Kosa i kampovanje, kosa i more, i varijacije na temu ; )


Vratila sam se sa kampovanja, noge su mi namazane kremom za pete i umotane u plastične kese (baš kao u ovom postu od Bamby) na rukama imam sveže namazan drečavi neon lak turske proizvodnje (slično ovome što preporučuje Ana Konstantina) i na glavi masku za kosu. Ukratko - došla sam sa kampovanja i uživam u povratku u civilizaciju :)) I to je ono čemu ću da posvetim ovaj malo nestandardni post - tome kako je tražiti utičnicu za peglu za kosu u kampu pored Drine i koji je osećaj kad i tuširanje postane luksuz :)
Volim avanture i nikada nisam razumela ljude koji zahtevaju "savršene uslove", ali priznajem da sa godinama postajem malo razmažena. Pošla sam na kampovanje relativno nespremna i užasno su mi nedostajale sve moje mazalice tako da se tek sada ja odmaram od mog godišnjeg odmora :) Verujem da su po neki od vas koji su se vratili sa mora u sličnoj situaciji.
Kada u toku radne nedelje uspem da sastavim dva - tri sata za "bleju" koja podrazumeva da mogu da na miru stavim masku za lice i namažem nokte, to je za mene pravi luksuz i uživanje. Što manje slobodnog vremena imam, to više počinjem da cenim te trenutke koje mogu da posvetim samo sebi. U mom slučaju to je nešto slično kao meditacija :) Kozmetiku obožavam i kupujem stalno (time se baš i ne ponosim) ali tek posle ovog kampovanja shvatam koliko sam naviknuta na raznorazne proizvode i maltene "kriziram" ako mi nešto od toga fali. Bilo je neviđeno zadovoljstvo namazati mleko za telo po povratku sa kampovanja.
Na kampovanju u blizini Drine bila sam pet dana. Priroda u ovom delu Srbije je fantastična i preporučujem vam (ako već niste) da odvojite par dana i posetite ove predele. Slabo poznajem ovaj deo Srbije i mnoge stvari su mi bile pravo otkrovenje. Odmor u prirodi volim više od odmora na moru tako da sam uživala u svemu novom što sam videla ovde. Bili smo u sređenom kamp-prostoru koji je imao tuš ali naravno, kao i kod svakog kampovanja, higijena nije bila na preterano zavidnom nivou : > Imajući u vidu da ja imam šiške koje (jer mi je kosa kovrdžava) perem i peglam svakog dana, sve postaje još malo zapetljanije :)) Pri tom sam zaboravila pola stvari, recimo aceton (išla sam sa izguljenim lakom). Posle povratka stvarno uživam u svemu onome što ne znam da cenim u svakodnevnom, običnom životu. A ako se u skorije vreme odlučim na sličan poduhvat svakako da ću mnogo bolje da se pripremim i isplaniram šta i kako.


Tokom kampovanja sam uspela da operem kosu i na nju sam stavila Subrina kremu za kovrdže. Srećom sam našla utičnicu pa sam mogla da ispeglam šiške. S obzirom da mi je kosa kovrdžava, osećanja su mi bila slična kao kad sam na moru - nisam baš najsrećnija kada moram da gledam svoju kosu u potpuno prirodnom izdanju :) jer volim da je povremeno ispravim. Povoljna strana odlaska na more je što možete vreme na plaži da provodite sa regeneratorom ili nekim uljem za negu na glavi i da se tako malo više posvetite nezi. To se u koncept kampa baš i ne uklapa pa sam bila presrećna samo ako mi barem šiške ne lete na sve strane : >  Kosa mi je delimično oštećena usled feniranja ali i više poslušna i izgleda zdravije nego pre, što mogu da zahvalim prvenstveno pojačanoj nezi (uljima i "Elasticizeru"). Ponela sam i šampon za suvo pranje što se pokazalo kao dobra ideja.
Za kraj ovog posta (koji će možda nekome zvučati malo razmaženo), da vas podsetim da sada imam i Twitter nalog preko kojeg možete pratiti objave na sajtu www.twitter.com/negakose
Pored toga, krenula sam sa pripremama za novi blog koji će se baviti ne samo negom kose već kozmetikom generalno. Blog bi trebalo da ugleda svetlost dana za nedelju ili dve. Veliki pozdrav svima i pišite kako ste negovali svoju kosu na godišnjem odmoru :)

Nega kose leti



Ultraljubičasto zračenje je nešto na šta treba obraćati pažnju tokom cele godine, a naravno, naročito leti. Zato je dobro da u svoj režim nege uvedete neki proizvod koji sadrži UV filtere. Kao što smo već više puta pominjali, sunčevo zračenje samo po sebi (bez dodatnih mehaničkih uticaja itd) može da oslabi strukturu vlasi i da ošteti kosu jer rastvara supstancu koja predstavlja svojevrstan lepak između kutikula (18-MEA). Ova supstanca se oštećuje pod uticajem sunčevih zraka i na taj način se usled oslabljenih kutikula ugrožava integritet cele dlake. Kada "uživate" na suncu namazani losionom za sunčanje, setite se i ovoga ;) i imajte na umu da je kosi jednako potrebna zaštita.

UVB zraci su odgovorni za gubitak proteina kose a UVA zraci za promenu boje. Aminokiseline vlasi su fotosenzitivne i apsorbuju ova zračenja i prilikom njihovog raspadanja oslobađaju se slobodni radikali. Slobodni radikali oštećuju proteine kose, naročito keratin (izvor: UV damage of the Hair, Sebetic K, Sjerobabski Masnec I, Cavka V, Biljan D, Krolo I; Department of Dermatology and Venerology, University Hospital Sestre milosrdnice, Zagreb). Mala količina zračenja neće imati veliki uticaj na zdravu kosu (naročito ako je tamna) ali kosa koja je već oštećena je pod povećanim rizikom, naročito ona koja je tretirana hemikalijama (npr. trajno ispravljanje).
 
Prema hemičarima sa sajta TheBeautyBrains.com proizvodi poput šampona i maski za kosu koji sadrže UV filtere skoro da su beskorisni - ovo su proizvodi koji se ispiru i gotovo je nemoguće da se aktivne supstance vežu za dlaku u dovoljnoj količini.

Kao što smo više puta na blogu pomenuli, kosa u određenom procentu sadrži vodu - to je ono što je čini sjajnom, hidriranom i elastičnom (slično kao sa kožom lica, na primer). Leti je povećan broj faktora koji mogu dovesti do dehidratacije i isušiti dlaku. Dakle, suština letnje nege, pored proizvoda koji sadrže UV filtere jeste i ishrana i hidratacija kose što se može postići dobrim maskama, uljima i/ili dubinskim tretmanima. Morska voda sadrži so, voda u bazenu sadrži hlor - ovo su takođe faktori koji podstiču isušivanje kose. Philips Kingsley za ovo ima poseban proizvod, takozvani "Swimming cap" koji se stavlja pre ulaska u vodu.
 
Dakle, leti uvedite neki dubinski tretman za kosu po izboru. Možete probati da povremeno prespavate sa nekim uljem na kosi a takođe možete staviti ulje dok ste na plaži. Nosite šeširiće ili pravite frizure sa maramama (ovo je možda ujedno i najvažniji savet). Dobro bi bilo da nabavite leave-in proizvod koji sadrži UV filtere. Ja trenutno koristim Daily Damage Defence od Philips Kingsley (malo pakovanje od 60 ml sam platila negde oko 7-8 evra). I Balea ima ove proizvode i koštaju oko 200 dinara. Šea puter takođe ima izvesnu sposobnost apsorbovanja ultraljubičastih zraka (na nekim sajtovima može da se kupi nerafinisani šea puter; sa njim se mogu praviti razne hranljive i hidrantne maske za kosu).
 
Recept za sprej koji štiti kosu od sunca: http://www.kosa.rs/forum/viewtopic.php?f=11&t=29578