Olaplex no. 3 - recenzija


Posle duuuže pauze evo mog skromnog povratka blogerskim aktivnostima uz recenziju jednog od trenutno interesantnijih i popularnijih proizvoda za oštećenu kosu na tržištu. Olaplex se originalno pojavio kao tretman koji se radi za obnavljanje strukture oštećene kose (zajedno sa hemijskim tretmanima tipa farbanje ili nezavisno) u frizerskom salonu a tretman prati i linija proizvoda koja se koristi kod kuće kao nastavak nege. Moram da priznam da duži vremenski period (delom zbog korone i svega, delom verovatno zbog moje nezainteresovanosti) nezi kose posvećujem puno manje pažnje nego pre ali ovako veliki trend zvani Olaplex nisam mogla da propustim pa sam pre oko pola godine nabavila nekoliko njihovih proizvoda. Od tih proizvoda najčešće koristim Olaplex no. 3 koji se prodaje kao produžetak Olaplex tretmana i verzija za negu kod kuće.   



Kako se koristi? Greškom i ne čitajući uputstvo sam ga stavljala kao običan balsam par puta, međutim ovaj proizvod se nanosi PRE pranja - jako je poželjno je da kosa bude vlažna/nakvašena (jer se pojačava dejstvo i koristi manje proizvoda) što možete uraditi običnom vodom ili pomoću Olaplexa 0 (Bond Builder) koji služi kao "prajmer" za jači efekat tretmana. Ako već imate puno proizvoda na kosi (proizvodi za stajling, leave in conditiner, šampon za suvo pranje i slično) možete oprati kosu pre Olaplexa 3 i prosušiti peškirom (ali će pranje biti potrebno i posle upotrebe ovog kućnog tretmana).

Proizvod ima lep voćkasti miris (doduše ništa preterano posebno ali to je ok jer je suština proizvoda nešto drugo) i srednje gustu teksturu. Najveća mana čini mi se da su cena i pakovanje - za skoro 3000 dinara dobijate 100 ml pa zato preporučujem da pratite akcije i sniženja u protivnom je zaista skupo. Flašica je takva da je teško istisnuti proizvod kad budete pri kraju (ja sam je sekla). Olaplex sam viđala u Sephori, DM-u, kao i u online prodavnicama. A kakaf je efekat? Dosta vidljiv po mom iskustvu - ako vam kosa leti na sve strane i nema normalnu strukturu sa ovim proizvodom kroz par korišćenja će vlasi izgledati smirenije, zdravije i sjajnije. Ne mogu da kažem da je baš kao efekat keratinskog tretmana ali ima sličnosti, kosa izgleda mnogo urednije (što je glavni efekat koji ja tražim) i zato sam ga i kupovala već nekoliko puta. Bitno je napomenuti da ovo nije regenerator u klasičnom smislu te reči - pošto odstoji na kosi određeno vreme (minimum 10 minuta) potrebno je oprati kosu šamponom i onda naneti regularni balsam (Olaplex naravno preporučuje svoje proizvode 4 (šampon) i 5 (regenerator) ali nisam isprobala ovaj način upotrebe). Postoji i hidrantna maska br. 8 za koju verujem da je dobra kombinacija sa Olaplexom no. 3 - on deluje na strukturne veze u vlasima i potrebno je standardno kondicioniranje posle njega, pa je izbor nekog solidnog hidrantnog pakovanja posle Olaplexa 3 sasvim ok - doduše ako vam je kosa normalna ili masna to može biti preterana količina proizvoda i izmastiti kosu tako da ćete morati da probate par puta i načina da vidite koja vam kombinacija najviše odgovara :)

U čemu je "tajna" Olaplex linije? Olaplex proizvodi sadrže (u različitim koncentracijama) patentirani aktivni sastojak Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate koji pronalazi pojedinačne sulfidne hidrogenske veze i povezuje ih zajedno te time umanjuje oštećenja (pre, za vreme i posle hemijskih tretmana). Zanimljivo je da je L'oreal na samom početku rada kompanije Olaplex pokušao da ih otkupi, međutim pošto je to bilo neuspešno proizveli su jako sličan proizvod Smartbond zbog čega su dobilii višemilionsku tužbu od Olaplexa. Olaplex je inače startup koji je nastao u garaži u Kaliforniji. 



Napomena: post nije sponzorisan i proizvod je kupljen sopstvenim parama :)

Prema nekim izvorima, Olaplex broj 1 sadrži između 80% i 100% aktivnog patentiranog sastojka, dok olaplex broj 2 ima oko 15%, a olaplex 3 12.5% (što bi značilo da su Olaplex 2 i 3 maltene isti proizvod koji se marketinški drugačije targetira - jedan ka profesionalnim drugim ka nama kućnim korisnicima). 

Olaplex ne sadrži silikone, sulfate, ftalate, aldehide i ne testira na životinjama.


Ocena: 9/10

Moja omiljena youtuberka za Olaplex tematiku je Heidi iz Australije pa ako vas tematika dodatno zanima bacite pogled na njen kanal, devojka je odlična:



Evo pregleda Olaplex proizvoda i godine lansiranja (u međuvremenu se pojavilo još par novih proizvoda):


Na ovom linku imate detaljna uputstva za korišćenje Olaplexa 1 i 2 (o čemu ću uskoro takođe pisati recenziju): https://olaplex.rs/cesta-pitanja/



No comments:

Post a Comment