Odseći šiške ili ne? - 8 faktora koje treba razmotriti


U poslednjih nekoliko godina šiške gotovo da su sinonim za "fensi". Peglana duga kosa sa šiškama je prilično popularna, naročito među mlađom populacijom. Pored pomenute fensi varijante, šiške se mogu nositi i na razne druge načine. Mogu delovati romantično, seksi, misteriozno. One su brz i prilično jednostavan način da osvežite svoj izgled bez velikih ulaganja. Koje faktore treba razmotriti prilikom donošenja odluke da li da odsečete šiške ili ne?

1. Održavanje. Problem broj jedan za većinu žena prilikom donošenja ove odluke je - koliko će vremena oduzimati sređivanje šiški? Ukoliko i inače imate ravnu i poslušnu kosu - onda je to vreme zaista minimalno. U najgorem slučaju, može se desiti da je potrebno da ih perete i fenirate svaki dan što je oko desetak minuta dnevno. Možda vam to zvuči kao dodatna i nepotrebna obaveza, ali sami procenite odnos žrtva/korist i imajte u vidu onu - "što se mora nije teško" jer - jednom kada odsečete šiške, prosto ćete morati da ih održavate ;) pa vam možda i ne padne toliko teško kao što sada zvuči. O tome kako se šiške oblikuju, čitajte klikom ovde.


2. Skretanje dodatne pažnje na oči. Ako imate lepe oči i/ili volite da skrećete pažnju na njih šminkom, onda će vam frizura sa šiškama u tome dodatno pomoći. U tu svrhu, možete ostaviti šiške malo duže u uglovima, sa strane.


3. Oblik lica. Opšte pravilo je da šiške bolje stoje ako imate duguljasto/ovalno lice, a ako vam je lice već okruglo može se desiti da izgledate "buckastije".


4. Volite li da nosite skupljenu kosu? Punđe, pletenice, konjski rep i skupljena kosa generalno lepše izgledaju ako imate šiške. Ukoliko imate takvu kosu da vam je ćešće skupljena nego puštena, onda bi to mogao biti dodatni razlog "za" odsecanje šiški.


5. Stepen oštećenosti kose. Što je kosa više oštećena, slabije će držati frizuru a to takođe važi i za šiške. Međutim, čak i prilično oštećena kosa se uz malo dodatnog truda može oblikovati. Ukoliko vam je kosa tako oštećena da je stalno skupljena, onda su šiške efikasan način da vam kosa deluje prilično uredno - posvetite desetak minuta feniranju šiški (tako da izgledaju gotovo perfektno) i da takve uokviruju lice - a ostatak kose jednostavno skupite u punđu ili ispletite pletenicu. U ovom slučaju šiške su jako dobar saveznik na putu oporavka kose jer će vam frizura uvek delovati urednije.


6. Kakvo čelo imate? Šiške su odlično rešenje za problem zvani "visoko čelo". Ako vam je čelo nisko i lice generalno sitno, može se desiti da ga šiške "progutaju".


7. Bore? Ako vas muče horizontalne/vertikalne bore na čelu, možete ih delimično ili potpuno prekriti šiškama. Takođe, nevezano za to da li imate bore ili ne, šiške kao takve generalno čine da izgledate mlađe.

8. Šta ako imate kovrdžavu kosu? I osobe sa kovrdžavom kosom mogu imati šiške. To može zahtevati malo dodatnog truda oko feniranja ili ispravljanja, ali nije neostvarljivo sem u slučaju ekstremno kovržave kose


Ukoliko odsečete šiške i odmah se pokajete - kao sredstvo prve pomoći mogu vam poslužiti šnalice. Ukosnice u boji kose gotovo su neprimetne i pomoći će vam da bezbolnije prebrodite tranzitni period.

Galerija: Frizure sa šiškama

9 comments:

  1. :( Ja tako zelim, hocu siske :( Meni se kosa sada nekako ispravila, ne nesto drasticno, imam mladu kosu koja strci i vode svoju politiku ali opet je taj frontalni deo ravan, ali sa strane gde kao stoje rogovi kod krava, koza :D (ne mogu drugacije da objasnim i slikovito prenesem) tu mi se jako kovrdza kosa :( Jedino kada je operem nekim prirodnim samponom e, onda je bas ravna, ravna, nahranjena, mirna, bez volumena, ali je leprsava i sjajna i hidrirana i tada bas pozelim da imam siske. Ali govore da imam nisko celo o.O kako? 4 prsta, nije to nisko..

    ReplyDelete
  2. slobodno oseci siske.....ako ti mislis da ce lepo da ti stoji takiva frizura, i ako se ti u takvoj frizuri osecas najlepse,odseci ih!!! Pa i ako ti se slucajno ne svide, uvek se nadje neko resenje...:)))..snalica, i kupi gore siske dok ne narastu... Evo i ja sam se dvoumila, ali ipak sam se odlucila da odsecem siske, zasto da ne... valja malo promene u zivotu:D...Da se ne razumem u sve ovo, ne bih ti pisala, frizerka sam:)))))))...T.S.

    ReplyDelete
  3. E ovako,imala sam shishke od 7 razreda ,a sada sam druga godina srednje skole .Pustam shishke vec nekih mesec dva ,ali kada pogledam slike od pre i od sad,vise mi se svidja kako sam izgledala ssa shishkama ...pa se sad dvoumim ,a u poslednje vreme ne znam kako da stilizujem shishke .frizeri,moze pomoc/

    ReplyDelete
  4. Ja sam osmi razred i imam šiške zato sto imam bubuljicice na celu.Neki kazu da ih imam malo pa skoro da ih i nemam, ali ja mislim suprotno..Mislim kad bi sklonila šiške da bi imala visoko celo. Ranije sam ih stavljala sa strane i bilo je ono COOL a sada su mi lepse ovako :DD Volim imat onako sa strane malo duze...Inace ne mislim ih sklonit i ako mi se celo ''OCUSTI'' od bubuljica ili ih mozda sklonim kad se budem uverila da imam malo celo..sto je potpuno nemoguce :))

    ReplyDelete
  5. ja sam prije imala siske svi su mi rekli da lipo mi stoje a sad kad su mi porasle zao mij je da ih osisam neznam dali sad na ljetnji raspust osisam siske?Volim siske da nosim sa repom i pundjom ali i tako bez njih nism navikla dali da osisam siske ili ne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukoliko ti je lice ovalno slobodno skrati siske jer na ovalnom licu mozes sa siskama da bezes pundju ili konjski rep, posto za druge tipove lica nije preporucljivo.

      Delete
  6. Mislim nije mi jasno zasto skrivas veliko celo O.o ja imam ispupceno visoko celo, sto je kazu svi jako lijepo i rijetki ga ljudi imaju...reci ti nesto mogu samo nepismene seljacine :p

    ReplyDelete
  7. Jako zelim siske,ali posto imam okruglo lice bojim se da mi nece dobro stajati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stajace ti super, nemoj toga da se brines. Siske rastu brzo, tako da se sigurno neces pokajati. :D

      Delete