Letnja nega kose



Izlaganje sunčevim zracima može biti jednako štetno za kosu kao i feniranje na visokoj temperaturi, tako da je u ovim toplim danima kosi potrebna dodatna pažnja. Sunce, visoka temperatura i nivo vlažnosti vazduha utiču na to da kosa bude isušena, osetljivija i više sklona lomljenju nego inače. Uz izvesno korigovanje načina negovanja kose, očuvaćete njen kvalitet.


Pređite na hidrantniji šampon. - Promenite šampon i pređite na onaj koji manje isušuje kosu, ili, još bolje, pokušajte da je ređe perete kako bi vlasi apsorbovale prirodna ulja. Druga opcija je da razblažite šampon vodom ili da kosu "perete" regeneratorom (o ovoj metodi ćemo uskoro pisati detaljnije). Na kraju pranja kosu možete preći mlazem hladne ili destilovane vode.


Smanjite upotrebu toplote i hemikalija. - Ukoliko koristite fen, peglu ili figaro, pokušajte da pronađete frizuru koja ne zahteva njihovu upotrebu kako biste kosu "odmorili" tokom letnjih meseci jer je ionako više dehidrirana nego inače. O frizurama koje zahtevaju minimum manipulacije i korišćenja toplote pisali smo ovde. Pokušajte da smanjite upotrebu hemikalija kao što su farbe, sredstva za mini-val, trajno ispravljanje itd.


Redovno koristite regenerator. - Ovo se već podrazumeva, ali ako spadate u grupu "lenjih" ili manje zainteresovanih podsećamo vas da je redovno korišćenje regeneratora posle pranja tokom leta naročito važno. Ako imate suvu ili normalnu kosu, stavite i leave-in regenerator. Ponuda ovih regeneratora u supermarketima je velika i mogu se naći oni solidnog kvaliteta po vrlo prihvatljivim cenama.


Uradite dubinski tretman. - Šta se zapravo podrazumeva pod dubinskim tretmanom? Ne, to ne znači da ćete morati da date 3000 dinara u salonu, mnogo toga možete da uradite i kod kuće. Uzmite masku ili regenerator po izboru i posle pranja držite sat vremena. Za bolji efekat obmotajte plastičnom folijom i peškirom.


Koristite zaštitu od ultraljubičastih zraka. - Preporučljivo je da koristite leave in regenerator koji ima SPF zaštitu. U slučaju da nemate takav proizvod, možete staviti malo kreme sa SPF koju inače koristite za lice ili telo.


Pokrijte kosu. - Nabavite šešir, kačket ili maramu kojom ćete pokriti kosu kada ste izloženi suncu. Važno je da šeširić ne bude pretesan i da vam ne bude pretoplo u njemu jer će se onda glava oznojiti što naravno zahteva češće pranje kose a to - ne valja :)


Ukoliko sada budete preventivno delovali, nećete morati da čitavu jesen i zimu provedete u oporavljanju kosu od eventualne štete tokom leta. Takođe, podrazumeva se da je potrebno da pijete puno vode i vodite računa o ishrani.