DIY recept: Tretman sa kokosovim uljem



Ako iole pratite ovaj blog, onda znate da sam puno puta pisala o kokosovom ulju i njegovom značaju u nezi kose. Danas ću pisati o vrlo jednostavnom i odličnom receptu za tretman za kosu čiji je glavni sastojak upravo kokosovo ulje za koje je naučno dokazano da smanjuje gubitak proteina iz vlasi kose te tako umanjuje oštećenja. 

Potrebni sastojci su:


- 150 grama kokosovog ulja (može i manje ili više, u zavisnosti od toga koliko proizvoda želite da napravite)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike glicerina
- 3-4 kapsule vitamina E

Teglu kokosovog ulja kupila sam u prodavnici zdrave hrane i platila 690 dinara, glicerin se može kupiti u svakoj apoteci, ovaj na slici sam platila 100 dinara, proizvođač je Sinefarm, Beograd. Uljane kapsule vitamina E se mogu na komad takođe kupiti u maltene svakoj apoteci, jedna kapsula košta 10-15 dinara. Na početku da naglasim da su svi sastojci prilagodljivi u zavisnosti od tipa kose koji imate i efekta koji želite da postignete (na primer, umesto maslinovog ulja možete staviti avokadovo, jojobinovo, ricinusovo, arganovo ili bilo koje drugo koje volite i koje vam odgovara). 

Prvi korak je otapanje kokosovog ulja. Uzmite manju metalnu činiju ili šerpicu u koju ćete staviti kokosovo ulje.


Ovo je obično kokosovo ulje iz tegle, trenutno u čvrstom stanju. Ovu metalnu činiju stavila sam u šerpu sa kipućom vodom i onda čekala da kokosovo ulje u potpunosti pređe iz čvrstog u tečno stanje.


Činijicu ili šerpicu dakle treba staviti u drugu šerpu sa kipućom vodom. Kada se ulje istopi, izvadite činiju i to uradite vrlo pažljivo (predlažem pomoću peškira) jer će biti izuzetno vrela. Kokosovo ulje sada je potpuno tečno, kao što se vidi na ovoj slici:


Budući da je sada vrelo, ostavite ga odstoji i ohladi 30 minuta.

Posle ovoga, dodala sam tri kašike maslinovog ulja i istisnula sam vitamin E iz uljanih kapsula (vitamin E služi kao prirodni konzervans). Možete koristiti i ulje vitamina E umesto kapsula.




Mikserom bukvalno 30 sekundi promešajte ovu smešu ulja i potom stavite u frižider na 30-40 minuta. Kada ga izvadite iz frižidera to će izgledati ovako:


Da bi moglo da se umuti, ne treba da bude previše čvrsto. Uzmite električni mikser i umutite ovu smesu. Tokom mućenja je pravi trenutak da dodamo glicerin. Glicerin je poznati humektant i čest sastojak mnogih regeneratora za kosu - izvlači vlažnost iz vazduha i vezuje je u unutrašnjost kose i tako je održava hidriranom. Dodajemo dve kašike glicerina. 

Posle mućenja, dobili smo smesu koja prilično podseća na šlag lol


I to je sve :) Stavite u neku teglicu i dobili ste odličan tretman za kosu koji možete koristiti pre pranja. Nalepnica u svakom slučaju nije loša ideja da npr. neko od ukućana ne bi krenuo da ga proba.

Za razliku od čvrstog kokosovog ulja koje morate da topite da biste ga koristili, ovo ima više kremastu teksturu. Stavite otprilike jednu ili dve supene kašike na kosu pre pranja i držite nekoliko sati (ili prespavajte). Potom standardno operite kosu šamponom. Kosa će biti vidno opravljena, meka i sjajna. Odličan i jeftin proizvod (s obzirom na to koliko dugo će ova teglica trajati). 

Varijacije su ovde razne - neke sastojke možete preskočiti a ponešto i dodati, recimo neki miris a neki čak dodaju i boju za kolače lol. Meni je krem lep ovakav kakav je pa nisam stavljala dodatke. Kupila sam od Aromatice miris vanile ali je bio jako čudan (mirisao je na tamjan zapravo) tako da sam preskočila to. Aromatica proizvodi i druge mirise, a tu su i razna eterična ulja, tako da možete eksperimentisati, mogućnosti su skoro neograničene :) U lepoj teglici sa nalepnicom, mislim da je lepo čak i kao poklon. 




38 comments:

  1. Samo mi glicerin fali da napravim odmah. Ipak će morati da sačeka sutra, da odem do apoteke. :) Jesi li ga koristila nakon pranja? Pa da ispereš samo vodom? Ja nekako više volim tako, imam osećaj da kad posle toga operem šamponom izgubi efekat, posebno na krajevima koji su baš suvi. Ali ne znam da li se dobro ispira ovo, zbog svih ulja.

    ReplyDelete
  2. Nisam ga koristila nakon pranja, mislim da se ne bi dobro ispralo bez sampona (mozda bi bilo ok samo za jako suvu kosu, pa to sto se ne ispere da ostane umesto leave-in regeneratora). Postoji i varijanta da se u toku mucenja doda nesto vode pa da se smesa razblazi da ne bude toliko "uljana" ali to nisam probala (još) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zato je kosu potrebno lagano nakvasiti ili isprskati vodom pre nanosenja ove maske!

      Delete
  3. Hvala ti za podeljeni recept za tretman, imam sve potrebne sastojke :)

    ReplyDelete
  4. Super, mislim da je to prednost ovog recepta :D I ja sam imala u startu (skoro) sve :)

    ReplyDelete
  5. Ovo je sjajno. Spremiću već sutra, nemam glicerin sad XD Ali me zanima i ovo, naime, htela bih da poklonim i teglicu drugu koji ima divnu, divnu dugu kosu, ali on i inače stavlja na nju neka ulja jer je gusta i kovrdzava. Da li može ovaj tretman da se recimo tako nanese, tog dana kada će da kosa da se pere, i da na njoj stoji kao što bi bilo koje ulje do pranja, dakle, da ne zamasti mnogo kosu, i da on može normalno da funkcioniše sa tretmanom na glavi ( jer muškarce najčešće mrzi da sede kod kuće ako imaju nešto na kosi :-D ) ili da možda za to koristi samo čisto kokosovo ulje za krejeve i uopšte donji deo kose? Valjda sam jasno postavila to pitanje. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U malim kolicinama moze (kao i sto moze kokosovo ulje) da sluzi kao leave-in regenerator za suvu kosu :) Na nalepnici mozes da napises i sastav proizvoda ; )

      Delete
    2. E, odlično. Hvala na odgovoru, ja sam napravila upravo :-). I da, velikim slovima - "nije za jelo" :-D.

      Delete
  6. Ovo cu morati da probam jer mi je kosa uzas, imam kordzavu kosu i neznam sta cu sa suhocom...

    ReplyDelete
  7. Kada se napravi ovaj tretman, da li se drži u frižideru ili može i van njega?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ga drzim van frizidera. Ako je u frizideru bude bas jako tvrdo i nije zgodno za nanosenje.

      Delete
  8. Kada se malčice istraži o kokosov ulju, nailazimo na sledeće:

    Nutrition Facts Oil, coconut Amount Per 100 grams Calories 862 % Daily Value* Total Fat 100 g 153% Saturated fat 86 g 430% Polyunsaturated fat 1.8 g Monounsaturated fat 6 g Cholesterol 0 mg 0% Sodium 0 mg 0% Total Carbohydrate 0 g 0% Dietary fiber 0 g 0% Sugar 0 g Protein 0 g 0% Vitamin A 0% Vitamin C 0% Calcium 0% Iron 0% Vitamin D 0% Vitamin B-6 0% Vitamin B-12 0% Magnesium 0% *Per cent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

    Tako da me zanima koja su naučna istraživanja dokazala da kokosovo ulje utiče na smanjenje proteina iz dlake? Dakle, na koji način se to dešava i kako je moguće da nešto što ne sadrži proteine hrani kosu tim istim proteinima i popravlja oštećenja?

    Hvala na odgovoru.

    ReplyDelete
  9. Naučna studija koja se bavi efektivnošću kokosovog ulja nalazi se ovde http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094

    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zanimljivo je da se sa nekoliko klikova tu i tamo dođe do toga da je dotično istraživanje objavila kompanija koja se bavi prodajom kokosovg ulja. :)

      Osim toga, ne bi se reklo da je objašnjenje najsjajnije, no valjda je problem u meni i očekivanjima da naučno objašnjenje bude potkrepljeno naučnim činjenicama, objašnjenjem uzroka i posledivce, a opet bude objašnjeno tako da svako ko se potrudi može da razume.

      Delete
    2. Zaista? Kako se zove kompanija?

      To jeste naucna studija a koje vi naucne kriterijume imate zaista ne znam :) Jos puno informacija o kokosovom ulju imate na www.thebeautybrains.com koji pisu hemicari, Ako imate nedoumicu da li da nabavite - topla preporuka s moje strane

      Delete
    3. Indijska kompanija Marico Industries.

      Načune kriterijume nemam ja, ima ih nauka sama. Naučno objašnjenje mora da zadovoljava nekoliko uslova
      -Argument kojim se eksplanans (sredstvo kojim se objašnjava, dok je eksplanandum predmet koji se objašnjava) mora da bude logički korektan.
      -Eksplanans mora da sadrži makar jedan opšti zakon.
      -Eksplalans mora da poseduje empirijski sadržaj
      -Rečenice iz kojih se ekplanans sastoji moraju biti istinite.

      Dodatni plus naučna objašnjenja dobijaju kada su razumljiva prosečnom čoveku.

      Mogla bih da obrazlažem svaku tezu, no tome ovde nije mesto. Verujem da se i nakon ovako pobrojanih teza vidi da ono objašnjenje teško može da se klasifikuje kao naučno.



      Nemam nameru da se vraćam korišćenju ulja, na mojoj kosi su napravila haos. Verujem da postoje osobe čije kose to mogu da podnesu, ali verujem i da je veći broj onih kojima će ulja napraviti više štete nego koristi. Stoga smatram da nije u redu pozivati se na nauku, jer zvuči vrlo zavodljivo, već naglasiti da je to lični izbor i sreća što na kosi to funkcioniše i predstaviti i drugu stranu medalje.

      Delete
    4. Časopis Journal of cosmetic science jeste naučni časopis. A iza theBeautyBrains.com jesu hemičari. Za svoje tvrdnje mi takođe možete dati linkove koji vode do naučnih izvora u suporotnom vi samo pričate o svojim ličnim iskustvima i dovodite ljude u zabludu.

      Delete
    5. Upravo tako, za moju tvrdnju da su mi ulja uništila kosu ni ne tvrdim da je naučna, već da je moje lično iskustvo, kao i lično iskustvo velikog broja ljudi koje poznajem. :)

      Delete
  10. Bas mi je zao zbog vas. Kod mene je efekat sjajan! Nadam se da cete imati vise srece u buducnosti, puno pozdrava

    ReplyDelete
  11. Da li umesto maslinovog ulja,moze da se stavi Macadamia ulje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa u principu može, mada je maslinovo jeftinije :)) Može bilo koje drugo ulje (avokadovo, ricinusovo, orahovo... itd)

      Delete
  12. Da, da, kokos!!! Obozavam ga. Ja ga redovno koristim tako da mi ne treba pakovanje ove vrste, najstojim da unosim vitamine i minerale kroz ishranu. Pretpostavljam da je ova maska odlicna, jer sadrzi i maslinovo ulje. Tu moze bilo koje ulje u sustini, samo da je hladno cedjeno, ne ono sinteticko koje proizvode raznorazne kozmeticke kompanije, ne bih da imenujem. A dobro hladnocedjeno ulje se moze kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane. Ja licno sam probala sva moguca ulja, ali najdraza su mi kokos, maslinovo, i cicak, iako nisam plavusa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je, može bilo koje hladno cedjeno ulje :) Meni je ovaj "mix" nesto laganiji po teksturi nego samo kokosovo ulje i koristim ga za razne kozmeticke svrhe

      Delete
  13. Da li može nešto drugo umesto vitamina E?


    ReplyDelete
  14. Ćaos, vitamin E nije neophodan sastojak, znači može i bez njega :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije neophodan, ali vrlo koristan, jer kosi jako prija. Pogotovo ako nam je ishrana jednolična, bez puno unosa vitamina, koje telo crpi. Rekla bih i ovo. Prekomerna upotreba raznoraznih ulja može da dovede do prezasićenja, onda kosa postaje suva i krta. Ne odgovaraju sva ulja, svim kosama. Recimo, meni ricinus i orahovo ulje ne odgovaraju. Stavljam ih jednom u 3 meseca, jer su jako lekovita i delotvorna, ali posle njih nedeljama imam utisak kao da ih nisam dobro isprala.Ovo je na konto gornjih komentara.
      Čičak i kokos su laganija i lakše se ispiru. Ali kažem, u svemu treba imati meru.

      Delete
    2. Tacno, neka ulja se lakse ispiru, u tome je razlika. Ali i u samponu, vodi.. Treba pod rukom osetiti kad je dovoljno ispirati, da se ne isposni ispiranmem previse, to ima kontraefekat. Takodje, svaka kosa je drugacija, pa i od pranja do pranja..

      Delete
  15. Hvala na odgovoru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citiram:"Veoma važni za kosu u i vitamini A, D, C, i E, kao i vitamini iz grupe B. Vitamin A stimuliše ulogu proteina keratina i kolagena, koji su važni činioci za izgradnju kose, kože i noktiju. Vitamin E poboljšava funkciju keratina, i utiče na cirkulaciju krvi u temenu, čime obezbeđuje rast kose. Vitamini B i C, takođe se brinu o rastu kose. Vitamin D3 ima važnu ulogu u našem telu. On pomaže regeneraciju novih ćelija."

      Delete
  16. Napravila sam ovaj tretman, s tim sto sam koristila ricinusovo ulje umesto maslinovog, a vitamin E sam izostavila posto ga nikako nisam mogla naci. Tek sam jednom isprobala, i zadovoljna sam efektima. Primetila sam i da mi kosa drugacije reflektuje svetlost i cini mi se da je malcice izmenila boju, izgleda kao da sam radila ombre. To me je odusevilo. javicu utiske na duze staze. Nikada ranije nisam koristila ulja. Pozdrav.

    ReplyDelete
  17. Da li mozete da mi kazete gde da nabavim ulje od AVOKADA? trazim ga u zdravoj hrani ali nijedna nema

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao, ima ga na sajtu prirodnakozmetika.com 1624 dinara za 100 ml, proizvođač Aromatica :)

      Delete
    2. Ima ga ina marigoldlab.com (http://www.marigoldlab.com/proizvodi/kozmetika/ulje-avokada.html) 50 ml za 465 dinara!

      Delete
  18. Hvala puno :)

    ReplyDelete
  19. Da li neko zna u kojoj apoteci prodaju kapsule vitamina E na komad? Vec dve nedelje trazim i nisam nasla ni jednu. Hvala unapred

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žao mi je što nisi uspela da nađeš... Ja sam u Vranju, ovde dosta apoteka prodaju vitamine i suplemente "na komad"

      Delete
  20. Zdravo svima,samo da dodam-danas sam u maxiju kupila lesnikovo ulje (delize) 250ml 590din,drzala ga citav dan na kosi i uvece je oprala i mogu vam reci da sam nakon samo jednog koriscenja jako zadovoljna,kosa je meka,sjajna,a i samo ulje nekako nije tesko,lako se ispira,jedina mana je sto miris nije bas najbolji ali nije ni strasno,pa eto,ko zeli moze da proba...lep pozdrav...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super informacija, hvala :) Nisam još uvek viđala lešnikovo ulje kod nas

      Delete