Moje alatke :)

 
Ovo je tekst koji sam dugo želela da napišem a tiče se stvari koje koristim za feniranje i negovanje kose.
 
Krećemo najpre od fena koji najduže i najćešće koristim. Ovaj fen imam skoro 10 godina :D i koštao je oko 15 evra. Po izgledu možda nije naročito reprezentativan i "fancy", zapravo radi se o klasičnom Philipsovom fenu za porodičnu i kućnu upotrebu od 1400W. Zašto volim ovaj fen? Po meni pruža optimalno sušenje i nije agresivan za kosu baš iz razloga zato što nije mnogo jak. Lagan je za manipulaciju i za prebacivanje iz ruke u ruku i, naravno, možda najvažniji razlog zašto je meni ovaj fen dobar je - navika. Ima dva nivoa jačine i usmerivač vazduha koji nije previše uzak. Kada hoću da mi kosa bude kovrdžava skidam usmerivač i kosu sušim sa veće razdaljine. Sve u svemu - prosečan, klasičan fen. 

 
 
Sve ono što prethodni Philipsov fen nije, profesionalni Gamma Piu jeste :D Kupljen je pre četiri godine na Sajmu kozmetike u Beogradu, i promotivna sajamska cena bila je oko 50 evra. Italijanske je proizvodnje a oznaka je Cosmo W2000. Radi se o fenu za profesionalnu upotrebu. Ima najuži usmerivač vazduha za koji znam. Po svim ovim opisima sad verovatno očekujete da napišem kako sa ovim fenom postižem perfektno feniranje..? :) Odgovor je ipak - ne. Meni je ovaj fen nezgodan za manipulaciju i težak (moje kućno feniranje traje bar sat vremena). Vrlo je jak, najbolji deo su mu opcije za podešavanje toplote i jačine kojom fen izbacuje vazduh, ima i "cool shot" opciju za fiksiranje frizure hladnim vazduhom koja je po meni odlična. Šaren je i fancy, idealan za ravne frizure i ispravljanje kose. Kupila sam ga jer sam ga videla kod jedne frizerke koja me je isfenirala na perfektno ravno. Ipak, mislim da je bolji za frizerske salone nego za kućnu upotrebu. Nekako, ja se sa ovim fenom nisam (s)našla.
 

 
 
Ovo je pegla za kosu koju trenutno koristim, Philips SalonStraight Active Ion. Koštala je oko 4000 dinara i kupila sam je u žurbi bez da zagledam njene karakteristike (dopalo mi se što ja šarena ;). Zato u neko dogledno vreme planiram da kupim bolju peglu. Glavna mana je što nema regulaciju temperature. Ne znam kako nisam videla to kad sam je kupovala. Uglavnom, smatram da je ovo najvažnija opcija na koju treba da obratite pažnju prilikom kupovine pegle. Ako imate kosu koja je suva i sklona oštećenjima onda je stvarno važno da koristite minimalnu temperaturu onoliko koliko možete. Kada se ovakva pegla pregreje zaista ju je teško kontrolisati.
 
 
 
 
U sredini sledeće slike je pegla koju sam najduže koristila, Philips SalonStraight koju sam platila 7200 dinara u Merkatoru u Beogradu pre dobrih 9 godina ;p Ovu peglu čuvam kao eksponat :)). Pri kraju njenog životnog veka se stalno kvarila i posle nekih kućnih prepravki mog oca (vidi selotejp na kablu na slici dole ;p me čak i udarila struja (prošla kroz celu desnu ruku - grozan, grozan osećaj..). Ako zanemarimo taj tužan kraj :) - ovo je odlična pegla, puno bolja od one koju sad imam. Kvalitetnije je izrade, ima regulaciju temperature koja se lako menja, lampicu koja svetli kad je pegla uključena i ima takođe i blago zujanje dok radi tako da se uvek lako setite da treba da je isključite (meni se više puta dešavalo da novu peglu ostavim uključeno).
 
Pored pegle tu su obična metalna kineska četka iz Lilly-ja za feniranje na ravno (košta oko 300 dinara) i četka od veprove dlake koju sam kupila na Sajmu kozmetike u Beogradu (oko 15-20 evra). Priznajem da prvu više i češće koristim :) Četka koju ubedljivo najviše koristim (nema je na slici) je drvena četka od prirodne dlake koju je moja majka kupila na drugoj godini fakulteta (pre 30 god!) što dovoljno govori o razlici u kvalitetu proizvodnje nekada i sada.
 
 
 
Kolekcija se nastavlja, ima dakle još :)) Pošto se duže vreme interesujem za alternativne načine ispravljanja koji ne uključuju peglu (vidi tekst:http://negakose.blogspot.com/2012/04/kako-ispraviti-kosu-bez-upotrebe-pegle.html ) imam čak i haubu. Posle keratinskog tretmana je nisam koristila jer mi nije bila baš potrebna. Kupljena je u Herba Marketu u Nišu, cena je bila 150 evra. Fantastična stvar za one koji žele da imaju zdraviju kosu jer toplota ne bije direktno o dlaku kao kod fena. Marka je Ceriotti Egg.
 
 
 


Ovo je peglica Babyliss koju sam kupila u Sloveniji. Reč je o mini proizvodu. Nije naročito praktična ni kvalitetne izrade, gotovo da je i ne koristim. Kupila sam je u nameri da je nosim u torbi i u emergency situacijama njom ispravljam šiške.


 
Toliko od mene za ovaj put. Obećala sam vam recenziju kućnog keratinskog tretmana Ultra Keratin Touch, naručila sam ga i stigao mi je odavno ali verovali ili ne, nikako da stignem da odvojim vreme da ovaj tretman i uradim. Pozdrav svima do sledećeg čitanja :)