Da li su silikoni štetni za kosu?



Silikoni se danas često koriste u proizvodima za kosu - ima ih u šamponima, maskama, serumima. Paralelno sa rastom njihove popularnosti na tržištu, krenule su priče o tome kako su silikoni "štetni", "uništavaju kosu", te da samo služe za "zavaravanje da je kosa zdrava". Šta je od svega ovog istina?

Silikoni funkcionišu tako što na kosi stvaraju tanak hidrofobni film ("hidrofobni" = "onaj koji ne voli vodu"). Ovaj film ima nekoliko funkcija: smanjuje mogućnost da kosa apsorbuje vlagu iz okoline; smanjuje gubitak vlažnosti iz unutrašnjeg dela vlasi; podmazuje površinu dlake tako da postaje glatka i lakše se češlja.

Međutim, vrlo je važno imati u vidu da postoji veliki broj različitih vrsta silikona i da te vrste imaju svoje specifičnosti, generalizacija je nemoguća. Neki silikoni ostavljaju deblji sloj na kosi koji može biti težak za ispiranje. Za ispiranje nekih drugih čak nije potreban ni šampon jer se potpuno rastvaraju u vodi i ne ostavljaju nikakve naslage na kosi.

Dimethicone je, na primer, najteži od svih silikona koji se koriste za negu kose. On pruža ujedno i najveći efekat zaglađivanja dlake ali ga je i najteže isprati. Cyclomethicone daje odličan osećaj glatke i meke kose dok perete kosu, ali vrlo brzo isparava i ne ostavlja iza sebe ništa.

U čemu je onda potencijalni problem sa silikonima? Ukoliko imate tanku kosu može se desiti da je silikonski serum oteža ili slepi i da vam kao posledica toga bude smanjen volumen. Takođe, ukoliko koristite veći broj različitih proizvoda sa silikonima nerastvorljivim u vodi, može se desiti da oni naprave naslage koje se teže ispiraju. To izaziva potrebu za češćim pranjem kose - a deterdženti iz šampona isušuju vlasi i to je ono što u celoj priči nije dobro. Dakle, ne silikoni sami po sebi, nego način na koji se oni uklanjaju iz kose.

Silikoni štite kosu od negativnih spoljnih uticaja i od mehaničkih oštećenja (češljanje, četkanje itd) i time i dugoročno doprinose lepoti kose. Ukoliko posle izvesnog vremena osetite da vam je kosa slepljena i prljavija nego obično, upotrebite šampon za dubinsko pranje ili običan šampon koji ne sadrži silikone (recimo tzv. "litarska" pakovanja koja se mogu naći u prodavnicama).

Evo i spiska nekih silikona klasifikovanih po tome da li su rastvorljivi u vodi ili ne:


Nerastvorljivi u vodi (potreban šampon)
1. Cetearyl methicone
2. Cetyl dimethicone
3. Cyclopentasiloxane
4. Dimethicone
5. Dimethiconol
6. Stearyl dimethicone
7. Trimethylsilylamodimethicone


Delimično rastvorljivi u vodi
1. Amodimethicone
2. Cyclomethicone
3. Behenoxy dimethicone
4. Stearoxy dimethicone


Rastvorljivi u vodi
1. Dimethicone copolyol
2. Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
3. Lauryl methicone copolyol
4. Silicones with PEG listed before it

11 comments:

  1. Mozda bi trebalo da razmotrite pozitivne efekte mesavine tokoferola i A/D kapi na koren kose...

    ReplyDelete
  2. NAJBOLJI SILIKON ZA KOSU JE L"Orelov, crvena bocica za sjaj farbane kose, ima i roze bocica za negu kose. fenomenalno mirise,daje kosi blistav sjaj,smiruje je i cini je mekom. kosta oko 500 din.

    ReplyDelete
  3. Da li silikonse kapi stete kosu ? Ja imam jako gustu kosu , sta da radim ? Sta da koristim ?

    ReplyDelete
  4. i sva filozofija se svodi na to da silikom nije dobar za kosu. ima boljih nacina da se dlaka zagladi - hidratacijom iznutra. silikon je na foru, drzi vodu dok majstori odu, a posle gledaj sta ces kad se natalozi, pa napravi vise stete nego koristi.

    ReplyDelete
  5. Kada se stavljaju silikoni.Pre feneranja ili posle?

    ReplyDelete
  6. Meni su se pokazala kao ne baš najbolje rešenje. Sad vidim da se mogu i sa blagim čistačima skinuti silikoni sa vlasi kose. Ja sam baš prošlo leto koristila ulje sa silikonima kao zaštitu od sunca, vetra, suvog vazduha, isušivanja, soli, hlora... Ništa nije pomoglo. Još sam i koristila blage šampone i veoma hranljive balzame i pakovanja (i držala ih duže od 15 minuta, zagrevala..) i ništa nije pomoglo. Naravno koristila i prirodna ulja kao pakovanje pre pranja kose, kada ne bih stavila ulje sa silikonima jer mislim od silikona ova prirodna ulja ne bi mogla ni doći do unutrašnjosti vlasi. Možda je moja kosa takva, prosto ne voli silikone, kao što nečija ne voli pantenol. Možda i to što moja nije tretirana i retko kad je feniram.

    ReplyDelete
  7. Oduvijek sam imala gustu,bujnu,zdravu kosu,čvrste dlake.I nikad nisam pazila na sastav proizvoda koje sam koristila.Kada sam počela čitati sastave,odlučila sam se riješiti proizvoda sa silikonima.U otprilike isto vrijeme sam počela bojati kosu i kvaliteta kose mi se jako pogoršala. Postala je suha,slamasta i bez sjaja.Pokusala sam sa raznim uljima,ali nije pomoglo.
    Uspjela sam naći šampon koji je bez silikona,sulfat, parabena. ..koji mi odgovara,ali njega kombiniram s jednim šamponom koji ima silikone (ali oko sredine na popisu sastojaka ) jer mi se kosa s prvim brže masti.Zanima me što bih po Vašem mišljenju trebala koristiti?Razna ulja koja sam koristila mi na žalost nisu pomogla. Zanimalo me jedno la croa ulje/maska,ali oni u sastavu imaju dimethiconol i dimethicone. Zar ne postoji neki način da ih se ukloni bez da dodatno oštetio kosu?Koristim jednom tjedno jabucni i ocat s nekim boljima da mi "ociste" kosu,da li bi to moglo očistiti te silikone? Već godinama koristim proizvode za kozu bez parabena,ftalata, fenoksietanolom, propilen glicola. ..Zanima me da li iste mjere opreza vrijede i za kosu?Tj., kada stavim te proizvode na tjeme tj,na vrhove kose,da li oni također završe u našem sustavu?
    Oprosti na toliko pitanja,ali upravo sam otkrila tvoj blog koji je prava riznica znanja♡♡
    Užitak je čitati i proučavati tvoje postove, koji podučavaju, opustaju i zabavljaju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lepim rečima :) Moja je kosa dosta oštećena tako da ja koristim i proizvode sa silikonima i meni zapravo oni dosta pomažu u održavanju kose. Imala sam period kada sam striktno takođe vodila računa o izbegavanju izvesnih sastojaka ali sada sam vremenom, nekim sistemom "pokušaja i grešaka" došla do toga šta je to što meni odgovara i kvalitet i otpornost kose na oštećenja su mi se dosta popravili. U mojoj su nezi kose najvažnije maske i tretmani pre pranja kose a šampon koristim tek u funkciji čišćenja i to slobodno upotrebljavam i šampone sa sulfatima i jače šampone (za dubinsko pranje) ako imam naslage drugih proizvoda na kosi što je u mom slučaju često. Kao sjajan proizvod ti preporučujem Philips Kingsley Elasticizer, on se koristi pre pranja, pisala sam na blogu o njemu. Po logici stvari rekla bih da proizvodi koji se stavljaju na vrhove kose ne završavaju u krvotoku, eventualno ako se nešto baš stavi na kožu glave (ja maske stavljam i na samo teme pošto mi je i tu kosa dosta suva). Moje je mišljenje da nema razloga preterano se plašiti silikona ali sve to naravno zavisi od tipa kose i ličnih preferencija. Veliki pozdrav :)

      Delete
    2. Draga,hvala puno na iscrpnom odgovoru :) Ja sam također dobila dojam da ako se stavi na vrhove da ne bi trebalo završiti u krvotoku.
      Razmišljala sam možda nabaviti neku kerastase masku - narančastu ili onu oleo,zlatnu,s uljima.
      Ako bih nabavila neko ulje ili masku sa demethicone ili demethiconol da li se njih mogu riješiti sa tom mješavinom jabucnog octa ili to treba baš biti neki specijalni šampon za dubinsko čišćenje?

      Jos me zanima, ako neko vrijeme ne koristiš ovaj philips kingsley ili neki proizvod sa silikonima,da li se kosa vrati u prvobitno stanje ili je i dalje njegovana?
      Hvala ti puno,zahvaljujući tebi započinje pravu revoluciju u njezi kose :) :)

      Delete
    3. Najpre veliko izvinjenje što nisam ranije odgovorila bila je neka gužva na poslu pa sam zapostavila blog ovih dana. Izvini još jednom. Od Kerastase maski narandžasta ima najbolje recenzije pa bih ja uzela tu da sam na tvom mestu. Što se tiče dimethicone, nisam sigurna da može da se ispere jabukovim sirćetom (moje mišljenje je da se to ne bi ispralo dobro ali nisam uspela da nađem nešto na netu da ti baš tačno to potvrdim). Što se tiče Philips Kingsley i proizvoda sa silikonima, meni oni i dugoročno sprečavaju oštećenja jer mi je vlas otpornija i više zaštićena npr. tokom češljanja, feniranja... Da, kosa mi izgleda lošije ako posle pranja na nju ne stavim baš ništa (jer je jako suva i frizzy) ali ti proizvodi mi ujedno i štite kosu.

      Delete