Kako odabrati peglu za kosu?


Kada jednom dostignete savršeno glatku i lepu kosu, teško je odreći se tog osećaja i korišćenja pegle. Kupovina pegle često je izvor mnogih nedoumica - uzeti onu sa jonima ili bez? Keramičku ili neku drugu? Najpre moramo da napomenemo da sve pegle, ma kako tehnološki napredne bile, oštećuju kosu. SVE pegle, počevši od kineskih koje koštaju 400 dinara pa do onih koje koštaju par stotina evra, koriste isti osnovni princip za ispravljanje kose, a to je - toplota. Toplota oštećuje. I nema tih jona koji će vas spasiti :)) Ipak, kad rešite da kupite peglu, zaista je teško odlučiti se imajući u vidu raznovrsnu ponudu na tržištu. U tekstu koji sledi razmatramo najvažnije opcije.


Kontrola temperature - Mislim da je ovo možda najvažnija stvar na koju treba da obratite pažnju - veliki broj pegli koji se prodaje na tržištu nema opciju kontrolisanja temperature. Mnogo je bolje da imate peglu koja ima mogućnost podešavanja temperature. Bolje je da koristite peglu na nižoj temperaturi i da više puta pređete pramen kose peglom kako biste postigli željeni efekat. Ako pegla ima samo jedan nivo zagrevanja - prinuđeni ste da kosu uvek peglate na najvećoj temperaturi što nikako nije dobro tako da vam zaista preporučujemo da obratite pažnju na ovu karakteristiku - najbolje je da potražite peglu koja ima digitalni displej.

Materijal od koga su ploče napravljene - ploče mogu biti keramičke, aluminijumske, od turmalina itd. Postoje različite teorije o tome koje su od njih najbolje - međutim takve priče često plasiraju sami proizvođači. Važno je da se ploče ravnomerno zagrevaju kako se ne bi desilo da oštete ili iskidaju neki deo kose. Prema autorima sajta www.thebeautybrains.com razlike između ovih materijala nisu toliko dramatične i nemojte očekivati čuda - kvalitetniji materijali i dobra konstrukcija svakako garantuju da će vam pegla duže trajati u odnosu na kineske ali nemojte slepo verovati pričama koje plasiraju proizvođači (opet napominjemo da nažalost sve pegle, ma kako kvalitetne bile, oštećuju kosu).



Veličina ploče - Što su ploče uže, lakše ćete moći da priđete korenu kose i da je bolje ispravite. Ovo je naročito važno ukoliko imate šiške. Ako imate jako gustu i dugu kosu, ispravljanje će biti nešto lakše ako su ploče veće. Ako želite da peglu koristite i za uvijanje kose, odaberite onu sa uskim pločama. Uglavnom, kad saberemo pluseve i minuseve, generalno su poželjnije pegle sa užom površinom ploče :)

Joni? - Proizvođači pegli kažu da negativno elektrisani joni smanjuju statički elektricitet i čine da kutikula bude glatka i sjajna. Sa druge strane, autori sajta www.thebeautybrains.com (koje često citiramo na našem sajtu ;) kažu da je u pitanju marketinški trik i da ne postoje naučni dokazi za ove tvrdnje. Kako god bilo - ako vaša pegla ima ovu dodatnu opciju - to je ok ali ne morate po svaku cenu tražiti peglu koja emituje jone.

Wet to straight? - Preporučujemo vam da izbegavate ovu vrstu pegli zato što se direktno pegla kosa onda kada je mokra i ujedno najviše podložna oštećenjima. Možda ova ideja zvuči interesantno ali ovo je brži način da uništite kosu - preskočite ove pegle.

Garancija - Obavezno proverite kolika ja garancija i sačuvajte je u bezbednoj fioci uz fiskalni isečak ;). Garancija na prodavanije modele pegli u Srbiji je uglavnom dve godine.

Srećna potraga za savršenom peglom! U komentarima možete pisati svoje favorite ako ih imate :)





13 comments:

  1. Koja je marka najbolja, a da ujedno nije preterano skupa? Da li je peglanje kose preporucljivo malo starijoj deci(tinejdzerima)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dosta ljudi koristi Remington i zadovoljni su, mislim da je tu odnos kvalitet/cena ok. Mana je što kod Remingtona samo skuplji modeli imaju opciju regulacije temperature. Najvažnije je da se pegla koristi samo povremeno i da se ne preteruje. Iz mog ugla je potpuno prihvatljivo da i tinejdžeri koriste peglu ali je bitno da istovremeno koriste proizvod za zaštitu od toplote i da se ne peglaju svaki dan (jer deca tj. tinejdžeri često nemaju svest koliko brzo mogu da unište kosu). Veliki pozdrav!

      Delete
  2. Jedno pitanje. Na nekim forumima sam videla da postoje pegle za razliciti tip kose-da li je prava, talasasta ili bas kovrdzava. Da li zaista postoje pegle koje su namenjene specijalnom tipu kose? Moja je suva, osisana na paz i prirodno talasasta, pa me zanima tvoja preporuka? Ne bih se cesto peglala, a i ne bih izdvajala ne znam kolike sume novca. Moja kosa je ujedno i tanka, pa se brzo i lako pegla bilo kojom do sada da sam probala. Hvala unapred na odgovorima. :)

    ReplyDelete
  3. Nisam vidjala neke takve podele za pegle po tipu kose (jedino sto mogu da pretpostavim da za vise kovrdzavu peglu treba neka 'jaca' u smislu temperature). Pretpostavljam da bi neka Remington bila optimalan izbor, svi ih dosta hvale. Dakle, jedino da obratis paznju na regulaciju temperature i da pojacas malo negu (maske, dubinski tretman itd). I da ne budu nezgrapne (velike ploce) vec da ti budu zgodne za koriscenje, ja bih uvek izabrala tanje (njima mozes da pridjes bolje korenu kose).

    ReplyDelete
  4. Hvala puno na savetu. Imam jos jedno pitanjce. Prema tvojoj preporuci, pogledala sam cene Remington presa. Neverovatna razlika u ceni! S obzirom da svaka gori kosu, da li su zaista te cene realne i sta je to sto ih razlikuje toliko pa su cene nenormalno razlicite od modela do modela? Iskreno, ja bih kupila najjeftiniju, da li gresim? Hvala jos jednom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što se tiče razlike u ceni, moguće je, kao i kod drugih kućnih aparata, da jednostavno postoji razlika u kvalitetu izrade. Ja se slažem sa tvojim stavom, jedino što te najjeftinije pegle nemaju digitalni displej - kada nema podešavanja temperature onda se kosa lakše gori, imam Philips peglu sa samo on/off dugmetom i znam da to nije baš dobro. Pre toga sam godinama imala jednu drugu Philips peglu koja je bila puno skuplja ali se i bolje pokazala, ali tu su često neke sporedne karakteristike (npr. ako ostaviš peglu da li če se ugasiti sama - ja sam tip osobe koji ceni ove opcije :)). Ali slažem se da svaka gori kosu.

      Na Amazonu mozes da vidis kako se po recenzijama kotiraju Remington pegle:

      http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_n_0?rh=n%3A3760911%2Cn%3A11058261%2Ck%3Aremington+flat+iron&keywords=remington+flat+iron&ie=UTF8&qid=1403357012&rnid=11055981

      Delete
  5. Da li znate kakve su Amika pegle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam Amika peglu, mislim da su prosečne :)

      Delete
    2. Hvala na odgovoru...imate li neku preporuku za tanku,farbanu kosu koja se brzo masti...koja bi pegla bila najbolja? Pozz

      Delete
    3. Nemam konkretnu preporuku jer imam dve pegle trenutno i ni sa jednom nisam 100% zadovoljna. Amika je solidna pegla ali ništa sad nešto ekstra :) Dosta devojaka vidim da hvali Remington. Mislim da je najvažnije da pegla ima regulaciju temperature. Sve pegle ionako oštećuju kosu pa je treba koristiti umereno i uz preparat za zaštitu od peglanja.

      Delete
  6. Htela sam da pitam za ovu reminktovu peglu koja je hit cena 2999 kakva je...

    ReplyDelete
  7. Cao. Imam pravu kosu i uzela bih peglu cisto da mi krajevi budu pravi (ostriji). Koju peglu preporucujete?

    ReplyDelete