pH vrednost proizvoda za kosu


Kutikula je spoljni omotač kose (podseća na male crepove) i u slučaju zdrave kose kutikule su spuštene. Kada su kutikule spuštene kosa je glatka, meka i bolje reflektuje svetlost. Jedan od faktora koji takođe utiče na ovaj spoljni sloj kose a koji se često zanemaruje i zaboravlja je pH vrednost

Mali podsetnik iz hemije za osnovnu školu :) - pH skala ima vrednost od 1 do 14. Za neutralan rastvor pH vrednost je 7, za kisele je manja od 7 a bazni rastvori imaju pH vrednost iznad 7.

Promena u pH vrednosti "otvara" ili "zatvara" kutikulu. Kosa ima pH vrednost od 4.5 - 5.5 (blago kisela) i ovo je optimalni nivo kome se teži kada je nega kose u pitanju. Proizvodi koji su blago kiseli zatvaraju kutikulu i čine je kompaktnom. Kada su kutikule spuštene nivo hidriranosti i proteina u vlasi je očuvan. 

Sa druge strane, bazni proizvodi otvaraju kutikule pa su "crepići" podignuti - kosa je suva, gruba na dodir i lakše se mrsi. Takođe, ovakva kosa se lakše lomi i kida. U redu je otvoriti kutikule (prilikom nekog frizerskog procesa recimo) i onda ih zatvoriti. Ono što nije dobro je da upotrebite neki bazni proizvod i potom ostavite kutikule otvorenim. Potrebno je izvršiti acidifikaciju tj. vratiti kosu na optimalni pH nivo.

Na primer, korišćenjem šampona za dubinsko pranje bolje otvarate kutikulu za dubinski tretman koji sledi jer ovi šamponi bolje peru tj. imaju veći pH. Ovo omogućava da regenerator ili maska koju koristitie bolje deluju. Ali nije dobro koristiti šampon za dubinsko pranje i ne upotrebiti ništa posle njega. Takođe, sećam se da su ranije (još kad sam bila dete lol) litarski šamponi imali nešto viši pH i da mi je kosa bila jako suva i frizzy od njih. Dugo nisam koristila litarske šampone ali verujem da su sada bolje optimizovani.

Interesantno je da kišnica ima pH vrednost oko 4 i to je razlog zašto su je ranije ljudi skupljali i koristili za pranje kose.

Svi ekstremi (i preterano kiseli i preterano bazni proizvodi) dovode do oštećenja. Na primer, Cilit Bang koji se koristi za čišćenje u domaćinstvu ima pH vrednost 10, ne želite da stavite Cilit Bang na kosu naravno :d
Evo liste proizvoda za kosu i njihovih okvirnih pH vrednosti:

Šampon - 5.5 - 6.5 - U vašem je interesu da koristite šampon koji je bliži ka 4.5 (pH balansirani šampon) a ako koristite onaj koji ima veći pH onda posle pranja upotrebite blago kiseli proizvod.

Regenerator 3.0 - 5.0 - Većina regeneratora su kiseli zato što su oni poslednji (ili pretposlednji) korak u većini režima nege kose pa je važno da kosu vrate na optimalni pH.

Farba (trajna) 8.5 - 9 - Farbe za kosu moraju da imaju visok pH da bi mogle da utiču na korteks i "umetnu" boju u dlaku. Uvek posle farbanja je važno koristiti proizvode koji zatvaraju kutikulu i tako smanjuju mogućnost oštećenja.

Proizvodi za trajno ispravljanje - 10 - 14 - Oni su ekstremno bazni jer je potrebna snažna hemijska reakcija kako bi određene veze u strukturi kose bile izmenjene. Posle njih se obavezno mora koristiti proizvod sa optimalnim pH.

7 comments:

  1. Hm,kako pronaci sampone sa manjom ph vrednoscu,i koje proizvode mozes dati za primer,tako i nakon farbanja koji proizvodi nakon farbanja da kupimo da zatvore kutikulu?Rekla si da su regeneratori vecinom kiseli pa zato mislim da je bilo koji ok,al zanima me konkretno sampon i ovo nakon farbanja,jesi mislila na masku ili nesto sto ne znamo :)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo,

      Što se tiče proizvoda sa poželjnim pH način da se "pronađu" je sledeći: na nekim piše da su pH balansirani, na nekima je jasno istaknuta pH vrednost (recimo Joico ili Rolland) ili da se kupe lakmus-trakice pa da se testira. Recimo, Amika ima Color pHerfection šampon i on ima pH između 4.5 i 5. Ako ti šampon ne isušuje kosu i ako ti kosa nije nakostrešena nakon pranja (lol) onda je pH verovatno ok. U slučaju boja za kosu koje su jako zahtevne za odrzavanje mogu se koristiti posebni šamponi sa nešto sniženim pH kao što je pomenuti Amika šampon.

      Kad sam napisala blago kiseli proizvod mislila sam baš na regenerator ili masku, proizvodjaci često i stavljaju regenerator zajedno sa farbom :) Mada moze da bude i neki sprej itd.

      Na sajtu Alexandar cosmetics imaju brend Rolland koji ima istaknutu pH vrednost na svojim proizvodima (ovo nekad nije toliko vazno za obicnog potrosaca ali je jako bitno za frizere). Recimo, imaju Acid conditioner u delu "Pre/Post Chem" (pre i posle hemijskih tretmana) http://www.alexandar-cosmetics.com/sr/product/balzam-posle-tretmana-1000ml

      Delete
    2. Hvala na odgovoru,pa trazim non stop neki jako blag sampon,al da pere kosu :) Sta mislis o insight samponima mislim da su iz linije roland ili se varam?Ne znam da li taj amikin ima silikone u sastavu?Ako imas neku informaciju javi :)

      Delete
    3. Zaboravih pitati gde imaju da se kupe te lakmus trakice?I kolika je cena :)?

      Delete
    4. Jeste, Insight je deo Rolland kolekcije ali nemaju pH vrednost oznacenu, koliko sam videla :( Amika šampon ne sadrži silikone. Verovatno ću uskoro napraviti neki tekst/pregled proizvoda na našem tržištu kod kojih je istaknut pH.

      Lakmus trakice najjeftinije ima za 300 dinara :) Ima na internetu, na sajtovima vezanim za akvaristiku.

      Veliki pozdrav, izvini sto malo kasnim sa odgovorom

      Delete
  2. Ima li smisla ispirati kosu sa vodom u koju je dodato sirće? :) Ne verujem da ta smesa može biti toliko kisela da šteti kosi

    ReplyDelete