Maslinovo ulje za negu kose


Različitim tipovima kose odgovaraju različita ulja - neka su jednima bolja kao tretman pre pranja, drugima u maloj količini na krajevima kose posle pranja... Jedno od ulja sa kojim vredi eksperimentisati, zbog dostupnosti, pozitivnih efekata i duge tradicije u nezi kose svakako je maslinovo ulje. Nerafinisano maslinovo ulje može se kupiti u većini prodavnica (cene se kreću već od 300 dinara za 250 ml pa naviše). Maslinovo ulje omekšava kosu, sadrži vitamine A i E i ima protivupalno dejstvo. Kosa postaje elastičnija i otpornija na oštećenja, a posebno je dobro za suvu i frizzy kosu.

Za one koji ne vole petljanje po kuhinji :) maslinovo ulje je čest i popularan je sastojak različitih komercijalnih proizvoda za negu kose. Na kraju teksta se nalazi lista od nekoliko ovakvih proizvoda.

Kako se koristi maslinovo ulje?


Maslinovo ulje se može koristiti kao tretman pre pranja. Na dan kada bi inače trebalo da perete kosu, utrljajte jednu do dve kašike maslinovog ulja na kosu i ostavite barem pola sata (ili onoliko koliko imate vremena na raspolaganju, još je i bolje nekoliko sati). Potom kosu operite šamponom (kao i obično) i stavite neki laganiji regenerator. Takođe možete da prespavate sa maslinovim uljem pa da ujutru operete kosu. Tretman pre pranja će smanjiti negativno isušujuće dejstvo šampona na vlasi,

Maslinovo ulje može se koristiti umesto leave-in regeneratora. Sasvim malu količinu (veća će vrlo lako umastiti kosu) utrljajte na krajeve kose. Ovo će im pružiti mekoću i dodatnu zaštitu. Pored toga, ako ste prethodno koristili hidrantni regenerator, održaće dostignuti nivo hidratacije.



Za pojačavanje efekta maske i dubinski tretman


Može se koristiti za "pojačavanje" vašeg omiljenog regeneratora ili maske. Jednostavno umeštajte kašiku maslinovog ulja u regenerator koji i inače koristite i ostavite malo duže no obično na glavi. Možete da stavite i plastičnu kapicu i zagrevate fenom da biste uradili dubinski tretman. Ovo će popraviti efekat maltene bilo koje maske/regeneratora.


Maska za kosu sa žumancetom


Ubedljivo najpopularniji način korišćenje maslinovog ulja u Srbiji je pravljenje domaće maske sa žumancetom. Tradicionalno se koristi za oporavak oštećene kose. Ovo je prva DIY koju sam probala, kad sam imala 15 godina i jako jako suvu kosu (tada i nije bilo da nekih dobrih maski na tržištu, ili bar meni nisu bile dostupne). Ono što ja primećujem sa ovom maskom je - omekšavanje i sjaj a vlas deluje punije.

Potrebne su vam dve kašike maslinovog ulja i žumance. Pomešajte viljuškom, smesa treba da bude ujednačena. Smesu možete zagrejati (ali malo, nikako do ključanja, u protivnom će se skuvati žumanac :> Dakle, zaboravite na "hot oil" ;p dovoljno je malo zagrejati. Radi boljeg nanošenja uvek je dobro kosu podeliti u sekcije pomoću šnale (barem dve sekcije - gornju i donju). Prilikom nanošenja koncentrišite se na krajeve i oštećene delove. Držite minimum 30 minuta a optimalno oko dva sata. Možete koristiti plastičnu kapicu i zagrevanje fenom za dodatni efekat.

Ako vam smeta miris jaja, možete dodati i nekoliko kapi nekog eteričnog ulja da popravite miris.


Umućeno izgleda ovako :)



Tretman pre pranja sa maslinovim i kokosovim uljem


Kao tretman pre pranja može se koristi u kombinaciji sa kokosovim uljem (odnos 50:50). Jednu kašiku maslinovog ulja pomešajte sa kašikom kokosovog ulja i nanesite na kosu. Neka stoji na glavi pola sata ili više (poželjno više :) a potom isperite šamponom.



Maska za kosu sa maslinovim uljem i medom





Med ima hidrirajući efekat i često se koristi u kombinaciji sa maslinovim uljem. Dve kašike maslinovog ulja pomešati sa kašikom meda - poželjno je zagrejati kako bi se smesa bolje ujedinila i da med ne bi bio lepljiv (pomešati med i ulje u maloj šerpici i onda ih staviti u drugu šerpu sa ključalom vodom, da se smesa malo otopi i sjedini (tzv. "double boil" metod - kao u ovom tekstu)).

Maska za sjaj kose

Potrebno:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • pola šoljice kokosovog mleka
  • jedan avokado
Viljuškom izgnječiti avokado dok smesa ne postane ujednačena; dodati kokosovo mleko i maslinovo ulje. Potom lagano zagrejati (samo da se bolje sjedini). Staviti na kosu i držati 30 minuta.

Sprej za obnavljanje kose

Potrebno:

  • Destilovana voda
  • Sok aloe vera
  • Maslinovo ulje
U praznoj prskalici pomešati vodu, sok aloe vera i maslinovo ulje u razmeri 5:2:1. Koristiti posle pranja kose ili po potrebi za osvežavanje. Sprej čuvati u frižideru.


Evo još nekoliko recepata se detaljnijim objašnjenjem i slikama postupka:

Maska za kosu sa bananom
Maska za kosu sa avokadom
Tretman sa kokosovim uljem
Puter za kosu i telo sa shea butterom

Lista komercijalnih proizvoda koji, između ostalog, sadrže i maslinovo ulje:

  • Shwarzkopf Gliss Oil Nutritive maska, šampon i regenerator
  • Aura Explicit maska za kosu
  • Biomelem balsam sa medom, maslinovim uljem i uljem jojobe
  • Tigi S Factor Diamon Dream regenerator
  • Joico Color Endure maska
  • Stevan Still Hair Food zaštitno pakovanje sa maslinovim uljem
  • Garnier Repair & Shine 3 šampon i regenerator

7 comments:

  1. Ovo si baš lepo i detaljno napisala.
    Nažalost, meni ne pomaže mnogo maslinovo ulje. Jedinu pozitivnu stvar koju vidim jeste sjaj koji daje.

    Ali volim proizvode na bazi ovog ulja, kao na primer Still Maslina. Stvarno je odličina maska. Dosta dobro hidrira, a meni je čak i malo bolja od Still Maline koja je toliko hvaljena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interesantno da nikad nisam probala tu Still Maslina masku :) a eto bas bih mogla

      Delete
  2. Uvek sam za prirodne preparate! Podrzavam 100 %!

    ReplyDelete
  3. Koje maslinovo ulje kupujete i gde?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilo koje samo da bude Extra Virgin, znaci mozes u prodavnici zdrave hrane ili supermarketu :)

      Delete
  4. extra je,morate vise puta za pravi efekat

    ReplyDelete
  5. Odlični recepti, moram ih probati, baš mi je nešto ovako trebalo! ❤❤


    https://aandymm.blogspot.rs

    ReplyDelete