Značaj proteina u ishrani za lepu i zdravu kosu

Proteini su gradivni element za ćelije tkiva, uključujući i ćelije kose, kože i noktiju. Kosa se najvećim delom (80-85%) sastoji od proteina koji se naziva keratin. Ukoliko organizam nema na raspolaganju dovoljno proteina, kosa može postati lomljiva i opadati pre nego što dostigne puni potencijal rasta. Ovo je jedan od razloga zašto se ljudima sa niskoproteinskom ishranom dešava da im kosa raste samo do određene dužine. Autori bloga Philips Kingsley preporučuju unošenje barem 120 grama proteina u toku doručka i ručka.

Po njihovom mišljenju, najbolji su proteini životinjskog porekla - što uključuje ribu, jaja, nemasna mesa, crveno meso i sir. Sir u nekim slučajevima može pogoršati ekcem ili perutanje, a takođe je potrebno i preko dva sata za njegovo varenje, tako da nije najbolja opcija za sve.

Pasulj, orasi, bademi i tofu su takođe izvor proteina, ali po autorima bloga Philips Kingsley nešto lošiji u odnosu na one životinskog porekla. Oni smatraju da je savršen protein za kosu - jaje. Na 100 grama jajeta ima 13 grama proteina. Aminokiseline koje se nalaze u belancetu imaju najkompletniji oblik za ljudski organizam i pritom se najlakše apsorbuju. Proteini koji se unose ishranom važni su za rast i zdravlje kose koja se primarno sastoji od keratina - specijalnog proteina koji vlasima daje snagu, fleksibilnost i elastičnost.

Iz mog iskustva, najbolje razumevanje značaja proteina u ishrani imaju ljudi koji idu u teretanu :) Oni imaju u glavi i tablice i matematiku koliko čega dnevno da unesu pa su najbolji za konsultacije ovog tipa :)

Ja nisam veliki ljubitelj mesa, ali sam zato ljubitelj kafe i slatkišа :-/ (loša kombinacija!) Drugim rečima, lako mi je da pojedem 120 grama čokolade dnevno, ali mnogo mi je teško da pojedem 120 grama proteina dnevno :)) Ja sam svoje loše navike pokušala da korigujem kroz češće konzumiranje piletine i tunjevine.

Tunjevina je jedan od najboljih izvora proteina, a ujedno je bogata Omega-3 masnim kiselinama. Pošto je sad leto i dodatno se vodi računa o liniji i dijetama :> preporuka za tunjevinu u salamuri, umesto za tunjevinu u ulju. Od svih tunjevina sa vodom (tj. u salamuri) koje sam probala, ova mi je najukusnija, ima je u Idei. U 100 grama ove tunjevine ima 24 grama proteina.



Jezgrasto voće (bademi, orasi, kikirki, lešnici) takođe je bogato proteinima. Sto grama badema ima 21 gram proteina. Puno sam čitala o tome kako je jezgrasto voće značajno i korisno u ishrani ali nikad nisam uspela da realizujem da ga konzumiram redovno i u malim količinama. Ali sada sam otkrila jedan mali "life hack" -> kupim nekoliko vrsta jezgrastog voća (bademe, lešnik, indijski orah itd) i onda uzmem po nekoliko i spakujem u kesice. Kesice nosim sa sobom u torbi i na posao, kada dobijem napad :) da moram da pojedem nešto slatko na primer. Rasporedim ih na određeni vremenski period, recimo sedam ili deset dana. U DM-u mogu da se kupe ove praktične plastične kesice sa zatvaračem, kutija od 50 komada (u dve različite veličine) košta oko 200 dinara i ove kesicu su mi se pokazale super (mnogo su jednostavnije za korišćenje nego obične plastične kese). Ove "paketiće" možete da pravite i roditeljima recimo, po meni ne postoji lepši znak pažnje :> 

Jezgrasto voće je kalorično pa ne treba preterivati sa količinom. To je još jedan od razloga da ih delite ovako u kesice i pravite svoj mix od različitih vrsta umesto da npr. odjednom pojedete sto grama nečega.


Da li i koliko vodite računa o svojoj ishrani? Primećujete li uticaj na kvalitet kose/noktiju i izgled lica?


7 comments:

  1. Nisam najodgovornija po pitanju ishrane, ali radim na tome.
    Predlog za paketiće je divan, onako sa paznjom i od srca. Ujedno i zdrav. Ja sam alergicna na indijski orah :/, ali ovo ostalo jedem :).
    Kada sam svojevremeno pila Merz, razlika je bila primetna.

    ReplyDelete
  2. ehehe :D i ja kupila ovo u DM-u i volim DM najviše zbog njihovih fantastičnih stvari.
    Proteini su mislim najbitniji. Negde mi se čini da sam pisala više puta i da se ponavljam :D Imala sam cimerku koja je koristila litarski šampon, a zbog mene je počela da koristi pakovanja i balzame, ali ona to kupi jednom u godinu dana, a ima kosu do kičmenog repa, a visoka je 185cm. Ne znam da li još uvek drži tu dužinu. Ona kad opere kosu, kosa joj je poput ćebeta, kao moja kad se osuši, a kad se njena osuši, onda je svilena kao moja kad je mokra :D i suši je fenom. I jedno vreme sam pratila njen ritam i ishranu. Ja sam smršala još više, ali sam imala kosu za poželeti. Jedno vreme sam je i negovala uljima i svime i svačime pa sam posle batalila zbog obaveza, ali nastavila da se hranim kao ona i da koristim litarske šampone i pakovanja, balzame. Ona je one kilogramske (Genera), uglavnom ona kupuje sve litarsko, od glave do pete, još kad bih i ja tako za sve.. Ja od Garniera ni da se odvojim na duže staze što se pakovanja tiče :D I imala sam i dalje lepu, jaku, sjajnu kosu bez ispucalih krajeva, kao i ona. Jedino oko vrata, ja zbog lančića, ona zbog navike da uvrće taj deo. No.. Ishrana je najviše bila- supa, meso, supa, meso, supa, meso (svinjsko najviše), svinjska mast i ne dolazi u obzir ulje (jedino kad se majonez pravi). Ja sam jela jedno parče i to na jedvite jade jer ja meso ne mogu da sažvaćem i mučim se sat vremena sa jednim omalim parčetom, zubi ko u pačeta. Naravno, tu je i genetika, zdrav život, odgovarajući proizvodi pre svega za teme glave, pa onda samu vlas. I to sam primetila posle i kod drugih, ko unosi mnogo proteina, a malo UH (slatkiši, slatkiši svih vrsta kupovnih i domaćih) ima bolju kosu, jaču, kvalitetniju i zdraviju. Ja mogu samo ribu da jedem od mesa, tako da i za to postoji zamena ko ne voli ove standardne svakodnevne na meniju kod nas.. I sad tržim sve tako da vidim šta je bogato proteinima pa da to grickam (indijski orah i pistaće i bundevine semenke bih mogla danima). Jaja i sve od njih i meso mi se više smučili za ceo život. A tako sam volela jaja, kajganu, pa slatkiš sa šećerom.. Tako da, proteini, proteini i zdrave namirnice, voće i povrće obavezno, i meso tako s vremena na vreme, jednom nedeljno je dovoljno, i tu opet brdo povrća treba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, još neko je uočio te kesice :)) Ja ih ne bih ni primetila da mi nisu trebalo konkretno za ovu situaciju. A genijalne su stvarno.

      I ja imam problem sa mesom, nisam ljubitelj. Mislim da je taj režim ishrane (puno proteina i malo UH) odličan i za kosu, i za zdravlje generalno (prevencija dijabetesa) a odlično je ako su ujedno vežba, ide u teretanu, ili je čovek fizički aktivan.

      Ali treba stvarno dosta nekih namirnica uneti da bi se stiglo do cifre od 120 grama proteina dnevno. Za one koji idu u teretanu, preporuka je 2 grama proteina dnevno po kilogramu telesne maske, ja imam 60 kg i onda mi i po tome opet ispada 120 grama :>

      Delete
  3. Ako mislite da ne mozete da unesete dovoljno grama proteina u toku dana, probajte sa nekim proteinskim sejkom. Ukusi su razni: vanila, cokolada, jagoda, banana... i stvarno su ukusni, nisu mnogo kaloricni, bas kao slatkis da pojedete, a mnogo su zdravi, puno proteina, i bez ikakvih kontraefekata. Puno pozdrava, i svaka cast na clanku o uticaju proteina na kosu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kupovala sam i šejk pre nekoliko godina takođe jer mi jeste komplikovano da dostignem trazenu gramažu proteina u toku dana. Hvala na podsećanju, verovatno ću uzeti nešto ponovo. Mada me čudno gledaju u prodavnici kad ih pitam, tj. obično me pitaju za koga mi treba :PP

      Delete
  4. Odlična ideja sa paketićima. Samo jezgrasto voće je jako kalorično :(
    Ja nisam ljubitelj mesa, ali ga skoro svakodnevno koristim u ishrani, uz ručak. Jeste da je to manja količlina, manja od one koji moji ukućani jedu, ali šta je tu je.
    Trduim se da imam balansiranu ishranu, i uglavnom uspevam u tome. Ali sam sigurna da proteini imaju veliki uticaj na rast kose, noktiju i sl. Znam ljude koji obožavaju meso, i kosa im je tako jaka a nokti rastu kao ludi. :)
    Super ideja za post. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se, kada se radi o jezgrastom voću, treba voditi računa o količini :-/

      Ispada da nas ima dosta sto nismo ljubitelji mesa : >

      Delete