Jabukovo sirće za lepu i sjajnu kosu

Jabukovo sirće se tradicionalno koristi za negu kože i kose. Njegovom upotrebom kosa postaje sjajnija i izgleda zdravije.

Zdrava kosa ima pH nivo izmešu 4 i 4.5 - kada se nalazi u ovakvom stanju kutikule su spuštene i zatvorene pa je dlaka glatka i bolje reflektuje svetlost. Prirodni pH kose je dakle blago kiseo. Farbanjem, hemijskim tretiranjem kose, ali i pranjem šamponom podiže se pH vrednost kose. Kada kosa ima viši pH postaje porozna i ne leži ravno već leti na sve strane. Tada se kosa mrsi, deluje manje uredno i frizzy i više se lomi.

Pošto je sirće kiselo, sa pH vrednošću između 2.5 i 3.5 (u zavisnosti od vrste i koncentracije), odlična ideja je da ga koristite razblaženo pri završnom ispiranju. Tako ćete smanjiti pH vrednost koja može biti podignuta iz više razloga - kutikule će se spustiti, kosa će biti sjajnija, manje umršena, lakša za oblikovanje i lepršava.

Šamponi, farbe za kosu, blanš itd. su bazni, te vam treba nešto što će po sastavu biti kiselo - to nešto može biti upravo jabukovo sirće. Ovo ne znači da treba da zanemarite regenerator - koristite i jedno i drugo. Ako se koristi češće no što je potrebno ili u velikim koncentracijama, jabukovo sirće može isušiti kosu.

Jabukovo sirće takođe uklanja naslage minerala koji nastaju kao posledica korišćenja tvrde vode i zbog nečistog vazduha. Uklanja i sebum i naslage proizvoda za stajling. Kada se koristi u ovu svrhu (kao sredstvo za dubinsko čišćenje) koristi se u većoj koncentraciji nego inače (25-50%). Utrljajte na kosu i ostavite da deluje nekoliko minuta pa potom isperite.

Kako se jabukovo sirće koristi kao sredstvo za ispiranje? Pomešajte 75 ml jabukovog sirća sa jednim litrom vode. Ovo sipajte u plastičnu flašu i koristite kao sredstvo za ispiranje na kraju procesa pranja i pakovanja kose. Kosa će biti mekša i sjajnija. Razmera u kojoj se vrši razblaživanje je 1:10 (ili malo manje).

23 comments:

  1. Da li sirce utice i na posvetljavanje kose.. posto imam bas tamnu crnu, zelela bih da je posvetlim.. posto sam cula da sirce posvetljuje kosu, ali mozda ono obicno, ne jabukovo..
    Jovana.. :)

    ReplyDelete
  2. Cao, evo jednog recepta za posvetljivanje sa ehow.com:

    http://www.ehow.com/how_2139527_use-vinegar-lighten-hair.html

    ReplyDelete
  3. limun i kamilica posvetljuju kosu, mada ne znam kako iz crne ide taj postupak

    ReplyDelete
  4. kao mala imala sam svetlo smedju kosu a sad je puno tamnija i volela bi da vratim staru boju bez farbanja..kako.?! :D

    ReplyDelete
  5. da ali limun moze i isusiti kosu tako da se ne treba igrati bez uputa s tim domacim pomagalima

    ReplyDelete
  6. kamilicom samo ispirati kosu poslije pranja,i ona je tako posvjetljuje.
    a limun je posvjetljuje ako se utrlja sok od limuna u kosu a zatim izadje na sunce da djeluje
    kosu treba dobro oprati nakon toga i staviti balzam na nju, inace vocne kiseline su dobre za kosu.

    ReplyDelete
  7. ne znam za vocne kiseline, ali limu definitivno moze da isusi kosu. ja bih posvetljivala kosu samo kamilicom, limun je ipak previse agresivan, sto se mene tice.

    ReplyDelete
  8. jel se posle ispiranja sircetom ispira vodom,ili ne??

    ReplyDelete
  9. Razblazis u razmeri 1:10 i ne ispires :)

    ReplyDelete
  10. a sto e so maslinovoto maslo?

    ReplyDelete
  11. maslinovo ulje je super!!!!pomesaj ga sa 2 zumanca ,stani na kosu i rascesljaj zatim stavi kesu na glavu i cekaj sat vremena pre nego sto operes kosu...i stavis pakovanje ili balzam naravno:)i videces kako ce ti biti nahranjena i lepa kosa.....

    ReplyDelete
  12. Moze li se sirce dodati u sampon prilikom pranja kose? Da li bi imalo efekta?

    ReplyDelete
  13. Mislim da u principu nema potrebe dodavati sirce u sampon, on vec ima neku svoju pH vrednost koju bi ovaj dodatak promenio ali ne mozes da znas tacno kako jer ne znas koja je pH vrednost tog sampona (koja je mozda vec optimalna). A i funkcija sampona je pranje/ciscenje a sirce je za 'conditioning' efekat. To je moje laicko misljenje a naravno mozes dodatno da konsultujes Google :)

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Posvetljivala sam kosu nekoliko puta hidrogenom, dosta je svetlija. Imala sam jako lepu smedju kosu i zanima me na koji nacin da povratim svoju boju? Posto mi ova uopte ne stoji dobro i sada mi je krivo sto sam je svetlila. Inace ko zeli svetliju kosu, hidrogen je svetli na prirodan nacin i vec posle prvog nanosenja primecuje se razlika u boji. I ne susi je mnogo, dovoljno je da koristite balzam. Ako moze neko da mi pomegne, kako da vratim prvobitnu boju. Unapred HVALA!

    ReplyDelete
  16. Koliko si stavljala hidrogen i na koji nacin, koliko %tni? Da li ti je bila farbana kosa ili prirodna?

    ReplyDelete
  17. Ja sam cula da i med posvetljuje kosu...da li je to tacno..???

    ReplyDelete
  18. kako da izadjem iz crne sta treba da radim? pri tome farbala sam se samo sa kanom,da li je i moguce vratiti moju boju?

    ReplyDelete
  19. Ne osujujem i ne mislim ista lose,samo mi je cudno kako neko ima crnu kosu i hoce da je posvetli,a ja imam svetlu i farbam se u crno sto ide u prilog cinjenici da hocemo da imamo ono sto nemamo

    ReplyDelete
  20. koliko puta u toku nedelj moze da se koristi sirce?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskustva su različita, vidim da ima ljudi koji ga koriste i pri svakom pranju. Ipak, preporučujem da počneš sa jednom nedeljno i da vidiš kako kosa reaguje.

      Delete
  21. Pomaze li ovo sirce kod seboreicnog dermatitisa? Znate li sta pomaze?

    ReplyDelete
  22. jas ja mijam kosata samo so sodabikarbona, stavam pakovanje od med, kvasec,zolcka i mleko ili jogurt. stoi 1cas i samo ja plaknam so voda. Citajki za pH a sodata e bazna dali gresam sto ja koristam

    ReplyDelete