Deep conditioning tretman (dubinski tretman za negu)


Ako imate suvu i/ili oštećenu kosu i potrebna vam je pojačana nega, u svoj nedeljni ritual možete uvesti dubinski ili takozvani "deep conditioning" tretman. Generalno dubinskim tretmanom možemo nazvati svako držanje maske ili regeneratora na glavi koje traje duže od 15-20 minuta. Reč je o jednostavnom postupku koji može dosta unaprediti kvalitet vaše kose.

Regeneratori utiču na površinski sloj dlake koji se zove kutikula. Ako je kosa suva i oštećena, ove male pločice na površini dlake (izgledom podsećaju na crepove na krovu) će stajati podignuto i kosa izgleda loše i slabije reflektuje svetlost. Dobar tretman odgovarajućom maskom omogućuje da se one "spuste" tako da kosa izgleda lepše, zdravije i sjajnije jer je površina dlake glatka.

Kako izvesti deep conditioning tretman? Procedura je prilično jednostavna ali ćemo je detaljnije objasniti za one koji nemaju puno iskustva s negom kose.

1. Pažjivo raščešljajte kosu. Nemojte je vući i kidati. Počnite češljem sa širokim zupcima a po potrebi pređite na onaj sa užim.
2. Operite kosu šamponom.
3. Izdelite kosu na sekcije (3-4) i pričvrstite šnalama kako biste preciznije i detaljnije naneli masku.
4. Stavite masku i umotajte glavu plastičnom kesom ili folijom.
5. Uključite fen i kružite oko glave kako biste zagrejali kosu ispod plastične kese. Druga opcija je da preko kese stavite peškir i jednostavno se bavite kućnim poslovima - tako će vaše telo oslobađati toplotu koja će omogućiti da maska bolje deluje.
6. Izdržite ovako 15-30 minuta (ne morate sve vreme i neprekidno zagrevati fenom).
7. Isperite kosu sa dosta vode. Na kraju, za dodatni sjaj možete preći mlazom hladne vode.

Poželjno je da ovakav tretman priuštite sebi jednom nedeljno. Kosa će izgledati lepše i biti otpornija na oštećenja.


6 comments:

  1. имам коврџаву суву и фарбану косу од кад стављам паковање на овај начин са грејањем преко фолије коса ми се опоравила и добила сјај иначе користим серикал паковање са плацентом

    ReplyDelete
  2. Super! Meni takodje puno znaci takvo koriscenje pakovanja mada ljude uglavnom mrzi da to rade :)

    ReplyDelete
  3. Ja (skoro) svaki put ovo radim,ne zagrevam fenom ali drzim kesu po pola sata:)Ne znam kako bih da ne cinim to i navikla sam prija mi,uvek koristim maske ,jer imam dugu kosu koja je od pola farbana...I to godinama pa je bila i sprzena ali uz ovakve tretmane i sisanja 1x u 2meseca oporavlja se:)Mozes li mi preporuciti neko dobro hidrirajuce pakovanje?Proteinska imam i najbolje je Davines HBP,moja preporuka.Hvala ti,pozdrav !

    ReplyDelete
  4. Ja sam isto poslusala tvoj savet,i kosa je dosta sjajnija.
    Zanima me koliko cesto smem na ovaj nacin da stavljam masku,
    dali je previse jednom nedeljno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije previše jednom nedeljno, mislim da je taman :) Ako kosa počne da se previše masti, onda možeš da prorediš

      Delete
  5. Boze sacuvaj, nositi peskir na mokroj glavi i zaraditi facijalis.

    ReplyDelete