Činjenice o formaldehidu i keratinskom tretmanu

Postoje neke činjenice sa kojima treba da budete upoznati pre nego što se odlučite da uradite keratinski tretman. Američke i kanadske zdravstvene agencije su se bavile istraživanjem ovih pitanja pa je donekle u prethodnom periodu podignut nivo svesti o rizičnosti ovih tretmana.

Činjenica: Formaldehid je toksičan.

Ova hemikalija može da izazive trenutnu, kratkoročnu iritaciju očiju, kože i gornjih respiratornih puteva. Dugoročne posledice su opasnije - američka Agencija za zaštitu životne sredine klasifikuje formaldehid kao jedan od karcinogena zbog njegove povezanosti sa karcinomom nazalnih puteva i leukemijom. "Ne bih preporučio korišćenje bilo kog proizvoda koji sadrži formaldehid," kaže Martin Smit, doktor nauka i toksikolog na Berkeley, University of California. "Svi proizvodi koji sadrže formaldehid bi trebalo da budu zabranjeni."

Činjenica: Tretmani za kosu nisu regulisani zakonom.

The Cosmetic Ingredient Review, panel naučnika koji se bavi postavljanjem zdravstvenih standarda u kozmetici, savetuje da kozmetički proizvodi ne bi trebalo da sadrže više od 0,2% formaldehida (većina proizvođača lakova za nokte je proteklih godina uklonila formaldehid iz svojih formula). Međutim, u svetu kao i kod nas ne postoji zdravstveno telo ili državna agencija koja kontroliše i reguliše područje sastojaka kozmetičkih proizvoda tako da je prepušteno proizvođačima da prave proizvode koji su bezbedni - što oni ne rade uvek. Pošto je američka agencija OSHA testirala više od 100 uzoraka različitih tretmana za kosu (pošto su neki frizeri prijavili probleme sa disanjem, krvarenje iz nosa ii očne iritacije) otkrili su da mnogi sadrže formaldehid - recimo, preparat marke Brazilian Blowout (koji se reklamira kao "formaldehyde-free"!!) sadržao je gotovo 12%. Kod brojnih drugih proizvoda koncentracija formaldehida kretala se između 1 i 7 procenata.


Činjenica: Mala je verovatnoća da ovi tretmani mogu dati dobre rezultate bez formaldehida.

Mnoge kompanije tvrde da njihovi proizvodi eliminišu problem oštećene i "frizzy" kose i do pet meseci i to samo pomoću keratina, aminokiselina i regeneratora. Ali nijedan od ovih sastojaka ne može da održi kosu u tom stanju kosu koja se šamponira veliki broj puta tokom pet meseci. Zato ove formule sadrže sastojke poput metilen-glikola ili formalina koji se pretvara u gas formaldehid prilikom zagrevanja i sušenja. Pošto se na kosu stavi ovakav proizvod, ona se suši i fenira; tokom procesa se oslobađa formaldehid koji vezuje kondicionere za dlaku tako da tu ostaju mesecima. Vremenom, ova veza slabi i vraća se prirodna tekstura kose kakva je bila pre tretmana.

Neki od tretmana za kućnu upotrebu koji obećavaju ravnu kosu tokom 30 dana (kao što su Liquid Keratin i Organix Brazilian Keratin Therapy) koriste biformil, koji se još drugačije zove etandial i gliksoal, i on vezuje kondicionere za kosu. Ovaj aldehid nije klasifikovan kao karcinogen ali ima značajan toksičan efekat na kožu, oči i respiratorni trakt.

Zaključak: Nažalost, jedini potpuno siguran način da izbegnete sve štetne materije i rizičan nivo formaldehida jeste da ne radite ovakve tretmane.

Ovde pogledajte listu sastojaka koji oslobađaju formaldehid!


2 comments:

  1. Hvala na ovom korisnom postu....

    ReplyDelete
  2. O cemu mi pricamo?Formaldehid se koristi da se u njemu stavljaju organi, i lesine zivotinja za svetske izlozbe.

    ReplyDelete