Dubinsko pranje kose


Šamponi za dubinsko pranje kose služe za dubinsko čišćenje koje se postiže uklanjanjem različitih proizvoda koji se talože na kosi. Naslage se stvaraju korišćenjem proizvoda za stajling kao što su gel, pena, lak za kosu, kao i korišćenjem regeneratora i maski pa čak i korišćenjem šampona. Ostaci ovih proizvoda otežavaju kosu, čine je slepljenom i beživotnom, onemogućavaju prelamanje svetlosti. Takođe, kosa je brže prljava i mora se prati češće. Zbog svih ovih razloga, veoma je korisno povremeno ukloniti ove naslage pomoću nekog od šampona za dubinsko pranje (na engleskom - clarifying shampoo; anti-residue shampoo; deep cleansing shampoo) ili nekim od recepata u domaćoj radinosti (jabukovo sirće, soda bikarbona).

Šamponi za dubinsko pranje nemaju negujuće dejstvo (jer ne sadrže sastojke koji se lepe za dlaku i tako je neguju). Zapravo, iako su odlični za uklanjanje zaostataka drugih proizvoda, mogu isušiti kosu ako se nesmotreno i često koriste. Preporučuje se korišćenje jednom ili nekoliko puta mesečno (što vam je kosa masnija, možete je češće prati ovakvim šamponima).

Kako izgleda kosa posle pranja ovakvim šamponom? Razlika je uočljiva odmah - kosa je lepršava, lagana, sjajnija (svetlost se bolje prelama o površinu dlake), može vam se desiti da izgleda kao da je ima više (jer nije slepljena raznim kondicionirajućim sastojcima koje šamponi obično sadrže) i volumen je bolji. Važan efekat je da će regeneratori i maske mnogo bolje delovati - čak i inače prosečne ili loše maske u kombinaciji sa šamponom za dubinsko pranje daju dobre efekte - bolje deluju jer nema naslaga na kosi koje bi oslabile dejstvo. Ovi šamponi imaju nešto viši pH nego obični pa se kutikula više otvara i maske se bolje 'primaju'. Zato su idealni za korišćenje pre tretmana za rekonstrukciju kao i pre farbanja.

Ovi šamponi se koriste isto kao i obični - šamponirate dva puta, s tim što pri drugom nanošenju možete ostaviti šampon da deluje par minuta - tako će efekti čišćenja biti bolji. Ako rešite da platite tretman dubinskog čišćenja u salonu, neki frizeri će vam ovaj šampon nanositi malom četkom za farbanje - kako bi izgledali profesionalnije :> Ipak, ovo je nešto što možete i sami da obavite kod kuće. Dubinsko čišćenje se takođe može obaviti pomoću jabukovog sirćeta, o tome čitajte ovde.

Šamponi za dubinsko pranje su odličan dodatak nezi kose i definitivno daju rezultate. Ako imate masnu kosu, dopašće vam se efekat osvežavanja i produžene čistoće, a ako se borite sa problemima suve i oštećene kose, bićete prijatno iznenađeni kako neke maske i regeneratori sada mnogo bolje deluju. Narednih dana ćemo objaviti spisak šampona koji se mogu koristiti u ovu svrhu.

4 comments:

  1. kad ce lista tih sampona?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indola ima odlican šampon za dubinsko čišćenje.Može da se kupi u maloj parfimerijici koja se nalazi u objektu IDEA na Bežanijskoj kosi,u prizemlju. Preko puta poslednje,"brze" kase samoposluge u Ideji na Bežaniji se nalazi ta parfimerijica.

      Delete
  2. Da li ovi samponi uticu na boju kod farbane kose?

    ReplyDelete