Da li su šamponi za bebe bolji?


Veliki broj potrošača je okrenut korišćenju kozmetike za bebe i decu iz različitih razloga - neki misle da je to dovoljno da im koza bude poput bebine, neki koriste ove sapune i šampone iz emotivnih i sentimentalnih razloga a mnogi pak zato što veruju da su te formule nežnije i bezbednije za korišćenje. Koja je zapravo razlika između šampona za odrasle i onih za bebe?

Šamponi za bebe u odnosu na "obične" koriste blaža sredstva za čišćenje, tj. uglavnom ne sadrže sulfate. Sulfati su dobri čistači i stvaraju dosta pene ali upravo zbog toga mogu iritirati oči. U formulama pravljenim za bebe se koriste blaži surfektanti koji manje isušuju i ne iritiraju ćelije oka i zato na njima stoji ona čuvena oznaka - "bez suza".

Bebi šamponi su (često, ali ne baš svi) dobar primer šampona bez sulfata. Negativna strana ovakvih formula je što ne čiste dobro kao drugi deterdženti. SLS (Sodium Lauryl Sulfate) bolje uklanja sebum, znoj, prljavštinu, ostatke proizvoda za stajling dok šamponi za bebe nisu toliko efektivni i često zahtevaju veći broj nanošenja.

Ukoliko imate osećaj da vam šamponi koji sadrže SLS isušuju kožu glave, možete uzeti u razmatranje korišćenje onih koji sadrže nešto blaži SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate) ili onih koji ne sadrže sulfate. Šamponi za bebe manje isušuju kožu ali ćete možda morati da više puta perete kosu njima ako koristite puno proizvoda za stajling.

Krajnji zaključak je sledeći - šamponi za bebe su nešto sa čim vredi eksperimentisati naročito ako vam je kosa suva. Predlažemo da svoj standardni šampon zamenite onim za bebe na nedelju ili dve, a ako rezultati nisu zadovoljavajući vratite se "običnim" šamponima. Takođe, dobri su za povremeno korišćenje i onda kad rešite da kosu odmarate od maltretiranja.


7 comments:

  1. Znaci, dobri su i za muskarce koji ne koriste proizvode za stajling u kosi. :)

    ReplyDelete
  2. ja sam procitala negde nesto sto me je zabrinulo.....bebe mogu da dobiju neku vrstu naslaga na glavi(pojma nemam kako ni zasto jer nemam bebu a ni kontakt sa tako malom decom:))i da su ti samponi ustvari jaci jer su napravljeni da razbiju te naslage...pitala sam mamu i potvrdila mi je da bebe to imaju a zanima me da li ti samponi zaista tako deluju?

    ReplyDelete
  3. kosili sadrzi SLS...

    ReplyDelete
  4. Naslage, bebi? Koliko znam, poznata mi je ta temeljaca, i moja mama je sestri mazala pavolovicevu mast cini mi se ili neko ulje, znam da je malo kupala sa obicnim Merima sapunom, imala (i jos uvek ima) Pavolovicevu i ulje i to mazala sestricu od glave do pete. To je vise neko perutanje, pa moze da se sasusi na glavi pa da bude kao neka naslaga. Sampone nismo koristili tada na maloj, za sada koristimo Bekutan i mala ima isto kovrdzavu kosu kao ja :D i ok reaguje, cak sam i ja prala i on je 100 puta bolji od Kosilija, Jonsona koji je meni izritirao oci i susio kosu. Bekutan nije los, ali nisam htela da nastavim sa njim. Bekutan je isto tako ok, cak mi ne iritira oci, ne mrsi kosu, nije suva, ali mi izaziva neku belinu na kozi glave, ali cu mu dati opet sansu. A znam da on ima onaj blazi sulfat i neka ulja i psenicne klica, ima on ok sastav (kao i cela ta kolekcija Becolino za bebice)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakvu belinu, sta ti je to?? Naslage, perut ili belu boju koze?

      Delete
  5. Da li je tacno da sls isusuje kosu i ostecuje je?

    ReplyDelete
  6. da li je bolji becutan sampon za bebe ili kosili?

    ReplyDelete