Nega kose i finansijska kriza

Prema prognozama, 2012. godina bi trebalo da bude prilično teška u ekonomskom i finansijskom smislu. Izbegnite crne scenarije u glavi i padanje u depresiju ali pokušajte da ipak postupate racionalno - dajemo vam nekoliko predloga kako da vaša nega kose daje rezultate a da pri tom ne bude preterano skupa.

1. Kupite kokosovo ulje! :) - Ko god od vas malo redovnije prati blog zna da smo na putu da dosadimo sa ovom pričom - ali, zaista, kokosovo ulje je odličan 'multitasker' - može se koristiti kao dubinski tretman pre pranja, kao leave-in regenerator u malim količinama ili se može mešati sa drugim namirnicama kako bi napravili masku. Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane (tegla organskog kokosovog ulja proizvođača Beyond od 330 grama košta oko 450 dinara). Ovo ulje (ili neko drugo, ako procenite da vam više odgovara) može da zameni veliki broj proizvoda za kosu ako niste u mogućnosti da ih priuštite u datom trenutku. Ukoliko imate kokosovo ulje onda uvek imate zamenu za nekoliko proizvoda koji vam možda baš tada nestanu. I umesto da tada jurite u prodavnicu, imate savršeno dobar i kvalitetan proizvod na raspolaganju koji dokazano penetrira u dlaku i čini je jačom.

2. Ređe perite kosu! ;) - Ok, diskutabilno je da ćete ovo poslušati ali da ipak objasnimo ovaj stav. Svako pranje kose, pored čišćenja, nosi i isušivanje. Idealno bi bilo da pronađete neku strategiju kojom bi pranje kose odložili za dan ili dva. Sem što tako štedite na šamponu i regeneratoru, istovremeno činite da vam kosa bude zdravija. Ovo se može postići tako što ćete je nositi skupljenu, staviti neku maramu ili jednostavno više obraćati pažnju na to koliko, recimo, kosu dodirujete rukama.

3. Imajte ispravan stav prema proizvodima za kosu - Ne dozvolite da vas ubede da skuplje nužno znači i bolje - ako ste pronašli relativno jeftiniji proizvod koji vam odgovara - slobodno se držite toga.

4. Nabavite sprej za suvo pranje kose - Košta 450 dinara, odlaže pranje kose za dan ili dva a istovremeno može da posluži kao sredstvo za dodavanje volumena kosi.

5. Eksperimentišite sa domaćim maskama i pakovanjima - nisu skupe a mogu biti efikasnije od proizvoda mnogih izvikanih brendova. Pri tom ne sadrže konzevranse niti bilo šta što bi moglo da vam šteti.

6. Prištedite na šamponu - osnovna funkcija šampona je da pere kosu. Kosu peru i šamponi od 150 i oni od 1500 dinara :) Izbegnite preterano agresivne šampone ali ako već želite da investirate u neki proizvod, radije odaberite masku ili tretman nego da dajete veliki novac na šampon koji se prilično kratko zadržava na kosi pa je kondicionirajuća uloga (kada je u pitanju zahtevna kosa) zaista diskutabilna.

7. Naučite da pravite pletenice i punđe - Ovakvih frizurica ima na stotine i sigurno postoji makar jedna koja vama savršeno odgovara. Naravnom, za to je potrebno dosta truda i eksperimentisanja ali pronalaskom frizure koju umete da pravite i sami i koja vam lepo stoji štedite novac koji biste dali frizeru.

8. Koristite manje proizvoda za kosu - Možda do sad i niste obraćali pažnju na ovo, ali - budite ekonomični sa maskama i regeneratorima, nemojte stavljati previše proizvoda jer ćete tako samo bespotrebno umastiti kosu.


7 comments:

  1. Slazem se sa 6. stavkom- skup sampon uopste nije neophodan, a svi samponi su manje-vise slicni.

    ReplyDelete
  2. Voljela bih kada bi mogla izvesti ovo pod brojem 2., ali mi se kosa nevjerojatno brzo masti. Većinu vremena je u pundžici (znam, nije najbolje, ali tako je) ili poluraspuštena pa je stvarno ne diram rukama i opet se jako masti. :/

    ReplyDelete
  3. Odlicne preporuke za negu kose mila, hvala ti puno.

    ReplyDelete
  4. Odlican post,ovo mi je trebalo.:)Znam da ne ide u prilog postu,ali me zanima gde si nabavila maroccan oil??!Hvala:)

    ReplyDelete
  5. Hmm ja to ulje nemam :) Znam da moze da se naruci preko interneta a gde ovako moze da se kupi u Srbiji zaista ne znam :(

    ReplyDelete
  6. Za definisanje kovrdza koristim, verovali ili ne - Pavlovicevu decju kremu. Malo je treba staviti, postize se odlican efekat, a svakako da mi se manje masti nego kad je feniram i peglam:)

    ReplyDelete