Redken Extreme Strength Builder proteinska maska - recenzija

Kada sam prvi put pre 10 godina isprobala neki proizvod brenda Redken, bio je to regenerator iz plave Extreme linije i bila sam prilično ushićena da u rukama imam nešto o čemu sam do tada samo čitala na Internetu. Naravno, očekivala sam čuda :d Ono što mi se tada urezalo u pamćenje bio je lep sveži miris. Kada sam prvi put pomirisala ovu masku automatski me vratila u to vreme, 10 godina unazad, pošto miriše identično,"redkenovski" :)) Nostalgija :)

Bila mi je potrebna dobra proteinska maska ili maska za rekonstrukciju, da sanira posledice feniranja. Čitala sam recenzije i imajući u vidu ocene odluka je pala na Redken Extreme Strength Builder masku koja je namenjena jačanju oštećene kose.


Maska košta oko 15 EUR, ja sam je kupila na sajtu FeelUnique. Pakovanje ima 250 ml.

Iz ove Redkenove linije probala sam već regenerator, zatim Extreme Deep Fuel tretman u kesicama i Anti-snap leave-in (regenerator za jačanje kose koji se ne ispire). Za regenerator mogu da kažem da je dobar (ne i revolucionaran) dok mi se Anti-snap iz nekog razloga nije dopao mada ima jako dobre recenzije na Internetu. O Extreme Deep Fuel sam pisala ranije na blogu i mislim da je to odličan proizvod za oštećenu kosu (koji je Redken iz xy razloga ukinuo mada je bio vrlo omiljen proizvod?).

Ono što je sledeće na mojoj "wishlist" iz ove plave linije je Extreme CAT tretman za rekonstrukciju koji bi po opisu trebalo da bude "najjači" proteinski tretman iz linije. Drži se na kosi 3 do 5 minuta, ispire a potom se nanosi regenerator koji se inače koristi (što je opšti princip po kome se baš i koriste proteinski rekonstruktori).

No da se vratimo na masku. Redken Extreme Strength Builder namenjena je oštećenoj kosi i pruža dubinsku negu. Proizvođač kaže da "ponovo izgrađuje površinu vlasi, pruža progresivno kondicioniranje (efekat koji se poboljšava vremenom; tj. kosa bi sa svakim sledećim korišćenjem  trebalo da bude sve bolja i bolja) i jača centralni deo vlasi". Takođe sasrži IPN kompleks (interlock protein network).




"Lepak" između kutikula zove se 18-MEA (18-methyleicosinoic acid) i on održava intergritet dlake - čini kosu jakom i otpornom na oštećenja. Kada ima ovog prirodnog "lepka" onda se kutikule drže čvrsto a površina vlasi je glatka i sjajna. On se razbija pod uticajem UV zraka, šampona i toplote (usled korišćenja fena ili pegle). Ako manje koristite agresivne šampone, štitite kosu od UV zraka i ograničite upotrebu toplote za stilizovanje kose, imaćete više ove supstance na vlasima i time doprineti kvalitetu kose. Takođe, možete je "dodati" upotrebom nekog proizvoda za negu kose. Redken Extreme Strength Builder maskа je jedan od proizvoda koji sadrži ovaj sastojak (na listi sastojaka to je ustvari Quaternium-33). Naravno to neće biti identično posedovanju prirodnog "lepka" ali efekta ima. Pored 18-MEA, ova maska kao jedan od ključnih sastojaka sadrži i ceramide.

Što se uputstva za upotrebu maske tiče, na kutiji piše da se koristi jednom nedeljno kao intenzivni tretman. Drži se na kosi 5-15 minuta i potom ispire.

Za bolji efekat, stavite na kosu masku a preko toga plastičnu kapicu ili kesu, pa peškir, ili zagrevajte fenom.



Potrošila sam nekih 90% sadržaja kutije i mogu da kažem da je maska iz mog ugla fenomenalna (i to ne samo miris!). Nije lako naći dobru proteinsku masku a za ovu mogu da kažem da je po mom mišljenju odlična čak po efektu slična Davines Hair Building Pak.

Vlasi dobijaju "punoću", popunjavaju se sitne rupice, kosa se lakše češlja i oblikuje (tj. poprima karakteristike normalne, zdrave kose sa normalnom elastičnošću). Omekšava kosu a ovakva maska bi bila naročito korisna za one koji imaju problem sa lomljenjem kose usled velikih hemijskih/termalnih oštećenja.

Miris je osvežavajući i pomalo slatkast, ali na dobar način. Ako imate oštećenu kosu, tražite dobru proteinsku masku i spremni ste da malo "investirate" - onda je ovo dobar izbor.


Da li bih ponovo kupila ovaj proizvod? Da
Ocena: 9/10




Izvinjavam se što su mi slike malo "novogodišnje", slikala sam ih još pre mesec dana a post objavljujem evo tek sada. Poslednjih nekoliko nedelja sam bila slabije aktivna oko bloga pošto sam radila maltene dva posla paralelno :-/ Za kraj jedan savet verovatno važniji od izbora maske itd: nikad, nemojte to sebi dozvoliti :)))