Frizure koje štite kosu (tzv. "protective hairstyles")

Važnu ulogu u dostizanju duge i zdrave kose mogu imati frizure koje štite kosu ili takozvani "protective hairstyles". U protective hairstyles ubrajamo frizure kod kojih kosa ne pravi nikakav (ili minimalan) kontakt sa odećom ili ramenima - ovo omogućava da krajevi budu očuvani i zdravi. Takođe, zabranjeno je korišćenje gumica koje jako stežu kosu - ako baš morate, onda koristite one koje su obložene nekim materijalom, najbolje satenom. I frizure u kojima se koriste marame ili šeširi tokom leta se ubrajaju u frizure kojima se štiti kosa. Zašto su ove frizure dobre za kosu?

Kosa koja slobodno pada niz ramena svakodnevno dolazi u kontakt sa raznim predmetima (setite se samo situacije kada zaglavite kosu o sedište u gradskom prevozu i slično). Pramenovi se mogu kačiti o kragne od jakne, rajsferšluse, nakit itd. Veća površina kose je izložena negativnom dejstvu vetra, hladnoće i sunca. Kada je kosa ušuškana u punđu, jednostavno ima manju šansu da dodje u kontakt sa ovim "stresogenim faktorima". Ljudima koji inače imaju zdravu i jaku kosu ovo možda neće biti naročito zanimljivo i potrebno, ali ako imate kosu sklonu oštećenjima, i naročito ako imate problema sa dostizanjem željene dužine kose, ili jednostavno želite da značajno unapredite njen kvalitet, onda ovo može itekako biti interesantno za vas.

"Zaštitne frizure" su uglavnom razne varijacije pletenica i punđi. Ove frizure čuvaju krajeve zdravim i tako vam omogućavaju da imate dužu kosu. Ne zahtevaju svakodnevno češljanje i upotrebu fena i pegle, što je ogroman plus. S obzirom da je veća površina kose zaštićena no kada je kosa puštena, kosa se manje isušuje i bolje je hidrirana (da podsetimo, svaka vlas ima 10-15% molekula vode). Imajući u vidu da su ovo jedne od retkih frizura koje pomažu da vam kosa zapravo postane zdravija, eksperimentisanje i traženje one prave se veoma isplati. Postoji ogroman broj varijacija ovakvih frizura a sigurno će vama stajati makar nekoliko.

Jedna od najčešćih zaštitnih frizura je francuska punđa iliti riblja kost.

Ovde imamo kontakt sa odećom ali je zaista minimalan. Kilikom ovde možete pogledati najgledaniji klip na Youtube (preko 1.300.000 pregleda) koji se bavi objašnjavanjem osnovne tehnike pravljenja ovakve frizure. Takođe, donji deo se može ušuškati na sledeći način:


Pletenica može da bude ispletena sa strane, što je naročito lepo za veče:


U ovu grupu frizura takođe spadaju i punđe. Evo nekih:

Uputstva za pravljenje ovih punđi možete pogledati ovde. Pustite mašti na volju, eksperimentišite i obiđite radnje sa šnalicama i ukrasima za kosu :) Protective hairstyles uglavnom podrazumevaju bazične, jednostavne frizure, ali ne moraju biti dosadni.

Ovo što nosi Reesee Winterspoon je takođe protective hairstyle:


Marame i trake vezane na ovaj način pokrivaju kosu i štite je od negativnog dejstva sunca i vetra (a možda mogu i da odlože pranje kose za dan ili dva, hmmm? ;)


Kod frizure gore bi jedino umesto repa bila poželjna mala punđa tj. umesto ovakve gumice za kosu treba koristiti šnalu-štipaljku jer manje kida kosu.


Ako želite da osetite sve blagodeti ovakvih frizura napravite sa sobom mali "challenge" - mesec dana (ili koliko već možete da izdržite) nosite samo ovakve frizure. Kosa će vam sigurno biti zdravija. Ako nemate većih problema sa kosom, i povremeno nošenje će, sem što će osvežiti vaš imidž, sprečiti sušenje i cvetanje krajeva i pucanje vlasi. U narednom periodu ćemo još pisati o ovom frizurama i dati vam još neke ideje koje mogu poslužiti kao inspiracija.

8 comments:

  1. Veoma korisno,hvala!
    Sta raditi sa kosom dok spavamo? Upleti u pletenicu,svezati rep ili jednostavno ostaviti pustenu...Ne znam koliko to utice na ostecenje kose? ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. e da , i mene to zanima kako drzati kosu na spavanju? negde sam procitala da kosu treba vezati u lagani rep pre spavanja da se ne bi mrsila i krzala, a meni je opustenije da je pustim , lakse mi tako.

      Delete
  2. A zar ne bi trebalo da vezivanje kose u pletenice i riblje kosti, i zaprawo wvezivanje kose uopshte, shteti kosi i lomi vlas...? Ja je bash cesto vezujem i pravim razne frizzurice, naravno trudeci se da je ne "stezem" i ne lomim,al su mi svi rekli da to ne valja, pa me je bash zainteresovao ovaj text.. :)

    ReplyDelete
  3. Recimo, klasicni konjski rep sa gumicom ako se nosi stalno, vise je stetan nego sto koristi. Bilo kakvo preterano stezanje narocito uz koriscenje nepresvucenih gumica/steznika moze da osteti kosu. Ja sam godinama nosila rep i kosa mi je bila jako ostecena oko dela gde sam vezivala gumicom. Sa druge strane, riblja kost i druge pletenice su dobre narocito ako se kosa tako odmara od feniranja.

    ReplyDelete
  4. Pre dobro je mokru kosu tj. prosusenu (frotiranu, da dobro upije peskir svu vodu) i onda se napravi ili obicna kika ili riblja kost. I onda kada se osusi, da se pusti kosa. Tako sam ja radila preko leta, mada bih je opet prikacila snalama za teme jer mi je smetala (metar i nesto kose, bude bas teska kika i uvek je zakacim za nesto ili je umocim u vodene smrdljive stvari xD ).

    ReplyDelete
  5. A sta ako kosa nije dovoljno duga za riblju kpost ili nemamo para da frizerki stalno placama 200 din da nam je napravi?Ili ako nas boli glava od skupljene kose?

    ReplyDelete
  6. Ovde je receno da je dobro za kosu kada je skupljena i tako postedjena negativnih uticaja. I ovde nije naglasena jos jedna bitna stavka - da se kosa odmori od feniranja na neko vreme .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, to je najvažnija prednost, zato se i prave ove frizure, evo piše u ovoj rečenici "ne zahtevaju svakodnevno češljanje i upotrebu fena i pegle, što je ogroman plus."

      Delete