Kokosovo ulje - 9 načina za upotrebu




Tegla devičanskog kokosovog ulja sa slike ima 310 grama i košta 600-700 dinara a može se koristiti ne samo u ishrani, već i za negu lica, tela, kose. Može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici zdrave hrane. Danas pišem o nekoliko načina na koje se ova teglica može iskoristiti. 

Tretman pre pranja - Ovo je način na koji sam lično najčešće koristila kokosovo ulje. Stavim na dlanove manju količinu kokosovog ulja (do jedne kašike), malo zagrejem rukama i onda namažem na kosu, naročito na krajeve i delove koji su podložni oštećenjima. Sa ovim prespavam i onda isperem kosu ujutru dva puta šamponom (i posle toga, kao što i inače radim, stavim balsam ili masku). Moja kosa je prirodno suva i dosta ja maltretiram peglanjem tako da mi ovaj postupak odgovara. Masne kiseline kojima je bogato kokosovo ulje omekšavaju kosu ("U poređenju sa mineralnim i suncokretovim uljem, kokosovo ulje je jedino koje značajno smanjuje gubitak proteina kod oštećene i kod neoštećene kose bilo da se koristi kao tretman pre ili posle pranja. Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja ima visok afinitet prema protenima kose i zbog male molekularne mase i pravog linearnog lanca, može da penetrira u vlas" - izvor "J Cosmet Sci. 2003 Mar-Apr;54(2):175-92.").

Jedan od tekstova na blogu na koje sam najponosnija je intervju sa dr Striborom Markovićem - dr Stribor kao dobru kombinaciju za negu kose predlaže mešanje i korišćenje kokosovog i arganovog ulja u razmeri 50% : 50%. 

Nanošenje posle pranja - U vrlo maloj količini možete utrljati kokosovo ulje posle pranja kose, umesto seruma ili kapi za kosu. Ovo će omekšati kosu, pružiti joj negu i zaštitu - jedino je bitno da stavite zaista malo jer se kosa lako umasti. 

Bullet-proof coffee - Ako svojoj kafi želite da date poseban "šmek", da bude naročito kremasta i da imate puno energije u toku dana, onda vam kokosovo ulje odlično može poslužiti za to. Takođe ovo je dobro za ljude koji ne podnose mleko u kafi. Potrebna vam je instant kafa i kašičica kokosovog ulja a moram da naglasim da ovo najbolje funkcioniše ako imate blender, jer se onda sastojci ujednačeno izmešaju i dobijete lepu penu. Pravite instant kafu onako kako biste je inače pravili (kašičica kafe i vrela voda) i dodajte u to kašičicu kokosovog ulja i potom dobro izmešajte, najbolje u blenderu ili sličnoj spravici. Internet je prepun hvalospeva za ovaj način pripremanja kafe jer je kokosovo ulje zdravo za ishranu i navodno daje puno više energije u odnosu na običnu kafu. 





Oil-pulling - Ovo je još jedna jako interesantna primena kokosovog ulja koja kod nas nije dovoljno rasprostranjena. Kokosovo ulje ima antibakterijsko dejstvo i primenom ove tehnike vrši se svojevrsna "detoksikacija" u ustima - 10 - 20 minuta dnevno (najbolje ujutru na prazan stomak) treba držati u ustima i "ispirati" usta uljem (tako da "struji" i prolazi između zuba, slično kao što biste koristili vodicu za zube). Ovo utiče na smanjenje loših bakterija u ustima, karijes, ginigivitis i druga oboljenja usta i zuba i time popravlja opšte zdravstveno stanje.  Takođe, još jedan efekat je izbeljivanje zuba. Predlažem da izguglate "oil pulling" i naročito obratite pažnju na interesantna iskustva kojih ima puno na Youtube-u. Ovo je inače stara ajuverdska tehnika za čišćenje organizma.



Za skidanje šminke - Kokosovo ulje ima antibakterijsko, protivgljivično dejstvo i pritom hidrira. Možda niste upoznati sa ovim konceptom, ali ovo je zapravo trenutno veliki trend - mnogi brendovi promovišu svoje uljane balsame i mešavine ulja za skidanje šminke. Ulje odlično rastopi naročito jaču šminku, oko očiju. Jedno od ulja koje se može koristiti na ovaj način je i kokosovo, s tim što je za ovu upotrebu potrebno da bude u tečnom stanju (rastopite malo na prstima i stavite na vaticu ili tupfer). 




Tretman protiv peruti - Kokosovo ulje ima protivgljivično dejstvo i kao takvo je blagotvorno je i u borbi protiv peruti. Ako ste probali sve i svašta a niste imali dobre rezultate (što je čest slučaj kada je perut u pitanju), ovo je takođe jedna od prilično jeftinih alternativa. Ako želite da ga koristite u ovu svrhu, onda povremeno utrljajte na teme (takođe možete to uraditi pred spavanje ili onda kada imate dovoljno slobodnog vremena) i nakon toga isperite šamponom. 

Balsam za usne - Nažalost često mi se dešava da mi usne budu jako suve, jedna od stvari za kojim volim da posežem u tim trenucima i koja mi daje momentalni osećaj olakšanja je kokosovo ulje. Deluje kao odličan balsam za usne. Zato verujem da je dobro uvek imati teglicu u blizini.


Krema za zanoktice - Umesto skupih "prirodnih" balsama za zanoktice sebi možete da priuštite vrhunski tretman za zanoktice i kokosovim uljem. Takođe možete lepo da hidrirate kožu ruku. 

Piling - Dobro je uraditi piling tela s vremena na vreme a mišljenja sam da su home-made pilinzi uglavnom bolji nego oni koji su kupljeni jer možete da ih napravite od super kvalitetnih sastojaka kakvo je, recimo, kokosovo ulje. Pomešajte 100 grama šećera i dve kašike rastopljenog kokosovog ulja. Kombinaciju možete da "začinite" i sa malo meda, limunovog ili pomorandžinog soka. 





5 comments:

  1. Nisam znala ovo za perut, a bas se sada borim sa veoma jakim perutanjem glave. Moram obavezno ovo isprobati. Hvala ti za ideju. :D

    http://thesilhouettes1.blogspot.ba/

    ReplyDelete
  2. Mmm kava s kokosovim uljem :). Ja koristim kokosovo ulje nakon pranja kose kako bi mi kovrče bile oblikovane. A osim toga mnogo je zdravije za kosu od bilo kojeg seruma na trzistu. Nakon što sam ga prvi puta probala postao je proizvod bez kojeg ne mogu zamisliti život :)

    ReplyDelete
  3. Ja sam pre 2 godine saznala za kokosovo ulje i odmah se zainteresovala. Nabavila ga i prvo dodavala u šejkove, a zatim kako je krenulo leto počela sam da ga koristim i za sunčanje i posle sunčanja. Sada je moj omiljeni prirodni preparat i ne bih ga nikad menjala. :)

    ReplyDelete
  4. Kako je bolje drzati kokosovo ulje, u frižideru ili na sobnoj temperaturi? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja drzim na sobnoj temperaturi :) Ne menja kvalitet da li je u tecnom ili cvrstom obliku tj. isto je

      Delete