Kako koristiti kokosovo ulje za negu kose?

U ovom tekstu sam pisala o prednostima kokosovog ulja - jedno je od svega nekoliko koja dubinski penetriraju u vlas. Kokosovo ulje je specifično zbog veličine i oblika molekula (koji su mali i imaju pravolinijskuu strukturu koja omogućava da prodru u vlas) i zbog povoljne hemijske strukture ( laurinska kiseline koja čini skoro 50% kokosovog ulja ima afinitet prema proteinima).

Zato, za razliku od mnogih drugih sastojaka za negu (kao što su silikoni i mineralno ulje) koji ostaju na površini kose, kokosovo ulje bukvalno obnavlja kosu iznutra.


Koji je najbolji način da se koristi kokosovo ulje za negu kose?


Studija rađena u Indiji 2012. godine pokazala je da kokosovo ulje smanjuje oštećenja kada se koristi kao tretman i pre ali i posle pranja. Međutim, isto istraživanje je pokazalo da su rezultati bolji kada se koristi pre pranja kose što je i logično imajući u vidu da veliki deo mehaničkog oštećenja kose nastaje upravo prilikom procesa pranja i sušenja.

U ovom istraživanju testirane osobe su držale kokosovo ulje na kosi 14 sati. U praksi je naravno to retko kad izvodljivo. Ipak, ako želite da kokosovo ulje što bolje penetrira u dlaku, dobro je da ga ostavite na kosi bar nekoliko sati. Možda 14 sati nije precizna magična cifra, ali to je vremenski period korišćen u ovom istraživanju.

Dakle, idealan način za upotrebu kokosovog ulja bi bio da ga nanesete na kosu pre spavanja i da narednog dana operete kosu. Nemojte stavljati veliku količinu da ne biste isprljali posteljinu - dve supene kašike će biti dovoljne. Ovo je povoljan, efikasan i zdrav način da pružite svojoj kosi odličnu pojačanu negu.

Tegla od 330 grama nerafinisanog kokosovog ulja u prodavnicama zdrave hrane košta oko 620 dinara ili 5,3 EUR.

3 comments:

  1. Treba na teme ili na krajeve da se stavlja?

    ReplyDelete
  2. Moje iskustvo ne ide u prilog uljima. Pokusala sam da oporavim kosu nanoseci pakovanja od ulja pre pranja kose. Isprobala sam avokado, jojobu, maslinovo ulje, ricinusovo, bademovo, suncokretovo, kostica grozdja, kajsije, arganovo, laneno, konopljino, orahovo i kokosovo. Kokosovo ulje isusuje i iritira kozu, odnosno miristinska kiselina u njemu.Isto tako isusuje i lomi kosu. Mozda ogranicena, redja upotreba ima smisla kod masne kose.

    ReplyDelete