Kulina bana do današnjih dana :)) sada ću po tačkama dati šta je to što, po mom mišljenju, može značajno da unapredi i popravi situaciju sa neposlušnom kosom i kosom koja deluje neuredno:

  • Nije vam dovoljan proizvod koji će samo privremeno da zagladi kosu (sistem "drži bure vodu dok majstori odu") već nega kose treba da bude kontinuirana i sa preparatima koji vam odgovaraju. Birajte šampon koji vam neće jako isušiti kosu. Posle svakog pranja stavite masku za kosu i držite prema uputustvu. Kada imate malo više vremena, slobodno neka vam maska za kosu stoji i po pola sata.
  • Nemojte grubo sušiti kosu peškirom! Samo blago tapkajte kosu, nema trljanja. To najdirektnije podiže kutikule i čini površinu vlasi hrapavom i podložnom oštećenjima.
  • Ne češljajte mokru kosu.
  • Što manje koristite fen i peglu, kosa će vam biti zdravija. Ako se stalno fenirate i peglate - nemojte da očekujete da će vas bilo koji Kerastase ili Redken spasiti.
  • Povremeno dubinski nahranite kosu! Ovo je veoma važno pravilo. Može se uraditi na više načina - nabavite ampule za rekonstrukciju ili s vremena na vreme prespavajte sa nekim uljem namazanim na kosu.
  • Koristite leave-in regenerator a za finalno zaglađivanje odaberite neke silikonske kapi. Količina i vrsta preparata će zavisiti od toga kakva vam je kosa - ako je fina, tanka i sklona mašćenju odaberite laganije proizvode. Ako je jako suva, nemojte se libiti da stavite veću količinu.


Tigi Candy Fixations kolekcija

TIGI je predstavio svoju Bed Head® Candy Fixations kolekciju sa pet proizvoda koji služe za stilizovanje i postizanje željene teksture a pri tom mirišu kao vaši omiljeni slatkiši!



SUGAR SHOCK™ - Lagani sprej koji služi za kreiranje teksture i volumena. Može se koristiti na kosi svih gužina i bilo koje gustine. Dodaje volumen a da pri tom ne dolazi do isušivanja i petljanja kose.

Miris: Pink Spun Sugar.
SUGAR DUST™ - služi za dodavanje volumena pri korenu kose i predstavlja neku varijantu spreja za suvo pranje. Daje mat finiš i izgled sveže oprane kose uz povećani volumen. Naprska se na podignutu kosu pri korenu i malo protrlja.

Miris: Tutti Frutti Grape Tarts.


GLAZE HAZE™ - Serum za one koji preferiraju glatke frizure - višenamenska formula koja skraćuje vreme sušenja kose za 25%, bori se protiv uticaja vlage iz vazduha i daje sjaj kosi. Takođe hrani i neguje. Sadrži ekstrakt šećerne trske, bambusa i i keratin iz kašmira.

Miris: Crème Brulee


TOTALLY BAKED™ - Koristi se pre početka stilizovanja kose - daje čvrstinu i tekstiru, idealan kao losion koji se stavlja pre feniranja. Lagana formula stavlja se na tek opranu kosu. Specijalno je formulisan za korišćenje u kombinaciji sa ostalim proizvodima iz kolekcije bez stvaranja efekta suviše otežane kose.

Miris: Lemon Meringue Pie.

MEGA WHIP™ - Krem idealan za kreiranje blago teksturisane kose sa mat efektom. Omogućava oblikovanje kose bez ukrućivanja, štiti od vlage iz vazduha i produžava trajnost frizure. Može se koristiti na suvoj i vlažnoj kosi, dobar je za definiciju pramenova.

Miris: Marshmallow Dreams.

Nega kose i finansijska kriza

Prema prognozama, 2012. godina bi trebalo da bude prilično teška u ekonomskom i finansijskom smislu. Izbegnite crne scenarije u glavi i padanje u depresiju ali pokušajte da ipak postupate racionalno - dajemo vam nekoliko predloga kako da vaša nega kose daje rezultate a da pri tom ne bude preterano skupa.

1. Kupite kokosovo ulje! :) - Ko god od vas malo redovnije prati blog zna da smo na putu da dosadimo sa ovom pričom - ali, zaista, kokosovo ulje je odličan 'multitasker' - može se koristiti kao dubinski tretman pre pranja, kao leave-in regenerator u malim količinama ili se može mešati sa drugim namirnicama kako bi napravili masku. Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane (tegla organskog kokosovog ulja proizvođača Beyond od 330 grama košta oko 450 dinara). Ovo ulje (ili neko drugo, ako procenite da vam više odgovara) može da zameni veliki broj proizvoda za kosu ako niste u mogućnosti da ih priuštite u datom trenutku. Ukoliko imate kokosovo ulje onda uvek imate zamenu za nekoliko proizvoda koji vam možda baš tada nestanu. I umesto da tada jurite u prodavnicu, imate savršeno dobar i kvalitetan proizvod na raspolaganju koji dokazano penetrira u dlaku i čini je jačom.

2. Ređe perite kosu! ;) - Ok, diskutabilno je da ćete ovo poslušati ali da ipak objasnimo ovaj stav. Svako pranje kose, pored čišćenja, nosi i isušivanje. Idealno bi bilo da pronađete neku strategiju kojom bi pranje kose odložili za dan ili dva. Sem što tako štedite na šamponu i regeneratoru, istovremeno činite da vam kosa bude zdravija. Ovo se može postići tako što ćete je nositi skupljenu, staviti neku maramu ili jednostavno više obraćati pažnju na to koliko, recimo, kosu dodirujete rukama.

3. Imajte ispravan stav prema proizvodima za kosu - Ne dozvolite da vas ubede da skuplje nužno znači i bolje - ako ste pronašli relativno jeftiniji proizvod koji vam odgovara - slobodno se držite toga.

4. Nabavite sprej za suvo pranje kose - Košta 450 dinara, odlaže pranje kose za dan ili dva a istovremeno može da posluži kao sredstvo za dodavanje volumena kosi.

5. Eksperimentišite sa domaćim maskama i pakovanjima - nisu skupe a mogu biti efikasnije od proizvoda mnogih izvikanih brendova. Pri tom ne sadrže konzevranse niti bilo šta što bi moglo da vam šteti.

6. Prištedite na šamponu - osnovna funkcija šampona je da pere kosu. Kosu peru i šamponi od 150 i oni od 1500 dinara :) Izbegnite preterano agresivne šampone ali ako već želite da investirate u neki proizvod, radije odaberite masku ili tretman nego da dajete veliki novac na šampon koji se prilično kratko zadržava na kosi pa je kondicionirajuća uloga (kada je u pitanju zahtevna kosa) zaista diskutabilna.

7. Naučite da pravite pletenice i punđe - Ovakvih frizurica ima na stotine i sigurno postoji makar jedna koja vama savršeno odgovara. Naravnom, za to je potrebno dosta truda i eksperimentisanja ali pronalaskom frizure koju umete da pravite i sami i koja vam lepo stoji štedite novac koji biste dali frizeru.

8. Koristite manje proizvoda za kosu - Možda do sad i niste obraćali pažnju na ovo, ali - budite ekonomični sa maskama i regeneratorima, nemojte stavljati previše proizvoda jer ćete tako samo bespotrebno umastiti kosu.