Kosolid nagradna igra


Ako želite da probate Kosolid šampon i losion, evo još jedne prilike. Šampon je pravljen po fruškogorskoj recepturi i sadrži 15 biljaka dok losion potpomaže smanjenje procesa opadanja kose, deluje antiseptički i ima čak 27 biljaka. Uslovi za učešće su isti kao i prethodnog puta:

Dobitnici će biti izvučeni preko sajta random.org. Delimo dva paketa (u jednom paketu je šampon i losion).

Nagradna igra traje do utorka 20. oktobra u podne i važi za teritoriju Srbije. Dobitnike ću objaviti istog dana u večernjim časovima na Facebook stranici bloga.

Srećno!

Info - Sajam kozmetike u Beogradu + osvojite ulaznice!


Sledećeg vikenda (17. i 18. oktobra) održava se još jedan Sajam kozmetike u hali 2 Beogradskog sajma. Sajmovima kozmetike sam opsednuta dugo (možda ranije još i više nego sada) a stičem utisak da se popularnost ovih događaja polako uvećava, puno blogerki piše svoje izveštaje, bilo je i nekih vlogova na Youtube čak. Sve u svemu, ako odlučite da posetite Sajam, mislim da je velika verovatnoća da sretnete neku blogerku/vlogerku :) Možda je trebalo da organizuju i neki Meet n' Greet događaj? Eto ideje ;p



Šta možete da očekujete na Sajmu kozmetike? Malo pojašnjenje za one koji nisu bili ranije - ima dosta uglavnom profesionalnih brendova ali se mogu naći ultrainteresantne stvari koje drugde ne biste našli štaviše ne bi vam palo na pamet ni da postoje. Primer - dodatak za fen koji imitira haubu (čime se kosa manje oštećuje u odnosu na klasično sušenje).

Takođe, od poznatijih brendova tu su Macadamia, NYX, Amika,  Dikson, i veliki je izbor profesionalnih pegli i fenova.  Za one koji ispravljaju kosu viklerima, ovo je jedinstveno mesto da nađete ogromne viklere zbog kojih biste inače mogli da obilazite frizerske radnje. Ima i velikih profesionalnih litarskih pakovanja različitih kozmetičkih proizvoda tako da se možete opremiti i za duži vremenski period, po relativno ok cenama u odnosu na one u drogerijama. Izlagači su i uvoznici keratina pa je ovo dobra prilika da ih direktno pitate ako vas nešto zanima (npr. malo o formaldehidu ;)

Ulaznica košta 350 dinara a radno vreme sajma je od 10h do 20h.


Na Sajmu će biti organizovani i treći po redu međunarodni Body Art festival.

Ovde možete pogledati spisak predavanja na ovogodišnjem sajmu. Zvanični sajt je na adresi www.sajamkozmetike.com




Za kraj, tradicionalno, nagradna igra. Prvih petoro koji ostave komentar ispod ovog teksta dobijaju po dve ulaznice za 26. međunarodni Sajam kozmetike. Molim vas da posle objavljivanja komentara ujedno pošaljete e-mail sa svojim imenom i prezimenom na negakose[a]gmail.com kako bi vas stavili na spisak. Vidimo se na Sajmu! :)


Kokosovo ulje - 9 načina za upotrebu




Tegla devičanskog kokosovog ulja sa slike ima 310 grama i košta 600-700 dinara a može se koristiti ne samo u ishrani, već i za negu lica, tela, kose. Može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici zdrave hrane. Danas pišem o nekoliko načina na koje se ova teglica može iskoristiti. 

Tretman pre pranja - Ovo je način na koji sam lično najčešće koristila kokosovo ulje. Stavim na dlanove manju količinu kokosovog ulja (do jedne kašike), malo zagrejem rukama i onda namažem na kosu, naročito na krajeve i delove koji su podložni oštećenjima. Sa ovim prespavam i onda isperem kosu ujutru dva puta šamponom (i posle toga, kao što i inače radim, stavim balsam ili masku). Moja kosa je prirodno suva i dosta ja maltretiram peglanjem tako da mi ovaj postupak odgovara. Masne kiseline kojima je bogato kokosovo ulje omekšavaju kosu ("U poređenju sa mineralnim i suncokretovim uljem, kokosovo ulje je jedino koje značajno smanjuje gubitak proteina kod oštećene i kod neoštećene kose bilo da se koristi kao tretman pre ili posle pranja. Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja ima visok afinitet prema protenima kose i zbog male molekularne mase i pravog linearnog lanca, može da penetrira u vlas" - izvor "J Cosmet Sci. 2003 Mar-Apr;54(2):175-92.").

Jedan od tekstova na blogu na koje sam najponosnija je intervju sa dr Striborom Markovićem - dr Stribor kao dobru kombinaciju za negu kose predlaže mešanje i korišćenje kokosovog i arganovog ulja u razmeri 50% : 50%. 

Nanošenje posle pranja - U vrlo maloj količini možete utrljati kokosovo ulje posle pranja kose, umesto seruma ili kapi za kosu. Ovo će omekšati kosu, pružiti joj negu i zaštitu - jedino je bitno da stavite zaista malo jer se kosa lako umasti. 

Bullet-proof coffee - Ako svojoj kafi želite da date poseban "šmek", da bude naročito kremasta i da imate puno energije u toku dana, onda vam kokosovo ulje odlično može poslužiti za to. Takođe ovo je dobro za ljude koji ne podnose mleko u kafi. Potrebna vam je instant kafa i kašičica kokosovog ulja a moram da naglasim da ovo najbolje funkcioniše ako imate blender, jer se onda sastojci ujednačeno izmešaju i dobijete lepu penu. Pravite instant kafu onako kako biste je inače pravili (kašičica kafe i vrela voda) i dodajte u to kašičicu kokosovog ulja i potom dobro izmešajte, najbolje u blenderu ili sličnoj spravici. Internet je prepun hvalospeva za ovaj način pripremanja kafe jer je kokosovo ulje zdravo za ishranu i navodno daje puno više energije u odnosu na običnu kafu. 





Oil-pulling - Ovo je još jedna jako interesantna primena kokosovog ulja koja kod nas nije dovoljno rasprostranjena. Kokosovo ulje ima antibakterijsko dejstvo i primenom ove tehnike vrši se svojevrsna "detoksikacija" u ustima - 10 - 20 minuta dnevno (najbolje ujutru na prazan stomak) treba držati u ustima i "ispirati" usta uljem (tako da "struji" i prolazi između zuba, slično kao što biste koristili vodicu za zube). Ovo utiče na smanjenje loših bakterija u ustima, karijes, ginigivitis i druga oboljenja usta i zuba i time popravlja opšte zdravstveno stanje.  Takođe, još jedan efekat je izbeljivanje zuba. Predlažem da izguglate "oil pulling" i naročito obratite pažnju na interesantna iskustva kojih ima puno na Youtube-u. Ovo je inače stara ajuverdska tehnika za čišćenje organizma.



Za skidanje šminke - Kokosovo ulje ima antibakterijsko, protivgljivično dejstvo i pritom hidrira. Možda niste upoznati sa ovim konceptom, ali ovo je zapravo trenutno veliki trend - mnogi brendovi promovišu svoje uljane balsame i mešavine ulja za skidanje šminke. Ulje odlično rastopi naročito jaču šminku, oko očiju. Jedno od ulja koje se može koristiti na ovaj način je i kokosovo, s tim što je za ovu upotrebu potrebno da bude u tečnom stanju (rastopite malo na prstima i stavite na vaticu ili tupfer). 




Tretman protiv peruti - Kokosovo ulje ima protivgljivično dejstvo i kao takvo je blagotvorno je i u borbi protiv peruti. Ako ste probali sve i svašta a niste imali dobre rezultate (što je čest slučaj kada je perut u pitanju), ovo je takođe jedna od prilično jeftinih alternativa. Ako želite da ga koristite u ovu svrhu, onda povremeno utrljajte na teme (takođe možete to uraditi pred spavanje ili onda kada imate dovoljno slobodnog vremena) i nakon toga isperite šamponom. 

Balsam za usne - Nažalost često mi se dešava da mi usne budu jako suve, jedna od stvari za kojim volim da posežem u tim trenucima i koja mi daje momentalni osećaj olakšanja je kokosovo ulje. Deluje kao odličan balsam za usne. Zato verujem da je dobro uvek imati teglicu u blizini.


Krema za zanoktice - Umesto skupih "prirodnih" balsama za zanoktice sebi možete da priuštite vrhunski tretman za zanoktice i kokosovim uljem. Takođe možete lepo da hidrirate kožu ruku. 

Piling - Dobro je uraditi piling tela s vremena na vreme a mišljenja sam da su home-made pilinzi uglavnom bolji nego oni koji su kupljeni jer možete da ih napravite od super kvalitetnih sastojaka kakvo je, recimo, kokosovo ulje. Pomešajte 100 grama šećera i dve kašike rastopljenog kokosovog ulja. Kombinaciju možete da "začinite" i sa malo meda, limunovog ili pomorandžinog soka.