8 stvari koje možda niste znali o šamponu

 1. Šampon nije najvažniji: obratite pažnju na tehniku pranja: Možete kupiti najskuplji šampon koji postoji ali ako ga ne koristite ispravno nećete videti željeni rezultat. Važno je da masirate skalp jagodicama prstiju kako biste se otarasili sebuma. Druga izuzetno važna stvar je da potpuno isperete šampon iz kose. Ovo je naročito važno kada je u pitanju kovrdžava kosa. Tako izbegavate isušivanje kose i stvaranje naslaga proizvoda.
 
2. Prirodno ne znači uvek i bolje: Samo zbog toga što šampon sadrži neki prirodni sastojak ne znači da će nužno biti bolji. Mentol i nana - koji daju osvežavajući efekat - mogu da izazovu jake alergijske reakcije. Šamponi koji su industrijski proizvedeni sadrže ove satojke u određenim balansiranim razmerama, formulisani su od strane profesionalaca i uglavnom bezbedni za upotrebu. Kućnim eksperimentima nekada možete samo pogoršati stvari.
 
3. Ne očekujte kosu kao iz reklame: Manekenke zamahuju sjajnim bujnim grivama držeći u ruci šampon od 200 dinara ali da li je to dovoljno? ;) Šampon služi za pranje kose a raskošne frizure iz reklama rezultat su višečasovnih feniranja i sređivanja. Dakle - budite realni.
 
4. Manje je više: Previše šampona stvara mnogo pene što je zapravo kontraproduktivno. Ako želite temeljno pranje dobro je da ima pene ali ako je ima previše nećete lepo izmasirati skalp a o isušivanju da i ne govorimo. Trudite se da šampon dopre do skalpa a ostatak kose nemojte opterećivati preteranim šamponiranjem.
 
5. Neobični i ekskluzivni sastojci nisu nužno i bolji: Mnogi proizvodaći ubacuju "zvučne" sastojke (npr. - kavijar, matični mleč, maslinovo ulje) kako bi privukli potrošače i odvojili se od ostalih na tržištu. Ali, da bi ovi šamponi zaista bili različiti oni moraju da imaju veću koncentraciju tih sastojaka, od 1 do 5 procenata. Zatim, iako ovi šamponi imaju kondicionirajući i negujući efekat u početku (kako bi vam kompanija ispunila obećanja iz reklame i kako vas ne bi razočarala) isti ovi šamponi posle tri-četiri pranja stvaraju naslage i kosu čine beživotnom. To znači da i previše "negujući" efekat nije dobar. 
 
6. Dobri šamponi mogu se naći i u običnim radnjama: Možda ste i vi čuli ovaj "savet" - "Ako hoćeš dobar šampon, kupi profesionalni šampon u frizerskom salonu!" Ako vam proizvod iz lokalne radnjice odgovara, nemojte ga menjati. Cena nije uvek pokazatelj. Takođe, veliki broj brendova koji se ranije mogao naći samo u salonima sada, zbog ekonomske krize, prelazi na klasičan način prodaje.
 
7. Plavuše treba da koriste šampon za dubinsko pranje češće. Ako imate hemijski tretiranu svetlu kosu, treba da koristite češće takozvane clarifying šampine. Farbana ili kosa sa pramenovima, a naročito blajhana kosa - veoma je porozna tako da lako apsorbuje žute tonove iz okruženja - od laka za kosu, smoga, minerala iz vode. Korišćenje šampona za dubinsko pranje jednom u 7 ili 10 dana će smanjite pojavljivanje neželjene boje.

8. Litarski šamponi nisu uvek loši! - Ako vam šampon odgovara, nastavite da ga koristite bez obzira na to da li je u litarskom ili nekom drugom pakovanju. Tzv. "litarski" šamponi često nemaju druge dodatke pa mogu biti dobri i za dubinsko pranje kose. Osnovna funkcija šampona je da čisti kosu - i ako to radi na način koji nije mnogo agresivan, slobodno ga koristite.
 


 

1 comment: