Kokosovo ulje za 50 dinara?


Ova ulja privlače pažnju u prodavnicama (dobrim delom zbog cene) i dugo su prisutna na našem tržištu, moj je utisak da ih prvenstveno koriste muškarci i tinejdžeri za postizanje onih zalizanih i/ili "mokrih" frizura i da su zato tako dugo opstala :) Jednostavno, imaju svoju publiku. A zbunjuju nas ostale ;p Ok, pročitali ste da je kokosovo ulje dobro za negu kose i želite kokosovo ulje (koga i nema baš svuda) a u lokalnom supermarketu je mala plastična bočica za 50 dinara i mami vas? Šta sad? ;p

Oznaka za kokosovo ulje je Cocos nucifera. Ako pogledamo listu sastojaka, lako dolazimo do zaključka da ovde kokosovog ulja zapravo nema. Pretpostavljam da dosta ima i do nedovoljno dobrog (ili nedovoljno primenjenog) Zakona o zaštiti potrošala jer ovde naziv proizvoda ne odgovara sadržini. U svakom slučaju, već sam pominjala na blogu, imajte na umu da ovo nisu čista ulja, i ako vam je recimo potrebno kokosovo, sigurno nećete kupiti ovo. Nerafinisano kokosovo ulje (koje jelte ima sve odlike kokosovog ulja) najčešće se prodaje u prodavnicama zdrave hrane i tegla od 310 grama košta oko 600 dinara. A šta je u ovim bočicama?



Prvi i glavni sastojak u svim ovim uljima je Paraffinum Liquidum iliti mineralno ulje. Mineralno ulje spada među sastojke koji su na Internetu "progonjeni", vrlo slično silikonima (da je kancerogeno, štetno, isušuje kosu i kožu itd). O tome je već bilo reči u ovom tekstu. Mineralno ulje se često nalazi u hidrantnim regeneratorima i glavni je sastojak bebi ulja. Kada sam pre nekoliko godina razgovarala sa jednom frizerkom o oštećenoj kosi, dala mi je savet da namažem na kosu Pavlovićevu mast i da tako prespavam, pa da ujutru operem kosu. Glavni sastojak Pavlovićeve masti je takođe mineralno ulje (ne kažem da je to ni dobro ni loše samo napominjem da je ovo prilično rasprostranjen i popularan sastojak). 

Mineralno ulje stvara "barijeru" između vlasi i spoljnih promena i štiti postignuti nivo hidratacije (uzalud ste ishidrirali kosu ako ta voda ubrzo nestane, treba vam nešto da je tu i zadrži, zato je dobro koristiti neki leave-in proizvod da bi vaša nega imala više efekta). Ne penetrira u unutrašnjost vlasi (kao recimo kokosovo ulje) nego pravi zaštitni film na površini vlasi. Mineralno ulje je okluzivno, što znači da stvara film koji sprečava gubitak vlage iz kože i kose. Evo jednog rangiranja supstanci po okluzivnosti:

Vazelin 80+
Mineralno ulje 75+
Maslinovo ulje 70
Ši puter 70
Ulje makadamije 70
Ricinusovo ulje 68
Sojino ulje 68

Izvor: http://www.floratech.com/Uploads/pdfs/occlusivitychart.pdf

Ovo ujedno objašnjava često korišćenje mineralnog ulja u modernoj kozmetici. Ono što je iz ove liste jako interesantno je da se prirodni sastojci kao što su maslinovo ulje i ši puter jako dobro rangiraju (što možete imati u vidu kada razmišljate o tome kako da kosu održite hidriranom + što, sem što dobro prave barijeru, sadrže razne druge korisne sastojke ).



Drugi sastojci ovog "kokosovog ulja" :p su orahovo ulje, ekstrakt biljke petrovac, vazelin, vitamin E i parfem. Dakle, kokosovog ulja nema ali ako želite možete ga koristiti za zaštitu kose od isušivanja. Naravno, tu su i druge alternative, sve je stvar preferencija i zavisi od tipa kose, znam da mnoge kovrdžave osobe sa jako suvom kosom koriste bebi ulje (ovo je identičan princip). Naročito je važno prilagoditi količinu, lično sam mišljenja da je bolje staviti manje i na krajeve jer je masno i daje gorepomenuti efekat "vlažne" kose. Ako ništa drugo, ova ulja lepo mirišu :) Inače, u Lilly-ju se može kupiti čisto mineralno ulje makedonskog brenda Galafarm i košta negde oko 100 dinara. 

Still ima sličnu kolekciju ulja za kosu, čiji je glavni sastojak, opet Paraffinum Liquidum.  


Izvor slike: http://www.stevanstill.co.rs/page/?id=257

Tek usput, u mom Lilly-ju su se pojavila ulja proizvođača iz Makedonije Galafarm (maslinovo, ricinusovo, kantarionovo, orahovo, bademovo i čičkovo) a takođe možete kupiti mineralno ulje i glicerin za vaše kućne eksperimente i mućkalice :)). 


Izvor slike http://www.galafarm.com.mk/proizvod_en.asp?id=83


17 comments:

  1. Lepo objasnjenje.Nabavila sam kokosovo ulje u tegli,jeste skuplje al ima da traje dosta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je, ja cenim da jedna tegla može da traje i godinu dana bez problema :) a menja više proizvoda

      Delete
  2. Eh baš sam se zabavila ovim tekstom :D Prošla sam jednom pored ove bočice, upalila mi se crvena lampica kada sam bacila pogled na cenu lol. Sjajan tekst.

    ReplyDelete
  3. Je l' si probala sa pavlovicevom kremom? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaboravila sam to da napisem u tekstu, nisam :)

      Delete
  4. Odličan i koristan post! A devojke uglavnom prvo pomisle na ovo, kada se pomene kokosovo ulje :)

    ReplyDelete
  5. Baš pre neki dan gledam ova ulja na polici, kokosovo i čičkovo, i mislim se nema šanse da je dobro za kosu čim toliko košta. I sva sreća ne kupih. Za sada koristim pravo kokosovo ulje, ljude možda odbije cena, pa ne žele da daju 600 din za jedno obično ulje. Ja ga koristim od decembra svakodnevno, što u ishrani što nezi kose i nisam još uvek ni pola potrošila. Toplo preporučujem svima nerafinisano kokosovo ulje za spas oštećene kose :)

    ReplyDelete
  6. A ova Galafarm da li su prava ulja ili mineralna? Jer kad u apoteci trazim bademovo ulje ili ricinusovo uvek mi daju to Galafarm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao kupila sam i ja Galafarm ricinusovo. Po onome što piše na bočici to jeste ricinusovo olje. Jedino što izgleda da nije nerafinisano, ali jeste ricinusovo ulje.

      Delete
  7. Ja sam nekada davno imala ovo ulje. Iz neznanja sam ga kupila, a ubrzo i bacila. Uzela sam pritom i bademovo ulje. Nazalost mnogi ga kupuju iz neznanja.

    I meni je najbolje Beyond u teglici,

    ReplyDelete
  8. evo i ja sam kupila kokosovo ulje,tegla od oko 300gr je 640din.
    Kosa mi je farbana i samim tim suvlja sa ostecenim krajevima.
    Sinoc sam stavila ulje i drzala oko 3h,kosa mi je nesto elasticnija posle nanosenja prve maske,
    danas sam uzela malu kolicinu ulja i stavila na krajeve i vidim da to prija mojoj kosi.
    Zanima me dali su rezultati koriscenja ove maske vremenom uočljiviji ,koliko često koristite ovu masku?
    I jos da kazem da sam danas stavila nesto ulja na očisceno lice i mogu reci da odlicno hrani.Pozdrav !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo, sve zavisi sve od toga kakva ti je kosa, ali i korišćenje jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje je ok. Ono dosta deluje i preventivno i smanjuje buduća oštećenja I gubitak proteina usled češljanja, feniranja itd. pa verujem da se rezultati vise ispoljavaju tokom nekog dužeg perioda korišćenja. Ne znam šta drugo od proizvoda za kosu koristiš, ali i og toga zavisi. Pozdrav :)

      Delete
  9. Ja bih pitala,za bebu koje ulje koristiti,kokosovo ili bademovo? Za mazanje celog tela,kao i za starije dete.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ulje uopste nije preporucljivo koristiti na decijoj kozi pogotovo ne za bebe.Zivimo u doba masovnog dezinformisanja putem medija. Sapun, voda, kupke bez mirisa i farbi su idealna sredstva za decu i bebe sve dok deca ne pocnu da ulaze u pubertet .Kad krenu hormoni da rade tad moraju preci na malo jaca sredstva za odrzavanje higijene. Ulje malim bebama ne sluzi nicemu, mahom cak i skodi ,roditelji ga koriste zbog lepog mirisa a u sustini bebama se na taj nacin zapusavaju pore i dolazi do blagog poremecaja termoregulacije. Vecina roditelja zna da ste u prvim mesecima vi ti koji odrzavate bebinu termoregulaciju i treba zaobilaziti sve sto je narusava.Prirodno li ne ulje nije za bebu i malu decu.

      Delete
  10. Organska/prirodna ulja dobro hrane kožu ali veoma brzo postaju užegla u dodiru sa vazduhom i vlagom. Probao sam i doživeo izuzetno neprijatna iznenadjenja više puta sa raznim vrstama ulja. Koliko se brzo organsko kokosovo ulje užegne na koži to je prosto neverovatno. Mogu jedino da se koriste za jelo, ili kao privremena maska za lice/telo na pola sata i nakon toga sve obavezno dobro isprati sapunom, inače će da smrdite kao tvor a možda nećete ni biti svesni toga.

    Mineralna ulja su super za zaštitu kože, imaju krupnu molekularnu strukturu tako da ne prodiru u dublje slojeve kože, negativno dejstvo mogu da imaju jedino ukoliko ih proizvodjači miksuju sa lošim hemikalijama. Ako ste sumnjičavi nabavite čisto mineralno ulje, prilično je jeftino a rok trajanja je praktično neograničen i neće nikada da užegne.

    ReplyDelete
  11. Jeste da je post bas star ali mozda nekome bude znacilo moje iskustvo. Naime majka je ovo pre kupovala sebi i nanosila na kosu a ja sam mazala nokte i zanoktice i dok majci nista nije pomoglo po pitanju kose meni je super bilo za ojacavanje noktiju jer su mi bas slabi i skloni pucanju i dan danas se vracam ovoj metodi kad je neophodno.

    ReplyDelete