Da li šampon može ispraviti kosu?

Odgovor je kratak i jasan - NE :) U pitanju je jednostavno marketinška strategija. Šamponi koji nose oznaku "za ispravljanje" sadrže sastojke koji hidriraju kosu i pomažu raspetljavanje - time kosa postaje otpornija na uticaj vlage iz vazduha i lakše se oblikuje i ispravlja pomoću fena i pegle. Dakle, ovi proizvodi ne eliminišu potrebu za peglom i feniranjem već samo donekle potpomažu proces.

Šamponi za ispravljanje imaju sastojke koji daju sjaj kao i masne alkohole koji raspetljavaju kosu dok ispirete šampon. Međutim, oni ne ispravljaju kosu sami od sebe - za to je potrebno oblikovanje kose uz prisustvo toplote koja može biti štetna ako se često koristi. I kada isperete ovakve šampone na vlasima ostaju izvesni silikoni, polimeri i drugi kondicionirajući dodaci koji otežavaju kosu i tako smanjuju kovrdžanje. Naravno, nekakav efekat je bolji od nikakvog ali ne očekujte čuda.

Ako želite šampon koji će vam pomoći pri ispravljanju potražite one koji sadrže cetyl i stearyl alcohol - ovi sastojci sprečavaju da kosa postane 'frizzy'. Takođe, za sjajniju kosu i bolje ispravljanje potražite šampon koji sadrži silikone kao što su dimethicone i/ili Quaternium 80 .



11 comments:

  1. Jednom sam uspela da ispravim kosu sa Pantene za kovrdzavu kosu xD

    Posto i ja imam zaguljenu kosu (nekada je bila i gusca, teza, svaka dlaka na svoju stranu, doduse bila je meksa bar dan ili dva, a posle afro frizura, kao i ako je ne bih, kada je operem, sredila na moj nacin, takodje bi bilo afro stil) :D imam neke trikove. Pre sam je prala sa Glis Kurom oil nutrive i zaaaaista mi je pomogao. Sad mi dodje da opet krenem da koristim, ali ima silikon :( Ali sampon i pakovanje/balzam su bili fenomenalni. Pokupim kosu, tj. pratim linije lica (a tada mi je kosa bila bas bujna, svuda je bilo, jos i predugacka) i pokupim u pundju ali onu nisku. Osusi mi se taj prvi deo lepo, sav ugladjen, zagladjen, ravan. Bitno da se to dobro zakaci, da od pocetka bude zategnuta (susila sam je bez fena) i posle toga pustim pundju i samo uvijem ostatak kose i zakacim kod vrata i na kraju neke snale i pustim da se susi. Ne bude bas ravan ostatak kose, ali mi je bitno da onaj prednji deo bude ravan, pa izgleda kao da sam se fenirala u frizerskom salonu.

    Inace, da nisam to radila, bila bih kao neka nakostresena jelka nakindjurena, spaljena, slamasta i sta sve ne.

    E, sad.. Od silnog feniranja, susenja fenom za godinu dana sam srozala kosu. Nije vise bujna, gusta i slicno.

    Sad je oporavljam polako ali prirodnim preparatima, nekada je susim na isti onaj nacin kao pre, nekada malo navrnem viklere (ali posto sma je dva puta bas naglo skratila na kratku frizuru, sada se ne kovrdza tako, ne uvijaju krajevi, jedino ovo oko lice sto je nejednake duzine jer mi je to nova kosa a i tu mi je kosa uvek podlozna suncu i mojim rukama pa mi se cini da je zbog toga, jos je sva i zuckasta na tom delu, pa izgledam kao satirana :D :S)

    Mislim da mi cak ovaj prirodan sampon ispravlja kosu, osim ovih mojih uvojaka oko lica, ali i njih znam da sredim kada malo zategnem. Cim stavim nesto sto sadrzi ulje, silikon, hoce da bukne, da se uvije. I cula sam da je dobro da kosa prenosi suva pa tek sutra dan izaci napolje i onda nece da se ukovrdza, digne, bukne.. Posto moja hoce ponekada kada koristim sampone koji ne sadrze silikon ili ulja, da prosto zazeli neku hidrataciju, i onda upija vazduh i samo poludi i uvije se.

    Kokosovo ulje mi pomaze u tom nekom ravnjanju, da je zdravija, bujnija ali bez da svaka dlaka ide na svoju stranu. Ne mogu ja nju da ispravim da bude ravna, ravna, ravna ko da je peglana, ali bude onako lepa, prirodna, ravnija u smislu da dlake idu u istom smeru, ugladjene, a ima talas neki i to sve ide kako treba, ne strci nista. I onda me svi pitaju da li mi je prirodno takva.

    Mislim da je lepse tako, nego ravna i spaljena. Lepse je da ima neki talas, uvojak, ali da je gusta, da ima gustinu, volumen, da lepo pada, da je svilenkasta.

    Meni je Orzen za suvu kosu ispravio kosu, valjda je hidrirao. Ali ima silikon.
    Balzam tri zelje, Genera kokos, Genera pamuk, kao i sampon Genera pamuk, i decji Genera samponi, Suncokret sampon za suvu kosu. Jos pakovanje ne mogu da nadjem da je dobro. Garnier nije los, ali...

    Bitno da je ugladjena, da se susi na pravi nacin, sa par ovih trikova. Meni je uspevalo. Sada ne jer je baaas kratka.

    A za neko ravnjanje poput Dzenifer Aniston, na primer, treba pegla osim ako neko nema takvu kosu (ali recimo takva kosa moze sat vremena imati neku uvojak i to na jedvite jade ako se stave razni gelovi i to stoji slepljeno, kao da je prilepljeno, neki umetak).

    Ovako je nekako bolje. Lepse, prirodnije.

    ReplyDelete
  2. Hvala ti puno puno na postu, ovakva iskustva iz prve ruke su po mom misljenju najdragocenija i najinteresantnija za citanje :) Te fore oko 'zdravijeg' ispravljanja kose su kljucna stavka, imam i ja par 'trikova' na tu temu i jedva cekam da pisem tekst o tome :>

    ReplyDelete
  3. Nema na cemu :) Drago mi je da sam bar malo doprinela ovom sjajnom blogu i mozda pomognu jos nekome ovi moji trikovi :)

    ReplyDelete
  4. Ako nemate novac da odete u Aziju da profesionalno i trajno ispravite kosu(dok ne naraste nova) onda jednostavno pitajte nekog iz inostranstva da vam donese Relaxer.Samo da napomenem da je jaka hemikalija i da se ne preporucuje na tankoj i slaboj kosi,kao ni na blajhanoj.Ali zato 100%cini kosu jako ravnom(i ostecenom). Mali trik poslije upotrebe obavezno ju ispeglajte da rezultat bude savrsen i trajan...

    ReplyDelete
  5. upomoc ja imam katastrofa kosu,moja kosa je krenula da se kovrdja a moj otac ima kovrdjaviju mosu znaci GUSTO GUSTO KOVRDJAVU ja ne bih to a hteo hih kratku pravu kosu el ima spas za mene?????????????????

    ReplyDelete
  6. Mislim da bi ti mogao da probas trajno ispravljanje, narocito posto ti je kosa kratka pa ce brzo da poraste u svakom slucaju. Pogledaj temu o trajnom ispravljanju kose, pozdrav :)

    ReplyDelete
  7. Jelena, pa gde su ti trikovi za zdravo ispravljanje kose???
    Spalicu svu kosu cekajuci :)

    ReplyDelete
  8. U pravu si potpuno, imam grizu savesti sto to jos nisam napisala :)) Izgubila sam punjac za foto-aparat a bez slika tekst ne vredi ;p tako da cu aktivnije da ga potrazim ovih dana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajde, ajde, samo polako :)

      Delete
  9. Ja sam moju kosu peglala na tri,cetiri dana.. Desavalo se da je peglam i peglom za veš, ( ali to je bilo samo 2 puta ).. Bila sam kod frizerke,i rekla
    je da mi je kosa suva,sto se i vidi :/ Sada sam kupila Nivein sampon za ispravljanje kose,u nadi da ce se bar malo ispraviti.. Koristim i maske za kosu,ali nista dok je ne skratim.. Ako imate neki savet,pišitee.. :) Unapred,hvala..

    ReplyDelete
  10. Moja kosa je izgubljen slucaj. Toliko mi se smucila da sam je skroz skratila. Gusta, neukrotiva, kovrdzava. Najcesce nosim kape da bih je sakrila kada idem ulicom. Nema nista od nje bez frizera...

    ReplyDelete