Intervju - Gost bloger: Jasmina Perić, Make Up Arena

Pominjala sam već da najviše volim i cenim blogove kod kojih se jasno oseti strast autora prema temi o kojoj piše - jednim od primera takvih blogova smatram blog Jasmine Perić na adresi www.makeuparena.com. Od osnivanja bloga do danas Jasmina je napravila izvesne promene u svom životu, te se osmelila da prati svoje snove i da svoj hobi pretvori u profesiju. Veliko mi je zadovoljstvo što je odgovorila na nekoliko pitanja i što te odgovore danas delim sa vama. - Kada si počela sa blogovanjem i koji su bili tvoji motivi za početak?

Počela sam prije 3 godine i nešto više, čemu je prethodilo oko godinu dana razmišljanja i vaganja, a sve zbog nekog straha od neuspjeha. Moj najveći motiv je bio da nađem istomišljenice s kojima ću razmjenjivati iskustva o kozmetici, pa makar to bilo i kroz pisanu riječ jer u svojoj bližoj okolini nisam nailazila na razumijevanje za moju kozmetičku ovisnost :)

- Šta je najbolje u vezi blogovanja? Ima li blogovanje ne-tako-lepe strane?

Najbolje je upravo ovo što sam spomenula u prethodnom pitanju, a to je da sam "upoznala" mnoge cure s kojima sam se, ako tako mogu reći - sprijateljila preko bloga, s kojima danas ne samo da razmjenjujem kozmetička iskustva nego je to preraslo u prava virtualna prijateljstva. Jako lijepa stvar je i to što sam dopustila svojoj ljubavi prema kozmetici da raste, pisanje bloga joj je bilo pravi vjetar u leđa i ostvarila sam neke želje koje sam dugo imala a neke su tek u procesu ostvarivanja. Ima naravno i ružnih strana, ali ih je malo naspram lijepih, pa na vagi one ljepše uvijek prevagu, a one loše, koliko god mi se u momentu kad mi se dese bile velike, brzo ih zaboravljam i nastavljam dalje jer na sreću postoje meni bliske osobe koje me u tim situacijama dignu i hvala im na tome. 


- Koliko vremena ti je potrebno da napišeš jedan post za blog?

Ovisi o tipu posta. Ima onih koje sa slikama i tekstom završim za sat vremena, dok postoje postovi koji mi oduzmu i do 3-4 dana, to su uglavnom oni gdje predstavljam sve nijanse neke linije ruža za usne.

- Čime se sada baviš i kako je došlo do toga da svoj hobi pretvoriš u posao? Da li je teško "boriti" se za klijente i opstati na tržištu?

Sada trenutno suprug i ja se bavimo prodajom budget friendly kozmetike, a krajem prošle godine sam u sklopu jedne radnje napravila i maleni kutak za šminkanje za koji se nadam i čvrsto vjerujem da će prerasti u nešto više. Kao i svi sanjari i suprug i ja (oboje smo veliki sanjari) imamo velike snove i vizije i vrijedno radimo na njihovom ostvarivanju, no za sada ne bih puno o tome, pomalo sam sujevjerna, pa se bojim da ako pričam o tome, neće mi se ostvriti. 

Prelazak u ovaj posao se desio potpuno neplanirano, suprug je iznenada ostao bez svog posla, ja sam u tom momentu bila trudna i trebalo je misliti šta i kako dalje jer i moj posao je bio nesigran. Kako smo imali nešto ušteđevine, na moj prijedlog odlučili smo se da novac investiramo i otvorimo radnju gdje bi se prodavala sva ona dobra i povoljna kozmetika i ona koja se nigdje nije mogla kupiti u našem gradu. Nekako su se i kockice posložile i desilo se da se oslobodio jedan poslovni prostor na odličnoj lokaciji i da smo se uspjeli izboriti za njega. Kroz kratak period i ja sam ostala bez posla. Po prirodi sam osoba koja voli sigurnost i u tom momentu sam znala da naša porodica od tog momenta potpuno ovisi o tom poslu i znala sam da ćemo tek sada morati zapeti još jače. Tada sam odlučila da počnem raditi na ostvarivanju svoje velike želje a to je da se počnem baviti šminkanjem. Sreća  je pa sam imala opremu i veliku gomilu šminke koja je u međuvremenu još narasla a koju teoretski nisam mogla potrošiti jer kako ja često znam reći samo je jedno lice za šminkanje :) Dok sve jače gazim tim vodama i sebe u budućnosti vidim u tome, mužu lagano prepuštam sve oko prodaje jer ja ionako nikad nisam bila od toga :) 

Što se tiče borbe za klijente i opstanka na tržištu nije lako i konkurencija je sve veća, ali tip sam osobe koju konkurencija ne plaši nego je samo može dodatno motivirati, mnogo sam borbena. Što se tiče šminkanja tu se ja još uvijek dokazujem, ali mnogo sam sretna da i taj posao raste, posebno u zadnjih nekoliko mjeseci pa otprilike našminkam 30-50 žena u toku jednog mjeseca što će nekima biti malo, ali meni je to jako puno, posebno kad se sjetim početka :)

- Na jednom komentaru u blog postu si napisala "posao koji sam ranije radila donosio je ljudima suze ali u životu se u svemu pravi balans". Koliko ti se život izmenio promenom posla?

Mnogo mi se život promijenio, ali baš mnogo. Bila sam zarobljena na poslu koji nisam voljela, ali mi je pružao finansijsku sigurnost i da nisam dobila otkaz i dalje bih vjerovatno bila zarobljena i nesretna na tom svom poslu. Vjerujem da svako zlo nosi neko dobro pa je taj nesretni otkaz meni donio ispunjenje nekih davnih želja a kako sam već i spomenula, još neki snovi tek treba da se ispune. Istina je i ta da sada imam manje vremena, pogotovo u zadnje vrijeme jer u ovom poslu nema radnog vremena od 8-16 i slobodnih vikenda. Radim kad ima posla pa bilo to i nedjeljom ujutro ili predvečer.

- Da li bi savetovala ljudima da budu hrabri kada je u pitanju borba za svoje snove ili ipak smatraš da je privilegija (u zemljama okruženja) imati bilo kakav posao? 

Da mi je ovo pitanje postavljeno prije nekoliko godina, onda bi moj odgovor bio da se svi trebaju čuvati posla koji imaju jer su vremena mnogo teška i sreća je imati bilo kakav posao. Danas je moj odgovor drugačiji i glasio bi da idete za svojim snovima, sreća prati hrabre i treba raditi na ostvarenju svojih snova. Naravno da ne treba srljati, treba imati neke planove i vizije i raditi na njima. Ja sam uvijek mislila unaprijed i težila ka nekom stalnom usavršavanju sebe. Uvijek su mi najviše smetali inertni ljudi, koji sjede između svoja četiri zida i kukaju nad sudbinom. Znam da ne treba globalizirati i da nisu svi u jednakoj situaciji ali poznajem neke osobe koje su od ničega napravili mnogo, a ima i onih koji imaju sve pa i od tog svega ne naprave ništa. Stoga borite se za sebe.


- Koja su tvoja top tri omiljena make-up proizvoda?

Meni je ten bolna tačka jer nikad s njim nisam bila zadovoljna a sa lijepim tenom sva ostala šminka dolazi do izražaja dok loš ten i najljepše našminkane oči ne može dovesti do izražaja, pa bih tu izdvojila dva proizvoda a to su Lancome Teint Idole 24H tekući puder i MAC Blot i treći proizvod bi bio MAC fluid-gel za obrve i sa ta tri proizvoda ja se osjećam kao ja i mogu među svijet :)

- Kakva je tvoja kosa, koliko joj pažnje posvećuješ? Koji su ti omiljeni proizvodi za negu kose?

Moja kosa je veoma zahvalna, s obzirom da se farbam godinama vrhovi su isušeni, no šišanje svakih nekoliko mjeseci i ona bude kao nova. Posvećujem joj dosta pažnje, ali ja uvijek mislim da to može i bolje.

Omiljeni proizvodi za kosu su mi Nashi Argan. Nikad ih ne bih otkrila da ih nisam dobila na recenziju i tada se rodila velika ljubav. Posebno sam zadovoljna njihovim maskama za kosu, bilo da se radi o onoj standardnoj koja se ispire ili o onoj u spreju koja se ne ispire. To su jedini proizvodi koji moju kosu naprave svilenkastom, ali bukvalno. Prije toga sam mnogo voljela Loreal Proffesional i Tigi proizvode. Nekad se jako prijatno iznenadim i sa nekim drogerijskim proizvodima za njegu kose, pa sam tako nedavno ostala paf kada sam isprobala jednu Balea masku. Razni sprejevi za kosu su mi omiljeni proizvodi.

-------------------------------------------------

Na sličicama u tekstu su delići Jasmininog Make Up studija a ako vam je potrebna usluga šminkanja u Tuzli ili okolini, znate gde da se obratite :))

Jasminine Facebook stranice su:

https://www.facebook.com/MakeUpArena

https://www.facebook.com/makeuparena.ba

Jasmini još jednom hvala na odgovorima .


6 comments:

 1. Jasmina je predivna žena i velika inspiracija čija me priča o ostvarenju vlastitih snova uvijek iznova potiče i motivira <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala draga Saša :* mogu samo reći da si i ti velika inspiracija jer grabiš naprijed veoma hrabro :)

   Delete
 2. Odlican intervju. Bravo za Jasminu!

  ReplyDelete
 3. Odličan intervju, Jasminu vjerno pratim otkako znam za nju a skidam kapu za njen rad i šminkanje.

  ReplyDelete