Maska za kosu od žumanceta i maslinovog ulja



Maslinovo ulje neguje kosu i čini j jačom. Žumance je bogato masnoćom i proteinima koji kosu čine mekanom i sjajnom. Domaće pakovanje od maslinovog ulja i žumanca verovatno je najpopularniji recept za negu kose u kućnim uslovima na našim prostorima. Ovo pakovanje nije previše skupo a delotvorno je i čini kosu vidno jačom i lepšom. Kako da sami napravite ovaj tretman za kosu?

Nemojte preterivati sa količinom maslinovog ulja, dovoljne su vam dve supene kašike. Maslinovo ulje zagrejte (ali pazite da ne bude vrelo i da ne proključa). Dodajte žumance, i pažljivo izmešajte viljuškom dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Utrljajte pakovanje ravnomerno na kosu i držite barem dva sata. Posle toga kosu normalno isperite šamponom i stavite regenerator (izbegavajte previše teške maske).



Za pojačano dejstvo, kosu obmotajte plastičnom folijom i zagrevajte barem neko vreme fenom. Druga opcija je da preko plastične samolepljive folije stavite peškir i onda će sama toplota vašeg tela poboljšati delotvornost maske naročito ako se bavite nekom fizičkom aktivnošću dok vam je maska na glavi (usisavanje, brisanje prašine :d itd).

Ova maska se jednostavno pravi i vrlo je popularna - i to ne bez razloga. i i masne kiseline iz ulja i jaja pomažu da kosa bude mekša, elastičnija i više otporna na oštećenja. Prednost je i što je proizvod potpuno prirodan, nema konzervanasa i štetnih materija. Ako vam smeta miris žumanceta možete dodati i par kapi nekog eteričnog ulja po želji.


57 comments:

  1. Isporobala! Verovatno jedna od najboljih stvari koje sam ikada stavila na kosu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zanima me moze li se dodati jos neka supstanca koja pomaze regenezisanju koze glave ili kose u ovu masku? Npr med ili limun ili sta vec moze (elementi koji su lakse dostupni)i ako moze kako onda da se koristi? U pitanju je kosa do skoro farbana u jaku srvenu trenutno prirodna ali na krajevima idalje ima braon boje kojom sam izvlacila crvenu tako da je prilicno suva a i imam problem sa opadanjem iste.

      Delete
  2. Stavljam maslinovo ulje na kosu pred svako pranje i zanima me da li to moze da dovede do kontraefekta odnoso do isusivanja kose. Inace kosa mi je tanka i slaba,puca celom duzinom i imam milion dlacica na povrsini kose i ne znam vise sta da joj radim.Pocela sam da koristim Diksonove ampule pa cemo videti. Ako imate neki proveren recept za jacanje kose prosledite ga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj Ricinusovo. Ojacace kosu malo, poboljsace rast iste i vraca sjaj i gustinu.

      Delete
  3. Ne, ne bi trebalo da dovede do isusivanja, nemoj da se bojis sto se toga tice. Mozes da probas i kokosovo ulje, imamo na sajtu tekst o tome. Super sto si nasla Diksonove ampule, javljaj utiske, kakvi su rezultati itd. U principu, budi nezna sa kosom i investiraj u malo bolje proizvode i rezultat ne bi trebalo da izostane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni npr.ne odgovaraju ulja ...nikakvog efekta nema i jos mi isuse kosu koliko mi se cini...potala sam frizerku i ona kaze da ulja zatvaraju dlaku i da u principu ne treba da se stavljaju na kosu...e sad ja ni u sta ne verujem dok ne isprobam i ne vidim kako to na mene deluje :) i nazalost ulje nista ne radi :(

      Delete
  4. Kokosovo ulje i avokado?
    Ili kokosovo ulje i bademovo?
    Ili bademovo ulje i avokado?
    Med i mleko kao maska?
    Negde sam videla razne recepte tj. varijante:
    med, limun, rum,..
    med, pavlaka, limun
    jogurt, limun, med..

    ReplyDelete
  5. Znas kako, u principu moze SVE :) Tj. raznorazne kombinacije su moguce, ja sam cesto vidjala u receptima i mleko u prahu (i isprobavala). A licno sam dovukla i kokosovo mleko iz Grcke za jednu masku ;p Ranije sam dosta isprobavala te domace maske, nema sta nisam stavljala na glavu :)) Planiram neke tekstove o tome uskoro.. A ti eksperimentisi slobodno! :)

    ReplyDelete
  6. moja kosa je suva krajevi se lome i cvetaju...da li imate neki savet??? Kakva je kozmetika za kosu Alterego nutri-repair

    ReplyDelete
  7. Med mnoooogo dobro hidrira kosu, ja ga dodajem svakoj maski.

    ReplyDelete
  8. Na Alter ego, site preparati se naj, naj....+++++. Za zal veke ne mozam da ja najdam nikade! Kade mozam da gi najdam, posebno nivnite samponi?!l

    ReplyDelete
  9. U masku sa uljem dodati i pantenol i ad kapi

    ReplyDelete
    Replies
    1. a masku jel stavljam na suvoj kosi ili mokroj?

      Delete
  10. Replies
    1. hvala :-)) mislim da ce mi pomoci! ne znam sta vise nisam pokusala protiv opadanja..

      Delete
  11. ja sam prirodna plavusa...bila....kdo 23 sam bila belaaa...do 27.,koliko sad imam godina,kosa je pocela da mi tamni,bila je nekako siva i to mi se nije dopadalo....inace je talasasta,jaka i gusta...onda sam u jednom pms-u odlucila da stavim mini val....da imam lokne....bilo je divno,mesec dana....sad kao da ga nisam stavila a od tad je proslo samo 6 meseci....onda sam tri meseca posle mini vala u sledecem pms-u odlucila da se farbam u belo....boju sam izvukla za 15 minuta....farbala sam se tri puta za 4,5 meseci.....imam prelepu belu boju na kojoj mi svi zavide....ali sad mi je kosa unistena.....aaaaaaaa....kaye mi moja frizerka da mi je,na skali od 0 do 5 kosa unistena 2,5....sta da radim?????stavljam kokosovo nerafinisano i maslinovo ulje,sta jos da radim???nemam pojma jer mi je kosa uvek bila i vise nego jaka i zdrava!!!sad ej suva i bez zivota a to me cini jako tuznom!!pomozite!

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Meni nije bila dovoljna kolicina 2 supene kasike ulja i jedno zumance, mozda je potrebna veca kolicina za duzu kosu, ili radim nesto pogresno? :)

    ReplyDelete
  14. Pa možeš da staviš i više ako ti ispiranje nije problem, naravno :)

    ReplyDelete
  15. Ja imam duzu kosu, tamno smedju,farbanu, ali tanku i suvu...i veoma cesto izgleda bezivotno...:( nema sta sve nisam pokusavla razne maske kupovala i pravila, ampule, sampone i sl. i ima dana kada sam ja zadovoljna svojom kosom, ali obicno je tih dana manje...mislim da sam od silnih isprobavanja u potrazi za pravim proizvodom svoju kosu izmucila :) zamolila bih za neki savet, ako je neko imao slicno iskustvo, koji proizvod bih mogla da pocnem da koristim i koliko dugo kako bih kosu vratila u zivot :)
    bila bih vam mnogo zahvalana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allin sampon je meni pomogao :)

      Delete
  16. Jel treba da masilinovo ulje stavljam samo na krajevima kose ili moze po celoj kosi? Neki kazu da ne valjda po celoj kosi, ne znam sta da radim, mozda vi znate.? :)

    ReplyDelete
  17. Mozes slobodno ili na celu duzinu kose ili samo na krajeve, kako god ti odgovara :) Jedino ako imas masnu kosu onda izbegavaj koren kose i stavljaj samo na krajeve. Ali ako je suva i ostecena slobodno mozes na celu kosu.

    ReplyDelete
  18. Meni frizerka rekla da treba 3 sata maslinovom ulju da prodre u dlaku i da treba drzati od 3 sata pa na duze:)

    ReplyDelete
  19. Za jacanje i oporavak kose je odlicna kombinacija maslinovog i ricinusovog ulja.Ja imam prirodno kovrdzavu kosu, pa je dosta suva.U periodu od 2 meseca sam stavljala to na kosu dan pred pranje(2 puta nedeljno otprilike).Prespavam sa tim i kosa mi je posle nekih 15ak dana bila znatno jaca, manje opadala, bila meksa i sjajnija.Naravno ovaj tretman nije preporucljiv za plavuse, jer hoce kosa da pozeleni od ricinusovog ulja.

    ReplyDelete
  20. Moj problem je suva koza temena koja me uzasno svrbi, uz to kosa je tako suva da nemoze da se oceslja ni kad je mokra. molim za pomoc ako ko ima kakav savet sta da radim.

    ReplyDelete
  21. Probaj Gliss shea butter masku, od nje je kosa bas mekana i sjajna, pomaze 100%.

    ReplyDelete
  22. samo maslinovo ulje 2 supene kasike,jedna kasika meda i cedjen ananas oko jedna kafena soljica ,pri zagrevanju dodati jednu kafenu kasicicu meda i kada se ohladi stavite jednu solju punomasnog mleka oko 20dc i masirajte kozu glave svakog dana 3 puta,za mesec dana cete dobiti najbolje rezultate.Tako rade zene u Australiji i kosa je jaka i ne cveta ,gusta i raste nova

    ReplyDelete
  23. Da li se maslinovo ulje odmah nakon zagrijavanja stavlja na kosu kao vruce ili treba da se ohladi pa onda stavi na kosu??

    ReplyDelete
  24. Može da bude vruće ali nikako nema potrebe da bude vrelo ili ključalo (tako jedino možeš da se opečeš). Može i hladno, i to je ok.

    ReplyDelete
  25. maske od maslinovod ulja nisu za tretirane kose samo za prirodnu kosu , tretiranu kosu jos vise isusi pogotovo ako je vise ostecena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tacno, ja sam se uverila.Farbam se godinama , stavila puno ulja i kosa ko slama.

      Delete
  26. Zanima me imali jos nesto sto se moze dodati u ovu masku npr banane,limun,mleko itd? znaci u pitanju je suva kovrdzava kosa... takodje me zanima sta jenajbolje tj koja maska protiv opadanja kose? :)

    ReplyDelete
  27. Kosa mi se jako brzo masti, moram svaki drugi dan da je perem. Sta da koristim da bih resila taj problem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. probaj da izdrzis da je jednom ne operes posle 2 dana ja sam tako mesec dana odlagala svaki put pranje za dan do 2 i sad mi se kosa mng manje masti i perem je na svakih 4 do 5 dana a nekad sam prala svaki drugi :)

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. jel se maska stavlja na mokru ili suvu kosu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. suvu... drzis 2h i vise a onda operes..

      Delete
  30. Imam dlačice na temenu,ne znam zašto,mozda zato što mi se kida kosa,to me užasno iritira,ne znam šta više da stavim,jel pomaže za to maslinovo ulje i žumance,ili trebam jos nesto da stavim?

    ReplyDelete
  31. Jel imate neki lek za prekomerno opadanje kose? :(((((

    ReplyDelete
  32. najbolja stvar IKAD!!! smrdi ko đavo satima na glavi,ali vredi!!!

    ReplyDelete
  33. Imam suvu kosu, ostecenu peglanjem. Volela bih da mi bude ravna, ali pre svega zdrava kosa.
    Neki savet, sampon, maska, tretman. :)
    HVALA

    ReplyDelete
  34. Ja imam suhu i kovrđavu kosu koja u posljednje vrijeme mnogo opada.Molim savjet ako neko ima da pokusam to sprijeciti.

    ReplyDelete
  35. LEK za opadanje kose je Pantenol rastvor,kupuje se u apoteci, i ricinusovo ulje,koje se takodje kupuje u apoteci.
    Pantenol rastvor sipati u bocicu sa pumpicom ili u fajtalicu (ima je u prodavnici plastike,moze i kod kineza) i par puta na dan prskati na teme i masirati sto duze.
    Ricinusovo ulje utrljati u teme glave i sto duze masirati teme.Moze se staviti i na krajeve ako su suvi. Uviti kosu u foliju,pa uviti peskirom-sto duze drzati nece da skodi!!!:))) Tajna svih maski je u tome da se dooobro umasira u teme,radi cirkulacije i boljeg "primanja" potrebnih sastojaka u sam koren vlasi. Sve sam ovo isprobala i deluje!! Znaci,godinama ponavljam postupke-nisam lenja:)) Kosa mi je zahvalna i vraca mi troduplo... inace,imam dugu kovrdzavu kosu,smedje boje,koja posvetli na suncu kao da sam izvlacila pramenove... Nadam se da sam nekome pomogla...pozdrav :)

    ReplyDelete
  36. Slazem se sto se tice ove maske, mada je ja drzim oko 30 minuta i i dalje ima efekta, i to odlicnog. Kosa mi je inace farbana u crno, ali do pre 2 godine tada sam pocela da se farbam kanom u crnoj boji. Ne mogu biti zadovoljnija, a kana mi jos potpomaze kod cvetanja krajeva, sisam se jednom u godinu dana i to se ni ne primeti, cisto je rutinski. Inace imam dugu kosu i skroz ravnu, ma koliko god da je uvijala, ne vredi nista, kao da sam je peglala, a peglu nisam u ruke uzela.

    ReplyDelete
  37. zanima me koliko puta nedeljno, mesecno moze da se stavlja?

    ReplyDelete
  38. moze li se ova maska naositi i na mokru kosu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, ali ako potom opereš kosu šamponom

      Delete
    2. Inace pitala sam posto mi je kosa suva (inace se peglam),i jaaaako je gusta i teska. Lakse mi je kada bilo koju masku stavljam na mokru kosu. Probacu na mokru pa ti javljam. :) p.s redovno citam i pratim sve sto izbacujes,recepti su ti interesantni,i zanimljivi :)

      Delete
    3. A ok, mislila sam da neko hoce da stavi na mokru kosu posle samponiranja :) Mozes slobodno, vidjala sam na YT da cesto kvase kosu pre stavljanja prirodnih maski cak i ja planiram tako da pocnem da radim. Javi kako je proslo :)

      Delete
  39. Koliko puta nedeljeno sme ovo da se stavlja na kosu? Ja bih jednom nedeljno, ali ukoliko nije štetno, mogla bih i više. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema nekog striktnog ograničenja, jednom nedeljno je ok :) Ja sam koristila jednom u dve nedelje

      Delete
  40. Meni je jedino ova maska pomagala (od silnih isprobanih domacih i kupovnih), davno sam je koristila. Sad je opet suva i jako opada papocinjem opet. u nekim receptima mozete naci da se dodaje limun ili med, sa limunom mi je okej a med mi dodatno isusi kosu, ne znam zasto. Sto duze drzite to bolje, 2-3 sata minimum.

    ReplyDelete
  41. Farbala sam se prije tri dana i zabunom umiješala i balzam poslije farbanja zajedno s farbom i sad mi nekako kosa izgleda masno, da li je zbog toga ili je mozda do farbe, inace imam ravnu i tanku dlaku,nije mi gusta kosa..
    Imate li kakav prijedlog, htjela bih malo isušit korijen...

    ReplyDelete
  42. Da li umjesto maslinovog ulja mogu koristiti neko drugo? Na primjer Senso Duo?

    ReplyDelete