Tri načina za povećanje elastičnosti kose

Elastičnost kose predstavlja stepen do kog ona može da se rastegne a da se potom vrati u prvobitni oblik bez lomljenja. Vlas zdrave kose bi trebalo da može da se rastegne do 30% svoje normalne dužine kada je suva i do 50% kada je mokra.

Kada feniramo, peglamo kosu, kada je skupljamo u rep ili punđu, mi koristimo njenu osobinu elastičnosti kako bismo je oblikovali na određen način.

Mala elastičnost nastaje kao posledice hemijskog tretiranja ili preterane upotrebe toplote. Dolazi do slabljenja unutrašnje strukture vlasi tako da se kosa teže rasteže. Kosa sa slabom elastičnošću je suva, krta i lako se lomi.

Da biste testirali elastičnost, uzmite jednu dlaku između dva prsta i povucite. Ukoliko se brzo vrati u prvobitni oblik, to znači da ima normalnu ili visoku elastičnost. Ukoliko se lako lomi, ili se ne vraća na svoju probitnu normalnu dužinu, onda je elastičnost niska. U tom slučaju, isprobajte sledeće savete:


1. Noćni tretman maslinovim uljem

Stavite polovinu šoljice maslinovog ulja na kosu i pustite da stoji preko noći. Možete koristiti staru jastučnicu ili staviti plastičnu kapicu. Ujutru operite kosu šamponom i stavite regenerator koji uobičajeno koristite.

Za postizanje najboljih rezultata, koristite hladno ceđeno maslinovo ulje. Ponovljajte tretman jednom nedeljno u toku 4-6 nedelja.


2. Ne koristite toplotu tokom 4 nedelje

Tokom feniranja i stilizovanja, često grubo vučemo kosu kako bismo napravili željenu frizuru. Ovo dodatno ugrožava kosu koja već ima slabu elastičnost. Ukoliko napravite pauzu od korišćenja fena, pegle, figara i toplote generalno, kosa će moći da povrati dobar nivo hidriranosti i jačine koji joj je potreban da bi izgledala zdravo.


3. Ispiranje mlekom

Ispiranje kose mlekom takođe potpomaže povećanje elastičnosti. Dodajte kašičicu meda šolji mleka i nanesite na kosu pošto ste isprali regenerator. Ostavite da deluje 2-3 minuta i onda isperite čistom vodom. Ovaj tretman možete raditi jednom mesečno kako biste poboljšali kvalitet kose.

5 comments:

  1. jednom sam stavljala neko ulje na kosu tokom noci, ne znam koje je bilo, ujutru sam oprala kosu i mislila da ce sve biti ok. medjutim,celog tog dana kosa mi je bila tako jadna, masna, prljavo sjajna,bezivotna, uzas. zaista je rizicno koristiti bilo kakva ulja za kosu

    ReplyDelete
  2. Ja koristim ricinusovo ulje, vec duze vreme. Ostavim ga da odstoji na kosi tokom noci, sutradan ga isperem, i rezultati su stvarno dobri. Do duse, potrebno jemalo vise sampona da bi se ispralo, i duze se ispira, ali vredi.
    A da, e valja za farbane plavuse, boja moze da im se promeni u zelenu :)

    ReplyDelete
  3. to vazi za farbu ili blans??? :)

    ReplyDelete
  4. ja imam plavu kosu (farbanu naravno) i stalno stavljam ricinusovo i maslinovo ulje kao i moja drugarista koja koristi blans i kosa mi nikad nije ni truku promenila boju kao ni njoj.....tako da to nije istina.....

    ReplyDelete
  5. Ja u toku noci stavljam kokosovo ulje,one ne smrdi i nije toliko lepljivo,lako se ispira.A takodje je dobro za kosu kao i malinovo...

    ReplyDelete