Napravite sami puter za kosu i telo


Razni brendovi prodaju putere za telo i kosu koji su često veoma skupi jer su od "potpuno prirodnih sastojaka" itd. Zašto davati novac za ove putere kada možete da napravite svoj kod kuće potpuno kontrolišući sastojke? :) Čisto sumnjam da može da se napravi išta kvalitetnije i sa boljim sastojcima od ovoga a kad se preračunate mislim da i nije tako skupo. Danas jedan receptić za puter koji možete koristiti i za telo i za kosu.



Potrebno:

  • ši puter (shea butter) - četiri kašike
  • kokosovo ulje - dve kašike
  • maslinovo ulje - jedna kašika


Trojka odabrana da bude odlična i za kosu :)) 

Najpre mikserom umutite ši puter, sam proces jako podseća na mućenje margarina jer je nerafinisani ši puter prilično čvrst:


U to dodati maslinovo i kokosovo ulje (mere možete prilagoditi svojim potrebama):



Posle nekoliko minuta mućenja puter je gotov i možete ga staviti u neku teglicu :)





Miris nerafinisanog ši putera (bar ovog koji ja imam) se meni lično ne dopada. Kokosovo ulje ga donekle popravlja ali opet nedovoljno. Zato sam dodala nekoliko kapi eteričnog ulja ruzmarina. Za ulje ruzmarina se tradicionalno veruje da stimuliše rast nove kose, da je dobro za oštećenu kosu i da ima kondicionirajući efekat. Kupila sam ga na Marigold sajtu i košta svega 300 dinara, a može se dodati u šampon, regenerator itd. Ja volim ovakve biljne mirise ali po želji možete dodati i neko druge eterično ulje.


Ovaj puter može se koristiti kao tretman pre pranja (nanesite na kosu da odstoji bar 30 minuta, potom kao i obično operite kosu šamponom) i kao završni leave-in proizvod. Ši puter je poznat po tome da dobro štiti od različitih spoljnih uticaja - ako prethodno dobro hidrirate kosu i preko toga stavite ši puter on će održati taj nivo hidratacije koji ste postigli (ako stavljate više proizvoda za kosu, stavljajte ga poslednjeg). Spada među teže sastojke za kosu pa je ovde donekle "razbijen" kokosovim i maslinovim uljem. Naravno, da li će to i koliko odgovarati nekome ili ne, zavisi od preferencija. Za početak možete napraviti manju količinu da vidite da li vam odgovara i da li nešto od sastojaka treba da prilagodite.

Prvenstveno se preporučuje osobama sa jako suvim i kovrdžavim kosama, kao i ako vam je kosa jako oštećena. Ovaj puter može se koristiti i za telo, usne itd. Prednost je što nema nikakvih potencijalno štetnih sastojaka.

Tekst o ši puteru nalazi se ovde http://negakose.blogspot.com/2014/05/si-puter-blagotvorna-dejstva.html

Inače, u toku je sjajna akcija koju organizuju koleginice blogerke za prikupljanje humanitarne pomoći poplavljenim područjima pa vas pozivam da bacite pogled na ovaj link: http://www.makeupandmore.net/blog/humanitarna-rasprodaja-kozmetike-blog-sale/ . Možete kupiti različite kozmetičke proizvode a sav prihod biće uplaćen na tekući račun za humanitarnu pomoć.

6 comments:

  1. Da li mi mozete reci gde nabavljate shea buter i kolika mu je cena odprilike!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćaos,

      U ovom tekstu sam nabrojala koji brendovi mogu da se nađu kod nas http://negakose.blogspot.com/2014/05/si-puter-blagotvorna-dejstva.html (Marigold, Manna, Alchemy, Sante, Oshadhi itd.) a ima prodavaca i na Fejsbuku takođe. Cena je otprilike između 500 i 1.500 dinara (zavisi od količine i brenda). Pozdrav :)

      Delete
  2. Zdravo, da li možeš da mi kažeš približnu gramažu ši putera koja je potrebna za ovaj recept? Oko 200 gr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manje, 60-70 grama :) Cela ova teglica na slici ima 100 ml. Namerno sam pravila manju količinu da vidim kako će da ispadne, mislim da je bolje da se počne sa manjom količinom.

      Delete
  3. Ovo je savrseno za moju kosu, mnogo ti hvala za recept!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, javljaj utiske i imaj u vidu da je prilično masno :) Može se koristiti kao završni proizvod prilikom LOC metoda http://negakose.blogspot.com/2014/06/loc-metod.html

      Delete