Top 7 saveta za sjajnu kosu



Zdrava kosa je sjajna kosa. Kosa koja ima odlike zdrave kose ujedno će biti i sjajna i to je prvo što treba da imate u vidu ako želite da vam kosa bude sjajnija nego sada. Površinski sloj kose čine kutikule koje nalikuju pločicama ili crepovima na krovu. Kada vam je kosa suva i oštećena ovi "crepovi" će biti podignuti i neće reflektovati svetlosti a kosa izgleda beživotno i bez sjaja. Ako su kutikule spuštene i ravne, onda je kosa glatka i bolje reflektuje svetlost. Regeneratori i maske upravo spuštaju ove pločice i čine da kosa izgleda lepše i zdravije. Koji su moji saveti za sjajniju kosu?

1. Ne preterujte sa peglanjem i feniranjem. Ako stalno maltretirate kosu, nema tog Kerastasa koji će vas spasiti. Budite umereni a ako baš morate da imate frizuru, razmislite o zdravijim alternativama stilizovanja (ispravljanje velikim viklerima, na primer).

2. Koristite serum i/ili leave-in regenerator. Oni štite kosu u svakodnevnim situacijama i daju joj sjaj. Posebno važna zaštita (o kojoj se ne priča često) je zaštita od UV zraka. Lepak između kutikula zove se 18-MEA. Ova supstanca se "rastvara" i oštećuje pod uticajem sunčevih zraka. Zato ni kosu (kao ni kožu) ne treba previše izlagati suncu a dobro je i nabaviti preparat sa filterima protiv ultraljubičastog zračenja. Mnogi brendovi za negu kose imaju ovakve letnje linije.

3. Ne perite kosu svakog dana! Šamponi mogu biti agresivni i isušiti kosu. Nešto što zaista svima preporučujem, ne samo da je praktično već i vrlo korisno, su sprejevi za suvo pranje kose (sada i kod nas može da se kupi Batiste, košta oko 500 dinara).
4. Ako baš morate da se fenirate, koristite sredstvo za zaštitu kose od toplote. Potražite proizvode koji sadrže glicerin, propylene glycol i hydrolyzed wheat protein, polysiloxane copolymer. Peglanje kose stvara pukotine na uglovima kutikule što može da uzrokuje lomljenje. Feniranjem pored sušenja tj. uklanjanja vode sa kose menjate i njen nivo hidriranosti - čime može da se ošteti sama struktura kose i da dođe do lomljenja vlasi.

5. Po meni, najvažniji savet koji se tiče toga kako se postiže sjajna kosa jeste - redovna upotreba dubinskih tretmana. Jednom ili dva puta mesečno priuštite svojoj kosi neku jaču masku ili sa maskom na glavi ostanite par sati. U iste svrhe može se koristiti neko ulje (kokosovo, maslinovo...) ili kombinacija više ulja. Iz mog iskustva, ovo je najvažnije za sjajnu kosu. I važno je da to činite redovno. Uvedite neki mali ritual koji ćete raditi dok držite masku na glavu (npr. gledanje omiljene serije, čitanje blogova na Internetu itd) kako bi vam ovo prešlo u naviku i kako vam ne bi bilo dosadno. Znam mnoge ljude koji smatraju da je ovo naporno i dosadno, ali verujte, rezultati vrede. O tome kako se tačno spovodi deep conditioning tretman, pisala sam ovde. Dobro je da imate plastičnu kapicu preko koje ćete staviti zagrejan peškir kako bi povećali efektivnost ovih tretmana.
6. Najbolja stvar koju dugoročno možete učiniti za svoju kosu (i sebe :) je - pravilna ishrana. Ne preskačite obroke bogate proteinima - piletina, riba, jaja, pasulj i niskomasni mlečni proizvodi. Važne su i Omega-3 masne kiseline - ima ih u lanenom ulju, tunjevini i orasima. Da biste videli efekte zdrave ishrane na sjaj kose, potrebno je da prođe oko 6 meseci.
7. Neki silikoni (npr. dimethicone) se teže ispiraju sa kose. Zato je povremeno dobro uraditi dubinsko pranje kako bi se uklonile naslage proizvoda sa kose. U ove svrhe možete koristiti šampon za dubinsko pranje ili u poslednju vodu za ispiranje dodati jabukovo sirće (razmera voda-sirće, 10:1).


3 comments:

  1. Pozdrav, hvala na korisnom tekstu.

    Ne znam da li ste negde pisali o tome, ali gde mogu da se kupe sredstva za dubinsko pranje kose? I koja su najbolja?

    ReplyDelete
  2. Cao, evo teksta o samponima za dubinsko pranje http://negakose.blogspot.com/2010/04/samponi-za-dubinsko-pranje-kose.html

    Veliki pozdrav :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete