Pranje kose regeneratorom



















"Pranje" kose regeneratorom je postupak koji je prilično rasprostranjen na Zapadu, naročito među afroameričkom populacijom i osobama sa kovrdžavom kosom. U originalu se zove conditioner wash, co-wash ili no-poo (no shampoo) metod.


Zašto se koristi? Deterdženti koji se standardno koriste u šamponima mogu da deluju isušujuće. Ovo mnogima neće biti problem ali ako vam je kosa veoma suva, oštećena ili kovrdžava možda će biti potrebno blaže pranje.

Kako ovo funkcioniše? Šamponi obično sadrže 10-15% deterdženta. U svom sastavu imaju anjonske surfaktante (tenzide) kao što su Sodium Laureth Sulfate ili Ammonium Lauryl Sulfate koji dobro pene i odlično uklanjaju sebum i prljavštinu.

Možda mnogima zvuči iznenađujuće ali regeneratori takođe u sebi sadrže deterdžente, doduše druge vrste. Oni imaju katjonske surfaktante koji imaju osobinu da se lepe za vlasi kose kako bi imali kondicionirajući efekat. Česti sastojci su Cetrimonium Chloride ili Distearyldimonium Chloride i ima ih u koncentraciji 1 do 5%. Iako imaju tendenciju da se lepe za dlaku oni istovremeno i čiste kosu i to je razlog zašto "no poo" metod funkcioniše.

Ko može da koristi ovaj metod? Generalno, osobe sa poroznom kosom. Ako imate masnu kosu, koristite puno proizvoda za stajling ili puno silikonskih kapi i leave-in regeneratora onda vam ovaj metod neće biti naročito dobar. Problematičan je i za ljude koji stalno treniraju i za one koji imaju problem sa volumenom. Pogodan je za kosu koja je jako suva ili oštećena. Ovaj način pranja je izuzetno rasprostranjen među osobama sa kovrdžavom kosom - takva kosa je sklonija isušivanju nego ravna i zbog poroznosti se često dešava da se šampon ne može lepo isprati što je dodatno isušuje. Uz co wash metod kovrdže imaju bolju definiciju.

Koji regenerator da odaberem? Odaberite onaj koji ima jednostavniju formulu - bez silikona (sastojci koji se završavaju na 'cone' ili 'xane') i previše negujućih dodataka. To su uglavnom jeftiniji, vodenasti regeneratori.

Koji je postupak?

1. Nakvasite kosu.
2. Istisnite regenerator na dlanove. Slobodno stavite veću količinu u odnosu na količinu šampona koji inače koristite.
3. Umasirajte regenerator na kožu glave. Ključno je da dobro istrljate kožu glave - regeneratori sadrže neke od sastojaka za čišćenje ali moraćete da se prilikom utrljavanja potrudite nešto više no obično kako bi vam koža glave zaista bila čista. Prljavština se delom mora mehanički odstraniti jer se ne čisti regeneratorom toliko dobro kao šamponom.
4. Detaljno isperite.

Pre nego što odlučite da isprobate conditioner wash potrebno je da pri prethodnom pranju dobro isperete kosu šamponom koji inače koristite (kako bi se uklonile eventualne naslage proizvoda za stajling, kondicionera i silikona).

Kada da očekujem rezultate?
Vrlo je moguće da će u početku doći do pogoršanja dok se ne naviknete i dok ne pronađete prave proizvode. Vremenom će kosa postati manje porozna i definisanija.

U početku možete kombinovati co wash sa regularnim pranjem ili možete prati kosu regeneratorom samo povremeno, radi "odmora".

Srećno! :)

5 comments:

  1. A da li mozemo da koristimo sampone bez sulfata, te prirodne? Posto ja koristim suncokret sampon, i reagovala je zimus lose, neko belilo po temenu, a sada je sve ok. Mada, verujem da je to bilo iz razloga sto se ona jako, jako, isusila cak i na temenu.

    E, sad.. ima i ovo, sirce, soda bikrabona i kokosovo ulje, i da se na kraju ona (kovrdzava kosa) uvije u pamucnu majicu, a ne u peskir, jer peskir hoce da je nakostresi.

    http://www.youtube.com/watch?v=uKrysLqgn8Y&feature=related - samo ne znam koja je razmera i koji to ona regenerator koristi, a da su ti regeneratori organski. Ne znam koji su kod nas balzami bez sulfata i ostalog. Znam da pakovanja imaju tu moc obavljanja dlake, a balzami ne. Oni je samo omeksaju, ucine leprsavom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakovanja su samo koncentriranjni balzami, tj. regeneratori!

      Delete
  2. Nazalost probala sam ovaj metod i uopste mi se nije svideo, kosa mi nije cista posle pranja samo sa regeneratorom! Sad znam da je nemoguce oprati kosu bez sampona!!!

    ReplyDelete
  3. Ma nije onda za tvoju kosu!! Prije nisu imali šampone a imali su bolju kosu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisu imali ni regenator :)

      Delete