Šta je difuzer i kako se koristi?

Verovatno ste dobili ovakav dodatak prilikom kupovine fena a možda se do sada niste usudili da ga isprobate jer niste sigurni kako se koristi. Difuzer je prilično nežan prema kosi, vrši ravnomerniju distribuciju toplog vazduha pa je ovakav način sušenja i stilizovanja kose manje agresivan u odnosu na klasično sušenje.

Ukoliko niste dobili ovakav dodatak uz fen, postoje univerzalni dodaci koji se mogu koristiti uz većinu fenova i koštaju oko 300 dinara (2-3 evra). Rupice koje ima difuzer raspoređuju toplotu ravnomernije i tako omogućavaju da do izražaja dođe prirodni oblik vaše kose (ovo je naročito važno kod talasaste i kovrdžave kose kod koje klasično sušenje fenom rastura kovrdže ili daje ružan volumen i neuredan izgled). Nasuprot difuzeru su uski dodaci za fen, usmerivači (tzv. "koncentratori) koji se često koriste za ispravljanje kose i feniranje na ravno. Difuzeri ne menjaju oblik kose (iz kovrdžave u pravu) već na neki način imitiraju prirodno sušenje kose bez upotrebe fena. Idealan je za sušenje prirodno kovrdžave, talasaste, farbane ili oštećene kose.

Kako se koristi?

1. Počnite sa sušenjem od korena i koristite kružne pokrete, uvek se krećite u istom pravcu. Neka fen bude na 'medium' (srednjoj) temperaturi.
2. Držite fen pod uglom od 90 stepeni u odnosu na kožu glave. Ovo će odignuti koren dlake i povećati volumen.
3. Završite sušenjem krajeva.

Upotreba difuzera za postizanje većeg volumena

1. Da biste kosi dali dodatni volumen, sušite je 'naopačke', sa okrenutom glavom, od korena ka krajevima. I u ovom slučaju fen treba da bude na 'medium' (srednjoj) temperaturi.
2. Usmerite fen uz koren tako da se kosa što više odigne i odlepi od kože glave.
3. Nastavite ka krajevima.

Ako vaša kosa ima tendenciju da bude frizzy, svakako stavite malo seruma pre sušenja ali nemojte previše prolaziti prstima kroz kosu jer što više manipulišete kosom veća je verovatnoća da se kutikule neće spustiti i da će kosa biti neuredna i frizzy.

Nemojte kosu previše i predugo sušiti difuzerom ili pokušavati da dostignete neko savršenstvo - ključno je da se kosa suši slobodno i da izgleda prirodno. Ovo je idealan način sušenja kose za leto kada vam treba frizura koja deluje opušteno.


12 comments:

  1. јел може један блог са предлозима како све да просветлим плаву косу (коса ми је природно плава, али у последње време почиње да ми тамни)да ли знаш због чега природна боја косе, почиње да се мења ?
    имам 20. година.
    Маја

    ReplyDelete
  2. Mozete li mi reci gde ima da se kupi ovakav difuzer?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozes ga kupiti u bilo kojoj radnji gde se takodje prodaju fenovi...Ja sam na primer kupila malo "profesionalniji" fen,te sam u sklopu fena dobila i difuzer... :)

      Delete
  3. Jel znate mozda koja je cena difuzera i gde ima da se kupi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Difuzer mozes da kupis u radnji gde se prodaje i fen za kosu,ili u nekoj radnji bele tehnike. Neznam tacno cenu ali nije skup...:)

      Delete
  4. Odlicno, moram probati! Za sada kosu pridrzavam prstima prilikom susenja, da ostane na mestu. I koristim fen sa jonizatorom. U pocetku sam primecivala mekocu, sada vise ne, ukoliko ne stavim odredjene preparate. Inace, kada sam u mestu sa negativnim jon-zracenjem, kosa je kao svila! Mozda u fenu oslabi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam da li si videla ovaj post http://negakose.blogspot.com/2014/05/gostujuci-post-pivo-za-kovrdzavu-kosu.html

      Ta devojka koja je pisala tekst ima Facebook stranicu sa stvarno puno korisnih saveta.

      Delete
  5. Da li su svi difuzeri istih dimenzija, zbog fena, moj ga nema, da ne pogresim? Imam Braun satin hair 5.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zavisi....Postoje i univerzalne velicine,ali posto se i,je l,sami fenovi razlikuju,verovatno da postoje neke odredjene velicine i za TVOJ fen :)

      Delete
  6. Nisam sigurna, ne bih da ti kažem pogrešno :-/ Za ovaj recimo piše da je univerzalni http://www.alexandar-cosmetics.com/sr/product/difuzor-univerzalni-sivo-plavi ali ti preporučujem da pozoveš Alexandar cosmetics i da pitaš da li odgovara svakom fenu, oni su vrlo ljubazni i odgovaraju na pitanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zvala, kazu da nije univerzalan iako pise... :'(

      Delete