Kokosovo ulje - jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za svoju kosu

Ulja su izuzetno korisna u nezi kose i mogu biti odlična dopuna maskama i regeneratorima koje inače koristite. Mogu se koristiti pre ili posle pranja, a ako ste naročito uporni ili imate problema sa suvom kosom, dobra ideja je da ih ostavite na kosi tokom noći, dok spavate.

Prirodna ulja koja luči koža glave (sebum) čine kosu elastičnom i manje podložnom na promene nivoa vlage u vazduhu (to je ona situacija kada vam kosa "poludi" po hladnom ili kišnom vremenu). Pranjem kose se uklanjaju neka od ovih prirodnih ulja. Sebum je najbolji prirodni "regenerator" koji postoji a ulja su korisna zato što ga na izvestan način imitiraju (neka ulja bolje, a neka slabije).

U stručnom časopisu Journal of Cosmetic Science, objavljen je rezultat studije "Efekat mineralnog, suncokretovog i kokosovog ulja na prevenciju oštećene kose". Istraživači su odabrali mineralno ulje zato što je njegova upotreba izuzetno rasprostranjena u Indiji, zato što je nemasno i jeftinije u odnosu na prirodna ulja kao što su suncokretovo i kokosovo. Suncokretovo ulje je izabrano zato što je to drugo najrasrpostranjenije ulje u industriji nege kose, zato što se ne zamrzava i nema miris na sobnoj temperaturi.

Poređenjem ova tri ulja došlo se do zaključka da jedino kokosovo ulje značajno smanjuje gubitak proteina kose kada se koristi kao tretman pre i posle pranja. Mineralno i suncokretovo ulje uopšte ne utiču na smanjenje gubitka proteina.

Nemaju sva ulja sposobnost da prodru u unutrašnji deo dlake (korteks). Kokosovo ulje je jedno od retkih koje penetrira u dlaku na ovaj način i smanjuje oštećenja. S obzirom da deluje na unutrašnji deo dlake, ne zaboravite da paralelno koristite klasični regenerator koji neguje spoljni deo (kutikulu) kako bi kosa bila glatka i lakše se češljala.

Hemičari sa sajta TheBeautyBrains.com se slažu da, iz naučnog ugla, najbolje ulje za negu kose je upravo kokosovo.

Izvod iz gore pomenute studije pogledajte ovde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094

38 comments:

  1. super su ti saveti! hvala!

    ReplyDelete
  2. Nema na čemu! :) Ako neko razume šta su muke sa suvom kosom, to sam ja :-/ :)

    ReplyDelete
  3. Da ne znas mozda gde moze da se nadje kokosovo ulje (u Beogradu, ili Srbiji uopste), malo jeftinije? Pronasla sam samo neke varijante za 200-300 gr, cena oko 300 i vise dinara sto je previse (znam da je to jedno od jeftinijih ulja inace). Bila bih zahvalna za info!

    ReplyDelete
  4. Hmmm, iskreno, jedino kokosovo ulje koje sam imala je bilo Logonino, i ono kosta oko 600 dinara (za 50 ml cini mi se). Mozda jedino u nekoj prodavnici zdrave hrane da pogledas, ja nisam u toku sa tim cenama bas :)

    ReplyDelete
  5. Za Mozartianu:

    http://rs.oriflame.com/products/product-detail.jhtml?prodCat=&prodFilter=&prodCode=7027

    U pitanju je kompanija "Oriflame" i možeš ga kupiti i od mene ako si zainteresovana (odlično je)...

    ReplyDelete
  6. Super ti je blog! Hvala na svim savetima. :D
    A mene zanima da li su i tebi oni pomogli, i da li napokon imas kosu kakvu si oduvek zelela?

    ReplyDelete
  7. cula sam dosta o kokosovom ulju, da je extra za kosu, ali nisam probala. vidjala sam ga po biosopovima, mislim da je oko 300din bilo.

    ReplyDelete
  8. samo bih htjela reć da sam pobala nedavno napravit masku za kosu od kokosovog ulja (pomiješala sam još i maslinovo i avokadovo ali većinom je bilo kokosovo u upotrebi ;) ) i prepreprepre zadovoljna sam bila!! kosa mi je bila glatka i nije stršala, ful se sijajila, ma ko iz reklame !! :D budući da imam prirodno dosta suhu kosu (pogotovo vrhove -_- nikad kraja s njima) ovo je za mene bilo oslobađajuće iskustvo. skoro duhovno :D
    mislim da ću ponovit taj tretman!

    ReplyDelete
  9. Super zvuci kombinacija, drago mi je da je uspelo! :) Avokadovo ulje nikad nisam imala. Ja trenutno povremeno prespavam sa kokosovim uljem (ali ne stavim nesto puno).

    ReplyDelete
  10. Probala sam kokosovo ulje ali kad odstoji neko vreme na kosi moram da je operem i onda kao da nema nekog efekta, da li ga stavljate pre pranja ili posle? I koliko?

    ReplyDelete
  11. Kokosovo je dobro za negu kose iznutra, a za spoljasni deo, definitivno maslinovo ulje (jos da se malo ugreje) i 2-3 sata na glavi i bude super i onda ispiranje- sampon,pa pakovanje.

    Sto se kolicine tice, zaista ne znam. Zavisi od kose. Ja stavljam malo na dlan, posto treba da mi se rastopi ulje (kokosovo)jer je u cvrstom stanju. I polako krenem, ali meni koliko je suva kosa, ona upija brzo, pa moram iz dva puta, pogotovu ako prenocim sa kokosovim uljem.

    Kokosovo ne daje sjaj, bar ne na mojoj kosi, osim ako je ne oprem suncokret samponom, pa stavim genera ili garnier pakovanje. Maslinovo ugrejano (ali ono prirodno, hladno cedjeno)daje sjaj, i moji suvi krajevi su bili divni, divni, ali ono ne prodire u vlas kose, vec samo oblaze dlaku, taj spoljasnji deo.

    ReplyDelete
  12. Nasla sam kokosovo ulje u DM-u, 50 ml, 60 din! :)

    ReplyDelete
  13. Ja zivim u Kragujevcu i u jednom super marketu sam kupila kokosovo ulje 100 ml za 75 din,najbolje je da pogledate po apotekama,tamo je sigurno jeftinije...

    ReplyDelete
  14. Prilicno se razlikuju cene kokosovog ulja. Interesuje me da li je potrebno obratiti posebnu paznju na kvalitet, ambalazu, proizvodjaca...

    ReplyDelete
  15. Da, obratite pažnju na to da bude 100% kokosovo ulje, ova jeftinija su uglavnom "mešavine" čiji je glavni sastojak mineralno ulje (paraffinum liquidum) i onda im dodaju na primer miris kokosa i to nazovu "kokosovo ulje" :) To NIJE kokosovo ulje :)

    ReplyDelete
  16. U Bioshopu Efedra imate nerafinisano kokosovo ulje. Pakovano je u plastične kutije ili teglice sa plavom etiketom. Sa zelenom su rafinisana ulja. Proizvodi se na Filipinima a uvozi ga Bio-Špajz www.biospajz.rs I najbitnije košta 379 dinara. Probajte i budite uporni. Najgore je kada neko očekuje rezultate nakon prvog korišćenja. Pozdrav i želim vam divnu kosu ;)

    ReplyDelete
  17. ^Beyond? Ima u teglama sa zelenom i plavom etiketom, 310g- 500 dinara.

    ReplyDelete
  18. Da li se sme koristiti nakon tretmana trajnog ispravljanja kose, posto prodire u dlaku, da slucajno ne poremeti nesto? :))) Ivana

    ReplyDelete
  19. Koristi slobodno, nece biti problema :)

    ReplyDelete
  20. ok, ubih se da nađem nerafinisano kokosovo ulje, ali ga nigdje nema (iz CG sam). pošto si Bog za kosu :), može li i ono da prođe? nije valjda za izbjegavati kao maslinovo rafinisano??

    ReplyDelete
  21. Probajte da nadjete kokosovo ulje u prodavnicama Zdrave hrane. Ono je namenjeno prvenstveno za ishranu i u pitanju je 100% kokosovo ulje. Prodaje se u teglicama i u cvrstom je stanju na sobnoj temperaturi(vise lici na puter-margarin, nego na ulje). Kosta oko 400 din. Te varijante kokosovog ulja koje su bas namenjene nezi kose najcesce su gomila hemije sa dodatkom mirisa kokosa.

    ReplyDelete
  22. U CG imate u prodavnicama zdrave hrane,ja znam da ima u Baru,u prodavnici zdrave hrane (red prodavnica pored semafora preko puta pijace) to je u sklopu prodavnica ispod zgrade,jedna mala radnja

    ReplyDelete
  23. Kupila kokosovo ulje....:) U prodavnici zdrave hrane, 600 dinara je teglica...
    Kazite mi samo kako bi mi bilo najbolje da koristim, uzela sam i maslinovo ulje pa bih da kombinujem.... Mogla bih jedno pranje kokosovo, pa sledece maslinovo ili?

    ReplyDelete
  24. Moze bas tako kako si napisala - jedno pranje kokosovo, pa sledece maslinovo itd :)

    ReplyDelete
  25. Nije na ovu temu, ali me interesuje, procitala sam u novinama da je super stvar sada pred leto osveziti kosu nekim prelivom... gde se to kupuje i kako deluje? Hvala....

    ReplyDelete
  26. Prenocila sa kokosovim uljem... prvi put... kosa je fenomenalna.

    ReplyDelete
  27. Zbog jakog sampona, koji mi je isisao sav sebum, teme mi je postalo suvo i pocelo se ljustiti.Da li ce mi kokosovo ulje pomoci u ponovnom aktiviranju sebuma?Inace glava mi je puna mrtvih celija koje bi sebum ocistio, nije perut, zalepljene su, i guse pore tako da mi nova kosa ne raste i dosta se proredila a i stanjila jer dlaka ne prima dovoljni kiseonika iz zacepljenih pora. :(

    ReplyDelete
  28. Meni je kokosovo ulje toliko isusilo kosu da sam morala da je sisam. Uzas!

    ReplyDelete
  29. meni je kokosovo ulje preporodilo kosu!imam suhu i kovrčavu kosu i to ulje je stvarno fino nahrani..toplo preporučujem svim curama koje muči suha kosa...nijedno ulje mi nije tako dobro djelovalo...sumnjam da je problem u kokosovom ulju što si morala ošišat kosu

    ReplyDelete
  30. preporucuje se da se svako ulje pre upotrebe bas malo ugreje..onda je efekat mnogo bolji!

    ReplyDelete
  31. da li neko moye da mi kaye koji sampon je dobar,imam problema sa suvom kosom i sa peruti?

    ReplyDelete
  32. kokosovo ulje je odlicno za plavu kosu daje visok sjaj i istakne svaku loknicu.protiv peruti i svraba glave ja koristim jabukovo sirce odlicno je.opranu mokru kosu israti u pola litre mlake vode u kojoj ste stavili 3 cepa jabukovog sirceta,nebrinite miris izvetri kako se kosa susi tako i miris nestaje.

    ReplyDelete
  33. Kako 'pakujete' kosu? Jednostavno se utapka kokosovo ulje, koliko količinski uzeti kokosovog ulja, suva ili mokra (sveže oprana) kosa, regenerator pre ili posle ili nikako, ako se ne noći sa uljem - koliko se drži minimalno, itd.? Hvala!

    ReplyDelete
  34. Pozdrav>kokosovo ulje je najbolje za kosu.Meni je mnogo ostecena kosa.Do sada sam 3 puta stavljala kokosovo ulje,ne peglam kosu zadnjih 5 meseci.Tako,ako hocete zdravu kosu nemojte je peglati i obavezno koristite kokosovo ulje pre svakog pranje i drzite ga na kosi 5-6 sati.

    ReplyDelete
  35. da li znas neku masku regenerativnu sa beviplex ampulama u kombinaciji sa kokos uljem. I da li je neko probao Allin sampone/losion. Jako me zanimaju utisci.
    pozdrav Jasna

    ReplyDelete
  36. Korteks nije centralni deo dlake, već medula. Sve pohvale za blog. pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pravu si, trebalo je da piše unutrašnji a ne centralni, ispraviću, thnx

      Delete
  37. Crna, gusta, kovrcava kosa, jedino kokosovo ulje pomaze! Nikad vise bez njega! Ne nanositi na suvu kksu, tada je nekako ukruti, susi. Navlazim najpre pa rastrljam medju dlanovima i ravnomerno nanesem. Drzim 5-6 sati pod folijom. Operem laganim samponom, malo balzama, osusim, nanesem hidrantnu kremu i to je to! Druga kosa! I Jeleninu glicerinsku muckalicu do drugog pranja. Ali, ako ne koristim kokosovo, sve drugo ne vredi..

    ReplyDelete