Kako fenirati šiške

Frizure sa šiškama su jako popularne poslednjih par godina. I dok postoje devojke koje sa održavanjem ovakvih frizura nemaju nikakvih problema, postoje i one koje teže obuzdavaju svoju oštećenu, suvu ili kovrdžavu kosu. Ako ste u kategoriji "problematičnih" i ako imate neposlušne šiške, evo par saveta koji će pomoći da vam frizura bude lepša:

1. Ukoliko osetite potrebu, nemojte se ustručavati da šiške perete svakog dana ili prema potrebi. Ako vam je kosa baš suva, to možete činiti šamponom za bebe. Kad ih operete, takođe možete staviti regenerator i držati minut ili nekoliko. Ukoliko vam je kosa sklona slepljivanju, onda preskočite ovaj korak. Ali, ako vam je kosa suva - regenerator je itekako važan - šiške će biti poslušnije pri feniranju, otpornije na oštećenja i izgledaće sjajnije.

2. Potreban vam je fen i odgovarajuća četka - mala okrugla ili ravna četka (sa ravnom ćete dobiti nešto manje volumena). Šiške prvo prosušite fenom u različitim pravcim (odozdo, odozgo, sa strane) - finalni oblik koji želite da postignete počinje da se dobija tek kada je kosa 70% suva. Pošto ste prosušili kosu, počnite sa oblikovanjem i vucite četku prema dole. Fen ne mora da bude uključen na najjače, naročito ne na početku.

3. Obratite pažnju na to da četku prislonite što je bliže moguće koži glave - često se dešava da žene suše samo donju polovinu šiški a pri korenu ostanu neisfenirane što dosta kvari opšti utisak, naročito u slučaju talasaste i kovrdžave kose. Što je manja četka to ćete lakše moći da priđete korenu kose.

4. Šiške moraju biti potpuno suve. Ako ostanu delimično mokre (čak i vrlo malo) - posle feniranja će izgubiti oblik i uviti se onako kako ne želite. Može vam se učiniti da su šiške potpuno suve a da to zapravo nisu - jer su vrele na dodir zbog vrelog vazduha iz fena. Sačekajte da se ohlade (ili prođite hladnim vazduhom iz fena) i tek onda proverite da li su suve. Česta greška je da ljudi šiške feniraju samo odozgo a da sa donje strane ostanu pomalo mokre - što je sasvim dovoljno da se uništi frizura i izgubi oblik već za desetak minuta. Zato je važno da ih prvo prosušite iz svih uglova, dakle duvajte fenom i sa donje strane.

5. Ukoliko vam je kosa sklona kovrdžanju, posle feniranja pređite šiške i peglom za kosu što će značajno uticati da budu ravne, lepe i sjajne a i oblik će se značajno duže zadržati. Rastresite ih pristima i stavite malo laka za kosu.

6. Šiške rastu relativno brzo što znači da možete malo više da ih maltretirate fenom i peglom nego ostatak kose (ali, naravno, bez preterivanja :). Kada osetite da se teže feniraju i da se taj oblik ne zadržava, stavite ciljano na njih neko sredstvo za rekonstrukciju. Umesto laka, za krajnje fiksiranje možete koristiti mlaz hladnog vazduha iz fena (cool shot opcija) što je naročito korisno ako imate onaj ružni suvišni volumen. Češće pranje i feniranje šiški je odličan način da osvežite frizuru i da izgledate urednije onda kad nemate vremena da operete celu kosu.

7. Isprobajte različite načine feniranja i stilizovanja (sa i bez regeneratora, sa ili bez pegle itd). Prethodni saveti su prvenstveno namenjeni osobama sa oštećenom ili kovrdžavom kosom, da biste pronašli varijaciju koja vama odgovara potrebno je i malo eksperimentisanja.

30 comments:

  1. imam suve ostecene siske za razliku od ostatka kose, iz tog raloga sto nikad ne mogu cetkom da ih isfeniram pa moram peglom da ih ispravljam i to me strasno nervira

    ReplyDelete
    Replies
    1. pust ih da porastu..........pa ih operi i isfeniraj............pa onda skrati ako zelis..............

      Delete
  2. Najbolje je da probas kombinaciju - cetka + pegla :) I obavezno na siske masku pre feniranja, pomaze puno.

    ReplyDelete
  3. Koju masku?? Meni su takodje ostecene siske, jer ih na svaka 2 dana peglam..

    ReplyDelete
  4. ja ne peglam kosiu uopste samo je prosusim sa fenom...niti je feniram ....siske takodje niti peglam niti feniram ali na moju srecu izgledaju kao peglane....ima med boju kose,,,koja se swakim danom menja....kao da sam izvlacila pramenove a takva mi je prirodna

    ReplyDelete
  5. ja sam se slucajno krivo osisala siske i sad su mi katke tako da necu da ih diram...a kako da ih feniram sa cetkom obicnom za cesljanje i fenom,a da budu ravne :) ?? pomazitee hitno

    ReplyDelete
  6. Najbolje da kupis malu cetku za feniranje, oko 200 dinara kostaju :) Detaljno uputstvo za feniranje - u tekstu gore.

    ReplyDelete
    Replies
    1. e pa xwalla na savetu da znas da cu da probam sutra za novu godinu

      Delete
    2. pa kupi sto manju cetku za feniranje.idi kod frizera pa nek ti siske pravo osisa.onda ih operi i fino isfeniraj ili ispeglaj

      Delete
  7. ali nisu mi simetricne,nego krivo idu :PP ali nmvz,neki mislie da je to fora :D a jel imas neki licni savet kako da budu mnogo,mnogo ravne znaci bas bas...?? :))

    ReplyDelete
  8. a i gore ne kazu kako da se feniraju msm kao npr vucite cetku od gore ka dole,lupam xD..??

    ReplyDelete
  9. Stavis cetku najblize moguce do glave (sto je manja, prilaz je laksi) i vuces prema dole :) Mozes da drzis neko vreme u mestu ili da je stalno pomeras i primenjujes pritisak, vidi vec sta vise odgovara tvojoj kosi, pravi kombinacije. Prosusi je iz razlicitih uglova. Kada su suve, predji peglo i onda mlazom hladnog vazduha iz fena (ako imas tu opciju na fenu :)

    ReplyDelete
  10. Imala sam normalne kratke šiške koje sam pustila da porastu duze i izjednace se sa ostalom kosom. Sad su mi do kraja nosa. Dok sam cekala da mi porastu, zakacivala sam ih snalicama i sad kad ih pustim presavijene su mi na mestu gde su bile zakacivane snalom. I takve su uvek...grrrrrr.... I kad su mokre i kad su suve i cak i kad su fenirane....!!! Sta da im radim???:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. oper ih i isfeniraj.. pa ih pusti skroz niz licei snalicom ih uhvati zajedno na vrh glave.........
      imala sam isti problem pa sam procitala clanak i sad su mi extra

      Delete
  11. iskreno najbolje stoje siske ko ima kvalitetniju kosu...lakse je za odrzavanje...//

    ReplyDelete
  12. ja imam kovrdzeeeee...:'( a frizer mi je rekao kad bih samo dva puta mesecno peglala kosu da bih je unistila skroz a meni ravna kosa TAKO DOBRO stoji.....plus sto sam danas napravila siske koje su malo sire nego sto bi trebale da budu ali pusticu taj deo da izraste...:'((((

    ReplyDelete
  13. kako se pravilno seku siske zelim da ih imam

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa odes kod frizera za prvi put

      Delete
    2. POKVASIS IH,ZATIM IH SKUPIS(SVAKI PRAMEN OBAVEZNO)I SAMO PRAVO FIKNES

      Delete
  14. Mislim da je najbolje da ti ih prvi put oblikuje frizer a posle mozes da pokusas i sama, tekst o skracivanju nalazi se ovde: http://negakose.blogspot.com/2010/11/kako-da-sami-skratite-siske.html

    ReplyDelete
  15. Imam siske vec godinama,a sada ih ne zelim vise.
    Sta da uradim da brze porastu?

    ReplyDelete
  16. imam izduzen oblik lica. Da li bi mi stajale ravne siske?

    ReplyDelete
  17. zelela bih da imam siske na stranu, imam srcasti oblik lica i nzm da li bi mi stajale... i plus imam kovrdzavu kosu!!! sta da radim???

    ReplyDelete
  18. Ja sam danas otisla kod frizera i napravila siske na strau. Prelepo izgleda, i bas sam zadovoljna. Da li neko moze da nam postavi neke frizure po koracima za dugu kosu sa siskama na stranu? :) :) :) :) :) :) :)

    Pozdrav

    ReplyDelete
  19. Meni je kosa talasasta, i zelim da stavim siske, ali ne ravne nego da idu ukoso, preko jednog oka, tanke naravno i od jednog reda... Ali imam jedan problem!
    Ne znam, da li ce mi stajati.. Ja imam malo duguljasto lice.. Treba mi hitno vas savet, odgovorite brzooo!

    ReplyDelete
  20. Moje siske su duge i steoenaste,pa bih volela znati kako ih nogu fenirati da bi stajale po strani lica a ne da padaju preko njega...

    ReplyDelete