"Frizzy" kosa


Obećala sam vam ovaj tekst, pa evo ga napokon. Naslov teksta nije baš u duhu srpskog jezika, ali reč "frizzy" ukratko i dobro opisuje neposlušnu, nemirnu kosu, koja leti na sve strane i sklona je kovrdžanju. Maltene svačija kosa u nekoj situaciji može biti frizzy - dešava mi se da me devojke sa gotovo perfektno ravnim kosama pitaju šta rade sa svojom "neposlušnom" kosom zbog neke dve stršeće dlačice na glavi koje ja i ne vidim čak i ako se baš potrudim i udubim. Ali, svakom je njegova muka najveća tako da samo klimnem glavom i uredno odgovaram i na takva pitanja.

Sa druge strane - ja sam imala ozbiljan i vidljiv problem sa "frizzy" kosom. Na prvoj godini fakulteta (pre nekih 7 godina dakle :D sam u torbi nosila SunSilk Aloe Vera leave-in regenerator za kovrdžavu kosu i u pauzama između predavanja trčala u kupatilo i obavezno stavljala pomalo kako bi mi kosa delovala iole uredno (dakle ne lepo, nego samo uredno). Gornji slojevi kose su mi bili vrlo slabi i skloni oštećenjima tako da se kosa kidala i stršala na sve strane. To su bile bukvalno iskidane kratke dlačice i nije lepo izgledalo. Tad sam o nezi kose znala malo ili nimalo :) ali taj SunSilk-ov regenerator mi je pružio uvid u jedno pravilo koje smatram jednim od najvažnijih i kog se držim i dan danas - ako vam je kosa jako suva, šampon i dobra maska jednostavno nisu dovoljni - potrebno vam je nešto što će stalno hidrirati i štititi kosu. Proizvodi koji se ne ispiru formiraju film oko dlake i čine je otpornom na - češljanje, četkanje, promenu nivoa vlage u vazduhu, feniranje, sunce, vetar, kačenje o jakne, kape, sedišta u GSP-u itd.

Kosa je "frizzy" zato što je površina dlake neravna tj. kutikule ne naležu dovoljno dobro. To automatski povlači da će kosa slabije reflektovati svetlost i biti sklonija oštećenjima. A to opet znači da treba da uradite ono što je u vašoj moći da se te kutikule spuste i da kosa izgleda urednije. Meni zapravo nikada u životu nije bilo toliko stalo do toga da mi kosa izgleda prelepo i "wow" koliko do toga da deluje uredno.

Ova slika je možda pomalo i gadna ali dobro ilustruje gornju priču o podignutim kutikulama i oštećenoj kosi kako biste bolje shvatili o čemu se radi. Ovakva kosa se mnogo lakše kida i lomi, kako u različitim svakodnevnim situacijama tako i prilikom feniranja i peglanja na primer. Zato je njena zaštita važna.

Pošto sam ispricala priču od Kulina bana do današnjih dana :)) sada ću po tačkama dati šta je to što, po mom mišljenju, može značajno da unapredi i popravi situaciju sa neposlušnom kosom i kosom koja deluje neuredno:

  • Nije vam dovoljan proizvod koji će samo privremeno da zagladi kosu (sistem "drži bure vodu dok majstori odu") već nega kose treba da bude kontinuirana i sa preparatima koji vam odgovaraju. Birajte šampon koji vam neće jako isušiti kosu. Posle svakog pranja stavite masku za kosu i držite prema uputustvu. Kada imate malo više vremena, slobodno neka vam maska za kosu stoji i po pola sata.
  • Nemojte grubo sušiti kosu peškirom! Samo blago tapkajte kosu, nema trljanja. To najdirektnije podiže kutikule i čini površinu vlasi hrapavom i podložnom oštećenjima.
  • Ne češljajte mokru kosu.
  • Što manje koristite fen i peglu, kosa će vam biti zdravija. Ako se stalno fenirate i peglate - nemojte da očekujete da će vas bilo koji Kerastase ili Redken spasiti.
  • Povremeno dubinski nahranite kosu! Ovo je veoma važno pravilo. Može se uraditi na više načina - nabavite ampule za rekonstrukciju ili s vremena na vreme prespavajte sa nekim uljem namazanim na kosu.
  • Koristite leave-in regenerator a za finalno zaglađivanje odaberite neke silikonske kapi. Količina i vrsta preparata će zavisiti od toga kakva vam je kosa - ako je fina, tanka i sklona mašćenju odaberite laganije proizvode. Ako je jako suva, nemojte se libiti da stavite veću količinu.


14 comments:

  1. Moja kosa je strasno neposlusna i ima neki cudan val..citajuci ovaj tekst mozda se i odlucim da malo menjam imidz

    ReplyDelete
  2. e meni je kosa bas frizzy! Jedino sto donekle resava problem je dobar i jak fen, ja koristim Parlux. Probala sam i Semi di lino kristale za kosu, ali nemaju nikakvog efekta. Kada pada kisa, meni kosa postane posebno neposlusna i bude kao vuna.

    ReplyDelete
  3. Samo ti koristi jak fen i maskiraj kosu kristalima. -.- Lepo je devojka napisala - najvažnija je nega. Zdrava kosa nikada nije frizzy.

    ReplyDelete
  4. Htela sma da pitam, ja imam pravu kosu ali mi je mnogo gusta i puna je volumena a ja to ne volim, zelim da mi bude malo "slepljena" uz glavu. Inace mi je suva kosa pa mi nece smetati da stavljam nesto masnije preparate... Sta bih mogla da stavim posle pranja i feniranja na celu kosu da je malo spustim:) Hvala. Ivana

    ReplyDelete
  5. Bademovo ulje je super za suvu kosu.

    ReplyDelete
  6. Ivana,imam isti problem.Bademovo ulje mi ukroti kosu,i daje sjaj.Ja drzim 2-3 sata pre pranja,a nekad i celu noc.Jos kad se kosa ispegla,izgleda savrseno,kao pod vaser vagom :).Ne bude uopste suva.

    ReplyDelete
  7. Pre svakog pranja stavljam na kosu maslinovo, bademovo, kokosovo ulje... Imam taj problem da je ona bas doosta suva, iako je ne peglam, niti susim fenom :( Napominjem da se hranim zdravo, jedem dosta voca, pijem dosta vode... Onda sam negde procitala da se kosa u nekom trenutku prezasiti i tih prorodnih ulja i pocne da tanji dlaku... Da li je to istina?? Inace, imam dosta gustu kosu, ali tanku dlaku. Da li imate neki savet? Plizz pomagajte zene :((

    ReplyDelete
  8. Evo i ja da napisem koju, posto ceo zivot imam problem sa fizzy kosom. Inace je nesto izmedju talasaste i kovrdzave i ima je toliko da ne znam sta cu sa njom. Posle dugogodisnjeg farbanja (plava sam, koleston + davines korektor) postala je, naravno, suva. Pored svega toga, ja je redovno feniram i do skoro jedino sto je moglo iole da je smiri i da sve to lici na nesto je pegla (posle feniranja sa prfi fenom).
    Svasta sam probala od preparata...od jako skupih do jeftinih, i kombinacija koja mi je slozila kosu je sledeca...
    1. Kad krenem na spavanje dobro je natopim kokosovim uljem
    2. Ujutru je operem samponom (2x mesecno samponom za dubinsko pranje LAKME), i stavim Macadamia masku
    3. Kerastase Nutri Sculpt serum ( na vlaznu), i kao finish kada se isfeniram

    Takodje bih napomenula da, jednom nedeljno stavljam cisto proteinsko pakovanje Aminokeratin (i posle njega obavezno hidratantno) ili NEXXUS emergency repair...kad uspem da ga nabavim.

    Nadam se da sam nekom pomogla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno sto si podelila ovo sa nama!

      Misljenja nam se podudaraju :)

      Delete
    2. Nekada su zene samo prale kosu necim prirodnim jer drugo nisu imale i bila im je sjajna i zdrava do starosti, a mi sto vise nege koristimo sve je gore.. Da li je zaista potrebno sve to?

      Delete
  9. Ja sam danas otkrila ovaj blog, uvek me obraduje kada nadjem nesto o nezi kovrdzave kose i pomno citam. Moje iskustvo je da ulja suse i tanje kosu. Trudim se da koristim sto manje hemije i sto vise prirodnog u nezi kose. Kosu kaniram, oko godinu dana imam problem ostecene kose. Razlog mogu da pretpostavim, promenila sam kanu,prestali su da je uvoze, posle sam naisla na tekst koji govori o prisustvu nenaznacenih hemikalija u staroj i nekvalitetnoj kani. Pre nekoliko godina sam bojila kosu bojama bez amonijaka, rezorcina i parabena jedan kraci period i jako sam ostetila kosu. Razlika izmedju tada i sada je , da moja kosa ima sjaj ali strsi na sve strane, ekstremno je suva. Nakon uljnog pakovanja i pranja kose, ona je izgledala uredno do sutra. Sledeceg dana je bila suva i strsala kao antena. Posebno prednji deo koji izvlacim cetkom i povremeno peglam najnizom tempraturom.Kosa mi je jako porozna, skroz neravna na dodir. Trenutno koristim Davines da nekako prezivim do zdrave kose. Ulje mogu da preporucim samo kao dodatak samponu u nekoj minimalnoj kolicini.
    U prethodnom komentaru o kokosovom ulju sam zaboravila napisati da se ono koristi u ajurvedskim tretmanima protiv opadanja kose za masazu temena. Broj jedan je za opekotine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako sam te dobro razumela, farba bez amonijaka ti je ostetila kosu?!

      Delete
  10. Meni kosa jeste frizi, ali na neka pravila jednostavno zazmurim. Ja kosu moram da procesljam dok je mokra, jer posle mi nista ne pomaze, isto i sa fenom, moram da je osusim, jer je jako gusta i po najtoplijim i najsuvljim danima treba joj ceo dan za susenje. Ali uvek se uzdam u pakovanja, jer mi donekle olaksaju problem. :)

    ReplyDelete