Keratin tretman za oporavak kose



Keratinski tretman za oporavak kose iliti "brazilsko ispravljanje" je jedan od trenutno aktuelnih frizerskih "hitova" u Srbiji. Čitavu priču prate i izvesne kontroverze koje se tiču potencijalno kancerogenih materija. Frizeri koji pokušavaju da vam prodaju tretman naravno poriču njegovu štetnost a ako pratite neke od lokalnih foruma koji se bave ovom tematikom primetićete dosta lažnih registrovanih korisnika koji su tretmanom "oduševljeni". Ne kažemo da je keratinsko ispravljanje ni dobro ni loše ali preporučujemo da obratite pažnju na lažne reklame kojih na internetu ima mnogo.

U Kaliforniji je nedavno pokrenuta tužba protiv jednog proizvođača koji tvrdi da proizvod ne sadrži formaldehid i to je prvi put da se država zvanično uključila u priču o potencijalnoj štetnosti tretmana. Ovo je bio povod da se u SAD više diskutuje o ovoj temi. Tekst koji sledi je prevod radio emisije u kojoj učestvuju američki hemičari koji rade u kozmetičkoj industriji i pišu blog thebeautybrains.com. Dakle, šta kažu stručna lica o keratinskom tretmanu?

"Proizvođači Brazilian Blowout Solution tretmana su nedavno optuženi za lažno predstavljanje svojih proizvoda koji navodno ne sadrže formaldehid a testiranja su pokazala da ustvari imaju visok nivo formaldehida, što znači da nisu govorili istinu. Pre nego što počnemo da diskutujemo o konkretnom pravnom slučaju i tužbi treba da kažemo par stvari o brazilskom ispravljanju kose. Ovo ispravljanje funkcioniše na određeni način, mada niko ne zna šta se precizno dešava tokom procesa, ali ovo je najverovatniji scenario: kada tretirate kosu brazilskim ispravljanjem, oni vam ispravljaju kosu peglom ili fenom, i stavljaju na kosu tretman koji sadrži protein (keratin) i takođe sadrži formaldehid (što ne vole da napišu i naglase na samom proizvodu, a često i ne sadrži sam sastojak formaldehid ali stave sastojak koji će proizvesti molekule formaldehida). A molekuli formaldehida su ono što reaguje sa proteinima u kosi. To znači da kreirate molekulske veze koje će kosu održati u određenom položaju tj. ispravljenom. Znate onu situaciju kad nakvasite kosu i ona postane prava? Ono što drži kosu pravom dok je mokra su hidrogenske veze. Kada voda ispari, hidrogenske veze se promene i kosa se ponovo vraća u svoje prirodno talasasto ili kovrdžavo stanje. Ali kad stavite mešavinu proteina i formaldehida na kosu i kada je tu 'pričvrstite', dolazi do reakcije kose i tretmana koji stvara dodatne hemijske veze koje otežavaju da se kosa vrati u kovrdžav ili talasasti oblik. To je zapravo postupak za ispravljanje kose koji je manje oštećuje u odnosu na, recimo, trajno ili japansko ispravljanje. Kod japanskog ispravljanja se hemijski razbijaju veze, slično kao kod mini vala, tako da je trajnijeg karaktera. Brazilsko ispravljanje nije toliko trajno i kosa se postepeno vraća u prvobitno stanje, zato i kažu da ne treba često da perete kosu. Takođe kažu da ne treba da koristite šampone sa sulfatima ali to je besmisleno. Bilo koji šampon koji koristite će smanjiti efekat brazilskog tretmana, jedino što su oni sa sulfatima najpopularniji. Ili možda pokušavaju da vam prodaju neku salonsku liniju koja je verovatno skuplja.

- Puno mojih prijateljica koristi ovo i prilično je skupo.

- Kakvi su rezultati?

- Generalno su prilično dobri. Prvih nekoliko nedelja definitivno nema potrebe za ispravljanjem ali prilično oštećuje. Čula sam žalbe u vezi toga. Ali ipak, utisci su generalno pozitivni. Postoji strah i priče o tome kako je formaldehid opasna hemikalija itd.

- Kada je u pitanju formaldehid, za osobu kojoj se radi tretman to zapravo nije problem jer ga neće udisati tako puno. Jednom kada je stavljen na kosu i kada odreaguje - formaldehid ne ostaje na kosi. Formaldehid je gas tako da ga u samom proizvodu nema, ono što je u proizvodu nije formaldehid nego metilen glikol, koji se razlikuje od formaldehida ali prilikom isparavanja kada proizvod dođe u kontakt sa toplotom koju proizvodi pegla za kosu - tada se iz metilen glikola oslobađa formaldehid. On ide u vazduh tako da, dok god imate dobru ventilaciju, to neće biti problem naročito ne za osobu kojoj se radi tretman. Problem je kod frizera koji rade tretman jer ako rade puno tretmana u toku dana onda će udisati priličnu količinu formaldehida. Ponovljena izloženost je ono što je problem. Verovatno bi trebalo da koriste zaštitne maske dok rade tretman. Ali to bi možda uplašilo mušterije :)"


(ako želite da čujete emisiju u originalu, možete je downloadovati ovde: http://thebeautybrains.com/podpress_trac/web/10990/0/BrainsEpisode002.mp3)

Svoja mišljenja u vezi ovog tretmana možete podeliti sa nama na forumu na ovoj temi:

http://www.kosa.rs/forum/viewtopic.php?f=8&t=14&start=0



29 comments:

  1. Polovina zena kovrdza kosu druga polovina ispravlja sve je to zabava.Naravno skupa zabava i sigurno ima inegativnih efekata kao isve u zivotu malo dobijes malo izgubis.

    ReplyDelete
  2. ja sam radila tretman i jedini negativan efekat jeste taj sto je od suve kose postala masna tj. malo se brze masti za neka 4 dana ali sto se svega ostalog tiče tretman je fantastican..koristim pakovanje farbam se a kosa je prelepa samo osusena fenom i ravna kao strela. moj tretman je kostao 8000 din. kosa mi je malo iznad laktova. prezadovoljna sam i odmorena.planiram da uradim opet tretman jer se drugi put unosi još više u dlaku pozz

    ReplyDelete
  3. Ako nije problem napisi gde si radila i kojim preparatom... Pozz

    ReplyDelete
  4. Mozes li mi reci kakva ti je kosa prirodano? kovrdzava ili talasasta samo? koliko ti vec traje efekat.poz

    ReplyDelete
  5. Mozes li mi reci kakva ti je kosa prirodano? kovrdzava ili talasasta samo? koliko ti vec traje efekat.poz

    ReplyDelete
  6. moja je kosa oduvek ko metla, polukovrdzava i lepa samo kad je frizer isfenira.Juce mi je radjen tretman, izgleda stvarno mnogo sjajnije i prava je ali ne bas toliko mekana.E sad jos uvek je nisam prala tako da trenutno ne znam kako ce biti posle pranja ali za par dana javljam.Ja sam inace radila u salonu preko POPUSTA , platila 1900 i jos 700 u ponedeljak kada idem da mi "zatvore" dlaku , odnosno operu nekim posebnim samponom.

    ReplyDelete
  7. Zene,nemojte slucajno da se prevarite kao ja,ni pod razno ne odlazite u salon ASTRADAS koji je u blizini novog Merkatora.Upropastice vas njihova nestrucnost!!Da vidite na sta sam licila posle feniranja,kao da sam sama sprzila kosu presom!Kad su mi stavljali da drzim ko zna sta na glavi kosu mi nisu iscedili tako da mi se sve slivalo.Uzasni su,ja sam isla preko kupona a ne znam kako se ne plase da im ne natrci neko i izlomi ih jer oni to u redovnoj ceni naplacuju 12000!!!Znaci zaobilazite ih u sirokom luku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja licno imam odlicno iskustvo sa njima i vec 5x sam stavljala keratim i efekti su odlicni , kosa mi se svaki put oporavi i cak godinu dana se nisam sisala iako imam plavu kosu...
      Moje iskustvo je dobro mozda si na zalost naletela na losu frizerku jer ih ima vise...
      Veliki pozdrav

      Delete
    2. Potpuno se slazem , Astradas zaobilaziti , pocela je da se kovrdza vec posle par dana . Prvo sam mislila da je do moje kose medjutim posle 4 meseca(u novembru 2012) sam radila u drugom salonu , u Jerkovicu, i stvarno mi je 3-4 meseca ,i po kisi i po snegu ,bila prava .E sad , kad sam u maju otisla u isti salon nadajuci se istom rezultatu nije bilo ni priblizno dobro kao prethodni put. Valjda je videla da se ne isplati pa je pocela i ona da razredjuje.

      Delete
    3. Ja sam zakazala u Astradasu kod crkve sv Dimtrija, nzm da li je to isti salon isto preko kupona pricala sam sa jednom frizerkom ( starija zena i crvenu kosu9 bas je tad radila cadiveu keratin ( taj ja zelim da radim) jednoj devojci i ona mi je rekla da joj se svidja i da vec par puta radi cadiveu. Sad ste me zbunile ne nam da li da otkzem ://

      Delete
  8. Trazila sam bas ovaj post na vasem blogu, samo iz razloga jer ja trenutno imam keratin. Moja kosa je inace talastasta, a tokom ljeta je kovrdzava. Mada peglala sam je jako dugo i onda je pocela da mi se ispravlja, ali naravno kada bih je oprala i zatim osusila letjela bi na sve strane! :S Zato sam koristila peglu! Tako da sam odlucila da uradim tretman. Nisam zadovoljna time jer mi je ta zena sve to radila na brzinu! Iako je tretman trajao 3h! Kada sam izasla iz frizerskog salona, bila je ok ali vec nakon sledeceg pranja bila bi spustena ali ni malo nije tacno ono kao sa slike! Da kosa svaki put kada je osusis izgleda ravna poput svile! I MORAM NAPOMENUTI DA MI JE ZBOG TRETMANA POCELA KOSA VISE DA MI OTPADA NEGO INACE! Tako da ako neko ima tanku kosu, nemojte raditi tretman! ... Od tretmana je proslo 3 mjeseca, jos uvjek mi traje jer koristim sampon koji nema alkohol, sto je jako vazno! Ali ipak ponekad kada je nesto vazno, ukljucim peglu za kosu. Steta, ali tako je..

    ReplyDelete
  9. Kosa će izgledati zdravo samo tih nekoliko meseci a posle se vraća na gore stanje nego u kojem je bila pre stavljanja keratina. Jednostavno, ovaj sistem zahteva da se tretman radi iznova i iznova, kako bi kosa izgledala lepo, a sigurna sam da će vam jednom dosaditi ili mozda za nekoliko godina nećete imati mogućnosti da uradite ovaj tretman a onda ćete videti kakva je zaista vaša kosa. Ima toliko načina da kosa izgleda lepo bez ovog tretmana, samo prebrzo odustajemo. Ne možemo efekte videti odmah. POtrebni su meseci, pa i godine da bi se kosa oporavila. Ja sam žestoko protiv ovog tretmana, ali ko voli-neka izvoli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo je provereno tačno. Dva puta sam do sada stavljala keratin i naravno u pečetku kosa izgleda prelepo ali vremenom postaje sve gora i gora. Tri meseca posle tretmana - to je užas živi. Prosto morate da uradite tretman ponovo ili da se ošišate na ćelavo. U oktobru sam poslednji put radila ovaj tretman i više neću. Sada pokušavam da oporavim kosu, polovinu dužine sam skratila ali i dalje je suva tamo gde je tretirana...

      Delete
  10. Imam iskustva sa keratinom ...nedavno sam radila tretman i to sa navodno najboljim keratinom ...nisam zadovoljna ...kosa mi je nakon tretmana izgledala lepo ali cim sam je ja oprala i pokusala da je osusim fenom ...to nije bilo to ...morala sam da koristim i cetku a i peglu da bi mi bla bas ravna ...kosa mi je inace jako gusta ,prelomljena .... istina je da se brzemasti nakon tretmana ...ranije sam kosu mogla da ne perem i po 5 do 6 dana a sad i nakon 3 dana je vec za pranje ....Kosa mi je bila zdrava i jaka i pre ..ne kazem da se sad promenilo nesto ali generalno nisam zadovoljna tretmanom ...ili nije odradjen dobro :) ....veliki pozdrav

    ReplyDelete
  11. Ja sam radila 2 puta do sada i prezadovoljna sam,ama bas nijednu negativnu stvar nememm da kazem

    ReplyDelete
  12. Mozete li da preporucite neke salone koji rade te tretmane posto ja nigde ne mogu da nadjem, i kolika je cena?

    ReplyDelete
  13. I ja sam radila tretman vec mjesec dana je proslo od kad je tretman uradjen,nisam odusevljena imam gustu kosu,ali opet moram da je ispravljam presom i brzo se masti...

    ReplyDelete
  14. Ja sam ranije radila tretman i kosa mi je stvarno bila meksa i nije bila naelektrisana.Ali nije bila ravna, iako moja prirodna kosa je bas malo izvijena :/

    ReplyDelete
  15. Da li je stetno ako se taj keratin stavi samo ne kosu i drzi odredjeno vrijeme i ispere, bez peglanja i trajnog ispravljanja..?

    ReplyDelete
  16. Mislim da nema svrhe da to radis tj. da nece biti efekta ili moze da bude vise stete nego koristi. On se aktivira samo na odredjeni nacin, i to je nacin koji se nalazi u uputstvu (i pod dejstvom toplote) i nema funkciju maske, tako da zaista ne bih preporucila taj eksperiment :)

    ReplyDelete
  17. Ja sam frizer i dugo radim keratin u salonu.Prilicno je jeftin 5000 sam stavio cenu ne bih li ga radio sto vise i tako vise i zaradio i svesno se trovao zbog prokletog novca.Kad bi znali koliko je to zaista stetno verujte mi da ga ne bi u zivotu stavile!!! Mislim da sam doktorirao o formaldehidu guglajuci i saznajuci od raznih doktora,toksikologa i strucnih lica.Ne bih nikome preporucio da ima dodira sa ovim.JA licno koristim zastitne maske za visoko toksicna jedinjenja i pare sa oznakom FFP3.Bukvalno mogu u nuklearnu elektranu da idem sa njima i pored toga posle svakog tretmana osecam narkozu,bol u glavi,iritaciju ociju,crvene fleke po licu,dugu osamucenost,trake ispred ociju,ostecen vid itd...Veoma je kancerogen,mutira celije,izaziva rak disajnih puteva..Jednom sam radio bez rukavica ruke su mi bile glatke kao staklo! Kosa jeste ok posle tretmana sve to stoji ali cena je previsoka,mislim zdravstvena! Ne dao bog nikome ovo da radi i udise..Svaki put kazem sebi radim ga jos ovaj put i svaki put nastavim...A posle toga mrzim sebe!!! Imam ga zakazano jos sutra i definitivno sam rekao sebi da je kraj iako sam ga tek kupio i to litar :) A skup je ko sam djavo.Poslusajte moj iskren savet i nikad ovo ne radite,a taj novac ulozite u kvalitetne maske i sampone!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strašno! :( Da, frizeri tu najvise stradaju. Citala sam da u USA postoje neki posebni sistemi ventilacije koji se ugradjuju u salone. A slazem se da je najbolja preventiva ne raditi tretman uopste. Hvala sto si sa nama podelio svoje iskustvo, zelim ti da istrajes u odluci.

      Delete
  18. Upravo dosla iz Astradas salona,jao bozee na koji nacin nas prave budalama.Inace sam kupila preko Grupovine 1995 rsd,znaci zali boze 2h sedenja .Koji keratin to neka mesavina sa maskom efekat dosla kuci i oprala kosu i isfenirala se.Muka mi od pomisli da sam ispala toliko naivna.A tek o sisanju nemam komentar uzas.Ne idite moj savet .

    ReplyDelete
  19. Koliko sam ja upućena u to (obe moje sestre su stavile keratin) posle tretmana ne treba prati kosu 3-4dana, i još paziti da se ne gužva u spavanju, da se ne stavlja iza uši itd. . . Tako da ako si oprala kosu odmah nakon tretmana, bacila si novac.

    ReplyDelete
  20. Keratin je doneo blagodet mojoj suvise ostecenoj kosi,sta sve nisam probala,godinu dana se ne farbam da bih je oporavila,stavljala sam sva moguca ulja,jaja,cimet,majonez,zeleni caj,brahmi ulje,bananu,kvasac.... nista,sve gore i gore.od keratina se oporavlja,glatka je ,ne opada,ne cveta,ma odmorila sam se,jedino sto se malo vise masti,perem je samponom bez sulfata i to je to,hvala onom ko je izmislio keratin,ja sam radila sa nekim chooco,efekat je savrsen.

    ReplyDelete
  21. Tek sam sada naletela na ovaj tekst, ali nadam se da nije kasno da podelim svoje iskustvo i mozda spasim neciju kosu!
    Naime, moja kosa je tanka, kovrdzava, uz to imam pramenove- red farbe, red blansa. Buduci da kosu uvek nosim ravno-peglam ili feniram, pozelela sam da uradim ovaj "cudesni tretman" i ubijem dve muve jednim udarcem-oporavim kosu i ispravim je. Tretman sam uradila dva puta, efekat wow traje mozda dve nedelje, nakon toga kosa vam je ucebana, masti se, opada i tanji se... A ono sto vecina ljudi ne zna, cak ni frizeri (ili mozda znaju a ne zele da kazu) jeste da se NIKAKO ne preporucuje kombinacija BLANSA I KERATINA! dakle, BLANS+KERATIN=SMRT ZA KOSU!!! Ono sto se desi jeste da vam ti pramenovi (ili cela kosa ukoliko je izblajhana) od keratina postanu kao zvaka!!! Meni to niko nije rekao, do skora, kada sam otisla kod jednog zaista profesionalnog frizera koji mi je otvorio oci! Sve u svemu i sa blansem i bez njega, ovaj tretman ne preporucujem jer je zaista efekat kratkorocan, puno kosta, zahteva puno vremena i samo "prikriva" ostecenje. Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  22. Da vam kazem zene radila sam keratin tretman aiu kod kuce a kupila sam keratin od frizerke i ako radite kod kuce verujte bice vam potrebna maska za usta oci i usi i da budete kraj otvorenog prozora vazno je da uraditr tako. Posto su meni krajevi uvijeni meni tretman drzi evo vec 4 meseca ja sam zadovoljna nemam negativnih stvari da vam ispricam osim sto se malo brze masti perem 2 puta nedeljno

    ReplyDelete
  23. Da li je kosa posle tretmana otporna na vlaznost vazduha

    ReplyDelete