Loreal Elseve Huile Extraordinaire - novo ulje za kosu


Gotovo sve poznatije kozmetičke kuće kreirale su svoja ulja za negu kose, a sada je to učinio i L'oreal Elseve predstavivši novi proizvod Huile Extraordinaire. Kao što smo već pisali, nemojte očekivati da su ovo mešavine pravih ulja - radi se zapravo o kombinaciji silikona, ulja i (ponekad) biljnih ekstrakata. Ovo naravno ne mora značiti ništa loše jer silikoni mogu biti itekako korisni u nezi kose a o tome možete čitati klikom ovde


Vizuelno ovaj proizvod dosta podseća na Kerastase Elixir Ultime a i ideja o korišćenju je slična. Kerastase je zapravo jedan od L'Oreal-ovih brendova tako da ovo poređenje ima smisla. Evo osnovnih karakteristika proizvoda.

Miris: Pomalo oštar, miriše na čisto - u principu, što se mene tiče, upravo ovakvu vrstu mirisa kod proizvoda za kosu najviše volim.

Način upotrebe: Može se koristiti kao tretman pre pranja, kao maska posle pranja, kao sredstvo koje se na kosu stavlja pre feniranja i kao završni proizvod za stajling. Ovo čini ovaj proizvod vrlo praktičnim i univerzalnim jer može da zameni nekoliko standardnih (u slučaju da vam se npr. desi da u datom trenutku ostanete bez nečega).

Ambalaža: Vrlo elegantna staklena bočica koja će jako lepo izgledati na svakoj polici ;).

Tekstura: Prilično redak silikonski serum (što ujedno znači da nije težak i ne masti kosu).

Vrste: Postoje dve vrste - sa zlatnim čepom za sve tipove kose i sa crvenim čepom - za farbanu kosu.

 Cena: oko 9 evra za 100ml proizvoda.


Koristim ovaj proizvod već nekoliko nedelja, kupila sam ga čim se pojavio u Lilly-ju. Koristila sam ga najčešće kao tretman pre pranja kose (pomešam ga ponekad sa kokosovim uljem i tako ostavim par sati). Mogu da kažem da je ovo zaista solidan proizvod - ono što je najbitnije je da ne isušuje niti šteti kosi u tom smislu. Ja ga koristim i umesto silikonskog seruma kada vidim da mi kosa izgleda neuredno. Lagan je tako da zaista može biti dobar za sve tipove kose.

Huile Extraordinaire se lepo upija i neguje kosu koja izgleda sjajnije i nahranjeno posle korišćenja. Smiruje dlačice koje strše sa strane. Prilično je univerzalan proizvod sa dobrim odnosom cene i kvaliteta tako da verujem da će se dopasti mnogima. Što se tiče samih ulja, kao što možete videti u listi sastojaka dole, sadrži kokosovo i sojino ulje. Pored toga sadrži i ekstrakte šest različitih cvetova. Na stranim sajtovima ima dobre recenzije pa pretpostavljamo da će i kod nas biti prilično popularan. :)

Lista sastojaka: Cyclopentasiloxane, Dimethiconol, Chamomilla Recutita Extract/ Matricaria Flower Extract, Cocos Nucifera Oil/ Coconut Oil, Nelumbium Speciosum Extract/ Nelumbium Speciosum Flower Extract, Benzyl Alcohol, Cinnamal, Linalool, Linum Usitatissimum Flower Extract, Caprylic/Capric Triglyceride, Gardenia Tahitensis Flower Extract, Rosa Canina Flower Extract, Bisabolol, Glycine Soja Oil/Soybean Oil, Parfum/ Fragrance

O različitim uljanim tretmanima možete čitati klikom ovde.



Tretmani za kosu bez formaldehida



Tretmani keratinom veoma su popularni i veliki broj salona ih radi, međutim, ono što često odbija potencijalne klijente jeste zdravstveni rizik zbog isparavanja formaldehida. Formaldehid je poznati karcinogen. Ipak, rezultati ovih tretmana često su jako dobri. Mnogi proizvođači sada pokušavaju da kreiraju proizvod koji će dati jednake rezultate ali bez prisustva opasnih supstanci. Ako se rešite da radite tretman, predlažemo vam da i sami dodatno istražite ovu problematiku i pronađete onaj koji neće biti rizičan po vaše zdravlje. Ovo su neki od tretmana novije generacije koji obećavaju lepu kosu:

Macadamia StraightWear™





I proizvođači gotovo već čuvenog Macadamia ulja za kosu ušli su u tržišnu trku zvanu "keratinski treman". Na slici gore su predstavljena dva proizvoda koja se koriste u ovom postupku. Na početku procesa koristi se Purify šampon za dubinsko čišćenje koji je mešavina biljnih i citrusnih ekstrakata; on uklanja naslage hlora, minerala i proizvoda za stajling. Potom je kosa spremna za nanošenje samog tretmana koji "transformiše kovrdžavu i neurednu kosu u glatku i svilenkastu". Sadrži specijalnu mešavinu makadamija ulja sa ginko bilobom i drugim biljnim ekstraktima, hidriria, jača kosu i čini je sjajnom. Proizvođači obećavaju da je posle urađenog Macadamia StraightWear™ tretmana za sređivanje kose dovoljno svega par minuta. Rezultati traju do četiri meseca a potom se proizvod ispire sa dlake i ona poprima svoj pređašnji prirodni oblik. Na sajtu napominju da je namenjen osoba koje nisu blajhane, imaju pramenove ili sedu kosu - ovo je prvenstveno tretman za osobe sa tamnijom kosom. Na jednom našem domaćem sajtu smo pronašli ove proizvode koji su dostupni za naručivanje i kod nas.

Keune Keratin Smoothing Treatment


Mnogi od vas vole Keune a da li ste znali da su i oni kreirali svoju alternativu keratinskom tretmanu? Postupak se sastoji od pet koraka i, prema tvrdnjama iz holandske kompanije Keune, 100% je bez formaldehida. Glavni sastojak je aktivni keratinski kompleks koji "jača dlaku spolja i iznutra" tako da ona postaje svilenkasta i laka za oblikovanje. Rezultati traju 6 do 12 nedelja. Prema onome što smo pročitali, ovaj tretman utiče na disulfidne veze što znači da ima neke elemente trajnog ispravljanja kose. Ovo znači da bi ovaj tretman zaista trebalo da rade samo frizeri jer bi kosa mogla da se hemijski ošteti. Našli smo da na nekim sajtovima postoji mogućnost kupovine ali od vas traže da pre toga pročitate tehničku dokumentaciju i rešite test (!) da biste mogli da naručite. Podrazumeva se i da bi trebalo da budete profesionalni frizer. Na stranim sajtovima piše da se ova usluga naplaćuje oko 200 dolara. U ovom video klipu detaljno je objašnjeno kako se koristi:




L'oreal X-tenso Moisturist

 


Naravno, cela priča ne može proći bez L'oreal-a ;) Njihov X-Tenso® Moisturist pruža efekat brazilskog tretmana a u konsultaciji sa frizerom se dogovarate do koje mere će kosa biti ispravljena - tj. da li želite da kosa zadrži volumen ili bude veoma ravna. Proces traje oko sat vremena i ima izvesne elemente tretmana koji utiče na hemijsku strukturu kose. Na kosu se nanosi krema koja stoji 10 do 20 minuta (u zavisnosti od teksture, gustine kose i željenog stepena ispravljanja). Potom se kosa detaljno ispire i stavlja se neutralizator. Posle tretmana treba da prođe 48 sati pre narednog pranja kose. Ako želite dodatno ispravljanje onda frizer posle ispiranja kreme prelazi kosu peglom.

Tretman je namenjen gustoj zdravoj kosi koja NIJE hemijski oštećena. Rezultati traju osam nedelja. Na zvaničnoj L'oreal Profesionnel fejsbuk stranici smo postavili pitanje da li neko u Srbiji radi ovaj tretman i uputili su nas na studio lepote Mystery, Pariske Komune 67, Beograd (neplaćena reklama! ;).


NuNAAT Ultra Keratin Touch


uNAAT Ultra Keratin Touch čini kosu sjajnim i urednijom tokom 30 dana. Sastoji se iz tri koraka (priprema, ravnanje i završetak). Smanjuje volumen i može se raditi kod kuće. Paket za jednu aplikaciju košta oko 25 evra. Rezultati zavise od prirodne teksture kose - veoma kovrdžava će biti ravnija a kosa koja je već ravna izgleda sjajnije i zdravije.

I Sephora je kreirala svoj keratinski tretman za kućnu upotrebu a o njemu smo već pisali ovde.

Ovo nisu jedini alternativni tremani, postoji veći broj njih, slobodno pretražujte Internet u svrhu informisanja :) a o drugim tremanima pisaćemo u nekom narednom tekstu.

Srodni tekstovi:

Činjenice o formaldehidu i keratinskom tretmanu
Hemikalije koje oslobađaju formaldehid
Ispravljanje kose bez upotrebe pegle
Keratinski tretman - moje iskustvo
Keratinski tretman - kako izgleda kosa posle prvog pranja?


Follow my blog with Bloglovin

Top 5 hidrirajućih sastojaka

Nalaženje odgovarajućih proizvoda za negu kose često nije lak posao. Kosi je potreban, između ostalog, dobar hidrantni proizvod i to naročito leti. Ali šta je to što hidrira kosu? Da li neki od tih sastojaka može da se kupi i koristi odvojeno? Zapravo, hidrantne maske za kosu možete praviti i sami kod kuće kada malo eksperimentišete i otkrijete koji sastojci najviše doprinose da vam kosa izgleda lepo i zdravo. Evo naših predloga hidrantnih satojaka:

1. Glicerin


Glicerin je higroskopan, odnosno upija vlagu iz vazduha. Zato se često koristi u losionima - kada ih nanesete na kožu ona postaje mekana jer glicerin upijajući vlagu iz vazduha ujedno vlaži kožu. Koristi se i u proizvodnji sapuna i, naravno, proizvoda za negu kose.

2.Aloe vera


Odličan saveznik u nezi kose - čini vlas sjajnom i hidriranom. Mnogi tvde da aloe vera značajno smanjuje opadanje kose. Najbrži način da uvedete ovaj sastojak u svoju negu je da kupite aloe vera gel i dodate kašiku (ili nekoliko) u šampon i regenerator. Održava kožu glave hidriranom i vraća joj balans bez obzira da li je masna ili suva. Preporučuje se i ljudima koje muči perut.

3. Avokadovo ulje


Korisno je za obnavljanje oštećene kose. Može se koristiti kao tretman pre pranja a a par kapi možete dodati u šampon koji inače koristite kako bi bio hidrantniji. Ako osećate da vas svrbi koža glave ili da je previše suva, možete utrljati par kapi.

4. Jojobino ulje


Često pranje kose nije dobra ideja, naročito ako imate suvu kosu. To je zbog toga što skalp proizvodi prirodna ulja iliti sebum koji neguje i održava nivo hidratacije skalpa i vlasi. Jojobino ulje je po molekulskoj strukturu vrlo slično ovom prirodnom i kao takvo odlično je za negu kose.

5. Šea puter


Šea puter je sjajan sastojak za sve maske za negu kose naročito ako imate gustu i suvu kosu. Ujedno smanjuje lomljivost kose. Sastojak je brojnih industrijskih tretmana za negu kose zato što bukvalno fizički zadržava vlagu. Preporučuje se nerafinisani jer ima više hranljivih sastojaka.


Zašto nije dobro stalno dodirivati kosu?



Jeste li među onima koji nervozu i/ili dosadu leče tako što neprekidno nešto petljaju po kosi? Sem što će vam kosa izgledati neurednije ako po njoj čačkate, treba da znate da možete i da je oštetite. Ovo je  nazvano "hands in hair syndrome" - HIHS.

Ako imate kovrdžavu kosu, neprestanim dodirivanjem ćete narušiti oblik i izgled kovrdža jer kosa postaje "frizzy", naročito ako nije zaštićena nekim leave-in regeneratorom.

Tu je i čuvena pojava da vam drugi ljudi dodiruju kosu, često i bez ikakvog pitanja ili najave. Ako vidite da preteruju, svakako ih zamolite da prestanu. Mada, i ako krenete da objašnjavate, pitanje je da li će vas razumeti - najčešće se čude šta je sa vama i zašto to tražite, a možda se i uvrede ;).

Ako se igrate pramenom kose i stalno ga uvijate, mada deluje bezazleno, zapravo možete jako oštetiti kosu. Ako vučete kosu na ovaj način može doći do lomljena slabljih i oštećenijih vlasi. Kosa se ujedno više prlja, što znači da treba češće da je perete što vodi do dodatnog isušivanja.

Kako da se rešite ove navike?



Opasnost od igranja kosom :P najčešće se javlja tokom čitanja, gledanja televizije itd. Skupite kosu tako da ne možete tako lako da se igrate pramenovima, napravite punđicu ili  riblju kost kada ste kod kuće (što je ujedno i protective hairstyle, o tome smo pisali ovde).

Ako imate potrebu da stalno radite nešto sa rukama, možete i da uvedete bavljenje nekim novim hobijem kako bi vam ruke bile zauzete. Ujedno stvarate nešto korisno i kreativno, a kosa će vam biti zdravija.

Šta god da radite, budite nežni sa kosom. Ovo naročito važi za kovrdžavu kosu koja je ljudima i najinteresantnija za igranje ali i ujedno i najsklonija oštećenjima.

Ja recimo imam izlivene nokte kako bi me to sprečilo da "kopam" po glavi i licu - oni su na ivicama deblji i obliji nego prirodni nokti što vas onemogućava da neprekidno nešto čačkate. Postoje čak i specijalizovani psihoterapeuti (!) koji se bave ovim problemom (npr. pogledajte ovaj sajt). a nekada se ovi poremećaji leče farmakoterapijom tj. lekovima (pominju se Prozac, Zoloft, Paxil itd). Ma koliko da volim lepu kosu, zvuči mi ekstremno da neko pije antidepresive zbog ovoga. Naravno, sport, smanjenje stresa, pravilna ishrana i sve što vas dovodi u bolju mentalnu ravnotežu svakako je poželjno.


 Da li vi imate ovaj problem, da li ste ga i kako rešili? :)