Zdravo hidratacijo! ;) - Kako odabrati dobar hidrantni regenerator


U časopisima se često savetuje "korišćenje hidrantnih regeneratora" a većini nas je teško da razlučimo koji regeneratori pripadaju ovoj grupi a koji ne. Šta uopšte znači to - hidrirati kosu i da li je i koliko je važno?

Molekuli vode čine 10 do 15 procenata zdrave kose, i svega 5 procenata kod oštećene. Oni su prikačeni za proteinske lance unutar korteksa u svakoj vlasi (korteks je unutrašnji deo dlake, zadužen za njenu elastičnost).

Farbanje, feniranje, peglanje, trajno ispravljanje, minival itd. uništavaju kutikulu (spoljni zaštitni omotač vlasi) i utiču na korteks jer lome proteinske lance i tako izbacuju molekule vode koji su vezani za njih. Pošto su slobodni i mogu da prođu kroz oštećenu kutikulu, ovi molekuli isparavaju i tako dobijate suvu kosu koja leti na sve strane. Ali, ovde imamo i obrnut pravac - kosa oštećena farbanjem/feniranjem je porozna tako da vlaga iz vazduha lako ulazi u nju. Zdrava kosa koja nikada nije bila u kontaktu sa peglom ili farbom je gotovo vodonepropusna u ovom kontekstu.

Regeneratori i pakovanja, kada se koriste redovno, mogu pomoći suvoj, poroznoj kosi. Oni veštački podižu sadržaj vode do 15% težine kose. Kako da kupite regenerator koji će uspešno obavljati ovu funkciju i koji možemo nazvati "hidrantnim"? Potrebno je da obratite pažnju na sledeće sastojke:

1. "Masnoća"

Kada tražite preparat koji će vam pružiti dubinsku hidrataciju važno je da sadrži "masnije" sastojke (engl. "fat") u smislu prisustva masnih alkohola. Potreban vam je regenerator koji će sadržati puno ovih alkohola koji su "prijateljski nastrojeni" prema kosi (za razliku od onih koji se koriste u lakovima za kosu). Masni alkoholi koji su čest sastojak regeneratora su - cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl alcohol, i myristyl alcohol.

2. Humektanti i emolijenti

Humektanti su supstance koje privlače vodu iz vazduha koji okružuje kosu. Humektanti, emolijenti i drugi kondicioneri koji su poželjni u preperatima za dubinsku hirataciju su - propylene glycol, sodium lactate, sodium PCA, hydantoin, glycerin, polyquarternium, glyceryl stearate, centrimonium chloride, kao i različiti voskovi i ulja.

3. Silikoni

Za dobar hidrantni regenerator, važno je da sadrži i izvesnu količinu silikona. Oni oblažu dlaku i sprečavaju da voda iz dlake ispari. Pomažu vam da razmrsite mokru kosu i daju svilenkasti osećaj i mekoću. Ukoliko hidrantni regenerator koji izaberete ima baš puno silikona, jednom ili dva puta mesečno operite kosu šamponom za dubinsko čišćenje. Ne bi trebalo da izaberete regenerator koji sadrži ISKLJUČIVO silikone jer vam neće pružiti adekvatnu hidrataciju.

13 comments:

  1. Da, ali bolje je da regenerator ima te silikone a sampon da ga nema. Ali koji sampon zapravo hidrira, da li postoji neki odredjeni, imenom i da se kupuju bas ti samponi jer bas oni hidiriraju, ali bas hidiriraju a ne oznaka- hidrira ono ni H od hdratacije.. :/

    ReplyDelete
  2. Cao Jelena! Da li bi mogla da nam preporucish neko dobro,bash hidratantno pakovanje, a da ima da se nabavi kod nas?

    ReplyDelete
  3. Mogu naravno :)

    - Joico Moisture Recovery Treatment Balm (oko 1500 din)

    - AlfaParf Nutri Seduction Ultra Moisture treatment (oko 600 din)

    - Orzene regenerator, dry and damaged hair (hydration and repair) (oko 200 din i odlican je!)

    - Nexxus Humectress (oko 2000 din, imas i recenziju na sajtu, mada mislim da je malo skup)

    ReplyDelete
  4. E hvala ti puno! Ajd' sada josh malo da te gnjaavim' jel' bi mogla i neki shampon (isto, dobar, hidratantan) da nam preporucish? :)

    ReplyDelete
  5. Hmm licno ne koristim bas hidrantne sampone tako da iz direktnog iskustva ne znam :> Znam da Nexxus ima Therappe moisturizing shampoo

    ReplyDelete
  6. Ja koristim Gliss rozi sampon sa silikonima,takodje i masku,kakvu god kosu da imate,od ovoga ce vam kosa biti meka kao svila... On inace sadrzi tecnu svilu i ekstrakt kasmira...Divan je,cak ga i moj muz koristi : )

    ReplyDelete
  7. Gliss je najbolji,i sampon i bilo koje pakovanje!

    ReplyDelete
  8. Macadamia maska za kosu. favorit!

    ReplyDelete
  9. Molim te da navedes istrazivanje koje dokazuje navode iz teksta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvor podataka za pisanje teksta: www.thebeautybrains.com (autori su hemičari)

      Delete
  10. Cao Jelena :) Reci mi koliko je dobar regenerator od Panten aqua light ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cao izvini sto kasnim sa odgovorom :) Nisam ga probala ali pretpostavljam da je vrlo lagan tj. dobar za kosu koja nije ostecena i koja je tanka :) Ako imas zahtevnu kosu verovatno je bolje da uzmes nesto drugo, sve zavisi od potreba

      Delete