Najčešće greške prilikom feniranja

1. Iživljavanje :D u širem smislu - surovo češljanje mokre kose i učestalo feniranje :) Važno je imati u vidu da je kosa izuzetno osetljiva dok je mokra i podložnija kidanju no obično. To znači da upotreba češljeva i četki mora biti naročito pažljiva. Dobra ideja je da kosu najpre razmrsite prstima pa onda češljem sa širom zupcima pa na kraju sa uskim. Možete je razmrsiti dok je na njoj regenerator jer češalj lakše klizi. Druga bitna stvar koju treba da imate na umu je da - toplota oštećuje kosu i, ma koliko da koristite kvalitetne proizvode, feniranje ostavlja posledice. Zato treba biti umeren i povremeno dati kosi oduška.

2. Ono što se često javlja kao problem prilikom feniranja je sledeća situacija: učini vam se da je kosa dobila finalni oblik kakav želite i vi prestajete sa feniranjem. Poenta feniranja je da na kraju kosa bude potpuno suva. Dakle, nemojte obraćati pažnju (samo) na oblik već i na to da li vam je kosa suva. Na dodir može biti vrela zbog toplog vazduha iz fena a da je zapravo vlažna. Zašto je ovo važno? Kosa se oblikuje i ima kapacitet da menja oblik dlake (iz neravne u ravnu na primer) onda kada je mokra (zato je i peremo pre feniranja). Ostavite li je iole vlažnom - ona će zadržati taj kapacitet da se 'menja' -> to znači da će se vratiti vrlo brzo u prvobitni (prirodni) oblik ili da će vetar/sneg/vlaga mnogo brže 'odreagovati' zajedno sa kosom i uništiti vam frizuru.

Kada fenirate jedan pramen - nemojte prestati sa feniranjem onda kada vam se učinilo da izgleda onako kako vi želite, nego kada bude potpuno suv, neka vam to bude smernica i orijentir pri feniranju.

Kada završite sa feniranjem, ali čini vam se da je kosa na nekim mestima pomalo vlažna, prođite toplim mlazom vazduha kroz kosu par puta, predostrožnosti radi :>

3. Feniranje jeste maltretiranje za kosu i imajte u vidu da joj je potrebna pojačana nega - nemojte zanemarivati korišćenje regeneratora. Povremeno ostavite regenerator da odstoji na kosi i do pola sata ili sat (u zavisnosti od toga da li vam je i koliko kosa oštećena i suva). Odlična preporuka je i da namažete kašiku (do dve) nekog ulja na kosu i da prespavate sa tim. Na ovaj način makar malo kompenzujete oštećenja koja nanosite kosi. Takođe, kosa koja je zdrava i negovana mnogo duže "drži" frizuru -> to znači ređe feniranje i manje oštećenja :)

4. Feniranje "do pola" i potom prelazak na peglu - kosa mora uvek biti potpuno suva pre nego što rešite da upotrebite peglu.

5. Odmerena upotreba proizvoda koji se ne ispiraju - pokušajte da ne stavljate po pet različitih - kosa će vam delovati otežano i u rekordnom roku biti spremna za ponovno pranje/feniranje.

6.Izbegnite najjaču temperaturu na fenu i koristite umerenu. Ovo znači da treba da odvojite dovoljno vremena za feniranje - ako treba da budete negde u gradu u roku od sat ili dva šansa da budete surovi prema svojoj kosici se dramatično povećava :D zato planirajte unapred da biste mogli ceo proces da obavite na miru.

7. Ne idite često kod frizera - da, kosa će vam par dana biti prelepa ali pokušajte da frizera sačuvate samo za specijalne prilike. Ako stalno idete kod frizera ubrzo će vam kosa postati toliko oštećena da nećete moći da je sami oblikujete i onda ste zavisni od stalnih odlazaka u salon a ako kosu pustite da se prirodno osuši bez ikakvih intervencija, izgledaće jako loše.

8. Preveliki pramenovi. Manji pramenovi koje uzimate prilikom feniranje -> preciznija frizura. (što su manji to će biti bolje osušeni sa svih strana)

9. Ne fenirajte mokru kosu - To je besmisleno i gubljenje vremena. Najpre je dobro prosušite pa tek onda krenite sa oblikovanjem.


10 comments:

  1. odlican tekst! vecinu stvari sam i znala ali nekako redovno zaboravljala da primenim :D ovo treba odstampati i drzati pored fena :D

    ReplyDelete
  2. Ako zelite same umjereno ispraviti kosu feniranjem,onda je najbolje da je prvo malo prisusite na najjace.Zatim podijelite kosu na 3 dijela,prvi pored cela,drugi sredina i treci pored vrata.Na kosu stavite liquid za ubrzano susenje kose i pocnite sa dijelom pored vrata.Koristite ravnu flat cetku,nikako okruglu jer cete se smoriti..pocevsi sa kosom pored vrata(srednja jacina fena)dijelite na lijevu i desnu stranu i tako susite.Otkacite srednji dio pa isto...Kad zavrsite,ponovite susenje ali sa hladnim zrakom da fixirate zeljenu frizuru.Od zavisnosti od tipa kose:na suhu stavite ulje na masnu spray.
    Lol@

    ReplyDelete
  3. Hvala na savetima :) Koliko se kosta ostecuje feniranjem iz tvog iskustva? Npr. ako se jednom nedeljno ide kod frizera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iz mog iskustva kosa se feniranje ostecuje puno :-/ Jednom nedeljno kod frizera - mozda - uz neku ekstremnu negu ali opet ce sigurno biti jako ostecena

      Delete
  4. šta znači ravna flat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obicna velika cetka kockastog oblika https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEXJ_SJKF2AiY6jXtratdv3QOjC4W9pBHGfJdQnOiexU4vF427

      Delete
  5. Ja sam godinu dana išla kod frizera zbog feniranja jer mi je posle toga kosa izgledala prelepo i zdravo,medjutim kao što se u ovom tekstu i navodi,kosa mi je posle izvesnog vremena bila toliko oštećena da sam ja bukvalno bila zavisna od frizera,jer kad god bih pokušala da sama operem i osusim kosu ona je izgledala katastrofalno. Više puta sam išla sa mokrom kosom ,koju sam samo prikačila šnalom,kod frizera i posle tretmana opet bila zadovoljna. Sve je to išlo tako u krug dok jednom nisam prekinula sa tim,lošu kosu sam uporno negovala raznim skupim pakovanjima za kosu,vezivala je sve dok se nije oporavila potpuno i naravno prestakla sam da idem kod frizera.Frizera posećujem jdino jednom u 2-3 meseca radi skračivanja krajeva kose.

    ReplyDelete
  6. Dobar tekst. Svaki put kada perem kosu, feniram se jer mi je kosa takva da zahteva feniranje. Prilikom feniranja najvise mi pomaze neki proizvod u spreju bez ispiranja, koji obavezno nanesem, ili jos bolje proizvod koji je posebno namenjen za ispravljanje kose (ima ih dosta na trzistu), za one koji se feniraju na ravno poput mene.. Dobra cetka i fen i to je to.:)

    ReplyDelete
  7. koliko to vazi u skucaju kada feniranje podrazumeva samo susenje kose, a ne oblikovanje, sobzirom da mi je to nepotrebno... mslm koliko to steti? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šteti manje od feniranja jer se kod feniranja kosa razvlači/rasteže, oslanja o vrelu metalnu četku itd. Oštećuje i samo sušenje kose toplim vazduhom (mada, opet zavisi koliko je agresivno i koliko traje vremenski) ali manje nego feniranje.

      Delete