pH balansirani proizvodi za kosu (+ primeri)


pH vrednost se kreće između 0 i 14 - 7.0 se smatra neutralnom, sve vrednosti ispod neutralne su kisele a iznad su bazne. Kako se pH vrednost pomera prema ekstemima - baznom ili kiselom - rastvori su jači i mogu oštetiti pa čak i uništiti kosu! Blanš je recimo alkalan i ima pH vrednost između 8 i 9.5.

Normalna, zdrava kosa ima pH vrednost između 4.5 i 5.5 i samim tim smatra se blago kiselom. Ovakva kosa će biti pozitivno naelektrisana (+) i imati kompaktnu strukturu kutikule. Spoljni sloj kutikule će biti zatvoren i mekan, a kosa će biti sjajna. Korteks je time zaštićen i nivo vlage u kosi je optimalan (jer voda neće ispariti kroz podignute kutikule), tako da je kosa snažna i elastična. Zdrava kosa ima normalan nivo poroznosti i prestavlja dobru polaznu osnovu za različite hemijske tretmane.

Oštećena kosa ima pH vrednost iznad 7.0 i negativno naelektrisanje (-). Kutikule su podignute i kosa nije sjajna. Neravne otvorene kutikule se mogu međusobno zakačiti što izaziva petljanje kose i povećanu osetljivost na mehanička oštećenja i spoljne uticaje. Oštećena kosa će biti veoma porozna i nije dobra polazna osnova za rađenje hemijskih tretmana jer rezultati mogu biti neočekivani i neujednačeni.
  
Vrsta proizvoda za kosu
pH vrednost proizvoda
Polutrajne farbe
8
Trajne farbe
9
Blanš
8 – 9.5
Izvor: "Adanced Haidressing" Stephanie Henderson-Brown, Catherine Avadim

Kada ofarbate kosu, prvi efekti će biti da boja izgleda bogato i sjajno, ali posle nekoliko pranja boja bledi i postaje beživotna. Kada birate šampon za farbanu kosu važno je da on ima nizak pH jer šamponi sa visokim pH brže isperu boju. Mnogi brendovi zato imaju specijalizovane linije za farbanu kosu. Nekoliko nedelja posle farbanja, kutikule su ranjivije no obično zbog hemikalija uptorebljenih pri procesu farbanja - da biste prevazišli ovu privremenu osetljivost kose, dobro je da koristite pH balansirane proizvode. Ovakvi šamponi su uglavnom izuzetno blagi.

Recimo, na slici gore je Amika Color pHerfection šampon koji je formulisan na bazi pomenutih principa i on ima pH nivo između 4 i 5.5. Na zvaničnom Insight sajtu piše da su svi njihovi proizvodi formulisani da imaju pH između 5.0 i 6.0. Insight je jedan od Rolland brendova, a drugi Rollandov brend koji lično obožavam a ima jasno istaknut pH nivo na bočici je Una Phytology Range (u karakterističnim zelenim bočicama).  

Na primer, proizvod Detangler Una ima pH između 3.6 i 4.0 - oznaka je u gornjem levom uglu bočice. Ja sam imala ovaj Detangler - kosa posle njegovog korišćenja je perfektno meka i raspetljana, kupovala sam ga još davno na Sajmu kozmetike ali ostao mi je u jako lepom sećanju. Pretpostavljam da bi bio naročito koristan za raspetljavanje kose koja se teško češlja kao i dečije kose. Uglavnom, niži pH ovog proizvoda omogućava da se dlaka "složi" tj. da se kutikule zatvore i da se kosa raspetlja.


Ili na primer, Una Rolland hidrantna maska, takođe stoji na pakovanju oznaka za pH između 4.8 i 5.2. 


Takođe Rolland ima vitaminski leave-in regenerator (pH između 5.0 i 6.0), genijalni Clarifying šampon koga iz nekog razloga više nema kod nas imao je pH između 5.8 i 6.0, intenzivni proteinski tretman (pH 4.0 - 5.0)... Pregled njihovih proizvoda sa pH vrednošću možete pogledati na ovom linku a na sajtu Alexandar Cosmeticsa nalaze se ovde. Da podsetim, reč je o istom proizvođaču koji proizvodi Insight a koji je dosta popularan kod nas zbog dobrog odnosa cena/kvalitet.

Rolland ima i jednu posebnu liniju koja je napravljena da bude pH optimalna i zove se O.WAY HSystem. Ova linija namenjena je da podrži proces farbanja kose - šampon ima pH vrednost između 3.9 i 4.2, baš kao i maska i oni vraćaju normalan pH posle farbanja, detalje o proizvodima pogledajte na ovom linku. Nešto što ću ja iz ove linije sigurno sebi kupiti pre ili kasnije :> je ovaj proizvod - HRestore - proteinski integrator sprej, pH između 4.0 i 5.0 na sajtu Alexandar Cosmetics košta 887 dinara. Obnavlja strukturu dlake, balansira poroznost i idealan je za korišćenje posle hemijskih tretmana.



Ako posećujete strane sajtove koji se bave problematikom oštećene kose, verovatno ste već čuli za brend ApHogee. Kao što samo ime brenda kaže, oni svoje proizvode kreiraju na bazi principa balansirane pH vrednosti. Njihov čuveni 2-step proteinski tretman ima pH vrednost između 2.8 i 3. 






Brend koji ima jasno istaknut pH nivo na svojim proizvodima je i Joico.


Ovo je sa pakovanja Joico K-pak, jednog od njihovih najpoznatijih proizvoda koji služi za rekonstrukciju oštećene kose:


A desno od pH čak stoji veličina proteinskih molekula! :> Joico intenzivni hidrator ima pH vrednost 3.5.

Ovo je bilo tek nekoliko proizvoda i brendova koji obraćaju posebnu pažnju na pH vrednost proizvoda ili koji jednostavno posvećuju više pažnje da tu informaciju komuniciraju potrošačima. Lista svih proizvoda za kosu za koje sam uspela da pronađem pH nalazi se na ovom linku.



18 comments:

  1. Sjajan post,sjajan,ovo mi je sve trebalo da procitam da bi videla da sam i sama to negde znala,al uvek reko mozda je do moje kose,al u stvari sampon je krivac za sve,probala sam nirex njegov ph je 5.5 kosa skroz drugacija,nego od ovih sampona komercijalnih,al bi ja opet nesto blaze,imam bebecu kosu,tretiranu,al na krajevima tj od polovine jako jako suvu pa je frizzy,koju god masku da probam nikakav rezultat ne vidim tako da moram naci nesto sto prija i deci i nama velikima sa bebecim kosama tj dlakama.E sad imala bi pitanje za tebe ovaj sampon rolandov una jel ima on u nekom manjem pakovanju i da li moze da se koristi na tretiranoj ili ti farbanoj kosi da ne bi ispirao farbu ili amiku da uzmem ne znam u dilemi sam,za insight mislim da ce biti prejak jer si navela da je ph do 6 tako da cu ga izbeci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo, izvini što kasnim sa odgovorom malo. Za Rollandove šampone nisam videla da imaju mini pakovanja. Amika ima manja probna, kao što si verovatno videla. Mislim da nećeš pogrešiti koji god da blaži šampon (sa balansiranim pH) odabereš. Jedino što oni nisu kompatibilni sa nekim težim maskama itd. Ovde imaš spisak proizvoda sa pH vrednošću pa ti možda pomogne pri izboru http://negakose.blogspot.com/2014/05/lista-proizvoda-za-kosu-sa-ph-vrednoscu.html Mada vidim sad sa na listi nedostaju Rolland šamponi u zelenim bočicama, gledaću da ih ubacim u skorije vreme na listu.

      Delete
    2. Proverila sam, ipak se potkrala greška na sajtu Alexandar Cosmetics, oba Amika šampona imaju pH između 4.5 i 5.5 - bar tako piše na zvaničnom Amika sajtu: http://loveamika.com/showproducts/properties?id=24 i http://loveamika.com/showproducts/properties?id=26

      Delete
  2. U dilemi sam rekla si da amika ima ph izmedju 4 i 5.5 da to ima nova kolekcija triple rx ,a ovaj gore napomenut tvoj ima ph od 5 do 5,5 pa sam u dilemi koji da kupim da li ovaj prvi ili drugi ima istaknuto na sajtu ac pa pogledaj,jako bi mi znacilo tvoje misljenje.Probala bi roland una al ne bih da rizikujem sa tolikom mililitrazom,a i cena nije zanemarljiva,ovako mogu probati amiku,pa i ako ne bude ok moze se potrositi ovo malo pakovanje.Zanima me samo da li u sastavu ima silikona,jer ako ima odustajem od amike :) ?Super post zaista si sve jako lepo napisala i popunila praznine o kojima nisam imala pojma :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao, izvinjenje i tebi što malo kasnim sa odgovorom :-/ :) ovaj Amika šampon sa slike nema silikone. Triple rx je (po pH vrednosti) blaži - što znači nežniji za kosu ali takođe znači da će slabije da ti opere kosu. Ako ne koristiš inače teške maske i ulja, možeš da probaš i rx. Nažalost na Internetu nisam našla nešto puno recenzija, tako da, nisam pametna :) Ne znam da li imaju kesice od par mililitara, to bi bilo najbolje za probu.. U svakom slucaju, oba su dosta blaga.

      Delete
    2. Hvala ti na odgovoru,bas sam u dilemi koji,al sad ako taj tvoj amika nema silikone predpostavljam da nema ni triplex,ne znam samo da li su oni hidratantni samponi i jedan i drugi ?Pravo da ti kazem izbegavam sve tesko za kosu,urnisali su mi macadamia proizvodi dlaku skoz,silikoni na mojoj kosi daju unistavajuci efekat sta da ti kazem mozda umisljam al testirala sam i razuverila misteriju,silikoni jedno veliko nikako.Vise stete mi napravilo nego koristi.

      Delete
    3. Našla sam sastav za Triple RX napokon - ima PEG-12 Dimethicone što jeste neka vrsta modifikovanog silikona - ali vrlo je lagan (ispire se običnom vodom) i nije visoko na listi sastojaka. Što se šampona tiče, mislim da oba imaju negujuće osobine, triple rx je više za jačanje oštećene kose a kod pHferection je više akcenat na zaštiti boje. Nećeg pogrešiti bilo koji da uzmeš, a ti vidi šta ti je važnije od ta dva :)

      Delete
  3. Hvala ti bas sam htela da ti sad napisem jel ima negde sastav da se procita,meni treba neki jako slab sampon,li takodje da stiti boju da mi ne ispira i da neguje tj da mi hidrira prvenstveno tako da ipak bolje da uzmem ovaj sto i ti imas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo sastava ovde http://i-glamour.com/images/704004_3.jpg

      Nema na čemu :)

      Delete
    2. Hvala,videla sam i proctala sad i cini mi se da je proteinski bas za oporavak dlake,sto ne moze da skodi jer je namenjen nakon tretiranja kose svim i svacim.Kad bi bilo kesice da se kupe bilo bi odlicno tako bi probala i jedan i drugi,a ovako moras biti prinudjen na odlucivanje.

      Delete
    3. Ne znam da li je do njih ili zaista imaju isti sastav triplex i color pise da oba imaju Dimethicone u sastavu,a ti si rekla da color nema silikone u sastavu,po ovom svemu imaju isti sastav.Pogledaj,a mozda je do njih greska.Pazljivo sam gledala.

      Delete
  4. Evo sastava za pHerfection sampon, nema dimethicone: INGREDIENTS: Water/Eau (Aqua), Sodium Methyl-2 Sulfolaurate, Disodium 2-Sulfolaurate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glucoside, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Seed Oil, Prunus Serotina (Wild Cherry) Bark Extract, Arnica Montana Flower Extract, Sodium Chloride, Glycol Distearate, Laureth-4, Polyquaternium-7, Benzophenone-4, Polysorbate 20, Citric Acid, Polyquaternium-10, Tetrasodium EDTA, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Fragrance (Parfum), Butylphenyl Methylproponial, Limonene, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene, Carboxaldehyde, Hydroxycitronellal, Citronellol, Coumarin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti,do njih je greska jer sam posle videla da na kesicama u pakovanju pise ovaj sastav bez silikona,a na bocama je od triplexa uzet isti sastav pa sam zato bila u soku kako to da su isti.Dobro ovaj ima isto silikone al se oni ispiraju vodom (Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone) nije strasno :) Sve je dobro samo da nema dimetichone on razara dlaku u mom slucaju izgleda.Samo da te pitam jel kosa kad se odvikava od sls-a zna da podivlja i da bude drugacija u losem smislu ilo dobrom :) Jer prala sam par puta sa samponima bez sls-a i kosa mi je bila cudn,al imali su pantenola u sastavu tako da sam prepisala to pantenolu jer mi neodgovaa ukuti dlaku i bude ko zica.Dok nekome omeksa.

      Delete
    2. Sigurno da je potreban neki vremenski period za tu tranziciju, mozda je bilo dobro da pre nego sto si presla na sampone bez SLS uradis neko dubinsko pranje (da se kosa lepo očisti od svega). Šamponi bez SLS podrazumevaju generalno laganiju negu. Ja sam koristila šampone bez SLS ali nikad nisam prešla na njih nešto trajnije pa ne mogu da dam lično iskustvo, ali sigurno da treba vremenski period da se kosa navikne, kao i da ti vidiš efekte toga što kosu tretiraš manje agresivnim preparatima (manje suva i mekša kosa itd).

      Methylisothiazolinone i methylchloroisothiazolinone su konzervansi.

      "Methylisothiazolinone (MIT) and methylchloroisothiazolinone are preservatives that are usually sold and used as a mixture (trade name: Kathon CG). They are part of the ketone family, a group of organic compounds, and the –one at the end of their name can be confused with the –one found in the names of some silicones." izvor: naturallycurly.com

      Delete
    3. Ne planiram trajno da predjem iskreno,jer ne mogu bas non stop prati bez sls,mislila sam da rotiram,al kad se kosa ofarba ne mogu je urnisati sa slsom jer jadna se sva isusi i izgleda ko zica,plus se boja ispere nakon prvog pranja,i dzaba skupa farba i ulaganje u kvalitet farbe i farbanje kad me unisti sampon :),a ovi drogerijski proizvodi svi za farbanu kosu sadrze sls,al mozda u nekim manjim kolicinama,testirala sam i ispirali su mi boju nakon prvog pranja,a takodje i isusili dlaku nakon par pranja,a i silikoni su mi urnisali dlaku spomenula sam macadamia ulje veliki brend sa jako losim sastavom koji moju dlaku urnise i jednoostavno ona kao da nije moja,izbegavam silikone jer izgleda da od njih na mojoj dlaci vise stete nego koristi.A hvala ti na preporuci,znam da sa samponom bez slsa ne mogu koristiti silikone,ja podrazumevam to pod teskom negom.A laganiju bez njih :) Hvala za objasnjenje,al negde sam citala da su silikoni koji se vodom ispiraju.Ako sam pogresila negde oko jake nege i laganije ispravi me,a moze i neki savet,zaista si divna i sve pohvale za tvoj blog.

      Delete
    4. Slažem se sa tobom, i ja pod laganijim proizvodima podrazumevam one bez silikona. A pod težim, pored silikona, podrazumevam i različita ulja i butere za kosu.

      Oprala sam danas kosu ovim Amika pHferection šamponom napokon :), stavila sam lagani regenerator bez silikona (Genera Kokos) i ispalo je super! Kosa mi je puno manje nakostrešena no obično a oprala sa se sasvim ok. Očekivala sam da će biti slepljena ili nešto ali ustvari je super.

      Delete
    5. Jao super i ja sam kontala da bi mi tako bilo,al eto znaci da je ok,jel se moze koristiti sa tim samponom neka malo jaca maska,a da je bez silikona tipa insight ili neki drogerijski Balea ima maske bez silikona i jos neke sam videla al zaboravila koje i neki jaci bazami bez silikona naprimer garnier avokado i shea puter?

      Delete
    6. Kažem ti, ja sam pozitivno iznenađena :) Mislim da može i nešto jači regenerator nego ovo što sam ja stavila.

      Delete