Pravilno češljanje i četkanje

Veoma je važno znati kako treba da se češljamo i četkamo - grubo i agresivno korišćenje češlja i četke oštećuje kosu. Evo osnovnih saveta:

  • Uvek počnite češljem sa širim zupcima a posle pređite na onaj sa sitnijim (ako još uvek ima potrebe)
  • Prvo raščešljajte krajeve i onda idite prema gore; nemojte sve češljati odjednom - od korena ka krajeva
  • Češljanje mokre kose je oštećuje. Ako morate da je češljate tad, radite to vrlo polako i nežno i stavite malo silikonskog seruma ili leave-in regeneratora kako bi češalj lakše klizio
  • Češljajte pramen po pramen - što sitnije pramenove odaberete, to ćete imati veću kontrolu i manju šansu da nesmotreno pokidate neki deo kose
  • Četke mogu biti prilično grube prema kosi; ako imate kosu sklonu oštećenjima, pokušajte da četku zamenite češljem sa širokim zupcima
  • Nikada nemojte četkati mokru kosu - tada je najranjivija
  • Nikada nemojte nasilno vući češalj ili četku kroz umršeni deo. Ako vam je kosa umršena, napravite malu pauzu pa pokušajte kasnije ponovo ili navlažite taj deo kose i stavite regenerator. Zapetljana kosa može biti znak da regenerator ili maska koje inače koristite nisu naročito dobri ili su prekratko bili na kosi pa nisu stigli da deluju.

8 comments:

  1. Da li bi mogla da nam postavis pozeljne modele cetki i cesljeva za kovrdzavu kosu. Super je sajt! Konacno nesto pravo-iz iskustva,a ne reklame raznoraznih frizera(pri cemu je proizvod sa kojim on radi bolji od ostalih i sl..)Samo napred,draga moja kovrdzava drugarice!!!

    ReplyDelete
  2. Hehe hvala :) O kovrdzavoj kosi tek treba da pisem, vrlo malo toga ima na sajtu. Ja koristim cesalj najobicniji, i to pod uslovom da se feniram, inace - ako pustam kosu da se susi prirodno tj. da bude kovrdzava, ne koristim cesalj :)

    ReplyDelete
  3. Da li negde postoji drveni cesalj? Imam drvenu cetku, ali mi treba drveni cesalj i drvena okrugla cetka.

    Kao i da li je ok cetka sa prirodnim vlaknima/dlakama ali kozjim? Koje sve jos dlake dolaze u opticaj? Nasla sam ovo od kozje dlake, kazu 100% prava dlaka,bez dodataka: http://www.babylove.de/webEdition/_bilder/daheim_und_unterwegs/unterwegs/product_babyhaarbuerste.jpg

    ReplyDelete
  4. Izvini sto kasno odgovaram :) Postoje drveni cesljevi ali se tesko nalaze... ja imam neki Biomelemov od tresnjinog drveta ali kupljen je pre 15 god :> Mozda u specijalizovanim radnjama za frizersku opremu? :) Mislim da su sve vrste prirodne dlake ok, pa i kozija.

    ReplyDelete
  5. Pa kupila bih od kozje dlake, to je decji cesalj, Baby Love. Moze to? To sam sada nasla, pa dok ne nadjem neku drvenu okruglu cetku, ili cesalj, da se zadovoljim tim Baby Love i nekom drvenom cetkom Tifani, mislim da je Tifani marka. Nije losa cetka, malo je napukla, ali sasviim dobra. Ali ne znam od cega je, kog drveta.. hmm.
    Hvala :)

    ReplyDelete
  6. Evo ovde ima neki cesalj, doduse, narucuje se preko neta: http://www.cheapsmells.com/viewProduct.php?id=323925

    ReplyDelete