Gostujući post: Pivo za kovrdžavu kosu



Danas ću sa vam podeliti sjajan tekst koji je napisala Milica G. sa Facebook stranice Kovrdžava kosa. Milica ima prelepu kovrdžavu kosu i na svojoj Facebook stranici nesebično deli savete koji se tiču nege kovrdžave kose - ako vas ta tematika zanima, obavezno lajkujte stranicu :) Evo šta je Milica rekla na temu nege i oblikovanja kose pomoću piva.

Kao što sam vam ranije obećala, podeliću sa vama jedno korisno iskustvo u vezi nege svoje kovrdžave kose. Na brojne komplimente i pitanja čime negujem kosu pa mi je tako sjajna, jaka i definisana, moj odgovor je uvek, sa velikim oduševljanjem - PIVO! Svi smo mi, bar jednom u životu, imali iskustva da padnemo u kandže neveštih frizera koji su nam od kose napravili, blago rečeno cirkus.  Taj slučaj se i meni desio, pre jedno devet godina, kada me je, po preporuci, jedna ,,dobra’’ frizerka (daleko joj lepi frizerski salon) unakazila, skratila mi kosu do ramena (a bila je do pola leđa), stanjila je gde god nije znala šta da učini sa volumenom (što se NE SME nikako raditi kovrdžavoj kosi). Gde baš nađe na mojoj glavi da se uči – verujem da je svaka od vas nekad to pomislila. Kosa mi je postala jako lomljiva, krzala se, suva kao barut, frizura kao holandska vetrenjača. Srećom, nakon više godina, znatno mi se oporavila i vratila u normalu, mada su posledice još malo opipljive u onom delu iza vrata, koji je inače i suvlji. Ono što mi je 60% oporavilo kosu je upravo pivo, a nekih 40% ostali preparati za pranje kose, nepeglanje i nefarbanje.

Pivo ima fosfor, magnezijum, kalijum i maltozu što ga čini prirodnim proizvodom za negu kose. Biotin u pivu sprečava gubitak kose i pojavu peruti. Maltoza jača kosu, a obilje vitamina B daje kosi prirodni sjaj. Proteini iz ječmenog slada i hmelja koji se nalaze u pivu obnavljaju i jačaju kosu i koren dlake (čak se moje drugarice šale sa mnom govoreći da kosa može da mi posluži kao žice za gitaru) . Protein iz piva popunjava i najsitnije pukotine u vlasima i ispucalim krajevima, pa samim tim kosa postaje mekša i bolje reflektuje svetlost (zbog čega deluje sjajnije). Pivo ne sadrži silikone i ostalu hemiju, tako da vam niko ne može reći da vam je kosa ,,našminkana i zamaskirana’’. Pivo regeneriše dlaku i odlično je za revitalizaciju kovrdžave kose, jer sprečava njeno ispravljanje. Kosa postaje zdravija, sjajnija, a samim tim i dobija  na volumenu. Ne kupujte bezalkoholna piva, jer se ne baziraju na istim sastojcima kao alkoholna, već na aromama.

Skoro uvek se susrećem sa pitanjima:

"- Joj, a hoće li da izvetri miris?"
"- A da mi alkohol ne sasuši kosu?"
"- Treba li da ga ispiram?"

Ja često te ,,neverne Tome’’ pitam kako im ne smrdi pivo kada ga piju? Miris naravno izvetri, naročito ako nakon što je kosa suva, nanesete svoju omiljenu kremicu na krajeve. Koristi se pivo koje je otvoreno pre nedelju dana ili više (naravno, ne usmrdelo i ubuđalo), već ono ih kojeg je alkohol izvetrio, jer tada ostaju oni najhranljiviji sastojci. Ukoliko nemate ,,izlapelo’’ pivo, možete prokuvati neko pivo i samim tim alkohol se oslobađa. Neka vas ne plaši i ne zbunjuje taj alkohol iz piva, logično-on je ipak za unutrašnju upotrebu, dakle, pitak je, tako da vam neće naškoditi ni za spoljnu upotrebu. Više će vam sasušiti kosu alkoholi koji se nalaze u penama, gelovima, šamponima i ostalim preparatima za kosu. Pivo se nakon nanošenja na kosu NE ISPIRA (govorim za kovrdžavu kosu).

U narednom pasusu je postupak upotrebe piva (ovaj isti tekst sam ispisala na jednom forumu i urednica ga je stavila na prvu stranu teme ,,Kovrdžava kosa):

Nakon pranja šamponom i balzamom, kosa se umota u peškir da bi se pokupio višak vode. Tada dobro raščešljati kosu. U lavor sipati otprilike pola litre mlakog piva (neko pivo ,,izlapelo’’ tj. pivo iz kojeg je izvetrio alkohol). U lavor se umoči cela kosa skroz do temena, ostatak piva preliti preko kose još jednom i to je to. Znači, cela kosa se natopi, ne prskajte onim fajtalicama par kapi po kosi, jer se tako pivo nanese samo po principu ,,gde otkačim-gde zakačim’’.


Blago pamučnom majicom pokupiti višak kapljica i nakon toga se očešljati samo prstima. 



Sušiti kosu naglavačke, fenom sa difuzerom. Zašto naglavačke? Postićete bolji volumen, kosa neće biti slepljena na temenu i neće se ukrutiti, jer ćete je ka temenu lagano pritiskati difuzerom. Kada je kosa skoro suva, nanesite malo hranljive kreme za lokne.

Nisu vam potrebni učvršćivači dodatni, tipa pena, gel i sl. jer je taj posao pivo već odradilo. Neka masnija krema je sasvim dobar izbor.


Sve devojke koje su poslušale moj savet, bile su prezadovoljne. To vas košta čitavih 90 dinara koliko košta limenka piva u obližnjem marketu i malo dobre i eksperimentalne volje.


Volite i negujte svoju kosu,
ona će vam uzvratiti svojim sjajem i lepotom

koji će mamiti poglede svih prolaznika.


Autor: administrator Facebook stranice Kovrdžava kosa

12 comments:

  1. Od skoro svoje lokne negujem na ovaj nacin i nema reci koja moze da opise moje radostiii!!! :) Lokne su mi sve lepse i kvalitetnije. Pena mi je uzasno mrsila kosu, strasno sam je cupala dok je nisam odmrsila, i tako godinama... :-( Sa pivom lakse ide cesljanje posle pranja ( znam da se posle pranja ne ceslja kosa,ali svoju dzunglu jedino tad mogu da odmrsim ) nema umrsenih krajeva i onih dosadnih cvorica! Probajte ovo obavezno! ;-)
    P.S. Hvala mojoj dragoj drugarici Milici, jer mi je otkrila ovu 'tehniku' i tako me spasila muka!!! :-D

    ReplyDelete
  2. baka mi je pivom prala kosu kada sam bila mala, ponekad je dodavala i sirce, za sjaj kose. :) pivo je odlicna stvar za kosu, mnogo toga sam probala, ali se ovo pokazalo kao najbolje resenje! naravucenije - treba slusati starije! :) svaka cast, odlican post! <3

    ReplyDelete
  3. Šta sa farbanom kosom, da li će se umrsiti i slijepiti posle tretmana sa pivom, s obzirom na to da se ono ne ispira već se stavlja posle balzama? I pošto imam crvenu boju kose, da li će uticati možda na promjenu boje, i slično?

    ReplyDelete
  4. Andreja,
    Devojke koje su pivo koristile, a farbaju se, nisu primetile nikakve znacajne promene po pitanju toga. Pivo treba da izvetri, dakle, da se oslobodi sav alkohol i tada ostaju hranljivi sastojci koji pospesuju kovrdzanje i neguju kosu: psenica, heljda, hmelj, jecam , zob i pivski kvasac. :) U svakom slucaju, zavisi sve i od farbe koju koristis i njenog intenziteta. Probaj, pa ces videti kako tvoja boja reaguje, do sada devojke nisu nista po tom pitanju primetile. :)
    Pozdrav,
    fb stranica: Kovrdžava kosa

    ReplyDelete
  5. Zdravo. Svoju kovrdžavu kosu takođe negujem na ovaj način i prezadovoljna sam. Međutim, ja koristim bezalkoholno pivo, upravo zbog alkohola koji bi eventualno isušio moju kosu.
    Pozdrav.

    ReplyDelete
  6. Može link njene fb stranice? Pls..♥

    ReplyDelete
  7. Stavila sam minival pre tri nedelje i razmisljala sam o peni za kosu medjutim kada sam procitala tvoj post i poslusala te,mogu samo reci da sam odusevlje sa pivom! Kosa mi izgleda kao da sam malopre izasla iz salona i stavila dosta laka,a sve je potpuno prirodno! PS za sve devojke koje se plase da ce im se kosa osetiti na pivo: nece, mirise na prethodno korisceni balzam! Pozz i hvala za ideju!

    ReplyDelete
  8. Pivo da ostavim otvoreno dok ne izetri ili blago zatvoreno da se ne pokvari? :))

    ReplyDelete
  9. Pivo da ostavim otvoreno dok ne izetri ili blago zatvoreno da se ne pokvari? :))

    ReplyDelete
  10. Da li se kosa nakon piva umota u peskir ili se saceka da otkapne?

    ReplyDelete
  11. Meni je zelja jos od malena da imam kovrdzavu kosu ako budem stavljala svaki put pivo na svoju talasastu kosu da li ce se ukovrdzati i ostati takva trajno. Volela bih to!

    ReplyDelete