Puter maska za kosu

Za ljubitelje DIY proizvoda za kosu, evo novog recepta :) Više puta sam na blogu pominjala da mi je Philips Kingsley Elasticizer (tretman koji se na kosu stavlja pre pranja) jedan od omiljenih proizvoda. Philips Kingsley je brend specijalizovan za proizvode za negu kose, imaju trihološku kliniku u Londonu i širok spektar proizvoda za različita stanja kose i kože glave.

Nažalost, ovaj brend je u Srbiji nedostupan pa sam do sada naručivala Elasticizer sa britanskih sajtova, a recimo da nije ni previše jeftin. Već izvesno vreme Elasticizer nemam, ali sam na Philips Kingsley blogu našla njihov recept za tretman koji služi kao zamena za Elasticizer! Ovo me je veoma zaintrigiralo, pa sam morala da probam. Više puta sam čitala o mlečnim maskama za kosu (recimo onim u koje se dodaje mleko u prahu) - e ova maska je i mlečna i masna, sadrži puter, pavlaku i margarin.


Da biste pripremili ovu masku, potrebno vam je:

- 30 grama putera
- 60 grama margarina
- 90 ml neutralne pavlake
- 90 ml regeneratora po izboru (preporučuje se neki gušći, ili za suvu kosu)



 

Uzela sam Moja kravica mali maslac, Meggle pavlaku, najobičniji Premia margarin (55 dinara) i Garnier regenerator Lavanda.

Kad smo kod margarina, ovo me podsetilo na one torte, popularno nazvane "margarinke" :)) Znači ova maska može i da se zove - maska margarinka :))



Sastojke sam stavila u činiju. U originalnom receptu piše da se ovo izmiksa u blenderu, blender nemam pa sam probala viljuškom. Nije bilo baš najuspešnije pa sam na kraju ipak uzela mikser.

U masku se dodaje regenerator, a dok se pravi zapravo vrlo liči na kolače - upozorite ukućane da slučajno ne probavaju smesu!


Mikser je odradio posao perfektno i ovo je finalni proizvod:



Maska je više nego izdašna! Ako imate kosu srednje dužine mislim da možete da slobodno prepolovite sastojke iz originalnog recepta. 

Ja sam celokupnu količinu ipak, testa radi, stavila na kosu. Kosu sam skupila velikom šnalom. Preko sam stavila običnu plastičnu kinesku kapicu za tuširanje (50 dinara).


Preporučujem da nosite neku stariju majicu ili duks dok radite ovaj tretman jer može da se desi da se uprljate. Masku treba držati nekoliko sati. Ja sam prespavala sa maskom, ujutru oprala kosu šamponom dva puta i stavila lagani regenerator. Kosa je sjajna i izgleda jače. Masnoće i proteini iz mlečnih proizvoda osvežavaju vlas i daju sjaj. Mislim da je maska idealna za one koji imaju prirodno suvu kosu. Philips Kingsley pak preporučuju ovu masku za sve tipove kose, ali kao ekstra tretman kada vam je potrebna dodatna nega. Ako želite da obogatite svoju standardnu rutinu nege i ako imate vremena za ovakve male eksperimente - probajte :)


17 comments:

  1. Uuuuu interesantno zvuci, bas cu je probati ovih dana :D

    ReplyDelete
  2. maska se stavlja na cistu ili prljavu kosu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne na čistu, nego onda kad ionako treba da je pereš. Dakle, pre pranja (ok je ako je prljava drugim rečima) :)

      Delete
  3. Ja sam odusevljena receptom, posto imam prirodno kovrdzavu samim tim i suvu kosu ovo je za mene must have! Nisam cula dosad za te tzv mlecne maske za kosu pa ce mi ovo biti vatreno krstenje. Ovih dana ide u probu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moja je kosa tzv. "prirodna" - mislim da je ova maska najbolja za takvu i za jako suvu kosu :)

      Delete
  4. Uh, jaaako volim DIY! Samo me zanima kako si prosla sa ispiranjem? Secam se onih maski od maslinovog ulja, majoneza... Imam utisak da sam ih mesecima ispirala sa glave... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm ako si imala problem sa ispiranjem maslinovog ulja, možda je bolje da preskočiš, ne znam, ovo je dosta masno :-/ Moja kosa je suva i ispralo se ok, ali ja nemam problem sa ispiranjem ulja (maslinovog, kokosovog itd).

      Delete
  5. Koliko treba da se stavi regeneratora i da li je sve isto za dugacku kosu iki treba da se stavi duplo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po Philps Kingsley originalnom receptu 90ml - medjutim ja imam dugu kosu i mogu ti reci da je to vise nego dovoljno, mozda mozes cak i malo manje :)

      Delete
  6. Upravo stavila, samo sa kokosovim uljem umesto margarina. Ono je BAS masno. :) Jedva cekam da operem i javljam rezultate odmah. ;)

    ReplyDelete
  7. Moj predlog je samo da umesto margarina ipak stavis samo puter. Znam da to ispadne dosta skuplje, ali margarin ne može da se poredi sa puterom po pitanju kvaliteta. Margarin je u odnosu sa puterom jedno veliko ništa :)

    Uzgred, super predlog za home made masku, iako nisam ljubitelj istih, ovo mi se dopada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo je recept sa Philips Kingsley bloga, pa sam ga tako stavila u originalu :) A inače slažem se skroz za puter!

      Delete
  8. Jer ja sam isto koristila neki isto maska pa sad mi opada kosa ..!pola kvasac pola solje mleka i kasice meda... ?

    ReplyDelete
  9. Jer ja sam isto koristila neki isto maska pa sad mi opada kosa ..!pola kvasac pola solje mleka i kasice meda... ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne bi trebalo da ti opada kosa od toga tj. verovatnije je da je neki drugi uzrok

      Delete