Kako odabrati četku za feniranje?

Izbor četki za feniranje na tržištu danas je ogroman - od onih koje koštaju evro ili dva pa do onih koje koštaju i više od sto evra. Dobro odabrana četka vam pomaže da lakše dostignete željeni oblik frizure a ako je uz to i odgovarajućeg kvaliteta - može da traje godinama. Po čemu se četke razlikuju i kako da odaberete onu pravu?

Dlačice mogu biti prirodne, sintetičke ili mešavina prirodnih i sintetičkih. Često korišćena prirodna dlaka za četke je veprova. Smatra se da je veprova dlaka idealna jer zaglađuje kutikulu i veoma je nežna prema kosi. Iz tog razloga se često kombinuje sa najlonom kako bi bila čvrša. Takođe, prirodna dlaka ima veći afinitet prema uljima tako da vrši bolju distribuciju sebuma niz dlaku što je naročito važno u slučaju suve i oštećene kose. Da podsetimo, sebum deluje kao prirodni "regenerator" za kosu. Veprova dlaka se takođe koristi u četkama koje su specijalno napravljene za dečiju kosu.

Druga kategorija su različite vrste najlonskih i plastičnih iglica/dlačica. Ovo je prilično široka kategorija i efekat će zavisiti od toga koliko su veštačke dlačice ćvrste ili savitljive i koliko gusto su postavljene. Što su gušće i čvršće daju vam mogućnost veće kontrole. Što su dlačice mekše kosa više zadržava prirodni oblik.

Postoje i četke sa metalnim iglicama. Frizeri preporučuju da ih izbegavate jer su previše nefleksibilne da bi se koristile na ljudskoj kosi i mogu da je pokidaju - eventualno se mogu koristiti za raščeščljavanje perika i slično.


Velika pljosnata četka




Dobra je za ispravljanje kose i feniranje na ravno, koristi se ako imate dugu i gustu kosu. Zahvata više kose odjednom pa je praktična ako nemate puno vremena za feniranje. Ako želite veći volumen - izbegnite ovu četku.


Velika okrugla četka



Četka koju frizeri najčešće koriste za feniranje na ravno. Iako je okrugla, i neko bi mogao da pomisli da se koristi za uvijanje kose, ona zapravo zbog veličine služi za ispravljanje. Razlikuju se po vrsti iglica ili dlaci od koje su napravljene kao i po tome da li su metalne, drvene ili keramičke. Važan faktor je i gustina iglica koje ove četke imaju - što su gušće to kosa manje prianja uz samu četku. Ako ne želite da vam krajevi budu uvijeni, odaberite četku gde ovakvog dodira nema - tj. onu sa gušćim dlačicama gde kosa ipak ostaje na površini četke bez kontakta sa podlogom (ako kosa dodiruje zagrejani metalni deo onda će 'poprimiti' taj oblik tj. ostati uvijena na krajevima).

Saveti za korišćenje velike okrugle četke:

  • Nabavite šnalice kojima ćete kosu razdeliti na sekcije, ovo feniranje čini mnogo lakšim
  • Mlaz toplog vazduha usmerite niz četku
  • Pitajte svog frizera da vam objasni osnovnu tehniku i da par saveta
Imajte na umu da velika četka ne bi smela da bude previše teška, u suprotnom će vam više stajati na polici nego što ćete je ralno upotrebljavati :>

Manje okrugle četke





Manje okrugle četke se koriste za uvijanje i stilizovanje kose. Samo da naglasimo da je ovo prilično gruba podela i da je ovo široka grupa. Mogu se koristiti i za dodavanje volumena kosi kao i za feniranje šiški. Idealne su za bob frizure i kosu srednje dužine. Za razliku od velikih četki koje ispravljaju kosu i daju joj glatkoću, ove četke omogućavaju postizanje odgovarajuće teksture na kosi (u zavisnosti od veštine vas ili vašeg frizera :).


Dupla pljosnata četka




Ako niste naročito vični feniranju i imate "ne-tako-komplikovanu" kosu onda bi ova četka mogla biti dobar izbor. Eliminiše suvišni volumen i ispravlja kosu. Mana je što se teško nalazi, ranije se mogla naručiti iz Avonovog kataloga.


Četke sa rupicama?



Četke sa rupicama omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha pa se vreme sušenja kose skraćuje. Često se prave od aluminijuma koji se zagreva i time utiče na brže sušenje i oblikovanje kose.

------------------------------------------------------------------------

Izbor četki je ogroman a ako niste sigurni šta vam je tačno potrebno - sasvim je u redu da nabavite i nekoliko različitih. Praksa je najbolji pokazatelj da li je nešto dobro ili nije i da li odgovara vašoj kosi.



6 comments:

  1. Gde se mogu nabaviti cetke sa veprovom dlakom? Bilo da je okrugla cetka, bilo ona ravna za cetkanje? I da li postoje okrugle drvene cetke (sa drvenim zupcima) ? Imam jednu drvenu sa drvenim zupcima za cetkanje, ravna, i kosa mi je postala zahvalna kada sam izbacila plasticne i metalne, jos us mi ostale ove okrugle dok ne nadjem ono sto trazim, i onda i njih izbacujem iz upotrebe.

    ReplyDelete
  2. Cao, ja imam veliku okruglu cetku od veprove dlake za feniranje, platila sam je oko 1200 dinara na Sajmu kozmetike. Ako si iz BG, sad za petnaestak dana je sajam. Ili pogledaj na sajtovima specijalizovanim za prodaju frizerske opreme ili recimo u prodavnici u Ustanickoj u Beogradu.

    ReplyDelete
  3. imam ovu 'duplu' četku, stvarno je izvanredna za dugu, gustu i talasastu kosu ;)

    ReplyDelete
  4. Ravna četka sa prirodnom dlakom može da se kupi u Rodiću (Merkatoru)i košta oko 600 dinara, za razliku od onih iz DM-a koje su preko 1000 i više :)

    ReplyDelete
  5. ćao! Gde se mogu nabaviti ove duple pljosnate četke?

    ReplyDelete
  6. najbolji i najveci i,zybor cetaka za kosu od veprove dlake proizvodi BOREAL a mogu da se pogledaju i kupe preko sajta saloninfo.rs

    ReplyDelete