Koliko košta frizura Kate Middleton?


 
Kate Middleton poznata je po raskošnoj, gustoj i zdravoj kosi. Njen imidž je "prirodan" ali kada ste deo kraljevske porodice prati se svaki vaš korak i pod pritiskom ste da izgledate savršeno. Zato se Kate fenira ni manje ni više nego tri puta nedeljno. Ne voli da joj frizeri dolaze kod kuće već naprotiv insistira da ona ide u salon. Isti salon posećuje godinama tako da odlično poznaje osoblje i oseća se vrlo prijatno. Pored toga, Kate uživa u Kerastaste tremtanima. Kod kuće koristi Kerastase šampon i regenerator za suvu kosu. Britanski časopisi došli su do podataka koliko zapravo košta njena frizura:

  • Feniranje Kate Middleton u salonu Richarda Warda košta 75 dolara. Kate se fenira tri puta nedeljno, što ukupno iznosi 11.732 dolara godišnje
  • Šišanje Kate košta 242 dolara. Šišanje na šest nedelja godišnje košta 2.000 dolara.
  • Richard Ward je izjavio za Daily Mail da farba kosu Kate Middleton kombinacijom farbi L'Oreal Symbio i Fuente Organic. Kate takođe ima i blage pramenove što u ovom salonu košta 376$. Ako se ovo radi na šest nedelja, to košta 3.008 dolara godišnje.
  • Vojvotkinja obožava Kerastase hranljive tretmane za kosu koji koštaju 20 do 30 dolara. Jedan tretman mesečno i na ovu stavku odlazi još 300 dolara godišnje
 

Zašto su satenske jastučnice bolje od običnih

 
 
Ako su vam površinski delovi kose naročito suvi i oštećeni,  potrebno je da razmislite o još jednom uzroku isušivanja koga možda niste ni svesni. Svake noći vaša glava nalazi se na jastučnici po osam  sati. To uopšte nije mali vremenski period - pamuk je hidrofilni materijal koji privlači i upija vodu. Važna odlika zdrave kose je nivo hidriratnosti - zdrava vlas sadrži 10 odsto vode. Pamuk isušuje kosu jer privlači vlažnost. Ako spavate na satenskoj jastučnici - kosa niz nju u toku noći klizi, manje se petlja i isušuje, tako da je mnogo manja šansa da ćete se probuditi sa zamršenom kosom.
 
Spavanje na satenskoj jastučnici dobro je ne samo za osobe sa suvom kosom već i za one koji imaju suvu kožu lica. Pamuk je visokoabsorbujući materijal a u slučaju suve kose i kože potrebno je što više očuvati prirodna ulja. Ako koristite masnije kreme i tretmane za lice u toku noći, pamučne jastučnice upijaju ovakve kreme dok će ih satenske ostaviti baš tamo gde treba da budu - na koži lica.
 
Spavanje na satenskoj jastučnici produžava trajnost vaše frizure a kosa se manje lomi i zdravija je.
 
Održava se optimalan nivo hidratacije kose tako da će ona generalno biti otpornija na oštećenja i sjajnija. Satenske jastučnice investicija o kojoj treba razmisliti ako imate kosu sklonu oštećenjima ili prosto želite da vam kosa bude lepša.

"Celofani" za kosu - bezbojni prelivi za sjaj

 
 
Jedna od najvažnijih karakteristika lepe kose je svakako - sjaj. Da bi kosa bila sjajna kutikula mora da bude glatka i ispunjena kako bi bolje reflektovala svetlost. Zdrava kose je dakle, ujedno i sjajna. A ako vam je potrebna pomoć za dobijanje sjajnije kose, kozmetička industrija nudi poseban proizvod koji doduše još uvek nije rasprostranjen u Srbiji ali ga možete naći na Internetu - radi se o takozvanim "celofanima" za kosu. Ime je po sebi prilično slikovito - oni oblažu i ispunjavaju vlas tako da postaje sjajnija. Postoje "celofani" tj. prelivi sa bojom kao i oni koji daju samo sjaj.
 
Ideja o ovakvim proizvodima mi je bila jako interesantna pa sam bila dovoljno dosadna da zamolim jednog druga da mi iz Amerike donese Sebastian Cellophanes Shine Clear, proizvod koji košta oko dvadesetak dolara i ima jako dobre recenzije na MakeUpAlley.com. Efekat ovog proizvoda je bio odličan - deluje kao tretman za oštećenu kosu i ujedno daje sjaj. Nažalost, više se ne proizvodi, sad postoji Sebastian Laminates linija koja bi trebalo da menja stare Cellophanes proizvode.
 
 

Sličan proizvod ima i John Frieda - košta deset dolara. Postoji u više verzija (za brinete, plavuše itd) a na slici je bezbojni preliv čija je funkcija ojačavanje kose i dodavanje sjaja. Kosu operete i stavite regenerator kao i obično a posle toga ostavite John Frieda Glaze da stoji na kosi bar 3 minuta. Ima dobre recenzije.

 
Još jedan proizvod ovog tipa je Frederic Fekkai Salon Glaze Clear Shine Rinse. Može da se kupi na sajtu Strawberrynet.com po ceni od 14,5 dolara. Inspirisan je profesionalnim tretmanima i daje sjaj kosi i namenjen je svim tipovima kose za postizanje rezultata bez hemijskih oštećenja i opterećivanja kose. Sadrži silikone, proteine kruške, ekstrakt semena grožđa, bademovo ulje i pantenol. Formula je bez mirisa, nanosi se na kosu posle uobičajenog šamponiranja i stavljanja regeneratora, stoji na kosi tri do pet minuta i potom se ispire.
 
 

Nagradna igra - Montagne Jeunesse Chocaholic maske

 
Došlo je vreme za jednu malu nagradnu igru :) Da biste osvojili Montagne Jeunesse Chocaholic Delight Pamper Pack potrebno je da na forumu na temi "Moja omiljena maska" napišete koja je po vama najbolja maska za kosu i zašto. Tema se nalazi na ovom linku: http://www.kosa.rs/forum/viewtopic.php?f=10&t=29569. Pobednika ćemo izvući pomoću random.org. Nagradna igra traje do utorka, 26. marta 18h. Dobitnika objavljujemo u utorak 26. marta u 21h. Srećno! :)

Nagradna igra važi za sve zemlje.
 
Montagne Jeunesse Chocaholic Delight Pamper Pack sadrži:
 
  •  Montagne Jeunesse Chocolate Face Masque x2
  •  Montagne Jeunesse White Chocolate Face Masque x2
  •  Montagne Jeunesse Hot Chocolate Sauna Masque

Vikleri za spavanje - "Sleep-in rollers"

Među novijim hitovima na Internetu su svakako "Sleep-in" roleri tj. vikleri sa kojima možete da spavate i da pri tom ujutru dobijete frizuru. Po principu "kud svi Turci tu i mali Mujo" - i ja sam naručila ove viklere (i zanemarila neke negativne recenzije koje sam pročitala na Intenetu prosto zato što su mi delovali preslatko). Danas mi je stigao paket sa dvadeset mega viklera koji sam platila oko 20 evra. Roleri su takozvani "velcro" tj. samolepljivi dok je srednji deo napravljen od sunđera i savitljiv (mada ne previše čini mi se). Dobije se i vrlo praktična torba za odlaganje. Evo par sličica da vidite kako izgledaju (slikano mobilnim jer trenutno nemam foto-aparat):
 
 
  
 
 
Na uputstvu piše da je najbolje staviti ih na suvu kosu. Ja sam ih kupila jer želim da pokušam da sa njima ispravim kosu (na isti način kao što to radim sa običnim viklerima, više o tome u ovom tekstu http://negakose.blogspot.com/2012/04/kako-ispraviti-kosu-bez-upotrebe-pegle.html). Nažalost, pročitala sam par negativnih recenzija da nisu baš ugodni za spavanje.

 
Imam želju da više eksperimentišem sa viklerima jer sam preterala sa feniranjem u poslednje vreme tako da mi je kosa baš oštećena. Kad isprobam ove viklere, napisaću vam recenziju.

Mogu da se kupe i u manjoj veličini a i u raznim zanimljivim paketima, na primer ovaj:
 
 
Ovo ružičasto što liči na kapicu je zapravo produžetak koji se stavlja na fen i imitira haubu, mislim da je vrlo praktična stvarčica kako za obične viklere tako i za ove sleep-in. A imaju i ovaj presladak paketić sa šljokicama u sredini. Isti set dostupan je i u crnoj boji.

Pripremite kosu za proleće


Proleće uskoro dolazi i zvanično kalendarski, a tokom zimskog perioda kosa se uglavnom prilično isuši. Još ako na to dodamo feniranje i peglanje za sve žurke i proslave tokom zime, onda prolećno izdanje vaše kose možda i nije naročito sjajno. Da bi vam kosa bila lepša potrebno je da uložite i izvestan trud i da budete strpljivi. Evo naših predloga kako da oporavite kosu za proleće:


- Da bi vam kosa bila zdravija i lepša za proleće i period koji dolazi, pokušajte da proredite pranje kose. Znamo da ne izgleda naročito lepo ali dosta pomaže oporavku kose koja je suva i oštećena. Za one sa jako suvom kosom, ovo je odličan savet. Pokušajte da proredite šamponiranje i da izdržite 5-7 (ili više) dana bez pranja kose. Nemojte je dodirivari rukama i pravite pletenice kako biste lakše izdržali.
 
- Počnite da koristite neki od suplemenata (dodataka ishrani). Postoje različiti dodaci ishrani koji potpomažu oporavak organizma pa i kose. Ovo je dobar period da počnete sa uzimanjem nekih od njih tako da vam do leta kosa bude zdravija.
 
- Radite dubinske tretmane - prespavajte sa kokosovim uljem povremeno ili stavite masku za kosu koju inače koristite da odstoji 2-3 sata (preko toga stavite plastičnu kapicu ili običnu kesu).
 
- Svedite upotrebu fena na minimum ili ga izbacite potpuno. Zadajte sebi neki 'challenge' - npr. mesec dana bez feniranja kose. Ako mislite da vam kosa nije lepa kad nije isfenirana, onda pravite pletenice ili riblju kost (više o tome u ovom tekstu - "Frizure koje štite kosu tzv. protective hairstyles").

- Volite svoju kosu onakvu kakva jeste i ne maltretirajte je mnogo! :)