Feniranje duge kose - osnovni saveti

1. Najpre kosu operite šamponom i stavite masku za vaš tip kose. Pranje ne sme biti agresivno - ne mrsite kosu i ne stavljajte mnogo šampona. Neka vam nokti budu uredno isturpijani jer se često događa da se kosa kida i kači o mesta gde vam je pukao nokat. Ne preskačite negu jer će dobro podmazana vlas biti manje podložna oštećenjima - kroz dobro nahranjenu kosu četka i češalj će "kliziti" lakše. Nemojte uvek koristiti jednu istu masku - poželjno je da rotirate dve ili tri, i to ne moraju biti najskuplje maske ili one sa poznatom etiketom već isključivo one koje prijaju vašem tipu kosu pa i, što da ne, novčaniku ;) Cena i ambalaža nisu pokazatelji kvaliteta.

2. Kosu nežno obrišite peškirom (trljanje zabranjeno - brišite kosu tehnikom "upijanja"; nežno oslanjajte peškir o površinu glave i upijajte suvišnu vodu - nemojte trljati levo-desno - time pravite još veći haos na glavi i ujedno oštećujete kosu).

3. Sada je potrebno naneti odgovarajući leave-in regenerator i/ili sredstvo za zaštitu kose od toplote. Šta ćete odabrati, i u kojoj količini, zavisi od vašeg tipa kose. Nemojte preterivati da vam kosa ne bi bila slepljena. Dobar izbor su i kreme za ispravljanje kose koje privremeno potpomažu proces ispravljanja. Nemojte preskakati ovaj korak i smatrati ga nevažnim; nemojte čekati da uštedite za Kerastase ili nešto slično, i preparati iz supermarketa od 200-300 din. mogu biti dobri - važno je da ih redovno koristite i važno je da imate u vidu da feniranje oštećuje kosu. Zato je potrebno da učinite ono što je u vašoj moći da negativne efekte smanjite.

4. Sledeći korak je češljanje. Ako ste ikada bili na feniranju kod frizera - znate da su frizerke u ovom delu naročito surove ;). Gledajući kako ovo frizerke u salonu rade, treba da imate u vidu da je potrebno da sve radite suprotno da bi ova faza bila ok ;) Mokra kosa se NE SME vući i češljati. Raspetljavanje mora biti blago i nežno a ako redovno negujete kosu, raspetljavanje neće biti ni potrebno. Ako vam se kosa mrsi i petlja, to znači da je suva i potrebna vam je jača maska ili tretman da je vrati u normalu. Ako ipak morate da češljate mokru kosu, činite to nežno i polako, najpre češljem sa širokim zupcima a potom (ukoliko to želite i ukoliko za tim ima potrebe) češljem sa užim zupcima.

5. Besmisleno je fenirati kosu sa koje kaplje voda. Najpre kosu prosušite fenom. Kosa bi trebalo oko 60-70% suva pre početka feniranja.

6. Izdelite kosu na sekcije koje ćete pričvrstiti šnalama. Nabavite šnale koje neće kidati kosu koja je vrlo osetljiva dok je vlažna. Budite nežni prema kosi i nemojte se ponašati agresivno ;) Besni ste na dečka/sestru/jetrvu/zaovu? Vaša kosa vam i dalje nije ništa kriva :P

7. Prilikom feniranja svakog pramena mlaz vazduha iz fena usmerite prema dole. To će lepo složiti dlaku i sprečiti da bude "frizzy". Četkom vucite kosu na dole, primena ove vrste blagog pritiska će pomoći da se kosa bolje ispravi. Posmatranje toga šta rade profesionalni frizeri u ovoj fazi će vam takođe pomoći da shvatite šta je ono što vi ne treba da radite kod kuće ;) Slažemo se, kad pržite kosu sa 2000W sa udaljenosti od 0,01 milimetar od kose - možete dobiti perfektnu frizuru za venčanje, proslavu Nove godine ili slavu. Ali, budete li redovno pržili kosu na 2000w, uz ono obavezno na kraju - "čekaj da malo sredim peglom" - pre ili kasnije ćete dospeti u fazu da se stidite kako izgleda vaša kosa kada se prirodno osuši. To nije naročito zabavan osećaj. Onda će vam trebati sve više i više fena, pegle i frizera a kosa će vam biti u sve jadnijem stanju. Fen držite sa pristojne udaljenosti od kose i nemojte koristiti najveću jačinu i brzinu, što naročito važi za profesionalne fenove - nestručno i učestalo igranje sa njima je najbrži način da izgorite kosu.

8. Kada završite sa feniranjem kose, nanesite par kapi silikonskog seruma.

9. Ukoliko imate sve više i više problema sa feniranjem, vreme je da napravite pauzu i odmorite kosu od uticaja toplote. Uradite neki od dubinskih tretmana i privremeno nosite skupljenu kosu.

10. Ako želite da usavršite svoju tehniku, ne ustručavajte se da pitate frizerku da vam objasni. Platite joj feniranje i napomenite da biste voleli da vam objasni šta i kako radi kako biste istu frizuru mogli da ponovite kod kuće. Možda neće u svim salonima biti dovoljno kooperativni za ovakvu vrstu časova ali ćete sigurno naći one koji to jesu.

Da biste i vizuelno imali predstavu kako feniranje treba da izgleda, pogledajte sledeći video sa Youtube-a:





Detaljnija uputstva možete pročitati ovde: Kosa kao iz salona - tehnike i saveti za feniranje kod kuće


12 comments:

  1. Odlican blog i pohvale za ovaj post. Iskreno, njje mi palo na pamet da trazim klipove sa savjetima za feniranje kose :). Dugo godina se sama feniram, dosta "caka" sam pokupila od svog frizera, a naucila sam i sama dosta o svojoj kosi, tako da nemam problema sa feniranjem.

    Blog sam nasla tragajuci za Tigi Bed Head Shampoo linijom u Srbiji. Imam dugu kosu, koja nije tretirana i nisam imala problema do skoro, kad sam primjetila da je, recimo prezasicena. Nisam sigurna da sam nasla pravi izraz, ali prvo sto mi je palo na pamet je to dubinsko pranje- o kome ste pisali. Nisam sigurna da li spadam u grupu koja bi trebala da mu se podvrgne, iz prostog razloga sto se ne farbam, ne koristim, pjene, gelove, lakove... Jednostavno imam utisak da mi kosa nije leprsava kao ranije kada je operem. Cas imam utisak da je nisam dobro isprala, cas da je nekako isusena. Cini mi se da se vise ne mogu ni isfenirati jednako dobro kao ranije, a i lokne se ne odrzavaju dovoljno dugo, kao su ranije mogle.

    Malo sam se osisala, misleci da je duzina jedan od razloga, pa je mozda suvise teska (veoma je gusta). Predlozili su mi da potrazim neki od Tigi sampona za suvu kosu.

    Da li vi imate neki konkretan prijedlog.

    P.S.
    Pratim sve ove korake prilikom feniranja, sem br. 3.

    TNX in advance!

    ReplyDelete
  2. Sve cake koje imas u vezi feniranja mozes slobodno da podelis sa nama ;) Malo je nezgodno da komuniciramo ovako preko komentara ali uskoro pokrecemo forum pa cemo moci da se druzimo 'detaljnije' :)

    Prema opisu, rekla bih da imas prilicno zdravu kosu ali i takva kosa trpi posledice feniranja pa moguce da je malo isusena pa zato slabije reaguje na oblikovanje i losije 'drzi' frizuru. Slobodno mozes da uradis dubinsko pranje, pogledaj tekstove na tu temu na sajtu. Neces time ostetiti kosu a svakako ce biti osvezena. Na kosi moze da se natalozi svasta i to nije vezano samo za proizvode za stajling. Umesto sampona za suvu kosu bih ti pre preporucila da uzmes neku masku za suvu i/ili ostecenu kosu i da je povremeno koristis (i iskreno, ne vidim razlog da marka bude nuzno 'Tigi'). U svakom slucaju, s vremena na vreme kosi bi trebalo da pruzis jacu negu (u vidu pomenutih maski ili da recimo stavis neko ulje) a mozda ne bi bilo lose da koristis neko sredstvu za zastitu kose od toplote.

    Srdacan pozdrav :)

    ReplyDelete
  3. Odlican clanak.

    Meni je moja frizerka mokru dugu plavu kosu najgrublje moguce cesljala i iscupala jedno 10-15 cm i upropastila je. Sada ce mi trebati hiljadu godina da je dovedem u prvobitno stanje. Ali se od sada i u salonima sama cesljam. Ogorcena sam neverovatno, ubila bih za dugu kosu. xD

    Pozdrav :)))

    ReplyDelete
  4. Da, nazalost kod frizera cak i naizgled banalne stvari kao sto je cesljanje mogu biti problem :(

    ReplyDelete
  5. Moja frizerka je EXTRA,prvenstveno vodi racuna da ne osteti kosu.

    ReplyDelete
  6. ja se sama friziram obzirom da sm frizrka

    ReplyDelete
  7. sama se friziram i njegujem svoju kosu

    ReplyDelete
  8. Preporuka za frizerski salon u BG? KOJI JE NAJBOLJI? :) Hvala!

    ReplyDelete
  9. 'ako redovno negujete kosu, raspetljavanje neće biti ni potrebno. Ako vam se kosa mrsi i petlja, to znači da je suva i potrebna vam je jača maska ili tretman da je vrati u normalu...'


    hmmm, moja kosa pokazuje ovakve "simptome", uvek je veoma veoma zamršena i zapetljana nakon pranja, pa sam htela da pitam kakvu/koju masku mi predlažeš za "vraćanje u normalu"?

    ReplyDelete
  10. kako da se sama isfeniram a da ne ostetim kosu?

    ReplyDelete
  11. Ja imam dugu i zdravu kosu, caka koju ja koristim - perem kosu uvece kada zavrsim sve obaveze i imam vremena, kada je operem ostavim je sat - dva u peskiru, nekada i promenim peskir, tako da peskir upije svu vlagu i na kraju samo par puta provucem cetkom i malo dosusim.

    ReplyDelete