Gost bloger: Jelena sa bloga MojNeseser


Jelenin blog na adresi mojneseser.blogspot.com jedan je od prvih kozmetičkih blogova u Srbiji i ja se odlično sećam ushićenja kada sam nekako izguglala taj blog po prvi put :> U tom periodu Jelena je dosta pisala o Avon i Oriflame proizvodima a sada se spektar tema značajno proširio - u poslednje vreme dosta piše o putovanjima a trenutno nas izveštava iz Grčke :)) Jelena je bila ljubazna da mi odgovori na nekoliko pitanja koja se tiču blogovanja i nege kose.


Kosa.rs: Koliko vremena posvećuješ blogu?

U mom slučaju, to je zaista teško izmeriti budući da sam "strastvenjak" - za sve što radim, potreban mi je nalet inspiracije. Ali recimo da mi već duže, blog zaokuplja najveći deo slobodnog vremena. To znači da u proseku svaki dan provedem po par sati u aktivnom pisanju ili  fotografisanju i/ili editovanju fotografija za post ili razrađivanju ideja.


Kosa.rs: Imaš li neki savet koleginicama-blogerkama koje tek počinju?

Imam puno saveta :D, ali ako bih morala sve da ih skupim pod jednu epistemu onda bih citirala Kate Gabrielle, autorku bloga Scathingly Brilliant koja kaže: "Blogging is fun and it should always be fun." Ako bavljenje blogom u nekom trenutku prestane da vam bude zabavno već postane zamorno i stresno, onda treba da stanete i da se zamislite.

"Jedina prava zaštita od sunca za kosu je šešir i duboka hladovina."




Kosa.rs: Tvoje mišljenje o kozmetičkoj blogerskoj sceni u Srbiji i regionu?

Kozmetička blogerska scena u Srbiji je mlada ali se brzo razvija. U vreme kada sam počinjala da se interesujem za blogove, postojalo je svega par srpskih blogova koji su se bavili kozmetikom. Sećam se da sam uz njih pratila puno kvalitetnih i tada već dobro pozicioniranih hrvatskih beauty blogova. Broj blogova u Srbiji koji obrađuju kozmetičke teme, danas je mnogo veći. Među njima ima i onih zaista kvalitetnih, što me raduje. A samo neki su potpuno neobični i originalni. Fali malo više te posebnosti i originalnosti.
"Blogging is fun and it should always be fun." Ako bavljenje blogom u nekom trenutku prestane da vam bude zabavno već postane zamorno i stresno, onda treba da stanete i da se zamislite.

Kosa.rs: Koliko često se feniraš/peglaš? Koliko ti vremena treba da središ kosu?

Imam dugu, tretiranu i jako zahtevnu kosu, tako da se retko usudim da je sama sredim. Samo ponekad se na to odlučim i po pravilu izgubim više sati i mnogo živaca. Feniram se jednom nedeljno kod stalnog frizera, koga obožavam jer je mlad, talentovan i umesto mene misli i brine o mojoj kosi. Na njegovu preporuku koristim određene preparate za dodatnu negu kada je to potrebno. Strogo mi je zabranjeno da isprobavam proizvode van preporučenog, do daljnjeg :D.


Kosa.rs: Koji su ti omiljeni proizvodi za kosu?

Revlon Unique One tretman i homemade tretman kokosovim uljem.


Kosa.rs: Ako bi morala da izdvojiš samo jedan proizvod za negu kose, koji bi to bio?

Revlon Unique One tretman. Mislim da je to jedini proizvod koji na mojoj kosi istovremeno radi bar polovinu onoga što obećava.


Kosa.rs:  Koja ti je prirodna boja kose?

Smeđa.


Kosa.rs: Koju farbu koristiš?

Trenutno L'Oreal Prodigy 5, 6.60


Kosa.rs:  Tvoj najbolji savet za negu kose?

Jedina prava zaštita od sunca za kosu je šešir i duboka hladovina.

--------------------------------------------

Povezani tekstovi:



Kokosovo ulje za 50 dinara?


Ova ulja privlače pažnju u prodavnicama (dobrim delom zbog cene) i dugo su prisutna na našem tržištu, moj je utisak da ih prvenstveno koriste muškarci i tinejdžeri za postizanje onih zalizanih i/ili "mokrih" frizura i da su zato tako dugo opstala :) Jednostavno, imaju svoju publiku. A zbunjuju nas ostale ;p Ok, pročitali ste da je kokosovo ulje dobro za negu kose i želite kokosovo ulje (koga i nema baš svuda) a u lokalnom supermarketu je mala plastična bočica za 50 dinara i mami vas? Šta sad? ;p

Oznaka za kokosovo ulje je Cocos nucifera. Ako pogledamo listu sastojaka, lako dolazimo do zaključka da ovde kokosovog ulja zapravo nema. Pretpostavljam da dosta ima i do nedovoljno dobrog (ili nedovoljno primenjenog) Zakona o zaštiti potrošala jer ovde naziv proizvoda ne odgovara sadržini. U svakom slučaju, već sam pominjala na blogu, imajte na umu da ovo nisu čista ulja, i ako vam je recimo potrebno kokosovo, sigurno nećete kupiti ovo. Nerafinisano kokosovo ulje (koje jelte ima sve odlike kokosovog ulja) najčešće se prodaje u prodavnicama zdrave hrane i tegla od 310 grama košta oko 600 dinara. A šta je u ovim bočicama?



Prvi i glavni sastojak u svim ovim uljima je Paraffinum Liquidum iliti mineralno ulje. Mineralno ulje spada među sastojke koji su na Internetu "progonjeni", vrlo slično silikonima (da je kancerogeno, štetno, isušuje kosu i kožu itd). O tome je već bilo reči u ovom tekstu. Mineralno ulje se često nalazi u hidrantnim regeneratorima i glavni je sastojak bebi ulja. Kada sam pre nekoliko godina razgovarala sa jednom frizerkom o oštećenoj kosi, dala mi je savet da namažem na kosu Pavlovićevu mast i da tako prespavam, pa da ujutru operem kosu. Glavni sastojak Pavlovićeve masti je takođe mineralno ulje (ne kažem da je to ni dobro ni loše samo napominjem da je ovo prilično rasprostranjen i popularan sastojak). 

Mineralno ulje stvara "barijeru" između vlasi i spoljnih promena i štiti postignuti nivo hidratacije (uzalud ste ishidrirali kosu ako ta voda ubrzo nestane, treba vam nešto da je tu i zadrži, zato je dobro koristiti neki leave-in proizvod da bi vaša nega imala više efekta). Ne penetrira u unutrašnjost vlasi (kao recimo kokosovo ulje) nego pravi zaštitni film na površini vlasi. Mineralno ulje je okluzivno, što znači da stvara film koji sprečava gubitak vlage iz kože i kose. Evo jednog rangiranja supstanci po okluzivnosti:

Vazelin 80+
Mineralno ulje 75+
Maslinovo ulje 70
Ši puter 70
Ulje makadamije 70
Ricinusovo ulje 68
Sojino ulje 68

Izvor: http://www.floratech.com/Uploads/pdfs/occlusivitychart.pdf

Ovo ujedno objašnjava često korišćenje mineralnog ulja u modernoj kozmetici. Ono što je iz ove liste jako interesantno je da se prirodni sastojci kao što su maslinovo ulje i ši puter jako dobro rangiraju (što možete imati u vidu kada razmišljate o tome kako da kosu održite hidriranom + što, sem što dobro prave barijeru, sadrže razne druge korisne sastojke ).



Drugi sastojci ovog "kokosovog ulja" :p su orahovo ulje, ekstrakt biljke petrovac, vazelin, vitamin E i parfem. Dakle, kokosovog ulja nema ali ako želite možete ga koristiti za zaštitu kose od isušivanja. Naravno, tu su i druge alternative, sve je stvar preferencija i zavisi od tipa kose, znam da mnoge kovrdžave osobe sa jako suvom kosom koriste bebi ulje (ovo je identičan princip). Naročito je važno prilagoditi količinu, lično sam mišljenja da je bolje staviti manje i na krajeve jer je masno i daje gorepomenuti efekat "vlažne" kose. Ako ništa drugo, ova ulja lepo mirišu :) Inače, u Lilly-ju se može kupiti čisto mineralno ulje makedonskog brenda Galafarm i košta negde oko 100 dinara. 

Still ima sličnu kolekciju ulja za kosu, čiji je glavni sastojak, opet Paraffinum Liquidum.  


Izvor slike: http://www.stevanstill.co.rs/page/?id=257

Tek usput, u mom Lilly-ju su se pojavila ulja proizvođača iz Makedonije Galafarm (maslinovo, ricinusovo, kantarionovo, orahovo, bademovo i čičkovo) a takođe možete kupiti mineralno ulje i glicerin za vaše kućne eksperimente i mućkalice :)). 


Izvor slike http://www.galafarm.com.mk/proizvod_en.asp?id=83


Noviteti: Avon, Redken, Garnier + sniženja



Avonov zeleni silikonski serum jedan je od najpoznatijih proizvoda ovog tipa kod nas, a ljubitelje Avona će obradovati novost da se pojavio novi serum za kosu sa proteinima svile. Osnovna funkcija mu je "smirivanje" neposlušne kose i davanje sjaja. Formula obećava 24 sata svilenkaste i uredne kose, ko prvi proba - neka javi :)) Kao deo "Smooth as Silk" linije u katalogu se mogu naći i šampon i regenerator




(Napomena: serum u aktuelnom katalogu košta 549,00 dinara, ovo je slika iz prethodnog kataloga)



Redken Blonde Idol je specijalno dizajnirana linija za održavanje lepe plave boje između dve posete salonu. Zasniva se na ideji da ne postoje dve iste plave kose, te da je potreban poseban, svakome prilagođen pristup. Šampon ne sadrži sulfate, daje tek blagu hidrataciju i pH je balansiran. Ima poseban Kera-Bright kompleks za zaštitu boje. 



Na ovoj slici su regeneratori - postoje dve verzije: ljubičasti (za hladne tonove plave) i zlatni (za tople tonove plave boje). Bočica regeneratora sadrži dve faze - levo je regenerator za dubinsko jačanje i obnavljanje a desni deo osvežava boju. Pritom, pri vrhu boce je "brojčanik" kojim podešavate da li vam treba više proizvoda za negu (leva "faza") ili preparata koji ostavlja boju (desna "faza"). Vrlo interesantan koncept, nešto ovako nismo viđali do sada. 

Šampon košta 15 EUR za 300 ml, a regenerator 19 EUR za 196 ml.


Blonde Idol linija takođe sadrži obnavljajuću masku i BBB Blonde Multi-Benefit kondicionirajući spej. 

Garnierovo Ultimate Blends The Marvellous Glow Oil se nije pojavilo u našim radnjama (još uvek) ali je dostupno na FeelUnique.com. Sadrži arganovo ulje i ulje kamelije, UV filtere, hrani i štiti kosu. Može se koristiti i za zaštitu kose od toplote. Da li je u pitanju zakasneli Garnierov odgovor na trend silikonskih "ulja" ili je nešto drugo u pitanju, videćemo :) Košta 13 EUR za 150 ml. 
 

Sniženja

 
Still maske za kosu u kesici na 77 dinara (sa 89 dinara - Lilly)
Lilly maske za kosu od 500 ml 159 dinara (sa 199 dinara - Lily)
Wellaton farbe 279 dinara (sa 402 dinara - Lilly)
Alfaparf set za postepeno ispravljanje kose 739 dinara (sa 990 dinara - Lilly)
Loreal Preference farbe 959,00 dinara (sa 1.199 dinara - Lilly)
Keune Ultra Mild šampon - 449  dinara (sa 579 dinara - DM)
Swiss-o-par maske u kesici 80 dinara (sa 105 dinara -DM)
Alverde ulje za kosu sa bademom i arganom 299 dinara (sa 375 dinara - DM)
Klas silikonske kapi - 555 dinara (sa 755 dinara - DM)
 
Kupovinom bilo koja 2 ili vise proizvoda brendova Head and Shoulders, Pantene, Wash and Go, Wella i Londa ostvarujete na kasi 25% popusta na oba (akcija u DM-u koja traje do 30.06.).
  



Lista proizvoda za kosu sa pH vrednošću

pH vrednost proizvoda za kosu koje koristimo jedan je od važnih faktora njene nege. Proizvodi sa višim pH otvaraju kutikule, dok proizvodi sa nižim pH čine kutikule kompaktnim a dlaku mekanom, sjajnom i otpornom na oštećenja. Tekst o tome nalazi se na ovom linku. Ovde dajem samo pregled proizvoda za koje sam ovih dana (na Internetu i po prodavnicama) uspela da pronađem nivo pH. Većina proizvoda sa liste se, na ovaj ili onaj način, može nabaviti i kod nas.



Šamponi

Amika Color pHerfection pH 4.5 - 5.5
Amika Triple RX pH 4.5 - 5.5
Balea MED pH 5.5
BIOKAP šampon za masnu kosu pH 3.5
Davines De Stress Muesli & Yogurt šampon pH 5.5
Davines MOMO hidrantni šampon pH 5.5
Eucerin Hair Shampoo pH 5.00
Head and Shoulders  pH 6.00
Insight šamponi pH 5.0 - 6.0
Joico Moisture Recovery šampon pH 4.5 - 5.5
Keune Color Care šampon pH 6.00
Macadamia Natural Oil Rejuvenating šampon pH 6.5
Nerilex šampon protiv opadanja kose pH 5.5
Previa Neutral Shampoo pH 6-7
Previa Basic Shampoo pH 5-6
Previa Acid Shampoo pH 4-5
Redken All-Soft šampon pH 5.59
Rolland O Way HBALANCE šampon pH 3.9 - 4.2
Schwarzkopf Professional BC Bonacure Moisture Kick šampon 4.5 - 5.00
Sebamed Anti-Dandruff šampon pH 5.5
Sebamed Anti-Hairloss šampon pH 5.5
Sebamed Everyday šampon pH 5.5
Una Neutralizing šampon pH 3.8 - 4.0
Yes to Carrots šampon pH 6.07


Regeneratori, maske i tretmani koji se ispiru

Alfaparf Real Cream maska pH 4
AphogeeTwo Step Protein Treatment pH 2.8 - 3
Aussie 3 Minute Miracle Deep Conditioner 4.8 - 5.8
Biokap hranljivi balsam za kosu sa jojobinim uljem i proteinima pšenice - pH 4.0
Bonacure Repair Rescue Treatment pH 3.0 - 4.0
Davines Hairbuilding Pak pH 5.3
Davines Love Lovely Smoothing Conditioner 3.8
Davines NOUNOU maska pH 3.0
Davines Nourishing Royal Jelly Hair Plus pH 4.4
Davines Vegetarian Miracle Ph 5.3
Davines Well-Being Yogurt Conditioner pH 5.5
Dikson Crema Midollare regenerator sa bambusom pH - 5
Herbal Essences Hello Hydration pH 6.20
Insight maske pH 5.0 - 6.0
Joico K-Pak Intense Hydrator pH 3.5
Joico K-Pak Reconstructor pH 4.5-5.5
Joico Moisture Recovery Treatment Balm pH 3.5 - 4-5
Keune Color Care regenerator pH 6
Macadamia Deep Repair maska - pH 5.00
Nexxus Humectress pH 4.5 - 5.5
Nexxus Polymeric Reconstructor pH 2.5
Previa Acidifying Conditioner pH 2-3
Previa Gentle Moisture pH 4-5
Previa Deep Hydration pH 4-5
Previa Protein Treatment pH 4-5
Rolland O Way HBALANCE maska pH 3.9 - 4.2
Una Acid Contidionter 3.9 - 4.2
Una Detangler pH 3.6 – 4.0
Una Intensive Protein treatment - pH 4.0 – 5.0
Una Moisturizing mask pH 4.8 – 5.2


Leave-in proizvodi

BC Bonacure Repair Rescue Sealed Ends Schwarzkopf pH 4.2 - 5.5
Davines MOMO hidrantni Anti-frizz fluid -  pH 5.0
Davines Relaxing Fluid pH 5.5
Macadamia Leave-in krema pH 6.5
Macadamia ulje - pH 5
Rolland O Way Obnavljajući proteinski integrator pH 4.0 - 5.0
Una Moisturizing mask pH 4.8 – 5.2
UNA Vitamin Leave-in Treatment pH 5.0 - 6.0
Yes to Cucumbers Leave in Conditioner pH 4

Napomena: Lista će povremeno biti osvežavana novim podacima. Ako imate neku dodatnu informaciju, slobodno je prosledite na e-mail negakose[a]gmail.com

31.05.2014. Update - Dodata linija Previa
18.06.2014. Update - Amika Triple RX šampon


Gostujući post: Pivo za kovrdžavu kosu



Danas ću sa vam podeliti sjajan tekst koji je napisala Milica G. sa Facebook stranice Kovrdžava kosa. Milica ima prelepu kovrdžavu kosu i na svojoj Facebook stranici nesebično deli savete koji se tiču nege kovrdžave kose - ako vas ta tematika zanima, obavezno lajkujte stranicu :) Evo šta je Milica rekla na temu nege i oblikovanja kose pomoću piva.

Kao što sam vam ranije obećala, podeliću sa vama jedno korisno iskustvo u vezi nege svoje kovrdžave kose. Na brojne komplimente i pitanja čime negujem kosu pa mi je tako sjajna, jaka i definisana, moj odgovor je uvek, sa velikim oduševljanjem - PIVO! Svi smo mi, bar jednom u životu, imali iskustva da padnemo u kandže neveštih frizera koji su nam od kose napravili, blago rečeno cirkus.  Taj slučaj se i meni desio, pre jedno devet godina, kada me je, po preporuci, jedna ,,dobra’’ frizerka (daleko joj lepi frizerski salon) unakazila, skratila mi kosu do ramena (a bila je do pola leđa), stanjila je gde god nije znala šta da učini sa volumenom (što se NE SME nikako raditi kovrdžavoj kosi). Gde baš nađe na mojoj glavi da se uči – verujem da je svaka od vas nekad to pomislila. Kosa mi je postala jako lomljiva, krzala se, suva kao barut, frizura kao holandska vetrenjača. Srećom, nakon više godina, znatno mi se oporavila i vratila u normalu, mada su posledice još malo opipljive u onom delu iza vrata, koji je inače i suvlji. Ono što mi je 60% oporavilo kosu je upravo pivo, a nekih 40% ostali preparati za pranje kose, nepeglanje i nefarbanje.

Pivo ima fosfor, magnezijum, kalijum i maltozu što ga čini prirodnim proizvodom za negu kose. Biotin u pivu sprečava gubitak kose i pojavu peruti. Maltoza jača kosu, a obilje vitamina B daje kosi prirodni sjaj. Proteini iz ječmenog slada i hmelja koji se nalaze u pivu obnavljaju i jačaju kosu i koren dlake (čak se moje drugarice šale sa mnom govoreći da kosa može da mi posluži kao žice za gitaru) . Protein iz piva popunjava i najsitnije pukotine u vlasima i ispucalim krajevima, pa samim tim kosa postaje mekša i bolje reflektuje svetlost (zbog čega deluje sjajnije). Pivo ne sadrži silikone i ostalu hemiju, tako da vam niko ne može reći da vam je kosa ,,našminkana i zamaskirana’’. Pivo regeneriše dlaku i odlično je za revitalizaciju kovrdžave kose, jer sprečava njeno ispravljanje. Kosa postaje zdravija, sjajnija, a samim tim i dobija  na volumenu. Ne kupujte bezalkoholna piva, jer se ne baziraju na istim sastojcima kao alkoholna, već na aromama.

Skoro uvek se susrećem sa pitanjima:

"- Joj, a hoće li da izvetri miris?"
"- A da mi alkohol ne sasuši kosu?"
"- Treba li da ga ispiram?"

Ja često te ,,neverne Tome’’ pitam kako im ne smrdi pivo kada ga piju? Miris naravno izvetri, naročito ako nakon što je kosa suva, nanesete svoju omiljenu kremicu na krajeve. Koristi se pivo koje je otvoreno pre nedelju dana ili više (naravno, ne usmrdelo i ubuđalo), već ono ih kojeg je alkohol izvetrio, jer tada ostaju oni najhranljiviji sastojci. Ukoliko nemate ,,izlapelo’’ pivo, možete prokuvati neko pivo i samim tim alkohol se oslobađa. Neka vas ne plaši i ne zbunjuje taj alkohol iz piva, logično-on je ipak za unutrašnju upotrebu, dakle, pitak je, tako da vam neće naškoditi ni za spoljnu upotrebu. Više će vam sasušiti kosu alkoholi koji se nalaze u penama, gelovima, šamponima i ostalim preparatima za kosu. Pivo se nakon nanošenja na kosu NE ISPIRA (govorim za kovrdžavu kosu).

U narednom pasusu je postupak upotrebe piva (ovaj isti tekst sam ispisala na jednom forumu i urednica ga je stavila na prvu stranu teme ,,Kovrdžava kosa):

Nakon pranja šamponom i balzamom, kosa se umota u peškir da bi se pokupio višak vode. Tada dobro raščešljati kosu. U lavor sipati otprilike pola litre mlakog piva (neko pivo ,,izlapelo’’ tj. pivo iz kojeg je izvetrio alkohol). U lavor se umoči cela kosa skroz do temena, ostatak piva preliti preko kose još jednom i to je to. Znači, cela kosa se natopi, ne prskajte onim fajtalicama par kapi po kosi, jer se tako pivo nanese samo po principu ,,gde otkačim-gde zakačim’’.


Blago pamučnom majicom pokupiti višak kapljica i nakon toga se očešljati samo prstima. 



Sušiti kosu naglavačke, fenom sa difuzerom. Zašto naglavačke? Postićete bolji volumen, kosa neće biti slepljena na temenu i neće se ukrutiti, jer ćete je ka temenu lagano pritiskati difuzerom. Kada je kosa skoro suva, nanesite malo hranljive kreme za lokne.

Nisu vam potrebni učvršćivači dodatni, tipa pena, gel i sl. jer je taj posao pivo već odradilo. Neka masnija krema je sasvim dobar izbor.


Sve devojke koje su poslušale moj savet, bile su prezadovoljne. To vas košta čitavih 90 dinara koliko košta limenka piva u obližnjem marketu i malo dobre i eksperimentalne volje.


Volite i negujte svoju kosu,
ona će vam uzvratiti svojim sjajem i lepotom

koji će mamiti poglede svih prolaznika.


Autor: administrator Facebook stranice Kovrdžava kosa

Kakvom vodom peremo kosu?


Da li vam se dešavalo da otputujete negde i da primetite da su vam koža i kosa nekako drugačiji a da ništa od kozmetike i načina nege niste promenili? Razlika je možda u vodi koju ste koristili za pranje kose i umivanje. 

Devedesetih godina u tinejdžerskim i modnim časopisima pisalo se kako Kim Besindžer kosu pere samo Evian vodom što je zvučalo kao nepotrebna ekstravagancija ali možda se iza toga i krije neka logika ;)

"Tvrdoća vode je uzrokovana prisustvom rastvorenih soli kalcijuma i magnezijuma (nekada i gvožđa)." (Izvor: Wikipedia). Ovo nije jako problematično kada je u pitanju voda za piće, ali ovakva voda ostavlja naslage na koži, kosi, noktima, kao i na slavinama, mašinama za veš, pranje posuđa itd. Poslednje što želite je da vam posle upotrebe raznih (često skupih) maski i regeneratora na kosi ostaju naslage minerala kao što su kalcijum, magnezijum i gvođže. Tu je takođe i hlor koji može imati negativan uticaj na kosu. Tvrda voda utiče na rezultat farbanja i može da izmeni boju kose. Tvrdoća vode različita je od države do države, pa i od grada do grada.

Pranjem kose šamponom ste uklonili deo ovih minerala i naslaga ali problem je što pri završnom ispiranju opet koristite tu istu vodu. Posle njenog isparenja opet na vlasima ostaju naslage.

Pomenute naslage kosu čine beživotnom i suvom. Ovakva voda ima veći pH što otvara kutikule i čini kosu podložnijom oštećenjima. Zato ljudi skupljaju kišnicu i koriste je za pranje kose jer je ovakva voda mekša.

Procesom destilacije su iz destilovane vode uklonjene nečistoće i ona ima niži pH u odnosu na vodu iz česme. Da se podsetimo, pH nivo utiče koliko će kutikule biti otvorene (kada su spuštene, kosa je glatka, sjajna i zdrava, a ako su otvorene veća je mogućnost da se dlaka pokida, vlas je gruba, hrapava i nema sjaj). Tekst o uticaju pH vrednosti na kosu je ovde.

Destilovana voda je "meka" i zato je dobro koristiti je pri pranju kose tačnije pri završnom ispiranju. Litar destilovane vode košta 30-50 dinara mada preporučujem da potražite veće balone od 5 litara (ima ih u "Idei", brend je "K-Plus") jer su ekonomičniji. Ako imate kazan možete i sami da pravite destilovanu vodu :> Druga opcija je ugradnja filtera za tuš i prečišćavača vode (što moram imati pre ili kasnije :). Kosa je posle upotrebe destilovane vode pri završnom ispiranju definitivno mekša, nekako lepršava, lagana i manje "frizzy".

Prema ovom tekstu iz Blica pH vrednost vode u nekoliko vodovoda u Srbiji je oko 7.7. 

pH zdrave kose je između 4.5 i 5.5. 

Za one kojima je ova tematika interesantna :) na ovom linku se nalazi rad Makro i mikroelementi u flaširanim vodama i vodama iz javnih vodovoda u Srbiji gde možete pogledati pH vrednost i sadržaj minerala u različitim brendovima flaširanih voda kao i po različitim vodovodima po gradovima u Srbiji.



Napravite sami puter za kosu i telo


Razni brendovi prodaju putere za telo i kosu koji su često veoma skupi jer su od "potpuno prirodnih sastojaka" itd. Zašto davati novac za ove putere kada možete da napravite svoj kod kuće potpuno kontrolišući sastojke? :) Čisto sumnjam da može da se napravi išta kvalitetnije i sa boljim sastojcima od ovoga a kad se preračunate mislim da i nije tako skupo. Danas jedan receptić za puter koji možete koristiti i za telo i za kosu.



Potrebno:

  • ši puter (shea butter) - četiri kašike
  • kokosovo ulje - dve kašike
  • maslinovo ulje - jedna kašika


Trojka odabrana da bude odlična i za kosu :)) 

Najpre mikserom umutite ši puter, sam proces jako podseća na mućenje margarina jer je nerafinisani ši puter prilično čvrst:


U to dodati maslinovo i kokosovo ulje (mere možete prilagoditi svojim potrebama):



Posle nekoliko minuta mućenja puter je gotov i možete ga staviti u neku teglicu :)





Miris nerafinisanog ši putera (bar ovog koji ja imam) se meni lično ne dopada. Kokosovo ulje ga donekle popravlja ali opet nedovoljno. Zato sam dodala nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina. Za ulje ruzmarina se tradicionalno veruje da stimuliše rast nove kose, da je dobro za oštećenu kosu i da ima kondicionirajući efekat. Kupila sam ga na Marigold sajtu i košta svega 300 dinara, a može se dodati u šampon, regenerator itd. Ja volim ovakve biljne mirise ali po želji možete dodati i neko druge eterično ulje.


Ovaj puter može se koristiti kao tretman pre pranja (nanesite na kosu da odstoji bar 30 minuta, potom kao i obično operite kosu šamponom) i kao završni leave-in proizvod. Ši puter je poznat po tome da dobro štiti od različitih spoljnih uticaja - ako prethodno dobro hidrirate kosu i preko toga stavite ši puter on će održati taj nivo hidratacije koji ste postigli (ako stavljate više proizvoda za kosu, stavljajte ga poslednjeg). Spada među teže sastojke za kosu pa je ovde donekle "razbijen" kokosovim i maslinovim uljem. Naravno, da li će to i koliko odgovarati nekome ili ne, zavisi od preferencija. Za početak možete napraviti manju količinu da vidite da li vam odgovara i da li nešto od sastojaka treba da prilagodite.

Prvenstveno se preporučuje osobama sa jako suvim i kovrdžavim kosama, kao i ako vam je kosa jako oštećena. Ovaj puter može se koristiti i za telo, usne itd. Prednost je što nema nikakvih potencijalno štetnih sastojaka.

Tekst o ši puteru nalazi se ovde http://negakose.blogspot.com/2014/05/si-puter-blagotvorna-dejstva.html

Inače, u toku je sjajna akcija koju organizuju koleginice blogerke za prikupljanje humanitarne pomoći poplavljenim područjima pa vas pozivam da bacite pogled na ovaj link: http://www.makeupandmore.net/blog/humanitarna-rasprodaja-kozmetike-blog-sale/ . Možete kupiti različite kozmetičke proizvode a sav prihod biće uplaćen na tekući račun za humanitarnu pomoć.

pH vrednost proizvoda za kosu


Kutikula je spoljni omotač kose (podseća na male crepove) i u slučaju zdrave kose kutikule su spuštene. Kada su kutikule spuštene kosa je glatka, meka i bolje reflektuje svetlost. Jedan od faktora koji takođe utiče na ovaj spoljni sloj kose a koji se često zanemaruje i zaboravlja je pH vrednost

Mali podsetnik iz hemije za osnovnu školu :) - pH skala ima vrednost od 1 do 14. Za neutralan rastvor pH vrednost je 7, za kisele je manja od 7 a bazni rastvori imaju pH vrednost iznad 7.

Promena u pH vrednosti "otvara" ili "zatvara" kutikulu. Kosa ima pH vrednost od 4.5 - 5.5 (blago kisela) i ovo je optimalni nivo kome se teži kada je nega kose u pitanju. Proizvodi koji su blago kiseli zatvaraju kutikulu i čine je kompaktnom. Kada su kutikule spuštene nivo hidriranosti i proteina u vlasi je očuvan. 

Sa druge strane, bazni proizvodi otvaraju kutikule pa su "crepići" podignuti - kosa je suva, gruba na dodir i lakše se mrsi. Takođe, ovakva kosa se lakše lomi i kida. U redu je otvoriti kutikule (prilikom nekog frizerskog procesa recimo) i onda ih zatvoriti. Ono što nije dobro je da upotrebite neki bazni proizvod i potom ostavite kutikule otvorenim. Potrebno je izvršiti acidifikaciju tj. vratiti kosu na optimalni pH nivo.

Na primer, korišćenjem šampona za dubinsko pranje bolje otvarate kutikulu za dubinski tretman koji sledi jer ovi šamponi bolje peru tj. imaju veći pH. Ovo omogućava da regenerator ili maska koju koristitie bolje deluju. Ali nije dobro koristiti šampon za dubinsko pranje i ne upotrebiti ništa posle njega. Takođe, sećam se da su ranije (još kad sam bila dete lol) litarski šamponi imali nešto viši pH i da mi je kosa bila jako suva i frizzy od njih. Dugo nisam koristila litarske šampone ali verujem da su sada bolje optimizovani.

Interesantno je da kišnica ima pH vrednost oko 4 i to je razlog zašto su je ranije ljudi skupljali i koristili za pranje kose.

Svi ekstremi (i preterano kiseli i preterano bazni proizvodi) dovode do oštećenja. Na primer, Cilit Bang koji se koristi za čišćenje u domaćinstvu ima pH vrednost 10, ne želite da stavite Cilit Bang na kosu naravno :d
Evo liste proizvoda za kosu i njihovih okvirnih pH vrednosti:

Šampon - 5.5 - 6.5 - U vašem je interesu da koristite šampon koji je bliži ka 4.5 (pH balansirani šampon) a ako koristite onaj koji ima veći pH onda posle pranja upotrebite blago kiseli proizvod.

Regenerator 3.0 - 5.0 - Većina regeneratora su kiseli zato što su oni poslednji (ili pretposlednji) korak u većini režima nege kose pa je važno da kosu vrate na optimalni pH.

Farba (trajna) 8.5 - 9 - Farbe za kosu moraju da imaju visok pH da bi mogle da utiču na korteks i "umetnu" boju u dlaku. Uvek posle farbanja je važno koristiti proizvode koji zatvaraju kutikulu i tako smanjuju mogućnost oštećenja.

Proizvodi za trajno ispravljanje - 10 - 14 - Oni su ekstremno bazni jer je potrebna snažna hemijska reakcija kako bi određene veze u strukturi kose bile izmenjene. Posle njih se obavezno mora koristiti proizvod sa optimalnim pH.

Nagradna igra

U toku je mala nagradna igra na Facebook stranici, za sve informacije kliknite ovde. Igra traje do 22h večeras a pobednika objavljujem sutra (17.05) u podne :) 

Jaje - proteinski tretman za kosu


Sa prirodnim maskama za kosu eksperimentišem dugo, još od ranih tinejdžerskih dana, tako da imam pozamašan staž kada je u pitanju isprobavanje DIY recepata. Sa druge strane, razumem i ljude koji me gledaju čudno zbog toga :d Ako imate ok kosu, onda vam možda i nije jasno zašto bi neko uopšte radio sve ovo :) ali ako imate suvu, onda vam je verovatno malo jasnije ;) Ja sam prirodne maske koristila sa velikim uspehom i smatram ih dobrim jer negujete kosu a istovremeno imate punu kontrolu nad sastojcima - nema štetnih materija koje ionako svakog dana unosimo na različite načine.

O proizvodima za rekonstrukciju i proteinskim tretmanima pisala sam u ovom tekstu. Korišćenje jajeta kao maske za kosu je način da izvedete proteinski tretman u kućnim uslovima i alternativni jeftini način da svojoj kosi date snagu i sjaj. Jaje košta oko 10 dinara, dakle matematika je jasna ;)

Jaje sadrži dosta proteina i ima kondicionirajući efekat na vlas. Bogato je vitaminima A, D i E (vitamin A se bori protiv slobodnih radikala, vitamin D potpomaže rast kose a vitamin E povećava apsorpciju kiseonika i podstiče cirkulaciju). Žumance kosu čini sjajnom i posle tretmana kosa izgleda gušće.

Potrebni su vam jaje (ili dva), viljuška, bilo koja posuda za mućenje, peškir i kuhinjska plastična folija kao na slici.



Ako imate kosu dužine do ušiju dovoljno vam je jedno jaje a ako imate kosu do polovine leđa potrebna su vam dva. Ja imam dužu kosu pa sam koristila dva.




Jaja umutite viljuškom. 



Kosu razdelite na sekcije šnalom (ja sam podelila u dve - gornji i donji deo) i nanesite umućeno jaje. Najpre sam nanela na donji deo kose a potom na gornji. Preporučujem da sve ovo radite u kupatilu (iznad kade) jer je postupak malo "messy". Na leđa možete staviti peškir za slučaj da nešto kaplje itd.

Kada nanesete smesu, obmotajte glavu plastičnom folijom. Ako nemate prianjajuću plastičnu foliju možete upotrebiti i običnu kesu. Kada stavite foliju (ili kesu) preko toga stavite peškir i neka odstoji 30 minuta. Usled toplote koja se kreira na ovaj način kutikule će biti više otvorene i tretman će se bolje primiti.




Potom kosu operite šamponom koji inače koristite i stavite lagani hidrantni regenerator (jer se nekada može desiti da kosa "očvrsne" zbog proteina u jajetu) kako biste je dodatno omekšali. Ja sam stavila Garnier lavanda regenerator, držala vrlo kratko i isprala. Prilikom ispiranja nemojte koristiti preterano vrelu vodu već mlaku. Ono što sam osetila prilikom ispiranja (a nemam taj osećaj sa svakim pakovanjem) je da mi je kosa pod pristima bila neverovatno meka. 

Pritom - kosa je izgledala jače bez ikakvog efekta otežavanja (jer nije bilo ulja u kombinaciji) - kao moja prirodna kosa, samo jača. Izgledala je sjajno i nahranjeno. Ne tvrdim da je ovo neko univerzalno rešenje za svaku kosu ali mojoj (suva, porozna, oštećena) proteinski tretman u vidu jajeta jako prija i bukvalno menja neke mnogo skuplje proizvode za obnavljanje oštećene kose. Ovo je moja kosa posle tretmana jajetom, slikala sam "close-up" kako bi se videlo bolje. Na Internetu mišljenja su prilično podeljena - ima onih koji su oduševljeni i koji ovu masku redovno koriste a ima i onih koji misle da je jajima mesto u tanjiru a ne na kosi :d.




Ovu masku treba koristiti povremeno, jednom u 4 ili 6 nedelja.

Na Facebook stranici Kosa.rs u toku je mala nagradna igra klik ovde :)


Zašto moja kosa ne raste? 4 saveta za zdrav rast kose


Čini vam se da vaša kosa ne raste? Evo 4 saveta za zdrav rast kose koji vam mogu pomoći da ostvarite željenu dužinu:

- Nahranite kosu, ali iznutra -> Prvo što treba da preispitate je vaša ishrana. Konzumirajte voće i povrće i pijte dovoljno vode - nahranite folikule iznutra. U tome vam može dodatno pomoći i uzimanje nekog multivitaminskog preparata. Umesto da se fokusirate na dužinu kose i da stalno posmatrate i analizirate da li vam je kosa porasla, fokusirajte se na - zdravlje generalno a i dužina i rast kose će već doći.

- Smanjite upotrebu toplote -> Ako se fenirate koristeći visoku temperaturu na fenu i ako to radite često, kosa vam može postati suva i lomljiva. Ako već koristite toplotu za oblikovanje (feniranje, peglanje, figaro), budite nežni. Ako stalno idete kod frizera na feniranje, može vam se desiti ista situacija. Smanjite temperaturu pri stilizovanju kose i obavezno koristite neko sredstvo za zaštitu od toplote. 

- Nosite frizure koje čuvaju krajeve kose -> Frizure koje štite kosu ili tzv. "protective hairstyles" smanjuju isušivanje i lomljenje kose na taj način što je kosa ušuškana u punđu ili pletenicu. Kosa manje dolazi u kontakt sa spoljnim negativnim faktorima (sunce, vetar, rajsferšlus jakne ili bilo šta što je može oštetiti) pa je ujedno i bolje očuvana i zdravija. Ako imate naviku da prstom okrećete pramen kose, ili da rukama često prolazite kroz kosu (ili ako vam neko drugi to stalno radi :) onda na ovaj način takođe dodatno čuvate kosu i od ovih uticaja. Da ne pominjemo da nije potrebno da peglate kosu za riblju kost ili pletenicu pa tako smanjujete feniranje i korišćenje pegle. O frizurama koje štite kosu pisala sam detaljno u ovom postu.

- Upotreba hidrantnih maski i regeneratora -> Ako vas mrzi da držite na glavi regenerator ili uošte nemate naviku da koristite maske, tu bi takođe mogao biti izvor problema. Takođe, možda ih već koristite ali niste napravili pravi izbor. Često se dešava da se kosa stalno lomi na krajevima tako da izgleda da uvek ima istu dužinu uprkos tome što ta kosa raste - dakle nije problem u rastu nego je problem u stalnom lomljenju. Da biste izvršili prevenciju lomljenja koristite adekvatne preparate. Kosa koja je pravilno hidrirana ima mnogo manju verovatnoću da se lomi ili cveta na krajevima. O hidrataciji čitajte u ovom tekstu.

Ši puter - blagotvorna dejstva


Pre 5-6 godina sam puno čitala o ši puteru (shea butter) i uzaludno pokušavala da ga nabavim ali tada jednostavno nije bilo inostranih sajtova koji su imali "shipping" opciju za Srbiju. Sada napokon ovaj odlični prirodni sastojak bez problema može da se nabavi i kod nas. 

Ši puter pravi se od plodova afričkog ši drveta. O tome da li je "ši" ili "šea" pisala je Ljiljana sa bloga BudiLepa u ovom tekstu. Reč "shea" ("sii") na Bambara jeziku znači sveto što govori o značaju koji mu se pridaje a po tradiciiji u nekim plemenima plodove ovog drveta su smele da beru samo žene. U Africi se koristi vekovima a naročito je bio važan kao zaštita od jakih vetrova i velikih temperaturnih promena.

Ako rešite da kupite ši puter, svakako imajte na umu da možete kupiti rafinisani i nerafinisani, u zavisnosti od preferencija. Nerafinisani ima žućkastu boju, ne naročito prijatan miris ali takođe ima i očuvane sve korisne sastojke (kao što su vitamini A, E, F i K). Bogat je antioksidansima i ima anti-age efekat. Važna prednost ovog proizvoda je što je multifunkcionalan i menja nekoliko proizvoda odjednom pa je koristan u svakom domaćinstvu.

Koji su blagotvorni efekti?


  • poznat po regenerativnim svojstvima - koristi se za tretiranje ožiljaka, strija, opekotina
  • daje prijatan osećaj na koži koja postaje baršunasta i meka
  • štiti od isušivanja
  • ublažava iritacija kože
  • koža ga dobro podnosi pa je pogodan za ljude sa osetljivom kožom i one koji su skloni alergijama
  • pruža blagu prirodnu zaštitu od ultraljubičastog zračenja (SPF 4) - ovo može biti od značaja za osobe sa farbanom kosom

Kada se radi o nezi kose, važna funkcija je što ima osobinu da štiti kosu od isušivanja pa se često javlja se kao sastojak u maskama i regeneratorima za suvu i oštećenu kosu a posebno je pogodan za negu osetljive kovrdžave kose koja se lako lomi i kojoj je potrebna vlažnost. Blagotvorno deluje na kožu skalpa, naročito ako je suva i seboreična. Ima protivupalno dejstvo i ne začepljuje pore. Štiti kosu od štetnih spoljnih uticaja, promena temperature, vetra itd. Može se kombinovati sa drugim uljima kao što su kokosovo, ricinusovo, avokadovo itd. i sa njim se mogu praviti različite maske za kosu. Ako ste pobornik prirodne kozmetike i volite da sami pravite kreme onda će vam se ši puter jako dopasti jer može biti sastojak različitih proizvoda za lice, telo, usne i kosu.


Gde može da se kupi?


Kao što sam rekla na početku, ranije ga je bilo maltene nemoguće nabaviti. Sada je situacija dosta bolja i veći broj brendova nudi ši puter u svom asortimanu. Evo gde sve može da se nađe:

  • U pretragu na Fejsbuku ukucajte "Shea butter Srbija" (ili slično) - ši puter se prodaje preko nekih profila na Fejsbuku koji šalju preko neke od kurirskih službi
  • Manna
  • Alchemy 
  • Marigold
  • Sante 
  • Oshadhi (na sajtu maslina.rs)
  • L'Occitane (rafinisani)

Cena?


50ml  možete kupiti za 500 do 1.500 dinara (u zavisnosti od proizvođača, brenda, pakovanja, da li kupujete preko FB ili regularno u prodavnici, rafinisani ili nerafinisani itd)




Still LUX krema za negu i oblikovanje kovrdžave kose - recenzija


Mnogo kovrdžavih devojaka koje znam imaju neku svoju "caku" koja im pomaže da im lokne budu lepe i definisane. Često su to vrlo specifične ili ne tako uobičajene stvari, ali ono što je bitno jeste - da daju efekat, da umesto nedefinisane "pudlica" frizure istaknu kod kovrdžave kose ono najlepše i najbolje. Nalaženje pravog proizvoda često zahteva puno "pokušaja i grešaka" ali je važno jer dugoročno rešava problem stalnog feniranja ili nošenja skupljene kose.

I ja sam probala više proizvoda za kovrdžavu kosu. O Subrina kremi za kovrdže sam već pisala u ovom postu a između ostalih probala sam i Still LUX kremu o kojoj pišem danas. Još jedna slična, ali teža krema jeste Afroditina Ti & Ti -  dosta masna, ali može biti spas ako imate jako suvu kosu. Ja sam Ti & Ti koristila kad mi je kosa bila izrazito oštećena i frizzy jer stvara dobru barijeru od spoljnih uticaja i štiti kosu.

Na pakovanju Stillove kreme piše da je namenjena za "negu i oblikovanje kovrdžave kose". Proizvod izgleda kao vodenasta krema, bele je boje i ima prijatan osvežavajuče-voćni miris. Ne sadrži silikone. Mojoj kosi daje blagu definiciju kovrdža i sjaj.




Stillova krema ne sadrži alkohol i ima blag efekat učvršćivanja kose. Definiše lokne ali ih ne ukrućuje. U zavisnosti od tipa kose - ovo vam može odgovarati ili ne (ne ako želite čvršće lokne i jaču definiciju). Meni lično ovaj tip kreme odgovara onda kada želim da mi kosa bude talasasta sa tek blagom definicijom. Glavni sastojak kod ovog proizvoda (kao i kod Afroditine Ti & Ti kreme) je mineralno ulje (paraffinum liquidum) koji je emolijent (ima omekšavajuće dejstvo). O mineralnom ulju, vrlo slično silikonima Internetom kruže razne "strašne" priče kao o jednom od opasnih i nepoželjnih sastojaka. Mit je potekao od priče o neprečišćenom mineralnom ulju dok je mineralno ulje koje koristi u kozmetici zapravo nešto drugo - potpuno je bezbedno i neškodljivo.

"Mineralno ulje koje se koristi u kozmetičkoj industriji se smatra jednim od najbezbednijih neiritantnih hidrantnih sastojaka ikada pronađenih" (izvorCosmetics & Toiletries, Januar 2001, strana 79; u Cosmetic Dermatology, Septembar 2000, strane 44–46). 

(Više o Paraffinum Liquidum čitajte na sajtu "kozmetičkog policajca" Paule Begoun http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/emollients/mineral-oil)



Drugi na listi sastojaka je glicerin koji je higroskopan tj. privlači vlagu iz vazduha (izuzev u uslovima jako suvog vazduha, kada je obrnuto). Nekim osobama sa kovrdžavom kosom glicerin prija, dok nekima ne (za moju kosu je ok). 

Takođe, proizvod sadrži parabene.

Cena proizvoda je prilično povoljna i oko 250 ml košta negde oko 250 dinara.


Povezani tekstovi:



Koje proizvode za definiciju kovrdža vi koristite?